Magánindítvány utóélete


rigoz # 2018.12.23. 17:58

Tisztelt Soma66!

Az eljárás meg kellett, hogy induljon, hiszen tanúként

A büntetőeljárás a rendőrség előtt feljelentés alapján és hivatalból is folyhat.

Így jelentéktelen, hogy tett-e feljelentést vagy sem.

A magánlaksértés miatti eljárásnak csak a magánindítvány a feltétele, a feljelentés nem.

A magánindítvány a testi sértésre nézve is hatályos, abban várhatóan majd a bíróság dönt majd, ha elé kerül az ügy, várhatóan a nyomozás után.

A felelősségre vonást több okból is megúszhatja a feljelentett, de semmiképpen nem azért, mert nem lett jegyzőkönyvezve a tanúvallomásáról készült jegyzőkönyvben, hogy feljelenti.

A testi sértés vonatkozásában a bíróság ugyanis úgyis felhívja szükség szerint nyilatkozattételre, ha indokoltnak tartja.

soma66 # 2018.11.14. 16:59

Szép estét!
Az alábbihoz kérnék hozzáértő segítséget:

Kb. fél éve, nyomozó hatóság előtt, tanúkihallgatáson - testi sértés miatti nyomozásban -, határidőben, a sérelmemre (is) elkövetett magánlaksértés miatt magánindítvánnyal éltem az ismert gyanúsított ellen. A tanúkihallgatási jegyzőkönyvben ez rögzítve lett, az viszont nem szerepel a jegyzőkönyvben, hogy fel is jelentettem. Mai napig nem történt semmi a magánindítványom alapján, holott én kívánom felelősségre vonását. Lehet, hogy megúszhatja?!

Krigi # 2015.11.10. 08:40

Folyami Géb köszönöm a választ, így már tisztábban látok az ügyben! (Sokszor úgy viselkedik a gyanúsított, mintha tudna egy-két dologról és direkt provokáló magatartást tanúsítana. Ezt akkor felfogom a véletlen egybeesésnek.)

folyami géb # 2015.11.09. 15:27

Amikor megtetted a feljelentést, azzal egyúttal magánindítványt is előterjesztettél az addig történtek miatt. Utána nyilván történt még valami, és csak erre az időszakra kért a hatóság újabb magánindítványt, az ugyanis előre, bianco nem adható.

A magánindítványt szerintem rosszul értelmezed: külön aról senki, soha nem értesíti az érintettet. O.F. arra céloz, hogy mivel az ilyen eljárás csak magánindítvány alapján folyhat, ha a feljelentett az eljárásról tudomást szerez, akkor tudhatja azt is, hogy van magánindítvány, amit csak a sértett tehetett.

Krigi # 2015.11.09. 13:57

Köszönöm a választ ObudaFan!

A nyomozás zaklatás miatt van folyamatban, a "folytatólagosan elkövetett zaklatás" miatt kérték a magánindítványt az utolsó két hónapra visszamenőleg.

Magánindítványnál ha jól értelmezem, nem automatikusan szerez róla tudomást aki ellen meg lett indítva? Magyarul: majd egyszer?

ObudaFan # 2015.11.09. 12:02
  1. Most derült csak ki, hogy magánindítványra üldözendő cselekményről van szó. Mivel az ügy jellegéről nem írtál semmit, ennek az okát nehéz látni, de pl. ha a beszerzett szakvéleményből kiderül, hogy nyolc napon belüli a testi sértéssel okozott sérülés, az egy ilyen helyzet.
  2. Ha meggyanúsítják az illetét, legkésőbb az iratosmertetés során látni fogja a magánindítványt. Mondjuk sejteni előtte is lehet azért azt, hogy van, mert máskülönban nem folyna az eljárás.
  3. Kérdezni nem kötelező, válazolni igen.
Krigi # 2015.11.09. 08:58

Tisztelt Szakértő(k)!

11 hónapja tart egy nyomozás a feljelentettel szemben. A rendőrség 10. hónapban kérte a magánindítványomat. Eddig közvádas bűncselekménynek volt fogalmazva a büntetőeljárás, most átfordul(t) magánvádas üggyé.

  1. Ez eddig nem volt tiszta, vagy miért "csak" most kérték a magánindítványt?!
  2. A magánindítványról értesítést kap a feljelentett? Az ügy melyik szakaszában lesz felvilágosítva és bevonva az ügybe?!

Én úgy tudom, hogy az eltelt idő alatt még egyetlen kihallgatáson sem volt a feljelentett személy, majd lesz... ilyen milyen esetben lehetséges?
Annyi információm van, hogy gyanúsítottként rövid időn belül ki lesz hallgatva és szembesítés is lesz.

3. A szembesítésen kötelező kérdéseket feltennem a gyanúsítottnak? Illetve válaszolnom? Hivatkozhatok-e arra, hogy a nyomozati anyagban minden benne van?

Nem szeretnék lesüllyedni az ő szintjére és balhét sem akarom, hogy rendezzen a rendőrségen!

Válaszokat előre is megköszönöm,

üdv. Krigi