Mit tehetek ilyenkor? - Ráütöttek ököllel a kocsimra


Szomorú örökös # 2017.11.07. 10:10

nonolet ne keverd a szezont a fazonnal. Itt a járdasziget és a legközelebbi járda közötti áthaladás a téma, ahol viszont többnyire korlát van, valamelyik végén pedig gyalogos átkelőhely.

nonolet # 2017.11.07. 09:50

Hülyeség!

Tudod sok helyen nincs ám járdasziget meg zebra a közelben!!!! Sőt a távolban se ...

Szomorú örökös # 2017.11.07. 04:30

bermuda háromszög

Akkor egy pl ovis csoport sosem jutna át a túloldalra

Az ovis csoport pedagógusainak van annyi esze - és persze felelőssége - hogy nem a legrövidebb úton vezetik át a gyerekeket, ahogy azt a többi felelőtlen birka gyalogos teszi, hanem elmennek a járdasziget azon végéhez, ahol gyalogos átkelőhely található és ott szabályosan viszik át az ovis csoportot.

Muszáj neked feleslegesen ekkora öngólt lőnöd? Miért nem inkább a önbíráskodó garázda suhanc esetét vizsgálod tovább és nem az autóssal foglalkozol? Ez valami becsípődés nálad, hogy szabályos autósokat vegzálsz itt? ;-)

nonolet # 2017.11.06. 21:41

Bizony, az elsőbbség az elsőbbség.

Akinek éppen van, az addig élvezheti,
amíg tart
a "lehető legrövidebb" idő alatt való
tovább haladása...

Szomorú örökös # 2017.11.06. 19:49

nonolet

Azt hiszem, hogy mert nem vagyunk egy véleményen, én sohasem hülyéztelek le nagy nyilvánosság előtt. Te megtetted, ezek után úgy gondolom, jogom van azt írni, hogy bunkó vagy öcsi, de nagyon. Ez nem sarkos válasz, hanem őszinte vélemény - rólad.

nonolet # 2017.11.06. 19:10

Szomorú örökös

Te kezdtél ki velem, már többedszer.
Meguntam.

Szokjál le rólam és ne kóstolgass alaptalanul...
Akkor nem kapsz sarkos választ sem.
Ennyike!

Szomorú örökös # 2017.11.06. 18:29

bermuda háromszög

Aki annyira kardoskodik, hogy hol nincs előnye a gyalogosnak az az adott helyeken el is üti őket, majd a fejükbe veri hogy miért jártak így?

No látod, ez a te beteges gondolkodásodban fordul elő egyedül.

Ott ahol nincs előnyük még átmehetnek, ha nem késztetik vészfékezésre az autóst stb stb

Senki nem állította, hogy nem mehetnek át, de ezzel semmilyen szinten nem akadályozhatják az úttesten az ott elhaladó szabályos gépjárművel forgalmát. Azaz megáll a járda szélén, megvárja, míg elhalad az összes autó, majd a tőle elvárható legrövidebb úton és a lehető legrövidebb idő alatt áthalad. ÉS NEM ÁLL MEG A FELÉNÉL, HA ESZÉBE JUT, HOGY MONDANIVALÓJA VAN A MÖGÖTTE OTT SÖRÖZŐ HAVERJÁNAK A HÁZ SARKÁNÁL. :-)

Szomorú örökös # 2017.11.06. 18:26

nonolet

Akkor mostmár én IS felszólítalak, hogy ezt a bunkó hangnemet azzal gyakorold, aki a világra hozott (sajnos).

Szomorú örökös # 2017.11.06. 18:24

bermuda háromszög

Tudod nekem vagy egy barátom, aki SM-es.
És a betegségén kívül az a legnagyobb gondja az emberekkel, hogy részegnek, drogosnak nézik az utcán, mert a betegségének tünetei hasonlóak.

Na ja, és ő is a zebra közepén megállva ordibál a haverjának, akadályozva ezzel a gépjárművek közlekedését? Vagy esetleg ő is ráver az autóra, ha az nem úgy halad el mellette, ahogyan azt ő szeretné? Ugye, hogy nem? Nos, akkor talán megint ott tartunk, hogy ez nem egy szimpla gyalogos volt, hanem egy önbíráskodó garázda suhanc.

nonolet # 2017.11.06. 14:36

Mivel a gyalogos pedig:

"köteles...tartózkodni minden olyan magatartástól,
amely
a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti."

Ezért, ha már elhaladt előtted, akkor már nem léphet újra eléd, elvben és a KRESZ szerint.

nonolet # 2017.11.06. 14:28

Nem kikerülés... hisz nem akadályról van szó.

Elmehetsz mögötte, mert: MÁR megadtad neki az elsőbbséget!!!

Elhaladhatott előtted.
Többé már nem zavarod és nem akadályozod.
Tehát mehetsz tovább, ennyi.

- -

  1. Elsőbbség:

továbbhaladási jog
a közlekedés más résztvevőjével szemben.

Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van,
az elsőbbségre kötelezett
nem akadályozhatja és nem zavarhatja
áthaladásában.
- -

drbjozsef # 2017.11.06. 14:14

wers,

pontosan ezt csinálom én is, és nagyon helyesen teszed. De nem ez a kérdés.

Hanem az, hogy tiltja-e valami, hogy ha a gyalogos átment előtted a zebrán, akkor mögötte elmenjél (kreszileg ez "kikerülés" szerintem), amikor még a járdára esteleg nem tette fel a kis praclijait. Természetesen a kresz többi pontját betartva : nem zavarva (ez fogalmilag kizárt), nem akadályozva (ez is), és nem veszélyeztetve. Ez utóbbi lehet csak kérdéses, és nyilván oda jutunk vissza, hogy a körülményektől függ. Kicentizni, hogy 1,27 mikrométerrel suhanj el mögötte 120 km/h-val, az biztos az. Ha pl. a forgalmi sáv 5 méter széles (mondjuk kerékpáros nyom van lefektetve, ezért szélesebb a szokásosnál), akkor gyökketővel elgurulni mögötte a matizzal (ami azonos forgalmi sávban lehet 2,5 méterre a gyalogos mögött) biztosan nem az. Több forgalmi sávról már ne is beszéljünk (bár az párhuzamos közlekedésnél már nem kikerülés valószínűleg).

Tilos? Nem. Szerintem. De tévedhetek, ezért kérek egy passzust, amiben benn van, hogy pl. meg kell várni, míg a gyalogos befejezi teljes egészében az átkelést. Nem ajánlást, nem szakértést, nem életszerű/ésszerű logikát. Rendelkezést.

nonolet # 2017.11.06. 14:11

Szomorú örökös

Édes istenem ...értő olvasás vazze?!!!

Höbörögsz itt a nulla agyaddal sorozatban.
Miközben én egy szót nem írtam a gyalogos elsőbbségéről.

Csak azt írtam le hogy:
Jó nagy hülye az (mint pl. te) aki szerint a "kell" az nem kötelező-t jelent...

Mivel ugye te azt írtad-fejtegetted ez ügyben.

KRESZ:
"(4) A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell" !!!!!

Szomorúörökös:
"arra kér a KRESZ"
"tehát ez nem utasítás"

Hát a "kell" az bizony utasítás vazze!!!

Szomorú örökös # 2017.11.06. 12:35

bermuda háromszög

Én inkább azt nem értem, hogy mindenki gyalogosról beszél, holott ez egy renitens drogos alkoholista rendbontó suhanc volt.

wers # 2017.11.06. 12:05

Nekem mindegy te hogyan értelmezed. Ám legyen neked akadály a gyalogos. Nekem nem az lesz én tuti megállok a zebránál, és megvárom, hogy átérjen a gyalogos.

drbjozsef # 2017.11.06. 11:24

„Kikerülés
35. § (1) Az úttest menetirány szerinti jobb oldalán álló jármű vagy ott levő egyéb akadály melletti elhaladásra (kikerülés) a 34. § (1)-(5) bekezdésében foglalt rendelkezéseket kell - értelemszerűen - alkalmazni.”
Hogyan fér ebbe a gyalogos a zebrán, ahol előzni tilos? De lentebb már kérdeztem.

Hogy hogyan fér bele? Hát hogy semmi sem tiltja. Ami tiltja, az az előzés a 34§(8) szerint, de azt NEM kell alkalmazni a kikerülés esetén. Én nem értem, hogy Te mit nem értesz.

wers # 2017.11.06. 09:43

Az a bizonyos KRESZ magyarázó könyv már ezer éve nincs hatályban, ilyet mostanság nem is nagyon adtak ki, ezt szakoktatótól tudom én is, úgyhogy jóindulatúan azt javaslom, hogy abból ne nagyon idézgess.

Hááát őőőő... a falusi bácsi is mondta az állatkertben a zsiráfra tekintve, hogy ilyen állat pedig nincs (kb. 100 éves vicc)

wers # 2017.11.06. 09:37

drbjozsef, olvasd át ezt újra.

Kikerülés

35. § (1) Az úttest menetirány szerinti jobb oldalán álló jármű vagy ott levő egyéb akadály melletti elhaladásra (kikerülés) a 34. § (1)-(5) bekezdésében foglalt rendelkezéseket kell - értelemszerűen - alkalmazni.

Hogyan fér ebbe a gyalogos a zebrán, ahol előzni tilos? De lentebb már kérdeztem.

Az általad hosszúnak (kb. fél perc olvasás) ítélt beidézett szöveget csak okulásként szántam. Hátha valaki megszívleli.

Még egy, nem velem kellene ezen vitázni. Ritka, hogy nem értünk egyet, és nem is értem, mit nem értesz azon, amit írok. Főként, ha már a szakmában elismert személyektől idézek.

drbjozsef # 2017.11.06. 08:01

wers,

34§ (8) kedves drbjozsef, azt hittem, ezt tudod. Amit idéztem, az az általad kiemelt részre vonatkozott, hogy tilosban is szabad kerülni (amit szabad).

A 34§ az előzésre vonatkozik. A 34§(8) a kikerülésre nem vonatkozik.

A többi rizsát hagyjuk, el sem olvasom. Nem magyarázat kell oldalakon át. Egy releváns szakaszt mutassa a kreszből.
Köszi

Szomorú örökös # 2017.11.06. 07:28

És én alapból úgy gondolom, hogy nem a KRESZ szabályokon kellene lovagolni egyfolytában ebben a történetben, hanem inkább azt a részét vizsgáljuk, vajon miért is követheti el az önbíráskodás és garázdaság bűncselekményeket egy drogos alkoholista suhanc a város bármelyik gyalogos átkelőhelyén? Holott ehhez alapjában semmilyen joga nem keletkezett jelen sztoriban sem. Azt hiszem, ez sokkal inkább a Jogi fórumra tartozik, de egy-két "okos" embernek köszönhetően ezzel foglalkozunk itt legkevésbé. :-O

Szomorú örökös # 2017.11.06. 07:25

wers

Végezetül nem árt tudni, hogy abban az esetben is kötelesek vagyunk mindent megtenni a balesetek elkerülése érdekében, ha a gyalogos nem védett helyen halad át az úttesten. A „dudafék” nem elégséges abban az esetben sem, ha éppen a jármű vezetője van elsőbbségi helyzetben.

Viszont arra is mérget vehetsz, hogy ilyen szituban ha gázolás történik, azért nem az autóst fogják megbüntetni, hanem jócskán azt a részt fogják megvizsgálni, miért is kelt át szabálytalanul a gyalogos az úttetsen.

Szomorú örökös # 2017.11.06. 07:22

wers

egy idézet egy KRESZ magyarázó tankövnyből, ami a hatóság közreműködésével készült

Az a bizonyos KRESZ magyarázó könyv már ezer éve nincs hatályban, ilyet mostanság nem is nagyon adtak ki, ezt szakoktatótól tudom én is, úgyhogy jóindulatúan azt javaslom, hogy abból ne nagyon idézgess.

nonolet

Szóval még mazsolázgass ezek között, hogy mennyi mindent NEM szabad és mennyi mindenre oda kell figyelnie a gyalogosoknak, akik az úttesten közlekednek. Szóval lehet nem mindig azokat kellene megtalálni a KRESZ-ben, amelyek a gyalogosok jogait harsogják, hiszen ugyanott a kötelességeikről is jóval bővebben esik szó.

(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.
(9) A gyalogosnak tilos

  1. olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni;
  2. lánc-, illetőleg csőkorlátot, sorompót kinyitni, azon átmászni, alatta átbújni, illetőleg azt megkerülve elzárt területre (úttest, útszakasz, vasúti pálya stb.) lépni;
wers # 2017.11.06. 07:22

Jobb, ha beidézem az egész részt a gyalogátkelőkről, talán tanulságos:

"A gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői. Ennek oka, hogy a gyalogosok teste közúti baleset bekövetkezése esetén gyakorlatilag minden esetben érintkezik a járművel, s az azt követő úttestre esés is súlyos következményekkel járhat.
Gyalogoselütés során soha nem az a kérdés, hogy történt-e személyi sérülés, hanem hogy milyen annak a foka (könnyű, súlyos, vagy éppen halálos).
Kevesen tudják, hogy az alacsony sebességgel történő gyalogoselütés is súlyos következményekkel járhat. Budapesten történt meg, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó személyt olyan gépkocsi ütötte el, amely a baleset bekövetkezése pillanatában mindössze 5 km/óra sebességgel haladt, ennek ellenére a gyalogos a kórházban életét vesztette.
A statisztikai adatok kimutatják, hogy a közúti halálos áldozatokon belül kimagasló a gyalogosok aránya. Az előzőek alapján nem lehet kérdés, miért tartoznak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek a közúti közlekedés kiemelten veszélyes helyszínei közé.
A hatályos KRESZ előírások szerint a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy adott esetben a gyalogos részére elsőbbségadási kötelezettségének maradéktalanul eleget tudjon tenni.
A „fokozott óvatosság” fogalma azonban mindenkinek mást jelent. Amíg egyes járművezetők gázelvétellel, vagy fékezéssel lassítanak, s felkészülnek arra, hogy a járművel – amennyiben az szükségessé válik – a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjanak állni, addig mások beérik azzal, hogy sebességüket nem csökkentve, nem ritkán a megengedett sebességnél gyorsabban haladva inkább csak „jobban figyelnek”.
A rendőrség néhány éve javaslatot tett a KRESZ módosítására, mely szerint kijelölt gyalogos-átkelőhelyet legfeljebb 30 km/h sebességgel lehessen megközelíteni abban az esetben, ha ott gyalogos várakozik áthaladásra. A javaslat nem ment át a jogalkotás megfelelő szintjein, így maradt a korábbi szabályozás.
Ugyanakkor fontos tudni, hogy az igazságszolgáltatási gyakorlat alapján az eljáró hatóságok (alapvetően a bíróságok) az ügyet lezáró döntéseikben a járművezetőt teszik felelőssé akkor, amennyiben gyalogos elütésekor a zebrát a jármű 40 km/h, vagy annál nagyobb sebességgel közelíti meg! Ezáltal a sebesség helyes megválasztása a zebra megközelítésekor alapvető fontosságú.
Minden esetben várjuk meg, míg a gyalogos fellép az úttestről a járdára, és soha ne próbáljunk meg mögötte elhaladni (kiszámítva azt, hogy úgy sem ütjük el őt), vagy kényszeríteni a gyalogost a gyorsabb áthaladásra. Mert amellett, hogy ez súlyosan jogsértő magatartás, lehetséges, hogy a gyalogos nem is képes gyorsabban haladni!
Végezetül nem árt tudni, hogy abban az esetben is kötelesek vagyunk mindent megtenni a balesetek elkerülése érdekében, ha a gyalogos nem védett helyen halad át az úttesten. A „dudafék” nem elégséges abban az esetben sem, ha éppen a jármű vezetője van elsőbbségi helyzetben."

wers # 2017.11.06. 07:12

34§ (8) kedves drbjozsef, azt hittem, ezt tudod. Amit idéztem, az az általad kiemelt részre vonatkozott, hogy tilosban is szabad kerülni (amit szabad).

De egy idézet egy KRESZ magyarázó tankövnyből, ami a hatóság közreműködésével készült:

"Minden esetben várjuk meg, míg a gyalogos fellép az úttestről a járdára, és soha ne próbáljunk meg mögötte elhaladni (kiszámítva azt, hogy úgy sem ütjük el őt), vagy kényszeríteni a gyalogost a gyorsabb áthaladásra. Mert amellett, hogy ez súlyosan jogsértő magatartás, lehetséges, hogy a gyalogos nem is képes gyorsabban haladni!"

Szomorú örökös # 2017.11.06. 07:11

nonolet

Ha szerinted ott a gyalogosoknak elsőbbsége van, tehát az autósoknak ott kötelező megállni, ha a gyalogosok épp áthaladnak, akkor vajon miért van az ilyen járdaszigetek többségénél korlát? Ezen gondolkodj el! A kérdés költői volt, nem várok rá választ! ;-)