Alkoholfogyasztás jogi kritériumai?


ballasch79@gmail.com # 2016.03.21. 21:41

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy abszurd és precedens nélküli esettel kapcsolatban szeretném kérni a tisztelt jogi szakértők véleményét.

A házunk mellett lévő közértnél 7 éve rendszeresen italozik egy környékbeli alkoholista társaság, ide végzik a dolgukat, néhány méterre a játszóterektől. Számtalanszor kihívtuk már a rendőrséget (a közterület-felügyelet diszpécsere egy alkalommal tudtomra adta, hogy őket felesleges hívni), de hathatós intézkedésre néhány kivételtől eltekintve nem túl gyakran került sor. Hét éve megoldatlan a probléma, és ma lényegében eme gyorstalpalón rendkívüli mértékben edukált "rendőr" "hölgynek" köszönhetően fény derült a miértjére.

A mai napon az intézkedő rendőr "hölgy" (rendhagyó, tahónak nevezhető, rendkívül lekezelő stílusa miatt idézőjelbe tettem a "hölgy" megnevezést) lehívatott az utcára, és az alkoholizálók helyett engem kezdett el igazoltatni, és kérdőre vonni. Nagy vonalakban kb hogy én mit képzelek, hogy folyton hívogatom őket, nekik ez papírmunka, és nem érdemi munka, és a jelentésébe mindig be fogja írni, hogy én hívtam őket, és ő pedig nem fog megállapítani szabálysértést (mert ő már előre tudja, hogy mikor fog és mikor nem fog szabálysértést megállapítani...). A teljes beszélgetésről hangfelvétel készült, aminek alapján jogi lépéseket fogok kezdeményezni az illető "hölggyel" szemben, és remélem, hogy előbb utóbb az ilyen alkalmatlan személyeket el fogják távolítani a rendőrség állományából.

Ettől eltekintve mondandójának lényege az volt, hogy miszerint az önkormányzati rendelet a közterületen történő alkohol"fogyasztást" tiltja, ezért az, ha éppen nem akkor kortyol bele az illető a sörébe, amikor ott van a rendőr, csak áll a bontott sörrel a kezében, ő személy szerint azt nem tekinti alkoholfogyasztásnak.
Tisztában vagyok vele, hogy a jogértelmezés legfőbb forrása a bíróság, de úgy gondolom, hogy a jogalkotó az alkoholfogyasztás megnevezése alatt nem konkrétan az alkoholba való belekortyolásra gondolt, hanem magára a - nyilván egyéb kritériumnak (mint pl bontott alkoholos üveg/doboz) megfelelő egész aktusra. Úgy gondolom, hogy ez abszurd, és nem vagyok hajlandó elfogadni a jogértelmezésnek ezt a végletekig leegyszerűsített, már már primitív módon történő megjelenését.
A kérdéssel (elsősorban az italozások kapcsán) büntetőügyvédhez fordultam, de amíg a konzultációra nem kerül sor, szeretnék más forrásból is informálódni, mert számomra teljesen abszurd ez a fajta hozzáállás.

Minden hasznos meglátást előre is köszönök!

Balázs

Ui: Elnézést kérek minden szakmabelitől, ha kissé támadóra sikerült a hangvételem, de azóta sem tudok napirendre térni a "rendőrnő" lealacsonyító modorán, és primitívségén, mert ezzel a stílussal a jogot alacsonyította le arra a szintre, ahova szerintem egy tisztességes jogvégzett ember sem szeretné, hogy eljussunk.