Súlyos testi sértés vádja


Öreg Tölgy # 2017.04.30. 17:39

Hát ha nem volt tettenérés vagy nincs beismerés, akkor a gyorsított eljárás (jogi nevén: a bíróság elé állítás) fogalmilag kizárt. Ha esetleg lenne beismerés (bár az ilyen ügyekben nem szokott lenni), akkor is feltehetően eltelt 30 nap a gyanúsítotti kihallgatástól, ezért így is kizárt a bíróság elé állítás. Ezzel együtt egy ilyen eljárás nem szokott túl soká húzódni (kivéve, ha pl. pont a szakértői bizonyítás húzódik el, mert a sérülés gyógytartama vitás), az elkövetéstől számított 1 éven belül lehet jogerős ítélet.

Vadsuhanc # 2017.04.30. 12:29

Gyorsított eljárásnak feltételei vannak, itt nem látom megalapozottnak ennek feltételeit.

Tulajdonképpen mit szeretnél, mert kétértelmű. Te személy szerint megbocsájtottál a volt élettársadnak ?

Nem vagyok ügyvéd, de szerintem Ő is megkérdezné Tőled az általam feltett kérdést ....

NAgyon röviden : Mit akarsz elérni ?

olorsi # 2017.04.30. 01:06

Köszi a választ!

A lényeg,nem kell ügyvédet fogadni majd a bíróságon. Szerencsére,mert nincs is rá pénzem.

Más tervem nincs. Csak annyi,hogy gyorsított eljárás legyen. De ez nyilván nem tőlem függ.

Öreg Tölgy # 2017.04.29. 10:39

Tisztelt olorsi,

ha az élettársa büntetlen, akkor még egy rendbeli súlyos testi sértés bűntette miatt (sem) fog letöltendőt kapni. Ügyvédet fogadni egyszerű sértettként teljesen felesleges (legalábbis a büntetőügyben, azt nem tudom, milyen további tervei vannak).

olorsi # 2017.04.29. 08:36

Köszönöm a válaszokat!

Szerencsére gyógyultnak nyilvánítottak. A verésnél semmilyen eszközt nem használt. Nyilván csak a kezét. De más hámsérülések is voltak,de azok nyilván elenyészőek.
A lényeg, kb 1 hónap után tudták már megcsinálni a bal fülemre a hallásvizsgálatot. Akkor az orvos annyit írt, a dobhártya ép, csak hámosodást lát. Ez a gyógyulási folyamat eredménye.

Mivel az illető ellen súlyos testi sértés megalapozott gyanúja ellen indult eljárás, bírósági per lesz belőle és természetesen kirendelt orvosügyi szakértő. De ő csak az orvosok által leírt diagnózisokra hagyatkozhat.

A kérdésem,hogy mit kaphat büntetésképp? Tudom fontos,mit ír a szakértő, meg persze bírófüggő a dolog.
A másik kérdésem, kell-e ügyvédet fogadnom a tárgyalásra, vagy felesleges?

Vadsuhanc # 2017.04.25. 14:33

Teljesen egyetértek, de sajnos ez az ügyészek kedvenc kérdése, így általában meg kell kérdezni a szakértőtől.

Szerettem amikor a szakértő ( jogosan ) azt írta. Igen lehet, de nem biztos és feltételezhető, de nem lehet teljes biztonsággal megállapítani és kijelenteni.:-)))

ajsaMK # 2017.04.25. 08:29

Na, ez az utolsó kérdés a szakértők kedvence... :)))

Vadsuhanc # 2017.04.25. 06:40

Tisztelt ajsaMK!

Nem vontam kétségbe, hogy a sérülés nyolc napon túl gyógyuló. Én azt írtam, hogy az ügyben - véleményem szerint - szükséges az orvosszakértő kirendelése a sérülés gyógytartamának pontos megállapításához. Ez már csak azért is szükséges, hogy megállapítsa a sérülés okozott-e maradandó károsodás, mert ebben az esetben súlyosabb a bűncselekmény megítélése.

A kérdező azt sem írta, hogy esetleges eszközzel bántalmazták-e mert ennek vizsgálata sem mellőzhető. Annyit írt megverték. A szakértőnek erre is nyilatkozni kell, hogy a bántalmazás jellegéből adódóan súlyosabb bűncselekmény is megvalósulhatott volna-e és annak elmaradása pusztán a sértett szerencséje volt.

Tisztelettel

ajsaMK # 2017.04.25. 06:16

Olorsi, ha orvosi lelet bizonyítja, hogy 8 nap után is látható volt a perforáció, akkor az valószínűleg 8 napon túl gyógyuló. (A módszertani levél mindig általánosság, a konkrét eset mindig egyedi.)

Vadsuhanc, azt írta a kérdező, hogy lelete van róla, hogy 14 nap után is látszott a perforáció. (Nem a fájdalomra hivatkozott.)

Öreg Tölgy, csak akkor okoz maradandó fogyatékosságot, ha később ezzel összefüggésben igazolható halláskárosodása lesz a sértettnek.

Öreg Tölgy # 2017.04.25. 05:31

Kedves vadsuhanc,

azért lassan már levehetnéd az aláírásodból a "jogilag képzetlen"-t. Valóban úgy van, a zárójeles esetek pedig tartalmazzák, amit írtam, hogy mikor mégis 8 napon túli. A dobhártya-szakadás pedig, ha jól emlékszem, maradandó.

Viszont valóban, testi sértésnél a tényleges gyógytartam az irányadó, nem pedig amíg fáj. :)

Vadsuhanc # 2017.04.25. 05:26

Tisztelt Öreg Tölgy!

Az általad említett Módszertani Levélben ezt találtam:

Az általános orvosszakértői gyakorlat tapasztalatai szerint általában 8 napon belül gyógyulnak:
..

  • a dobhártya repedése (a középfül bevérzése,csontsérülés nélkül),

Mindezen megállapítások természetesen csak általánosságban érvényesek, bármely sérülés gyógytartamának szakértői meghatározása csak esetileg lehetséges.

Szakértői kérdés nem vitás. Csak sokan összekeverik a anatómiai és funkcionális gyógytartamot. Ezért írtam, így egyszerűen fogalmazva, ha még fáj 10 nap múlva is attól lehet nyolc napon belül gyógyuló a sérülés.

Tisztelettel

Öreg Tölgy # 2017.04.25. 03:45

Most nincs időm előkutatni a 16. számú Módszertani Levelet, de emlékeim szerint a "sima" dobhártyarepedés valóban 8 napon belül gyógyuló, viszont van valami olyan körülmény, ami most nem jut eszembe, és ami 8 napon túl gyógyulóvá teheti. Ez tisztán szakértői kérdés.

Vadsuhanc # 2017.04.24. 19:56

Véleményem szerint, a dobhártya repedése nyolc napon belül gyógyuló sérülés. Orvos nem vagyok.

Mint írtam a lenti hozzászólásomban a orvosi gyógykezelés időtartama a tényleges gyógytartam idejébe nem számítható be.

olorsi # 2017.04.24. 19:02

Na a többi írásom el is tűnt!
Szóval annyit írtam még,hogy az orvosi papírok is igazolják a 8 napon túli sérülést A rendőrségen mondták,lesz kirendelt szakértő.
Plusz van még egy pszichiátriai papírom,hogy az inzultus után valószínűleg idegösszeroppanást kaptam. Gondolom, a kirendelt szakértő majd eldönti.

olorsi # 2017.04.24. 18:55

Értem ezt a részét!
Amúgy nem is fájt

olorsi # 2017.04.24. 18:45

Még csak annyi!
Ha valaki felfüggesztetettet kap, az mit jelent? Bűntetett előéletű lesz? Vagy csak addig,amíg a felfüggesztés tart?

Vadsuhanc # 2017.04.24. 18:41

olorsi

A nyomozóhatóság valószínűleg szakértőt fog kirendeli ( vagy más kirendelt ) annak megállapítása érdekében, hogy a sérülés nyolc napon túl gyógyulónak minősül-e ?

Egy sérülés nem attól minősül nyolc napon túli sérülésnek.. "..mert még fáj.."

A szakértői vélemény ezt tartalmazni fogja.

olorsi # 2017.04.24. 18:35

Elvileg szövődmény nélkül gyógyult. De csak elvileg. Kb 14 nap után is lyukas volt a dobhártyám,erről orvosi papír is van Arra a fülemre ezért sem tudtak hallásvizsgálatot végezni. 1 hónap után már igen, elvileg gyógyultnak nyílvánítottak,de leírták,hegesedés még látható. Szóban csak annyit mondtak,ebből még így is bármi lehet.
De nem ez a lényeg, hanem az,hogy a rendőrségen, a leletek leadása után, mint súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás az illető ellen. Ezért volt a kérdésem.
A válaszokat köszönöm!

ajsaMK # 2017.04.23. 08:08

A szövődmény nélküli dobhártya repedés egyébként -önmagában- 8 napon belül gyógyuló sérülésnek minősül.

Vadsuhanc # 2017.04.20. 21:55

Kedves Olorsi!

Amennyiben nincs felfüggesztett büntetése és büntetlen előéletű szerintem nem.

De ezt megjósolni nem lehet. Ott leszel és megtudod.

olorsi # 2017.04.20. 21:48

Igen, én is úgy gondolom, hogy ez bírófüggő.
A nyomozó, aki kihallgatott, azt mondta, hogy lesz tárgyalás belőle. A rendőrségen kértem, hogy nem szeretnék szembesítést, ezt elfogadták, de közölték, hogy a bíróságon ezt nem úszhatom majd meg.

Csak arra voltam kíváncsi, hogy elképzelhető-e, hogy esetleg leültetik vagy egy ilyen ügy azért nem annyira nagy horderejű.

Vadsuhanc # 2017.04.20. 21:40

Kedves Olorsi!

A tárgyalásra mint sértett idézve leszel. Amennyiben lesz ítélet, Te leszel az elsők között aki erről értesülni fog.

Sajnos itt nem jósok vannak az ítélet kizárólag a bírótól függ, ha addig eljut a dolog.

olorsi # 2017.04.20. 21:21

Tisztelt Fórum!

Márciusban (ex)élettársam olyan szinten megvert, hogy beszakadt a dobhártyám. Nem előzte meg a dolgot veszekedés, ő sem tudta megmondani (vagy inkább nem akarta bevallani) az általam kihívott rendőröknek, hogy ezt miért is tette.
A lényeg, mint kiderült, nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott. Erről természetesen megvannak az orvosi leletek. Plusz még egy lelet, egy pszichiátertől, akihez évek óta járok pánikbetegség miatt, hogy a verést követően, kb 2 nap után valószínűsíthetően idegösszeroppanást kaptam.
Most nyomozati szakaszban van az ügy, mint súlyos testi sértés megalapozott gyanúja címen. Bocsánat, ha rosszul írtam, a szakszavakat nem ismerem.
A kérdésem annyi, hogy az illető kaphat-e letöltendő bűntetést vagy egy ilyen eset csak felfüggesztettel járhat?
Köszönöm ha valaki válaszol! Orsolya