elkövetőként tanúként idéztek be


mossopor # 2016.10.04. 14:01

Rendben! Köszönöm a válaszokat!

Öreg Tölgy # 2016.10.04. 09:44

Azt is mondhattad volna, hogy azért nem válaszolsz, mert saját magadra és családtagjaidra sem vagy köteles terhelő vallomást tenni.

Egyébként éppen ezért hamis tanúzást sem követhetsz el ilyen esetben, ha tagadsz, ezt kifejezetten büntethetőséget kizáró okként szabályozza a törvény.

mossopor # 2016.10.04. 09:35

Volt egy csalási ügyem, 9ezer ft károkozással, de kihallgatásra tanúként idéztek be. Pontosabban telefonon beszéltük meg a rendőrrel, hogy bemegyek. Úgy mentem be, hogy beismerő vallomást teszek, de a rendőr elég mogorva volt így végül nem mertem. Válaszoltam a feltett kérdésekre, de amikor rákérdezett, hogy a család tagjai közül valaki tette-e, azt mondtam hogy nem, pedig én voltam. Ezzel utólag utánanézve úgy olvastam bűncselekményt követtem el, csak annyit lehetett volna mondani hogy nem válaszolok mert magamra terhelő bizonyíték. De ezzel meg magamat árultam volna el. Akkor hogy van ez?

Meddig van időm mégis beismerő vallomást tenni? egészen a tárgyalásig?
büntetlen előéletem van, soha nem tettem semmit és már ezt is megbántam, a pénzt is visszafizetném, de azt se tudom pontosan kitől származik.
Annyit mondott a rendőr, ha valami eszembe jut hívjam fel. Még csak lefoglalásra sem vittek el semmit, pedig itt van minden.

Beismerő vallomás után is felelősségre vonnak hamis tanúzásért, vagy a körülményeket tekintve elnézőbbek lesznek?

kapni fogok egy levelet az eljárás állásáról?

a válaszokat előre is köszönöm