Palira vettek


főnyomozó # 2005.11.19. 12:39

az eljáró nyomozó hatóság "gyanúja" egy ilyen esetben nem alaptalan, te voltál a sofőre a "becsempésződött" embereknek. Az más kérdés, hogy minden kétséget kizáróan be tudják-e bizonyítani, hogy te szándékosan vitted őket úgy, hogy tudtál, vagy tudnod kellett-e arról, hogy ők illegálisan utaznak be a csízmába. Itt sajnos te az utasaid kezében, illetve a "barátod" kezében vagy, az ő vallomásuk az egyetlen, ami alátámaszhatja a te vallomásodat az eljárás során. Egyébként mázlista vagy, hogy egyáltalán elengedtek, már ennek is örülhetsz.

bellicus # 2005.09.24. 00:07

Ha Triesztben, ami ugye közel van a határhoz, a 3-as buszon magukat igazolni nem tudó bengáliaiak utaznak, akkor a buszsofőrt embercsempészettel vádolhatják és a Trieszti Közlekedési Vállalat autóbuszát elkobozhatják?
Evvel a példával csak azt szeretném illusztrálni, hogy az embercsempészet tényállását mintha nem jól fogalmazták volna meg...
Azt gondolom, hogy mindenki saját magáért felel, és szeretném azt hinni, hogy az utast szállító sofőr nem felel az utas cselekedeteiért...

pullman # 2005.08.04. 13:39

Az embercsempészet nem csak szándékosan követhető el?

ildikó31 # 2005.07.11. 13:27

Kedves tomas!

Megértem a helyzetedet, de sajnos ez természetesen embercsempészet. Tényleg jó lenne, ha tudnál fogadni egy ügyvédet. Magyar ügyvéd nem képviselhet Olaszországban, hacsak nincs engedélye olaszországban is. Ilyen kevés akad. Viszont a neten olvastam egy olasz ügyvédi iroda hírdetését, ahol magyar anyanyelvű ügyvédek dolgoznak.


ildiko31

tomas # 2005.07.07. 06:21

Sziasztok!

Szeretném segítségteket kérni egy számora nagyon kínos ügyben!

Ez év június 1.-én egy jóbarátomnak hitt illető megkért nem-e kölcsönözném neki az autómat, mivel hogy egy keleti országból származó,Szlovákiában élő úrnak ígéretet tett, hogy elszállítja egy-két társát Olaszországba, és nagyon nem szeretne neki csalódást okozni. Hosszadalmas könyörgés után sikerült rászednie, hogy megmentsem az életét, de mivel a saját tulajdonomat nem szívesen bízom másra és idézem "semmi törvénybe ütközőt nem teszel" - én lettem a taxis.
Mint később kiderült nagyon is illegális dologról volt szó, mivel hogy az első és egyben utolsó olaszországi igazoltatás során kiderült a négy utas nem tudta magát igazolni, és a származási helyük kelet helyett inkább délre mondható.
Az igazoltatás során az első kérdésemre kapott válasz megnyugtatott, mivel kiderült az ITA törvény őre perfektül beszél németül, így reméltem kielégítő válaszokat fogok tudni adni kérdéseikre. Ugyan ebben a percben a másik jóval fiatalabb törvény őr "hogy lásd ki a főnök" óriási lendülettel a lábával próbálta megértetni velem, hogy ez nem az a helyzet amikor én kinyithatom a szám.
Reményeim a német nyeltudást illetve tovaszálltak, és ez így is maradt ITA látogatásom során. Kétórás viszgálat után, amit úgymond maguk folytattak az urak ( újjlenyomatokat, fényképezést leszámítva ) három nyomtatvány aláírása után elengedtek. Természetesen én is kaptam egy-egy példányt a három általam dedikált nyomtatványból. Sajnos a gépjárművemet lefoglalták, amit azóta sem sikerült visszaszereznem.
A 3 nyomtatványt lefordítattam, és kiderült, hogy embercsempészettel vádolnak.
A nyomtatványok azt is tartalmazták, hogy a gépj. lefoglalták további vizsgálatokra, hogy igazoltatásom során éjjel 1 órakor tolmácsot biztosítottak nekem - ennek megfelelően tisztába vagyok vele mit iratnak velem alá, hogy nagyon jól beszélem a német nyelvet - németül komunikálltunk, de a másik papíron mivel - nem volt közös nyelvünk - nem volt meg a megfelelő komunikáció. A gépj.-ről azt a felvilágosíttást kaptam, hogy nem fogják visszaszolgáltatni.
Továbbá külföldi állampolgárságomra tekintettel feltüntettek egy ottani ügyvéd urat és címét. Tolmács segítségével sikerült kontaktusba lépni az ajánlott ügyvéd úrral, aki meglepetésemre nagyon segítőkész volt, majd felvázolta két részben azt a szép összeget amire igényt tart képviselésem ellenében, és ami mellesleg megközelíti a gépj. árát.
Természetesen a "jóbarát" eltünt, és én nem szívesen vállalnám a felelősséget helyette.
Annak ellenére, hogy 5. éve gyártásvezető - programozó vagyok egy Szlovákián üzemelő osztrák kft.- ben a gyesen lévő párom és a picim mellett nem tudom biztosítani a kért összeget az ügyvédnek.
Szeretném tanácstokat kérni: - jogos-e az embercsempészet vádja, ha AUT és ITA úniós államok - nincsenek határok ?
- van-e rá lehetőség ügyvéd alkalmaztatása nélkül vissza szerezni a gépj.-et ?
- képviselhet-e egy magyarországi ügyvéd egy olaszországi perben ?
- létezik-e Magyarországon olyan ügyvéd - ü.iroda, amely tudna képviselni egy olasz ügyvéd -
ü.iroda közremüködése nélkül ebben az ügyben ?

Segítségteket előre köszönöm.