Háziőrizet jogerős ítélet után


Adam11 # 2017.04.03. 20:47

Köszönöm szépen a választ!

Öreg Tölgy # 2017.04.03. 14:13

Ilyen nincs, a házi őrizet valóban a törvény erejénél fogva megszűnik a jogerős ítélettel. A jogerősí ítélet után van egy olyan, hogy intézkedés a büntetés végrehajtásának biztosítására, és hasonló jellegű, arról viszont tudnál, mert külön végzéssel rendelték volna el az ítélet kihirdetése után, ami ellen fellebbezésnek is helye lett volna.

Szerintem egész egyszerűen elakadt (elmaradt) az értesítés a bíróság és a rendőrség között. Szólj a bírónak. Egyébként ha elmész otthonról, most már annak sem lehet következménye, mert - ahogy mondtam - a házi őrizet minden külön intézkedés nélkül megszűnt.

Adam11 # 2017.04.03. 09:02

Tisztelt Fórum tagok!
Szeretném megkérdezni, hogy tudnak e esetleg a következő témában segíteni?
Háziőrizetben vártam a jogerős ítéletet, amit (sajnos) meg is kaptam, öt év, minusz kedvezmény, minusz az előzetesben és háziőrizetben eltöltött idő, tehát kb 2,8 hónap, ami fenn maradt.
Viszont nem tudom, hogy a háziőrizet ezzel automatikusan megszűnt e, mivel az elrendelő határozat úgy szólt, hogy jogerős ítéletig rendelik el, a másodfokú tárgyaláson pedig nem rendelkeztek a további fenntartásáról. Találtam egy-két jogi passzust, amely szerint a jogerő pillanatában megszűnik, viszont a rendőrök azóta is minden nap jönnek ellenőrizni, merthogy nem kaptak semmilyen papírt arról, hogy ez megszűnt volna. Hiába mutogattam nekik a jogaszabályt, amely szerint azonnal megszűnik ilyen esetben, nekik ez kevés. Kérdésem a következő: valóban megszűnik e ilyenkor s most várnom kell majd a behivót esetleg, vagy addig fennáll, amig külön erről nem dönt a bíróság? Köszönöm előre is a válaszokat!