Kiemelt ügy


JuKids # 2005.04.29. 08:56

Kösz julius,

én csak akkor szembesültem azzal, hogy kiemelt ügyként kezelnek, amikor az előadóm győzködött, hogy hiába írok bárkinek nyomozással kapcsolatos panaszt, nem fog senkit érdekelni, mert "kiemelt ügy". Ezt mondta.

Anyagi forrásban nem volt hiány, a végösszeg 1,7 millió felett van. Bizonyítás terén kissé szerényebbet produkáltak: az alapügy bűncselekmény hiányában szűnt meg még a vádemelés előtt (holott a rendőrség vádemelési javaslatot tett), végül olyan miatt emeltek vádat és ítéltek el, amivel meg sem gyanúsítottak. Ugyanakkor itt sem bizonyítottak semmit, az ügyészségnek nem is volt semmi bizonyítéka a szándékosság alátámasztására, így végül az eshetőleges szándék fogalmát bővítette ki a bíróság a negligencia ismérveivel.

Arra tudnál válaszolni, hogy hány ilyen "kiemelt ügy" van évente? Mert a hírekből úgy veszem ki, ez nagy dolgot jelent, nem lehet minden tyúklopás az, viszont ha magamra nézek, kissé irtózom a gondolattól, hogy tömeg- és gyerekgyilkosoknak kijáró bánásmódban részesültem - aminek (külön biztosított) anyagi terhe jelenleg is nyomja a vállam.

Még egyszer kösz,
JuK

julius # 2005.04.28. 19:16

Kiemelt ügy véleményem szerint:

  • mind a rendőri vezetők, mind az ügyészek, illetve azok vezetői jobban odafigyelnek az adott ügyre
  • több nyomozót "állítanak" az ügy felderítésére, bizonyítására, esetleg külön anyagi forrásokat biztosítanak
  • lehetőség szerint párhuzamosan titkos adatszerzést rendeltetnek el a nyomozási bíróval - különleges titkosszolgálati eszközöket vesznek igénybe.
JuKids # 2005.04.13. 06:21

Megint csak egy kis elméleti büntető(eljárás)jogi kérdés (= agyalás): a szécsényi kislány meggyilkolása ügyében olvasom a Jogi Fórum hírei közt, hogy az ügyet kiemelt ügyként kezelik.

http://www.jogiforum.hu/hirek/12499

"Az ügyészség a szécsényi gyilkosságot kiemelt ügyként kezeli. A legfőbb ügyész arra is utasította a nyomozókat, hogy a törvény teljes szigorával járjanak el. "

Tudom, hogy még a móri ügy is kiemelt volt. Ez ennyire nagy dolgot jelent? Csak azért érdekel, mert az enyém is kiemelt ügy volt. Ki dönt erről, mire alapozva, ez mivel jár? Állítólag fokozott ügyészi felgyületettel, valamint mint itt olvasom, "a törvény teljes szigorával járjanak el". Na mert ez ugye esetemben kissé érdekesen zajlott.

Hány ilyen ügy van évente? Gyerekgyilkosság-mészárlás vagy CD-k át nem nézése volumenűek? Ha évente csak néhány kiemelt ügy van, kissé érdekes, hogy az enyémet annyira fokozottan felügyelték, hogy 14 hónap kellett, hogy felismerjék, hogy nem követtem el bűncselekményt. Ezt ugyebár az az ügyész mondta ki, aki előzőleg 14 hónapig felügyelt, mégpedig akkor mondta ki, amikor (feltehetően először!) megnézte a meggyanúsításomkor is rendelkezésre álló "bizonyítékokat". Na most akkor mit is csinált addig? Nem kellett volna minden lépést figyelemmel kísérnie?

JuK