Császár Előd vs. Orbán terepjárója - 1,5 év felfüggesztett vs. 9 év fogház


Gaius # 2007.06.27. 13:49

több, mint ezer tárgyaláson vagyok túl, a sztárügyvédezést nem szeretem, mert tudom mi van a háttérben, akit érdekel privátban megosztom, de szerintem sejtitek :-)

nagyon sok fiatal ügyvéddel találkozom nap, mint nap, akik még megpróbálnak gerincesebbek maradni az ügyfeleikkel és szakmailag sokkal jobbak, mint az ún. "sztárok".

a "sztárok" ugyanis nem azért "sztárok", mert ők a legjobbak, hanem azért, mert elvállalnak olyan gusztustalan ügyeket, ami képernyőre kerül és ezáltal ismertek lesznek... tisztelet a kívételnek!

Netman # 2007.06.27. 13:22

Császár Elődnek azóta jól "bejött az élet".Kb. 1 éve volt egy ujabb incidense Szegeden,a terepjárójukkal nekimentek egy másik autósnak.Mire kijöttek a zsaruk Elődke eltűnt,a söfőr azt mondta ő vezetett.Biztos így történt.

Hub Balázs # 2001.08.26. 21:15

A CSE ügyéhez annyit:
Vannak átlagosan belőhető ügyek, amikre előre lehet tudni, hogy mit fog kapni az illető. A CSE ügye is ilyen volt.

A bíróságok elvileg függetlenek, de gyakorlatilag egyre jobban bejön a precedens per Mo.-ra is. Nem egy ügyet láttam, ahol az ügyvéd sikeresen hivatkozott valamilyen jogerős ítéletre. Plusz az olyan bírót nem nagyon léptetik előre akinek az ügyeit magasabb fokon lépten nyomon meg kell változtatni.
Mit csinál a bíró? Általánosít, erre ezt adom, mert a másod, harmad fokon is ezt adnák érte.

CSE ügyében az első fok ítélete meglepte még az ügyben eljáró ügyészt is, mert ő is felfüggesztett ítéletre várt (másik ügyésztől hallottam). Nem csoda, hogy enyhítettek.
CSE ügyvédjét ismerve pedig nem csodálom a felröppent sztorikat, hogy mit kellett eladni, hogy ki tudják fizetni.
Egyetértek azokkal akik azt mondják, hogy a nép haragja nagyobb büntetés, mint az 1-1,5 év börtön. Van egy olyan érzésem, hogy fog ő még szűkölni.


HB.

AzÖrdögÜgyvédje (törölt felhasználó) # 2001.05.29. 18:32

Egyetértek az előttem szólóval, bár a felfügesztettet túl enyhének találom. De talán a bírósági ítéletnél sokkal keményebb a közvélemény ítélete. Ezután nem tud kimenni úgy az utcára, hogy ne köpjék szembe minden nap, pedig baleset volt, nem szándékos, bár az is igaz, hogy véletlenül nem lehet 90-100-zal hajtani.

Dr Bubó # 2001.05.28. 00:59

Visitor!

30 évnyi gyakorlatból tudom, hogy mi itt a helyzet. Mind a kettő eset gyakorlatilag átlagos.
CSE nem volt kimutathatóan drog hatása alatt, tehát 'csak' egy gondatlansági ügy. Tragikus, de a társadalmi veszélyessége alapján nem azonos súlyú egy többszörösen visszaeső erőszakos rablóval. A 9 év középarányos büntetés.

Dred Bíró (törölt felhasználó) # 2001.05.12. 21:31

Engem inkább az zavar, hogy hogy lehet az, hogy 3 különböző fokozaton 3 különböző ítélet van.
A szegényember akinek nincs elég pénze egy 'sztár' ügyvédre az első fokon kap 10 évet, közben ha feljebbvinné lehet hogy csak 3 év felfüggesztett lenne belőle??

Jelen esetben:

Első fokon 1 év
Másodfokon 1,5 év
Harmadfokon gyakorlatilag felmentés.

Mi ez? Három Törvénykönyv van vagy micsoda? Első (másod) fokon ki tárgyalta az ügyet ??? Rendben tudjuk mire való a feljebbvitel, de szerintem elég furcsa, hogy a feljebbvitt ügyek (általában a nyilvánosság elé került ügyek) 80%-a ugyanez.

jog-hurt (törölt felhasználó) # 2001.05.12. 21:04

Visitor!
Én nem védem a CSE-t, de a két ügy nem összahasonlítható. Az egyik egy véletlen baleset volt (igaz szabálytalanul hajtott) a másik pedig egy szándékos rablás, azok közül is fegyveres. Bár a 1,5 év felfügesztett szerintem is túl enyhe.

Visitor # 2001.05.12. 16:09

Hogyan lehetséges, hogy a miniszterelnöki terepjáró elrablója 9 év letöltendö fogház büntetést kapott, Császár Előd pedig egy élet kioltását megúszta 1,5 felfügesztettel ???
Mennyibe került ez Elődnek? Azt hallottam, hogy állítólag a lakását is el kellett adnia...szegény...

A másik két ellene való eljárást (kábítószerrel való visszaélés és biztosítási csalás), amik persze nem hasonlíthatóak az elsőhöz is ilyen egyszerűen meg fogja úszni, vagy ott max. egy kis dorgálást kap csak a bíróságtól?

Mi lett volna, ha nem a miniszterelnöki terepjárót rabolják el, hanem a szomszéd Pista bácsi Niváját, illetve, ha nem Császár Előd, hanem más ül a BMW volánjánál??? Akkor is hasonló ítéletek születtek volna?

Ahogy a hírekből kiderült Dávid Ibolya sem igazán ért egyet a bíróság határozatával, bár azt tiszteletben tartja:

A büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki gondatlanságból közlekedési bűncselekményt követ el. Dávid Ibolya szerint lehetnének szigorúbbak a bíróságok: 'A bíróság nem használja ki azt a lehetőséget, amelyet a jogalkotó számukra előírt.' A miniszter szerint az ítéleteknek találkozniuk kell a közvélekedéssel: ' A büntetőjog iránti igények nem pusztán a jogalkotó felelősségét jelentik, hanem az állami működés minden résztvevője, így a bírák számára is feladatot szabnak. Teljesítésüknek a közvélemény által is legitimáltnak kell lenni, találkozniuk kell a társadalom érzületével. 'Az igazságügy miniszter nem befolyásolhatja a bírósági ítélkezést, s mivel Császár Előd felfüggesztett börtönbüntetése másodfokon született, az ügy lezártnak tekintendő.
Akinek van pénze az mindig megúszhatja?
Mit érez ilyenkor a védőügyvéd a siker mellett?
Várom a rekciókat....