Rágalmazás


Dr.Attika # 2016.04.21. 08:21

A büntetőeljárás illetéke

52. § (1)371 A kizárólag magánvád alapján folyó eljárásban a feljelentés illetéke 10 000 forint, a fellebbezés illetéke 10 000 forint, a perújítási kérelem és a felülvizsgálati indítvány illetéke 15 000 forint.

Sirtos # 2016.04.21. 07:59

Hú, most aztán meg vagyok zavarodva egy kicsit olyan sokrétű válaszokat kaptam.
Mindegy, abból nem lesz baj, ha újra jelzem egy beadványon, hogy a tárgyaláson már jelzett fellebbezésemet megerősítem. Úgyis a fellebbezési illetéket bélyegben rá kell ragasztanom. Azt mondta a bíró, hogy azt 8 napon belül kell lerónom. Azért az mégis csak furcsa, hogy maga a bíró sem tudta megmondani mennyi is a fellebbezés illetéke! Ő mondott 15 ezret is. Na, mindegy, ha nem lesz elég nekik a 10 ezer, akkor majd jelzik hiánypótlásként.
De ezt a disznóságot nem hagyom fellebbezés nélkül, mert ha a felmentő ítélet maradna, akkor elmondhatjuk, hogy Magyarország megszűnt jogállamnak lenni!

Dr.Attika # 2016.04.21. 05:28

Így van. csak a másodfokra kell beadni. Célszerű megvárni a másodfokon eljáró ügyészségi indokolást bevárni-ha volt ügyészi fellebbezés és azután előterjeszteni a sajátot.

folyami géb # 2016.04.21. 05:23

Sirtos:

nem pontosan. Ha a tárgyaláson már bejelentetted a fellebbezésed, akkor most semmit nem kell tenned (csak akkor kellene, ha esetleg 3 napos gondolkodási időt tartottál volna fenn).

A többi stimmel, azaz ha kézhez vetted az indokolt ítéletet, beadhatod az indokolást a Törvényszékhez, és leróhatod az illetéket.

Azt nem értem,miért mondja O.F. kolléga, hogy célszerű az indokolást a másodfokú bírósághoz IS benyújtani, mert szerintem elég csak oda; az elsőfok nem fog és nem is csinálhat semmit a fellebbezés indokolásával, amíg az iratok fel vannak terjesztve.

ObudaFan # 2016.04.21. 05:00

Nekem az a tapasztalatom, hogy büntetőügyben célszerű másodfokra is beadni a fellebbezés indokolását, amikor már lesz másodfokú ügyszámod.

Sirtos # 2016.04.20. 20:45

Kösz a választ! Akkor, ha jól értem az első teendőm, hogy határidőben jelezzem a bíróságnak (Fővárosi Törvényszéknek) címezve, de a kerületi bíróságnak benyújtva, hogy az xy számú per első fokú ítélete ellen fellebbezést nyújtok be. És ragasztok rá 10e. Ft illetékbélyeget. Aztán ha megjön az első fokú ítélet írásban, akkor ráérek a fellebbezésemet indokolni.... és közvetlen a Markó u.-ban benyújtani?

folyami géb # 2016.04.20. 20:08

1.Sehová, már bejelentetted. A fellebbezés indokolását lehet címezni, az illetékes törvényszéknek. Ha már megkaptad az ítéletet, utána be lehet adni közvetleenül a másodfokú bíróságra is.
2.Ismét 10.000 forintot.
3. Nem.
4. Igen.

Sirtos # 2016.04.20. 19:46

Segítséget kérnék a következőkben:

Rágalmazási perben a rágalmazómat első fokon felmentették.
Én viszont teljesen meg vagyok róla győződve, hogy a rágalmazás nagy nyilvánosság előtt megvalósult. Rögtön bejelentettem, hogy fellebbezek az ítélet ellen.
Kérdéseim:
1., Hova kell címezni a fellebbezést? (azt tudom, hogy a kerületi bíróságon kell beadnom)
2., Mennyi illetéket kell lerónom a fellebbezésen?
3., Kötelező-e ügyvédet igénybevennem a fellebbezés során? Magyarul a másodfokra kötelezően ügyvéddel kell mennem?
4., Utólag indokolhatom-e a fellebbezésemet (mondjuk 1 hónap múlva, amikor megjön az írásba foglalt első fokú ítélet?) A szóbeli ítélethirdetés ugyanis annyira abszurd volt, hogy alig tudtam odafigyelni a bíróra, de konkrétan idézni akarom az ítéletből mekkora baromságokat mondott ki.

Cornerstone # 2016.03.01. 14:03

Köszönöm szépen a választ ObudaFan!

ObudaFan # 2016.02.21. 14:49

Szerintem ez ebben a formában túlmehet a véleménynyilvánítás megengedett keretein. Ha azt mondtad, hogy "nézzenek rá, le se tudja tagadni", akkor nem igazán reális, hogy ne lett volna felismerhető, hogy kiről van szó. Ha feltételezzük, hogy ez tényálltás volt és nem csak véleménynyilvánítás, akkor is csak abban az esetben van helye a valóság bizonyításának, ha közérdek, vagy méltányolható magánérdek indokolta ezt a kijelentést. Ezt nem igazán látom így elsőre.

Cornerstone # 2016.02.20. 13:26

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni, rágalmazás, becsületsértéssel kapcsolatban.
Becsületsértésnek minősül-e, ha egy közmeghallgatáson alkoholista szót használ valaki.
Szövegkörnyezetben ez úgy hangzott el, hogy néhány ember felháborodott azon, hogy egyesek kifogásolták és szólni mertek, hogy a köz-foglalkoztatottak egy része alkoholos állapotban dolgozik, és a brigádvezetők alkoholisták. Később én is felszólaltam és megkérdeztem: " Most azt akarjátok mondani, hogy nem alkoholista? Nézzetek rá le sem tudja tagadni." Nem neveztem meg senkit, de egy illető magára vette és rágalmazásért, becsületsértésért feljelentett.
Ez nem csak véleménynyilvánítás? Illetve ilyenkor lehetőség van a a valóság bizonyítására, mert egyébként aki magára vette tényleg az.
Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.15. 18:52

Mi volt ez a bejegyzés? Felismerhető-e benne az illető bármilyen módon?

H1895 # 2016.02.10. 11:42

Tisztelt Hölgyem, Uram!

A mai napon egy olyan hívàst kaptam, hogy közölte az elöző bérleti helyiség tulajdonosa, hogy rágalmazásért feljelent! Én nagyon meglepődtem, hiszem soha nem mondtam és írtam semmit róla, és a helyről! Az egyik blog bejegyzésemre próbál hivatkozni, ami név nélkül , bármiféle rá utaló tényező nélkül van! Mire számíthatok? Egyáltalán ennek mi értelme van ?? Természetesen a bejegyzést eltávolítottam, hogy véletlenül se okozzak még alaptalanul sem sértést! Nem áll érdekemben sem bántalmazó sem sértő megjegyzést írni! Nem is tettem.

chriswb # 2016.02.07. 14:41

én is ezt tapasztalom chris41
a bírók nagyjából elintézik az ügyet, vár még rájuk töménytelen.
igaz is. tudja valaki mennyi ügyet kell vinnie egyszerre, ill. "szalagban,érkezési sorrendben" egy bírónak?
harmincat, negyvenet?
Láttam bírót, aki oly sebességgel lapozta át az aktai iratokat, mint a pénzszámláló-rendező gép.

chris41 # 2016.02.07. 13:03

hiába van birói papir meg iratok az ártatlanságomra elvesztettem a munkám,házam,gyerekeim,a falu isten háta mögött van.aki alaptalanul vádolt az hivatali személy.aki azt hangoztatja akármerre mentek gyözünk,mi vagyunk a hatalom.

bea1979 # 2016.02.06. 13:36

Köszönöm szépen a válaszokat! Én tudom bizonyítani, mert egy másik rendőr ott volt és hallotta, de ő biztos, hogy nem áll mellém, mert ő is félti az állását. Úgy látom jobb ha inkább csendben maradok, sajnos.

Stage # 2016.02.03. 23:03

Feljelenthet, de neki bizonyítania kell tanúkkal, hogy ez elhangzott a szádból. A feljelentésre harminc napja van, ha ez eltelt, akkor nem fog megállni. Ha rettegsz, ne jelents fel embereket, mert találkozni fogtok a bíróságon és kellemetlen lesz. Hivatali visszaélés miatt feljelentheted a rendőrt, de neked is bizonyítanod kell amit mondott különben esetleg még hamis vád lehet belőle amiért te fogsz kapni.

Rexor # 2016.02.02. 09:09

Bárkit fel lehet jelenteni. Az más kérdés, hogy lesz e büntetőügy belőle.

bea1979 # 2016.02.02. 08:44

Tisztelt Fórumozók!
Számomra nagyon fontos és sürgős dolog miatt írok ide és remélem lesz aki nekem érdemben tud segíteni, mert jelenleg a helyzetem elég kilátástalan. Egy rendőrőrsön dolgoztam 1 éven keresztül közmunkásként, mint leíró akit az önkormányzat alkalmazott.2015 nov. lejárt a szerződésem és nem kaptam újat, mert azt ígérte az őrsparancsnok és a rendőrkapitány, hogy januárban véglegesítenek közalkalmazottként. Addig a helyettesített került egy másik közmunkás. Aztán januárban kiderült, hogy a helyettesemnek is megígérték, hogy ő lesz véglegesítve pár hónap ottlét után, betanulás nélkül. Ekkor én beszéltem a polgármesterrel(aki egyébként szintén megígérte, hogy én leszek véglegesítve), hogy ez most mi, mert nem értem. Erre ő ordibált és kérdezte mitől voltam én olyan biztos abban, hogy én leszek véglegesítve? Mire én az hoztam fel, hogy az emberek azt beszélik, hogy az őrsparancsnok közelebbi kapcsolatba került a helyettesemmel. Feljelenthet engem emiatt az őrsparancsnok? Nov. végén az őrsparancsnok "viccesen" azt mondta, hogy azért nem vagyok még közalkalmazott, mert nem tudom kivel kell lefeküdni! Én feljelenthetem őt emiatt? Sajnos állandó félelemben élünk,nem nagyon tudom mit tehetek meg, mert a polgármester "uralkodik az egész falun mindenkit rettegésben tart. Ezért érdekel milyen jogaim vannak! Köszönöm!