vádlott részére írófelület, asztal tárgyaláson


BataG # 2015.11.06. 15:16

Ja, nem teljesen arra gondoltam, csak .. pl tanú is hivatkozik erre-arra, vádlott is, innen kérdez, onnan kérdez - visszakérdez, arra amit a tanú előbb 2-vel említett pl., ... és háát kéne tudni visszaemlékeznie, ezért a tárgyalási jegyzet, vagy inkább rövid följegyzés. Plusz nyílhatnak újabb résztémák, amit érdemes lehet 'megkutatni', amire a tanút érdemes lehet kérdezni, de csak később pl., hogy más főirányban hadd beszéljen. És ezért a jegyzetelésigény, hogy följegyezhessen ezt-azt.

Szerintem ... mi változna, ha a vádlott egy asztal mögé bújhatna, és ott ... na, jó, értem.

Business Law:
másütt a hangfelvétel-készítés tárgyaláson mennyire járatos, engedett dolog, jegyzőkönyvezést segítendő? Esetleg kérésre?

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2015.11.06. 14:06

Nem tiltja semmi az olyan jellegű kérelem előterjesztését, amiben a vádlott a védekezési jogának megfelelő gyakorlása végett íróasztalt kér, azonban a gyakorlat szerint szinte biztos, hogy a bíróság nem fogja ezt teljesíteni.

Különösen akkor nem, ha valóban 30 fő a vádlottak száma.

Nyilván ha egyedüli vádlottja az ügynek, akkor kihasználhatja a tárgyalóterem adottságait, lásd pl. a vádlottak padján történő iratok elhelyezését.

lajcsó # 2015.11.06. 14:05

"Vádlottnak van-e, vagy kérésre lehet-e joga ahhoz, hogy ne csak az ölében forgassa a holmiját, s hogy ne csak az ölében jegyzetelhessen, hanem ... kicsit emberibb módon?"
Kérni kell a bíróságtól!

BataG # 2015.11.06. 13:46

Vádlottnak is sok irata van, kérdezni szeretne, konkrét iratrészletekre, több tanútól. Irathelyek, iratok cikáznak ide-oda. Vádlottnak van-e, vagy kérésre lehet-e joga ahhoz, hogy ne csak az ölében forgassa a holmiját, s hogy ne csak az ölében jegyzetelhessen, hanem ... kicsit emberibb módon?

Dr.Attika # 2015.11.06. 13:33

Maradjunk a magyar valóságban. Hamarosan sor kerül egy tárgyalásra. Vádlottak száma 36 fő. Ügyvédek száma 30 fő.
Hogyan is lehetne biztosítani, hogy mindenki előtt íróasztal legyen?

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2015.11.06. 13:06

Tisztelt BataG!

Ahogyan azt már előttem említették, a vádlott általában az ölében jegyzetelhet az eljárás alatt, erre külön asztalt főszabály szerint a bíróság nem biztosít. Az iratait a vádlottak padján természetesen elhelyezheti.

A vádlott jogairól bővebben itt olvashat:
http://lorik.hu/…oeljarasban/

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.06. 12:20

Ölébe veheti...

BataG # 2015.11.06. 11:51

Ha vádlott bírósági eljárás során szeretne tudni jegyzetelni, iratait szortírozva letenni, azokat forgatni, főképp tanúmeghallgatás során, kérdezések alatt, ... kérheti-e azt, s milyen eséllyel ? (vagy mi ennek a bevett módja?)
Van-e erre jogszab. ?