csoportos garázdaság


Rotuta92 # 2016.09.26. 14:09

Akit érdekel itt bővebben olvashat, a garázdaságról (megvalósítás, büntetés stb.)

http://lorik.hu/garazdasag/

Öreg Tölgy # 2016.09.17. 17:35

"Ez azt jelenti hogy mindannyian ugyanazt a büntetést kapjuk?"

Erről szó nincs. Ez azt jelenti, hogy a büntetési tétel mindhármuknál azonos, és előélet szempontjából nincs különbség köztük. Emellett számos körülmény - legfőképp az elkövetésben való részvétel foka - befolyásolhatja a konkrét büntetést.

Felfüggesztettnél a próbaidő tartamára az erkölcsi ugrik, kivéve, ha a bíróság ún. előzetes mentesítésben részesíti. Erre kellene gyúrni, például a sértett közrehatásának és a saját kifogástalan életvitelének a hangsúlyozásával.

gabika2332 # 2016.09.17. 17:00

Ez erkölcsi bizonyítványban és munka vállalás szempontjából mit jelent a felfüggesztés?

gabika2332 # 2016.09.17. 16:34

Ez azt jelenti hogy mindannyian ugyanazt a büntetést kapjuk?

Öreg Tölgy # 2016.09.17. 16:07

Hát ez bizony súlyos testi sértés és csoportos garázdaság halmazata, a legesélyesebb a felfüggesztett szabadságvesztés. A 7 évvel ezelőtti (feltehetően) próbára bocsátás nagy valószínűséggel már az ún. "büntetlen előéletű, hátrányos jogkövetkezmények alatt állók" nyilvántartásában sem szerepel, ezért nem esik a terhére. A pontos válaszhoz tudni kellene, hogy mikori jogerővel, pontosan milyen szankciót alkalmazott akkor a bíróság (pártfogó kirendelése önmagában nincs).

Egyébként többek általi közös bántalmazásnál nincs jelentősége, pontosan ki okozta a 8 napon túli sérülést, minden bántalmazó társtettesként felel azéért is.

gabika2332 # 2016.09.17. 14:55

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék hogy milyen büntetést kaphatok/kaphatunk.

Voltunk egy tónál a barátaimmal sátorozni ahol működik egy kocsma vagy szórakozóhely szerűség. Itt egy padnál ültünk két barátommal amikor egy felnőtt elkezdett kötekedni az egyik barátommal. ők félre vonultak majd oda ment hozzájuk a másik barátom is. Ekkor dulakodás kezdődött majd megütötték egymást, a végén sajnos nekem is sikerült csatlakoznom és megütnöm egyszer. Ezt a vallomásomban el is ismertem, az egyik barátom semmire nem emlékszik ebből, a másik azt vallotta hogy nem ütötte meg. A sértettnek eltört az állkapcsa ezért feljelentett minket az egészségügy. A sértett azt vallotta hogy mindannyian megütöttük de valószínű hogy én voltam aki eltörtem az állát, az állítása szerint. A tanúk hasonlóan ,kisebb eltérésekkel a fent leírtakat mondták el. Kicsit ittasak voltunk és nem tudjuk melyikünk törte el az állát. Nem lett maradandó sérülése. Ezért mit kaphatunk?

Többiek büntetlen előéletűek, nekem lassan 7 éve volt egy csoportos garázdaságom, aminél az ügyész pártfogót rendelt ki. Ekkor még kiskorúak voltunk. Ez számíthat, vagy már elévült?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm.