hivatalos személy elleni erőszak


ObudaFan # 2016.07.13. 04:55

A hivatalos személy elleni erőszakot az követi el, aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt

  1. jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz,
  2. jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy
  3. eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz.

A te történetedben egyik sem valósult meg.

mégegyhülye # 2016.07.11. 21:19

Öreg Tölgy, Dr.Attika!

Feltételeztem, én hülye, hogy aki a vonal túlsó végén felemeli kagylót egy "kétségbeesett" segélykérőnek, az már hivatalos személy, közszolgálatot lát el, továbbá miután beazonosította a hívó tartózkodási helyét, akkor a területileg illetékes rendőrséghez továbbítja a hívást, ahol szintén egy hivatalos személlyel kerül kontaktusba a védelemért folyamodó védtelen kis emberke. Emberke maga háborgott, hogy a vonal túloldalán az alpári őrjöngése kapcsán szabálysértést emlegetni merészelt neki a (nyilván) nem hivatalos, és (nyilván) nem közfeladatot ellátó személy. De mindegy. Lehet, hogy ezt nem pont hivatalos személy elleni erőszaknak nevezi a jog, de elnézést, hogy mertem feltételezni a magam hülye felfogásában, hogy nincs rendjén. Ha én az utcán így beszélnék valakivel, vagy a boltban így nekiesnék az eladónak, valószínűleg kihívná rám valaki a rendőrséget, vagy kivágnának az utcára, mint macskát.... Bocs, hogy laikus vagyok. Ha nem lennék az, nem írnék ide. Remélem, ezt a többi hülye is fel tudja fogni.
Ja tudom, csak kérdezzen a gyerek, különben hülye marad...

Öreg Tölgy # 2016.07.08. 13:02

Vagy az, hogy kérdezze meg az ügyvédjét, ahogy te szoktad.

Dr.Attika # 2016.07.08. 10:37

Ebből a "mégegyhülye" semmit nem értett meg. Egyszerűbb lett volna a "NEM" válasz.

Öreg Tölgy # 2016.07.08. 03:52

Hivatalos személy elleni erőszakhoz minimum két dolog kell (a részleteket most hagyjuk): hivatalos személy és erőszak. Amint látom, itt egyik sem volt. Az ordibálás nem erőszak, a hivatalos személy meg még ott sem volt, amikor ezt a magatartást kifejtette az illető.

mégegyhülye # 2016.07.07. 16:07

Hivatalos személy elleni erőszaknak, vagy valami hasonlónak minősül-e az, ha egy rendőri segítséget kérő személy nyomdafestéket nem tűrő hangon követelőzik , szitkozódik, ordibál, mert szerinte nem elég gyors a rendőr érkezése. Mindezt a rendőrség kiérkezéséig többször megismétli. Nem von maga után automatikus feljelentést a rendőrség részéről?
Egyébként pedig indokolatlanul is hívogatja rendszeresen a rendőrséget, hogy őt megtámadták, miközben ő támad meg folyton mást, és a védekező személyt így akarja bajba keverni, magát pedig áldozat ként feltüntetni.