Szabálysértés elévülése


Renike55 # 2016.05.08. 18:43

folyami géb

Oké, legközelebb nem ugrom be ilyen könnyen. :)))

folyami géb # 2016.05.08. 09:39

Renike, látszik, hogy új vagy, még nem nagyon értesz "laikusul". A jogi kultúra átlagos hazai szintje mellett a legalapvetőbb jogi kifejezések laikusok általi használatát sem veheted komolyan, úgy kell az összes körülmény összevetése alapján kibogarászni, mit akarhatott a kérdező.
Egyszer pl. valaki egy külföldi ítélet magyar ítélettel való összbüntethetőségéről kérdezett, én visszakérdeztem, hogy Magyarországon elismert-e (végrehajtható-e) a külföldi ítélet, a kérdező erősködött, hogy igen, aztán néhány kérdés után kiderült, hogy még a külföldi eljárás is csak folyamatban van, még elsőfokú ítélet sem született.

Itt pl. feltehetően bűncselekményre gondolt a kérdező, már csak azért is, mert az elkövetés után egy évvel szabálysértés miatt nem indulhatott volna eljárás, a 6 hónapos szubjektív elévülési idő miatt. Meg ott az ügyek összevonása sem jellemző.

A kérdezőnek több rossz hírem van: egyrészt most már 5 év a bűncselekmény minimális elévülési ideje, bár ha 2013. július 1. előtti az elkövetés, akkor még valóban három volt (már ha nem volt eleve magasabb a büntetési tétele, és még egy-két esetben).

A legnagyobb gond viszont az, hogy ha megindult a büntetőeljárás, onnatól kezdve minden eljárási cselekmény félbeszakítja azt, és ha nincs újabb, elévülési időt elérő megszakítás, ami alatt nem történik semmi, elvileg 100 év múlva is elbírálható.

Renike55 # 2016.05.07. 20:20

A szabálysértés elévülése max. két év, az elkövetéstől (és nem az eljárás megindulásától) kezdve.
Ha az elkövetéstől számítva 6 hónapon belül indul meg a büntetőeljárás, de később kiderül, hogy csak szabálysértés, akkor le lehet folytatni, de a két évet semmiképp nem lehet túllépni.
Egy 4 éve történt esetet szabálysértési eljárásban már biztosan nem lehet szankcionálni.

Péterfy5 # 2016.04.20. 20:53

A szabálysértés elévülése tudomásom szerint 3 év. Mindenképpen az esemény elkövetésétől számítandó ez az idő, vagy ha az eljárás később indul, akkor az eljárás kezdetének időpontjától kell számítani a 3 év elévülési időt? Kicsit konkrétabban: A szabálysértés kb. 4 éve történt, de a büntetőeljárás csak egy évvel később kezdődött (más ügyekkel összesítve). Tehát a szabálysértés elkövetése már több, mint 3 éve történt, de a büntetőeljárás kezdő időpontja még nem érte el a 3 évet. Elévült ez az ügy, vagy sem?