Magánindítványú feljelentés


lajcsó # 2016.02.14. 17:08

"írásban kell egy kérvényt küldenem a járásbírósághoz."
Igen.
"Milyen szükséges információknak kell benne szerepelni-e ebben a kérvényben?"
Ügyszám, eljárás tárgya. Meg annyi, hogy elállsz a magánvádtól!

folyami géb # 2016.02.14. 17:00

Sőt van itt más probléma is: a magánvádtól nem csak 8 napon belül állhat el a magánvádló, hanem bármikor.

Szerintem még mindig nem sikerült a kérdezőnek úgy leírnia a helyzetét, hoogy legalább kikövetkeztethessük, mi történt.

Mi miatt volt a feljelentés, ha szabad kérdezni?

Dr.Attika # 2016.02.14. 07:51

Keverni tetszik a magánvád visszavonását és a magánvád elejtését.
A feljelentéssel, ami magánvádas bűncselekmények esetében maga a vád, a büntető eljárás megindul. A vád elejtése ugyanúgy jogában áll a magánvádlónak, mint a közvádlónak. A közvádló az elejtést indokolni köteles a magánvádló nem köteles indokolni. A Be. 510.§ rendelkezésének ez a lényege.

Viszont, ahogy Kollégám írta fel kell készülni arra, hogy akár a feljelentett, akár a hatóság kezdeményezheti Ön ellen a hamis vád illetve hatóság félrevezetése miatti büntetőeljárás megindítását.

cserebogar04 # 2016.02.14. 07:47

Elnézést tévedtem és most néztem meg a hivatalos iratot. Idézem: "A magánvád eljárásától az indítványozó 8 napon belül elállhat".

cserebogar04 # 2016.02.14. 07:37

Köszönöm a gyors választ kedves Kovács Béla, de akkor miért írták oda, hogy egyszerűen egy kérelemmel visszavonható 8 napon belül és semmiféle indoklást nem igényel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.14. 07:29

A magánindítvány nem vonható vissza. [Btk. 31. § (6)]
Viszont, ha jót akarsz magadnak, akkor nagyon gyorsan őszintén feltárod, hogy valótlan tartalmú a feljelentésed, különben ott találod magad a hamis vád vagy a hatóság félrevezetése gyanújában, és azok még csak nem is magánindítványos bűncselekmények.

cserebogar04 # 2016.02.14. 07:16

Három héttel ezelőtt feljelentettem egy személyt, akit alaptalanul vádoltam meg. A rendőrök tájékoztatás és figyelmeztetés nélkül nem egyszerű feljelentést írattak alá velem, hanem egy magánindítványú feljelentést. Másnap befáradtam a rendőrségre, hogy visszavonjam, de ott közölték velem, hogy ilyen kategóriájú feljelentést nem lehet visszavonni. Rá három nappal jött egy papír, hogy a bíróságra is került az ügy. Majd szintén pár napon belül jött még egy papír, mely már az idézés volt, hogy mikor és hol kell megjelenem. Viszont feketén-fehéren az állt benne, hogy a magánindítványú feljelentésemet még a kitűzött tárgyalás előtt visszavonhatom 8 napon belül.
Lényeg a lényeg, ha ezt megtehetem, akkor írásban kell egy kérvényt küldenem a járásbírósághoz.
Milyen szükséges információknak kell benne szerepelni-e ebben a kérvényben?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!