Ingatlan zár alá vételének feloldása


Öreg Tölgy # 2016.08.06. 14:27

De nem a büntetőeljárási törvényben szabályozott zár alá vétel alatt. Én meg ahhoz értek, ezért javasoltam, hogy a további kérdéseit itt a Jogifórumon, a Végrehajtás témakörben tegye fel.

Szólószőlő # 2016.08.06. 13:58

Köszönöm, akkor érdeklődöm a végrehajtónál.
Egyébként még mindig zár alatt van az ingatlan, éppen ez a probléma.

Öreg Tölgy # 2016.08.06. 13:08

Az biztos, hogy nem a bíróságnak, és az is, hogy célszerűbb a végrehajtónak. Egyébként ekkor már nem zár alatt van az ingatlan, hanem végrehajtás alatt, célszerűbb abban a topicban érdeklődni.

Szólószőlő # 2016.08.06. 11:49

Ahogy írtam is, immár egy elbírált polgári jogi igény biztosítékául szolgál a zár alá vétel. (Büntető ügyből ered, de nincs szó vagyonelkobzásról, összesen ez a 3 millió forint, amit a sértett követel.)

A rendelkezésére álló 60 nap alatt a jogosult (sértett) kifejezte polgári jogi igényét, annak rendje és módja szerint. Így tehát a zár alá vétel fennmaradt és bejegyezték utána a jogosult végrehajtási jogát 3 millió forint értékben.
Akkor veszik le, ha a bejegyzett összeg kifizetésre kerül.

Az én kérdésem arra vonatkozik, hogy eljárásjogilag kinek a kezébe kell kifizetni a jogosultnak (sértettnek) járó 3 millió forintot, hogy feloldják a zár alá vételt???

  • Az eljáró bíróságnak?
  • Az eljáró végrehajtónak?
  • A sértettnek?

És ennek a teljes lebonyolítása mennyi időt vesz igénybe?
A kifizetést követően a bíróságnak van valami határidő szabva, amin belül értesítenie kell a végrehajtót, hogy töröltesse a tulajdoni lapról a zár alá vételt?

Előre is köszönöm a segítséget!

Öreg Tölgy # 2016.08.06. 09:47

Ez elég bonyolult.

Zár alá vételt vagyonelkobzás vagy polgári jogi igény biztosítása érdekében lehet elrendelni, Ha a jogerős ítélet nem alkalmazott vagyonelkobzást, vagy elutasította a polgári jogi igényt, a zár alá vétel automatikusan megszűnt.

Ha vagyonelkobzást alkalmaztak kifejezetten arra az ingatlanra, akkor az az ítélet jogerőre emelkedésével átment az állam tulajdonába. Ha meghatározott pénzösszegre rendeltek el vagyonelkobzást, akkor vagy záros határidőn belül megfizeti az elítélt, vagy végrehajtják, akár az ingatlanra való ráterheléssel is.

Ha a polgári jogi igényt érdemben elbírálták, akkor 60 napja van a jogosultnak a végrehajtás kezdeményezésére, ha egyéb törvényes útra utasították, akkor a polgári per indításra.

Ha ezt elmulasztja, akkor megint csak megszűnik a zár alá vétel, egyébként a polgári bíróság dönt róla.

Szólószőlő # 2016.08.06. 09:19

Tanácsot szeretnék kérni egy ingatlan zár alá vételének feloldásában. Hálásan köszönök minden segítséget, tapasztalatot, ami elő mozdíthatja az ügyet!

Szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, amiről kiderült, hogy 2011-ben, az egyik tulajdonos büntető ügye miatt, zár alá helyezték.
Az ügyben már ítélet született, a zár alá vételt a sértett követelésének biztosítékaként fenntartották. (A sértett 2012-ben 3 millió forint értékben végrehajtási jogot jegyeztetett be az ingatlanra.)

Amíg az ingatlan zár alatt van, addig nem értékesíthető, így szeretnénk minél hamarabb feloldani.

Kérdéseim:

  • Mi ilyenkor a zár alá vétel feloldásának menete? Kihez kell fordulni?
  • Az összeget a zár alá vételt elrendelő bíróságnak, a végrehajtónak vagy a sértettnek kell megfizetni?
  • Ha a sértettel történik megegyezés, akkor ő nyilatkozik, hogy a követelése kielégítést nyert? Ennek van valami formai követelménye?
  • Kb. mennyi időt vesz igénybe a zár alá vétel feloldása az összeg megfizetését követően? Napok, hetek, ...?
  • Van-e valamiféle költsége az eljárásnak?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!