hamis tanúzásra felhívás


Sziszkó24 # 2015.12.01. 08:50

Elnézést a pontatlan fogalmazásért csak nem az én ügyemről van szó, én csak érdeklődnék és nem tudtam, hogy fogalmazzam meg pontosan!
Valójában arra lenne kíváncsi a barátnőm, hogy a testvérét bűncselekménnyel vádolják, és ő annyira kiborult emiatt, hogy hirtelen azt mondta a testvérének, hogy tagadjon mindent! Barátnőm nem volt ott az állítólagos ügynél, tehát nem tudja pontosan, hogy mi történt, csak hirtelen ezt mondta a bátyjának! Utána azonban elmondta neki, hogy az igazság a járható út. Így arra kíváncsi, hogy ezért neki eshet-e baja, nem számít-e hamis tanúzásra való felhívásnak? Csak mert én úgy tudtam kevéske jogi tanulmányaimból, hogy a vádlott felhívása, nem minősül hamis tanúzásnak, pont azért, hogy akár hazudhat is, viszont egy tanú hamis tanúzásra való felhívása már igen! de nem szeretnék senkit félretájékoztatni ezért kértem a segítséget!
Köszönöm!

Dr.Attika # 2015.11.27. 18:51

A vádlott hazudhat is az jogában áll. Bűncselekmény elkövetésével mást hamisan nem vádolhat.
Felperes, alperes polgári eljárásban köteles valót állítani, ellenkező esetben rendbírsággal sújtható a rosszhiszemű pervitel miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.20. 08:45

Konkrét tényállást!

Sziszkó24 # 2015.11.20. 08:40

Tisztelt Fórumozók!
Abban kérnék segítséget, hogy tényleg létezik e olyan, hogy a vádlottat,fel és alperest felhívják hamis tanuzásra akkor az nem számít bűncselekménynek? Mert a vádlott amúgy is állíthat valótlant, mert nem minősül hamis tanúzásnak ha magát keverné bajba? Hogy működik ez? Köszönöm a segítséget!