Kollégiumi fegyelmi eljárás


matesrac # 2017.05.18. 18:58

Üdvözlök mindenkit.

Adott egy szituáció, miszerint az egyetemi kollégiumban beléptető rendszer működik, abból az okból, hogy csak az legyen ott éjszaka, aki oda tartozik.
A beléptető rendszeren kívül bent volt egy ismerős, ezt a kollégiumi bizottság észrevette, és a személy ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett, csupán megkérdezett név alapján.

A kérdésem arra irányulna, hogy ilyen hivatalos ügyekben, ha "bűncselekmény" történik, akkor jegyzőkönyv nélkül miként indíthatnak bármiféle eljárást? Ez alatt csak egy nevet kértek. Tehát akár az illető hazudhatott is volna.
Sem hallgatói kártyát, személyi igazolványt nem néztek. Aláírni nem kellett jegyzőkönyvet, amin beismerné az ember a tettét.
Azért gondolom ezt hivatalos ügynek, mert magában a Neptun rendszerben is látható lesz a dolog, ami egy hivatalos portálja az egyetemeknek. Szerintem hivatalosabb módnak kellene lenni a kollégium felől, mert a szó elszáll, az írás megmarad.

Valamint egy plusz dolog: Az eljárás megindításáról nem ír külön fejezetet a kollégiumi szabályzat, csak annyit, hogy a fegyelmi bizottság tagjai kezdeményezhetik. Egy másik helyen pedig szerepel, hogy amire nem térnek ki külön, arra az egyetemi szabályzat vonatkozik. - Eszerint pedig kell a határozathoz jegyzőkönyv, bizonyítékok, aláírás mindenkitől. Ez nem teljesült semennyire.

Nem a cselekmény megléte az ami miatt engem elkeserít a dolog, hanem az, hogy néhányan mennyire élvezik azt, hogy "hatalmuk" van a többiek felett. (Pont a tegnapi napon láttam, hogy egy bejövőt pont ugyanez az ember "elkapott" bejövetel közbe, és az alábbi hangzott el: "fegyelmit is kaphatnál, de mivel te vagy, csak szólok"
De gondolom a hallgatói szervezeteket nem kell bemutatni.

Van valami lehetőség szabálytalanságra is hivatkozni, ezáltal ejtetni az egészet?

Köszönöm előre is a véleményeket!

Szomorú örökös # 2017.05.19. 11:59

matesrac

az egyetemi kollégiumban beléptető rendszer működik, abból az okból, hogy csak az legyen ott éjszaka, aki oda tartozik

Minden kollégiumban szerintem ezt nagyon szigorúan veszik, ezért is van a beléptető rendszer. Itt komoly szabályszegés történt, szerintem nem arra kéne utazni, hogy ejtsék az ügyet, hanem inkább tanulni belőle és legközelebb tartózkodni az ilyen történetekben való részvételtől.

magában a Neptun rendszerben is látható lesz a dolog, ami egy hivatalos portálja az egyetemeknek. Szerintem hivatalosabb módnak kellene lenni a kollégium felől, mert a szó elszáll, az írás megmarad.

Neked ez nem elég hivatalos? Szerintem a Neptun rendszerben is írva kerül rögzítésre.

matesrac # 2017.05.20. 20:17

Egy név alapján megbüntetni valakit, mindenféle igazolás nélkül hivatalos? Ennyi erővel "ellenség" nevét igazán kellemetlen helyzetbe hozható akárki.

nonolet # 2017.05.20. 22:05

Mi a gond az eljárás indítással?

Ha név és "bűn" valódi volt >> jogos és rendben van.
Ha nem valódi, akkor meg úgyis tiltakozik az illető.

Igen,
a vonatkozó fegyelmi szabályzatot
BE KEL TARTANI! az eljárás során.

Ha nem tartják be akkor tiltakozz!

Ha a tiltakozás ellenére sem tartják be,
akkor
lépj egy szinttel feljebb és ott tiltakozz...

Egy leendő értelmiséginek ezt végig kel tudnia vinni!

matesrac # 2017.05.30. 10:29

Megtörtént a fegyelmi eljárás, viszont igen érdekes vég kifejlett született.

Leírták benne a büntetés mértékét, majd azt, hogy mik számítottak súlyosbító körülménynek, ami alapján az ítéletet hozták.

Nos, ezekből semmi sem igaz. Olyan tartalommal szerepel benne indok, hogy az ismerős beszöktetett két embert, és felelősséggel tartozik irántuk, és azért kapja a büntetést.
Teljesen képtelenség, hogy egy idegen vendéget hívjon abba a koliba, ahol nem is lakik. Igazolhatóan sosem volt egy vendége sem a saját kolijába se.
Utána még rádobtak egy lapáttal, miszerint valószínűleg látták bent előző nap is a beszökött embereket. Ekkor az ismerősöm a saját kollégiumában tartózkodott, szintén igazolhatóan. Persze az is magáért beszél, hogy egy hivatalos dokumentumban a "valószínűleg" szót használja, és bizonyítéknak veszi egy elnöki pozícióban lévő ember.

Most meg lett indítva a fellebbezés, amiben a felette lévő szerv fog dönteni, remélem, hogy neki feltűnik, hogy helyszíni jegyzőkönyv nélkül össze-vissza mennek az ügyek... Lehet, hogy volt valami hasonló, viszont akkor rossz névhez csatolták...

Ha belátják a hibát, akkor szerintem nem tehetik meg, hogy "ja bocsi, elírtuk, itt a másik határozat". Tárgyalás után 3 napra a véglegeset kellene ideadniuk.

Ilyenkor nem tudom mi lehet a következő lépés, ha mondjuk felőlük nem teljesül valamilyen paramétere a szabályoknak? Például az, hogy mikről kell értesítsenek, vagy épp az időben történő értesítés.

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.30. 10:57

Mi van?!

Rexor # 2017.05.30. 11:25

Kicsit sok itt a handabanda szerintem (ítélet, büntetés mintha bíróságosdit játszana a kollégium). Ha más nem történt (garázdaság, rongálás, stb.) akkor a "beszökött" személlyel fizettessék ki azt a díjat amennyibe egy éjszaka kerül a kollégiumban, és ennyi.

Vadsuhanc # 2017.05.30. 11:49

Csatlakozom Kovács_Béla_Sándor-hoz. Mi van ?

Írd már le nem kollégista nyelven tulajdonképpen mi a franc bajod van és kivel és miért és milyen ügyben.

Milyen jogszabály az amit kritizálsz és mi az ami szerinted nem helyén való?

matesrac # 2017.05.30. 22:48

Rexor: A vicces az, hogy teljesen ugyanoda fizet az illető is, csak egy épülettel odébbra van bejegyezve.

A problémám az, hogy a diákokból álló bizottság egyes tagjai rendkívül élvezik a hatalmat, és, hogy bármit megtehetnek, valamint, hogy nem tudni felsőbb szervről, ami ellenőrizné ezek működését.

Amit kritizálok az a fegyelmi bizottság működése, valamint az általuk létrehozott szabályzat - Szervezési és működési szabályzat, valamint házirend, amit eléggé kollektíven tartatnak be.

Véleményem szerint nem normális az, hogy helyszíni jegyzőkönyv, személyi azonosítás vagy épp bizonyítékok nélkül indítanak akárki ellen eljárást.

Az ügyre visszatérve kiküldtek egy határozatot, mely szerint kiszabtak egy büntetést. Viszont végül kiderült, a határozatban nem sikerült rendesen összepárosítani a neveket az elkövetett cselekedettel, tehát valótlan indoklással került ki. (Azóta kiderült, elvileg tudnak a hibáról, csak nem küldtek javított verziót.)
Ebből kifolyólag, van például egy általuk meghozott szabály, miszerint:"...a határozatot legkésőbb 3 munkanapon belül kézhez kapja." szerintem nem teljesül, mert az nem ez az ügy, amiről papírt küldtek.
Viszont az ilyen szabályoknál nem szokott ott lenni, hogy különben ez meg az van. Olyasmire gondolok, hogy szabálytalan volt különben az eljárás, vagy épp emiatt érvénytelen, vagy csupán a szabályok ezen része majd nem érdekli őket.