Súlyos testi sértés, kulcscsonttörés


Boomer321 # 2016.10.03. 11:02

Kicsit kezdek megnyugodni, ügyvéddel beszéltem, büntetlen előélettel, megbánással, beismerő vallomással, rendezett életvitellel ( tisztességes, normális munka, normális családi háttér) max felfüggesztett a legvalószínűbb.

Most arra lennék kíváncsi, hogy ha pénzbüntetés lesz a dologból, milyen nagyságrendű? Olvastam a "vak komondoros" polgármester esetét, aki 3 helyen, orr, járom és arccsonton törte el az élettársa csontjait, és ha jól emlékszem 470 ezer Ft kártérítést kellett fizetnie első fokon, másod fokon ezt módosították 10 hónap felfüggesztettre.
Én anyagilag mire számíthatok? "csak" egy csontot törtem el, az ügyvédem szerint ez nagyon egyszerű ügy, ergo remélem a perköltség is alacsonyan marad.
Az ügyvédemet nem számítva, körülbelül mennyibe fog ez nekem kerülni, mindennel együtt? mekkora a reális kártérítés és a perköltség?
Azért kérdezem mert ha a sértett is beleegyezik szeretném közvetítői eljárással rendezni a dolgot, fizetnék egy akkora összeget ami a kártérítésnél magasabb de nem magasabb mint a kártérítés és a perköltség együtt, így ő is jobban járna (többet kapna és nem kéne 1 évig minimum tárgyalásokra rohangálnia, az pedig szerintem neki édes mindegy, hogy kapok e felfüggesztettet vagy sem, attól neki nem lesz jobb) és én is.
Köszönöm annak aki segít és válaszol.

Boomer321 # 2016.09.24. 07:35

Ma műtötték, 4 csavarral rögzítették a törött csontot, ami ahogy én a neten utánanéztem nem számít soknak, sőt, kevésnek, szerencsére.

Boomer321 # 2016.09.20. 09:15

Esetleg még valakinek valami észrevétel?
Arra volnék kíváncsi, hogy mi a legvalószínűbb ítélet?
Próbára bocsátás? Felfüggesztett?
Büntetlen előéletű vagyok, rendes munka, rendes családi háttér, beismertem, tényleg őszintén megbántam amit tettem, ahogy tudom ha engednék próbálom is enyhíteni amit neki okoztam.

Boomer321 # 2016.09.20. 09:12

Köszönöm a válaszodat Öreg Tölgy.

Öreg Tölgy # 2016.09.19. 04:25

Sajnos most nincs időm részletesen válaszolni, úgyhogy csak a legfontosabbak:

  1. Mivel, ha jól olvasom, Budapesten is készült röntgen, az a kórházban megvan, így tisztázható, mi az, amit te okoztál, és mi az, amit az autózás.
  2. Az, hogy egy sérülés maradandó-e, legtöbbször csak legalább fél évvel később állapítható meg. A szakértő ilyen frissen legfeljebb annak a lehetőségét vetheti fel, hogy sérülés maradandó lehet, aztán majd legtöbbször a bírósági szakban kirendelnek újra szakértőt, és akkor tudja majd megmondani biztosan.
  3. Ezzel együtt nagy balek lennél, ha kifizetnéd az 5 milliót, mert feltehetően ennek a töredékével megúsznád, másrészt nem adna biztosítékot semmire.
  4. Minden ilyen fenyegetést, zsarolást, SMS-t stb. dokumentálj.
Boomer321 # 2016.09.19. 00:08

Tisztelt jogászok!

Az alábbi esetben szeretnék segítséget kérni:
Péntek este elmentünk szórakozni, barátnőmmel és unokatesójával, én sajnos annyira berúgtam, hogy teljes képszakadás állapotába kerültem így az esetre egyáltalán nem is emlékszem, csak amit barátnőm elmondott.
Állítólag összevesztünk mert bunkón viselkedtem, vizet kértem többször is, de mikor kihozta lesodortam az asztalról, azt mondtam, hogy ő nem is szeret engem, húzzon el. Az unokatesója közben próbálta rávenni, hogy hagyjon ott,trágár szavak kíséretében "Anna, hagyjuk itt ezt a f.." ilyesmik.

A barátnőm ekkor kiment leülni a bár előtt egy lépcsőre, én utánamentem és leguggoltam mellé, és bocsánatot kértem, hogy ne haragudjon rám, sajnálom. Ekkor jött oda unokatesója és szintén a fentiekhez hasonló módon ismét beleszólt, engem trágár szavakkal/szóval illetve próbálta meggyőzni barátnőmet, hogy hagyjon faképnél. Ekkor én fölpattantam és nekilöktem valaminek, majd 2 vagy 3 nem célzott ütéssel illettem.

Egyik ütés a combján találta el, ahol zúzódást okoztam, másik viszont a vállán vagy mellkasán és eltörtem a kulcscsontját.

Sajnos az esetre én nem emlékszem.

Utána ők hazamentek, én egy utcában tértem magamhoz arra, hogy barátnőm hív telefonon, innentől vannak emlékfoszlányok. Ekkor barátnőm elmesélte, hogy unokatestvérének nagyon fáj a válla és, hogy én tettem ezt vele. Első reakcióm állítólag az volt, hogy azt mondtam ez nem igaz, hazudnak, megjátssza etc, - ez valószínűleg igaz, még rémlik is kicsit, mivel nem tudtam elhinni, hogy én ilyet tettem - utána viszont azt hajtogattam, hogy oda megyek, nem érdekel mi van velük, illetve, hogy megvárom barátnőm volt párját - ez kicsit bonyolultabb story, a lényeg, hogy a lány velem csalta meg a párját, aki erről nem tud, viszont barátnőm szakított vele, de még együtt laknak - és megverem/megmutatom neki a közös képeinket, elmondom, hogy velem vagy, ilyesmik. Ezek után ahogy mentem, a helytől nem messze ahol én eltörtem a kulcscsontot 2 srác nekem támadt. Erről fogalmam sincs, hogy miért, igazándiból nem is érdekel, de ömlött a vér a fejemből.
Rendőri intézkedés nem történt, járókelők felkapartak én meg megköszöntem, adtak egy csomag papírzsepit és továbbmentem barátnőmhöz.

Ezek után el is mentem a barátnőm lakásához de addigra már elég józan lettem. Lejött elém a kapuba, elmesélte az esetet én pedig sírtam és azt hajtogattam mennyire sajnálom, nem tudom fölfogni, hogy ilyet tettem, és nem emlékszem semmire, arra sem, hogy telefonba miket mondtam.

Az esetről biztos vagyok, hogy nem hazudnak, bőven lesz rá szemtanú.

A sértett másnap bement sebészetre, ahol megröntgenezték és megállapították, hogy eltört a kulcscsontja. Aznap este meg akarták műteni, viszont a sértett nem Budapesti lakos és szerette volna, hogy otthon műtsék meg. Vagyis az ország másik végében. Ezért aznap hazament, autóval, mindenféle rögzítés nélkül.
100% hogy orvosi látleletet nem kértek ekkor, mivel nem akartak följelenteni, illetve a párom exe, akivel még együtt lakik ő is ott volt, így az orvosnak azt mondták baleset volt. Vagyis látlelet ekkor biztosan nem készült!

Ezek után a sértett még aznap hazament, ami jó sok óra autózást jelentett törött kulcscsonttal. Otthon megröntgenezték újra, és azt mondták súlyos, de csak napokkal később tudják műteni, addig nem csinálnak vele semmit.
Látlelet ekkor sem készült, mivel maradt a story amit még előző nap találtak ki.
Következő nap délutánján viszont a sértett annyira dühös volt, hogy mindenkinek elmondott mindent, és másnap megteszik a feljelentést.

Időközben én fölvettem a kapcsolatot vele, és bocsánatot kértem, mondtam neki, hogy a fizetésem majdnem felét -ami, mivel ő csak nagyon kicsi óraszámban dolgozik több mint az ő teljes fizuja - minden hónapban átutalom amíg teljesen föl nem épül. Ha emiatt kirúgják akkor addig amíg újra munkát nem talál. Ezeket még közvetlen pár órával az eset után egyébként, mikor kijózanodtam. Elmondtam neki is, hogy mennyire megbántam és, hogy nem ismerek magamra.
Barátnőmnek elmondtam ugyanezeket, és hogy én nem ez vagyok, nem vagyok agresszív, de el fogok menni pszichológushoz, mert engem is sokkolt, hogy erre képes voltam és ez számomra is félelmetes.

A történetnek úgy folytatódott, hogy a sértett rokona fölhívott, és 5 millió forintot kért azért cserébe, hogy ne jelentsenek fel. Azzal fenyegetett, hogy 3 évig fogok a sitten lenni etc, én elmondtam neki, nyugodt hangon - egyébként ő is nyugodtan beszélt - hogy azért ez nem így működik, és hogy biztosan nem tudok előteremteni 5 millió forintot, amire ő azt mondta, hogy jó akkor följelent, amire én, hogy jó jelentsen.

A rokon hívása után 2-3 órával kaptam egy SMS-t olyan üzenettel, hogy "Te egy hulla vagy!"
Nyilvánvalóan valamelyik rokon vagy ismerős, buta akciója, nagyon buta akciója mivel a szám sem volt elrejtve, nagyon könnyen meglesz ki volt.

Ezek után írtam a sértettnek, hogy nagyon sajnálom amit vele tettem, ugyanakkor azért ez így kicsit kezd elfajulni, és lassan ők is elég szép bűncselekménybe sodorják magukat.
Megkérdezte, hogy mégis hogy van az, hogy ha nem fizetek 5 milliót akkor utána jön az életveszélyes fenyegetés?
Mindemellett még azt is megtudtam, hogy az Ő egyik ismerőse is aktívan érdeklődik a lakóhelyem iránt és meg akar látogatni.
Megírtam a sértettnek, hogy lassacskán kezd átbillenni a mérleg, és még a végén az ő családja követi el a súlyosabb bűncselekményt.

A dolog itt tart jelenleg.
24 éves vagyok, makulátlan előélettel, egyetlen rendőrségi ügyem volt, de abban én voltam a sértett, megvertek, nem én kötöttem beléjük. Látleletem nekem sem volt, ahogy igazán komoly bajom sem, és garázdaság miatt indult nyomozás amit fel is függesztettek laza 2 hét után, de jelzem ebben az ügyben én voltam a sértett akit bántottak.
Szóval, a kérdésem az volna, hogy teljesen tiszta előélettel, rendezett családi háttérrel, rendes munkával, teljesen rendes, normális életvitellel, úgy, hogy nyilvánvalóan tényleg - és tényleg - megbántam amit tettem és próbálom helyrehozni, segíteni a sértettnek ahogy csak tudok, milyen kilátásaim vannak?

Kulcscsont törés webbetegen néztem, 3-4 hónap a teljes felépülés, gyógytornával meg mindennel együtt, amennyire én tudom általánosságban a bírói gyakorlat az, hogy 6 hónaptól minősítik tartósnak a sérülést, vagyis ez még alatta van bőven. Vagyis súlyos testi sértés de nem okozott tartós sérülést.

Még egy utolsó adalék a végére, hogy az is előfordulhat, hogy maradandó sérülést szenvedett, és mondjuk a karját nem fogja tudni úgy mozgatni mint előtte. Ez persze nem azt jelenti, hogy lebénul, csak mondjuk eddig 180 fokban a háta mögé tudta nyújtani, most meg már csak 150 fokban, vagy ilyesmi.
Ha maradandó lesz a sérülés hivatkozhatok arra, hogy az eset után pár órával is megműtötték volna, ugyanakkor önszántából inkább egy több órás zötykölődésnek tette ki magát, mindenféle rögzítés nélkül, illetve a pár óra helyett 5 napot várt a műtéttel. vagyis, hogy elképzelhető - nyilván orvosszakértő is meg fogja mondani mennyire - hogy ha már első alkalommal hagyja, hogy megműtsék, nem autókázik órákat, nem vár 5 napot a műtéttel, akkor ez elkerülhető lett volna? Vagyis, hogy az én általam okozott sérülést ő maga súlyosbította, amit én okoztam az még nem lett volna maradandó, és lett is volna lehetősége időben elláttatni, viszont ő inkább autózott és várt 5 napot, ami alatt jelentősen súlyosbodhatott a sérülés.

Minden tisztelet aki végigolvasta, előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat.