zsírolás, önként elállás


Stage # 2016.05.12. 06:52

Mindenképpen megkerestem volna az ügyészt. És mindenképpen kipakolok. De jó lett volna ha mellette a káromat is kifizeti a srác. A rossz minősítéssel nem lennék előrébb, az is 1-5 év. :) Köszönöm a válaszokat.

folyami géb # 2016.05.12. 05:13

Hát ugye akkor, ha az jogos vagy jogosnak vélt. Elismerem, hogy az utóbbiba sok minden belefér, de az bizonyosan nem, ami egyértelműen jogtalan.

HHa jól látom, a kérdező itt a kárát egy hatósági döntésre (lefoglalásra) vezette vissza, amit egyszemélyben minősített jogellenesnek és tekintette okozójának a későbbi "megzsaroltat". Ez mindkettő elég kétségesnek tűnik, de persze megalapozott véleményt csak az összes irat ismeretében lehetne mondani.

ObudaFan # 2016.05.12. 04:51

Mondjuk ha a károdat akartad így érvényesíteni, az legfeljebb önbíráskodás, nem zsarolás.

folyami géb # 2016.05.12. 04:36

Hát hiszen magad írod, hogy a fenyegetésed beváltottad, azaz megtetted a terhelő vallomást. Ezzel a cselekményed ún.. befejezett kísérletté vált, innentől nincs önkéntes elállás.

Ezzel együtt ez kifejezetten olyan kérdés, amit a felülvizsgálati eljárásban lehet vitatni, ha kétségeid vannak, kockázat nélkül beadhatod az indítványt.

Stage # 2016.05.11. 23:26

Kedves Büntető jogban is jártas fórumozók!

Szerintem lehet, hogy jogsértően ítéletek el.

2012. április hónapban küldtem egy dühös levelet egy ismerősömnek, hogy az Ő ügyében rá, és társaira terhelő vallomást teszek, amennyiben a korábban nekem okozott kárt nem fizeti meg. (fedett nyomozóként részt vett egy büntető eljárásban ellenem, és úgy foglaltatott le dolgokat hogy azt semmi sem indokolta.)

A pénz átadásának helyét, a pénz kifizetésének módját nem írtam bele a levélbe, komolytalan volt az egész, egy hülye botlás.

Megkerestem az ügyében eljáró ügyészt 2012 októberében, és megtettem rá a terhelő vallomást.

A "fenyegető" levél 2012. áprilisában íródott, válasz egyáltalán nem jött rá. 2012. májusban elrendelték a nyomozást, amit egészen 2013 február hónapig többször meghosszabbítottak. Az én gyanúsítottként történő kihallgatásomra valamikor 2012 év végén került sor.

Szerintem megállapítható az Önálló elállás, hiszen egyetlen levélről volt szó, soha többé én nem kerestem az embert. A feljelentés megtételéről én nem tudtam, egészen addig amíg gyanúsítottként be nem idéztek 2012 végén. Legalább hat hónap eltelt a "fenyegetés" és a közt, hogy tudomást szereztem arról, hogy fel lettem jelentve. Nem emiatt nem fenyegetőztem tovább, hanem egyszerűen el is felejtettem hogy én neki ilyen hülye levelet küldtem.

Letelt a büntetésem, de ha jogsértően ítéltek el, az baj. Érdemes lenne felülvizsgálati indítványt tenni? Jó hogy három év után törlődik a priusz, de akkor is bosszant.