Bódult állapotban való vezetés.


Mr. Pinkman # 2016.03.18. 18:45

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Az alábbi történet megírására azért került sor, mert több kérdés is felmerült bennem. Kérem, hogy aki tud, szánjon rá néhány percet, hogy elolvassa, és ha érdemben tud segíteni, az kérem, válaszoljon a kérdéseimre!

Egy ismerősöm 2015 október elején személygépkocsijával balesetet szenvedett (neki ment egy tűzcsapnak). Állítása szerint szerencsétlenségére mögötte rendőrök közlekedtek, kik a baleset miatt meg is álltak. A szokásos procedúra után elvitték a rendőrségre, ahol drog tesztet végeztek rajt. A teszt pozitív lett (amfetamin és marihuána). Ezután házkutatást végeztek nála, ahol lefoglalták a laptopját, 2 mobiltelefont, és 2 db külső memóriát. Erről az intézkedésről házkutatási parancsot nem mutattak, valamint a lefoglalt eszközökről nem kapott semmiféle jegyzőkönyvet.
Az ügy eddigi állása szerint 2015 december elején arról kapott tájékoztatást, hogy bódult állapotban való vezetése miatt a nyomozás lezártáig a jogosítványát bevonták. Majd 2016 február végén arról kapott értesítést, hogy valamikor befáradhat a kapitányságra a lefoglalt elektronikai eszközökért, valamint, hogy nyomozást indítottak ellene bódult állapotban való vezetés miatt. A levél kézhez vétele utáni héten ismerősöm befáradt a rendőrségre, ahol vissza szolgáltatták részére a lefoglalt eszközöket, majd közölték vele, hogy az eszközök tartalmát lemásolták, ezért nincs szükségük a továbbiakban rájuk. Hozzátenném, hogy a lefoglalt eszközökön több illegális adat is van. (lopott hitelkártya adatok, kábítószer-receptek, stb...)

A kérdéseim a következők:

  1. Egy kis kutakodás után azt sikerült kinyomoznom, hogy házkutatási parancs mellőzhető, azonban nyitott kérdés maradt bennem, hogy a lefoglalt elektronikai eszközökről nem kapott jegyzőkönyvet. Előfordulhat-e ez, vagy megtörténhet-e az, hogy a kihallgatása során készült jegyzőkönyvbe veszik-e fel a lefoglalásról készült tételes listát? Erről neki kell-e eredeti vagy másolati példányt kapnia?
  2. Számomra nem világos, hogy a nyomozás megindításának megkezdésének időpontja a baleset utáni kihallgatásának időpontjától kezdődik-e vagy a 2015 decemberében kapott levél kézhezvételétől?
  3. Az ismerősömmel jó haveri kapcsolatot ápolunk, így előfordulhat-e az, hogy az ügyéből kifolyólag felkereshetnek-e engem is, ill. végezhetnek-e nálam is házkutatást? Állítása szerint én nem kerültem szóba az üggyel kapcsolatban. Elképzelhető-e az, hogy visszahallgatnak telefonhívásokat, sms váltásokat, ill. e-maileket, és közösségi oldalon történt beszélgetéseket?
  4. Ismerősöm állítása szerint egy ismerőse utána nézett az ügyének, és azt mondták neki, hogy a rendszerben csak bódult állapotban való vezetés szerepel, kábítószer vétség nem.
  5. Lehetséges-e, hogy az elektronikai eszközökön talált illegális adatokat a későbbiekben bizonyítékként felhasználhatják-e ellene, ha már vissza adták azokat számára, ill. az ügy lezárása előtt vissza adhatják-e azokat?
  6. Bevett gyakorlat-e a hivatalos szerv részéről, hogy nem konkrét időpontot határoz meg a lefoglalt eszközök vissza adásának időpontjáról?
  7. Az említetett két levélen kívül nem kapott semmiféle értesítést, határozatot. Ez lehetséges?
  8. A fenn leírtak után normális-e, hogy a második levélben csak a bódult állapotban való vezetés miatt nyomoznak, és nem került említésre a kábítószerrel való visszaélés/kábítószer fogyasztás? (Illegális szert a házkutatás során nem találtak, csak a vizeletében!)

A kérdéseim azért merültek fel, mert az ismerősöm a leírtakat adta elő nekem, és felmerül bennem a kérdés, hogy mi lehet ebből a történetből az igaz ill. a hamis állítás?

Köszönöm, hogy megtiszteltek azzal, hogy a történetet és a feltett kérdéseket elolvasták. Előre is külön köszönöm azoknak, akik időt szakítottak a kérdéseim megválaszolására!