Alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény


Advokat # 2005.05.27. 08:53

Sajnos tudjuk, hogy olykor a szakmának van a legkevesebb beleszólása. Volt olyan AB határozat, amit Alkotmánymódosítással oldottak meg. Politika....

Nick Name # 2005.05.27. 03:18

Bízom benne, hogy annyi pozitív hozadéka lesz a dolognak, hogy az újabb förmedvényt nem merik/vagy nem tudják benyújtani (tekintettel arra, hogy a tanácsülés, ha szűkebb körben is, de abban is szerepel).


Nick Name

Advokat # 2005.05.26. 14:50

És még nincs vége...

Nick Name # 2005.05.24. 03:31

A Büntetőeljárási törvény talán az utóbbi évszázad leggyengébb, legócskább, nagyrészt politikai okokból összehozott és összetékolt fércműve. Sokan sejtettük, hogy egyszer baromi nagy baj lesz belőle, be is következett.


Nick Name

JuKids # 2005.05.23. 19:14

Alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény

Mulasztásos alkotmánysértést követett el a parlament, amikor nem szabályozta a tisztességes bírósági eljárás követelményeit, mondta ki az Alkotmánybíróság. A testület alkotmányellenesnek találta a büntetőeljárási törvény azon passzusát, mely alapján a másodfokon eljáró bíró zárt ülésen bírálhatta el a fellebbezéseket.

Alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság a büntetőeljárási törvény egyes rendelkezéseit. Ezzel párhuzamosan a testület megállapította a parlament mulasztásos alkotmánysértését is.

A testület kifogásolta, hogy a büntetőeljárási törvény módosítása szerint a másodfokon eljáró bíró zárt tanácsülésen is elbírálhatja a fellebbezést. Mivel az ítélethozatalkor sem a terhelt, sem a sértett nem lehet jelen, sérül a nyilvános tárgyaláshoz való jog.

Mulasztottak

Az Alkotmánybíróság a törvény vizsgálatakor egyúttal tíz konkrét büntetőügyre vonatkozó alkotmányjogi panasszal is foglalkozott és kimondta, hogy a támadott törvényi rendelkezés nem alkalmazható. A konkrét ügyekben hozott másodfokú, jogerős ítéletek ellen az érintettek felülvizsgálati kérelemmel fordulhatnak a Legfelsőbb Bírósághoz.

A határozathoz Holló András, az alkotmánybíróság elnöke és Bihari Mihály alkotmánybíró különvélemény fűzött.

http://index.hu/…old/alk8614/

JuK