Bolti lopás


Véleményem # 2012.05.29. 11:43

Majd értesít a rendőrség, ha egyáltalán a jegyzőkönyvet elküldték oda... Ujjlenyomat nem lesz! Bíró dönti el hogy mi lesz a sorsod, így lehet majd csak oda kell menni.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.29. 05:25

3 honappal ezelott a DM-ben eltulajdonitottam valamit 2400 Ft ertekben. A biztonsagi or jegyzokonyvet vett fel es azt mondta, tovabbitani fogjak a rendorsegre. Azota sem tortent semmi, pedig vartam h a rendorseg lepjen valamit. A kerdesem az lenne, hogy a rendorseg fog nekem kuldeni valamit, hogy megindittak az eljarast vagy kerik hogy menjek be ujlenyomatot adni vagy azt hogy ok is felvegyek a jegyzokonyvet vagy barmi.. Vagy ez ugy tortenik, hogy egybol a birosagtol fogok idezest kapni? Aki volt mar ilyen cipoben vagy tudna hasznos infot adni, megkoszonnem valaszat.

Duruka # 2012.05.24. 08:45

En mindossze azt furcsallom, hogy itt emberek fel even belul par nappal kapnak egy birosagi idezest anelkul, hogy kapnanak egy hivatalos ertesitest arrol 30 (+ 30 nappal meghosszabbithato) hogy "szabalysertesi eljaras indult On ellen". Amikor 2 eve kozuti szabalysertest kovettem el (valamivel tobbel mentem) en kaptam ilyen papirt a rendorsegrol, de a szomszed "kisfiu" aki 1 narancsot es 1 kiflit tulajdonitott el a Tescobol, O is kapott. Az edesanyja mondta, hogy a biztonsági szolgalat mondta neki, hogy 72 oran belul elkuldik a rendorsegnek a jegyzokonyvet, akik (vagy ha nem ok a birosag) fognak ertesitest kuldeni egy vagy max. ket honapon belul, hogy szabalytalansagi eljaras indul. Ha ez nem tortenik meg, jogveszto a törtenet. Ezert is izgulnak sok kozuti sertest elkovetoek, hogy a 60 nap elteljen.... Szoval ez a fiu is kapott ilyen papirt, viszont az itt forumozok azt irjak: "fel evvel ezelott tortent hogy elloptam ezt - azt, majd fel ev mulva jott az idezes a birosagrol. Ezek az emberek a rendorsegen nem voltak es papirt sem kaptak (ket honapon belul) hogy megindult az eljaras ellenuk. Nekem ez ellentmondasos.

Gabicsek # 2012.05.24. 08:35

a rendőrségnek 30+30 (azaz két hónap!!) napja van arra, hogy az eljárást megindítsa.

Ezt írtad, erre válaszoltam.

A biztonsági szolgálatnak 72 órája van arra, hogy a rendőrségnek megküldje az ott felvett jegyzőkönyvet

A biztonsági szolgálat nem sértett, úgyhogy nem értem a magánindítvánnyal kapcsolatos írásod.

De jól megy ez neked, úgy látom, úgyhogy nem értem, miért kérdezel.

Duruka # 2012.05.24. 07:48

"Előírás, hogy a hatóság köteles értesíteni az ügyfelet az eljárás megindításáról. Ez azért fontos, mert ha az ügyfél nem értesül arról, hogy vele kapcsolatosan (akár hivatalból, akár másik ügyfél kérelmére) eljárás indult, nem tud részt venni az eljárásban, nem képes már az eljárás kezdetétől képviselni a saját érdekeit (pl. nyilatkozatok, bizonyítási indítványok előterjesztésével).
A szabálysértési eljárás megindítása: - A szabálysértési eljárás, feljelentés, magánindítvány, illetve a szabálysértési hatóság észlelése alapján indul. - A magánindítványt attól a naptól számított harminc nap alatt lehet előterjeszteni, amelyen a sértett az eljárás alá vont személy kilétéről tudomást szerzett. A határidő elmulasztása
jogvesztő hatállyal bír, és igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

  • A feljelentést és a magánindítványt, a sérelmet szenvedett fél szóban, vagy írásban teheti

meg.- A feljelentésnek tartalmaznia kell a szabálysértést elkövető személy személyi adatait (kivéve az ismeretlen elkövető) az elkövetett cselekmény helyének, idejének és lényeges körülményeinek leírását az ahhoz kapcsolódó bizonyítékok megjelölésével. A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény, valamint a 218/1999. (XII. 28.) Kormányrendelet, illetve az önkormányzati rendeletek. - A szabálysértési hatóság a rendelkezésre álló iratok, illetve a különböző bizonyítási eszközök alapján dönt a szabálysértési ügyben. - A szabálysértési hatóság szükség esetén meghallgatást tart. - A szabálysértési hatóság az eljárás befejezésekor az ügyben határozatot hoz. A határozat marasztaló, vagy megszüntető lehet. Ügyintézési határidő: 30 nap, amely 30 nappal meghosszabbítható. Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta 6 hónap eltelt(elévülés)

Gabicsek # 2012.05.24. 07:22

Nem tudom, honnan veszed ezt a 30 + 30 napot. Szabálysértési eljárásoknál a szabálysértési eljárás kezdő napja a feljelentés beérkezését követő nap. Ha elutasítják a feljelentést, azt 8 napon belül kell megtenni.

64. A szabálysértési eljárás megindulása
78. § (1) A szabálysértési eljárás feljelentés, vagy a szabálysértési hatóság vagy a bíróság hivatali hatáskörében szerzett tudomása, illetve a helyszíni bírság kiszabására jogosult szerv vagy személy általi észlelés alapján indul meg.

66. Ügyintézési határidő
81. § (1) Ha a feljelentés, illetve az előkészítő eljárás adatai alapján nem került sor a feljelentés elutasítására, a szabálysértési eljárást meg kell indítani. A szabálysértési eljárás kezdőnapja a feljelentésnek a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szabálysértési hatósághoz érkezését követő nap, illetve az előkészítő eljárás befejezését követő nap. A szabálysértési hatóság részéről eljáró személy észlelése vagy tudomása alapján induló eljárás kezdő napja megegyezik az észlelés vagy tudomásra jutás napjával.

Azt eljárás alá vontat nem kell erről értesíteni.
Büntető ügyekben van értesítési kötelezettség nyomozás elrendelése esetén, de ott sem a terheltnek, hanem a sértettnek kell azt kiküldeni.

Duruka # 2012.05.22. 12:34

A véleményeteket szeretném kérni. Több ízben olvastam, hogy az elkövetők cca. fél éven valamivel belül kaptak értesítést a bírósági beidézésről. Egy fontos dolgot figyelmen kívűl hagytak. Szerintem. A biztonsági szolgálatnak 72 órája van arra, hogy a rendőrségnek megküldje az ott felvett jegyzőkönyvet és a rendőrségnek 30+30 (azaz két hónap!!) napja van arra, hogy az eljárást megindítsa. Erről, tehát az eljárás megindításáról az elkövetőt törvényi előírás hogy tájékoztatnia kell. Ha ez elmarad, akkor mi alapján történik fél év múltán a beidézés, miközben kihagytak egy lényeges törvényi intézkedést?! Erre válaszoljon nekem valaki..

tyutyi # 2012.03.28. 18:18

Kedves forumozok!

Ma bolti lopason ertek egy parfumeriban 20990 ft ertekben parfumot loptam, a kabatomba rejtettem es kisetaltam vele. Becsipogott es odajott a biztonsagi or, kivettem a kabatombol a parfumot es odaadtam. Bekisertek hatra ahol jegyzokonyvet irtak es hivtak a rendoroket. Ha jol hallottam azt mondtak a rendorok, hogy nem kell bejonniuk feljelentest tenni, eleg a jegyzokonyv. A jegyzokonyvbe a baratom cimet adtam meg mivel nala lakom viszont a lakcimkartyamon nem az szerepel hanem a szuleim cime, ahol viszont mar keveset tartozkodom. Bevittek ahol kihallgattak es megmotoztak. Egy nagyon kedves no hallgatott ki, nagyon sirtam vegig es le voltam sokkolva magamtol, hogy hogyan juthatott ilyen eszembe. A holgy nagyon megerto volt es vegig nyugtatott. Mondtam, hogy szertenem ha arra a cimre kuldenek az ertesitest ami a jegyzkokonyvben van mivel ott tartozkodom es nagyon nem szeretnem ha a szuleim megtudnak. Azt mondta a holgy, hogy oda fog kimenni mert a jegyzokonyv alapjan fogjak irni. Hazkutatast is tartottak azon a cimen. Ugye akkor valoban oda fog jonni a level nekem? Azt is mondta, hogy mivel 18 elmultam nem ertesitik az egyetemet....igaz ez?
Mire kell szamitanom a tovabbiakban?

Elore is nagyon koszonom a valaszokat!

Egy ketsegbeesett lany

gumilali # 2012.03.13. 19:45

Köszönöm a válaszát!!!

gumilali # 2012.03.13. 19:11

Köszönöm a választ!!!

Véleményem # 2012.03.12. 15:34

gumilali

Pénzbírságra számíthatsz vagy figyelmeztetésre.
Védő felesleges. Beszélni te is tudsz, védő nélkül is.

gumilali # 2012.03.12. 15:02

Tisztelt forumozok azt kérdezném:
2011 szeptember közepén rajtakaptak bolti lopáson egy 10'000forintos termékre egy 2'500 forintos termék cimkéjét tettem (rongálás nélkül) rajtakaptak ,a biztonsági örnek elismetem az esetet és a kár megtérült a rajtakapásal ez ál a jegyzökönyben.
Mire számithatok 20 éves tanuló vagyok rendelkezek havi jövedelemként kb.40'000 ft ösztöndijal
és még nem volt dolgom a rendörségel.

Ekor is csak följelentet a biztonsági őr a papiron az áll szabálysértési följelentés.
Most kaptam egy levelet hogy tulajdon elleni szabájsértés miatt birosági tárgyalásra ,ha nem jelenek meg nélkülem is meghozák az itéletet és hoy védövel is képviselhetem magam.
Az kérdezném ,hogy mire számithatok és az nagy gond ha nincs védöm mert most tartalkolom a pénzt az esetleges pénzbüntetésre. Válaszukat elöre is köszönöm!!
További szép napot!!

Véleményem # 2012.02.29. 12:32

csipisz26

Lehet hogy figyelmeztetés ha ez volt az első. Pénzbírságot nehéz megmondani, sok mindent figyelembe vesz a bíró... de lehet hogy semennyi se lesz.

madi # 2012.02.29. 07:59

Köszönöm a válaszokat!

Gabicsek # 2012.02.28. 21:26

Hát, ha teljesen más adatokat mondott, nem igazán hiszem, hogy kiderül. Én megvárnám, hogy mi lesz. Ha akarnak, úgyis idéznek.

csipisz26 # 2012.02.28. 19:49

Segítséget kérnék.
Nem múltam még el 18éves és bolti lopáson kaptak, még soha nem csináltam ilyet. Szüleim igazoltak és kifizettem a kárt.Nemrég kaptam egy beidézést és azt kérdezném hogy,várhatólag mennyi lesz a pénzbírság?

Véleményem # 2012.02.28. 16:38

besétálsz a rendőrségre önként elmondod hogy mi volt.
vagy bízol abban hogy nem derül ki, de szerintem ki fog csak idő kérdése...

madi # 2012.02.28. 09:16

Sajnos valótlant mondtam. Most akkor milyen büntetést várhatok, behívnak kihallgatásra is? Három napja történt az eset, tudok tenni valamit, hogy enyhébb legyen , vagy várjak?

Véleményem # 2012.02.28. 06:58

Talán

Nem kell értesíteni senkit ha betöltötte a 18. élet évét.
Jegyzőkönyvi meghallgatás után, eldöntik hogy minek minősítik majd.

madi

Most akkor valós, vagy kitalált adatot mondtál?
Ha valótlant mondtál, akkor ki fog derülni valószínű. Szerintem tesznek feljelentést majd.

madi # 2012.02.27. 15:33

Segítséget kérnék én is! Magam sem tudom megmagyarázni hogy miért, de életemben először és utoljára 2500 ft értékben egy kamerával beszerelt boltból eltulajdonítottam árut. A pénztár után a biztonsági őr behívott egy helyiségbe ahol átadtam a ki nem fizetett árut. Jeleztem, hogy kifizetem. Akkor jött a meglepetésem hogy jegyzőkönyvet is fognak készíteni. Iratok nem voltak nálam. Az illető eljáró személy közölte hogy ennek az ügynek nem lesz következménye mivel a boltot kár nem érte, de ez az ügy menete. Nagy szégyenérzetemben, hogy a család ne tudja meg, nem mertem az én nevem mondani, ez fel is tűnhetett és figyelmeztettek, hogy a valós adatokat közöljem. Mindezek után mi várható? Mégis majd tehetnek feljelentést, vagy a képem alapján megkeresnek?

Talán # 2012.01.21. 15:22

Üdv!
Segítségüket szeretném kérni, egyik ismerősömet ma rajtkapták, hogy hamis ajándékutalvánnyal akart fizetni, a pénztárnál ezt észrevették, rendőrt hívtak, majd azok bilincsben elvitték. Mire számíthat, illetve a rendőröknek a fogvatartásról kell értesíteni valakit? az illető nagykorú.
Várom válaszukat

laryna # 2011.12.22. 18:18

Sziasztok!

Egy ismerősőm fordult hozzám a kérdéssel, de én nem tudok neki segíteni, mivel a joghoz nem értek. A srác többször is emelt el egymás után holmit a Tescoból, ahol elkapták. Kipakoltatták és ő meg is tette. Elismerte a bűnösségét és bevallotta, hogy előző nap is elemelt egy két apróságot, meg előtte való nap is. Az érték amivel elkapták nem volt még 3000 ft sem. A srác együtmüködött, mindent visszaadott. A jegyzőkönyvet megirták, amit aláírt, majd kihívták a rendőrőket, akik szintén vettek fel jegyzőkönyvet. Ezt is aláíratták, majd mondták, hogy elmehet, illetve hozzátették, hogy ez minimum százötven ezerbe fog kerülni neki.
Azt szeretné megtudni, hogy milyen büntetést kaphat illetve, hogy a régebbi "alkalmakért" kaphat e valamit? Milyen jogi eljárásokat folytathatnak ellene?

niko007 # 2011.12.19. 17:20

Sziasztok. Soha ezelőtt nem loptam még, de a múlt héten elkövettem egy nagy hibát, loptam egy áruházból 11.000 Ft értékben. Van kamera felvételük az esetről de csak annyi hogy a kosaramban van egy doboz majd kidobom az egyik polcra. A felvétel állítólag elég rossz és csak ennyi látszik rajta. Mire számíthatok ez esetben? A felvétel állítólag már a rendőrségnél van.

Benedek24 # 2011.12.09. 15:52

Sziasztok,

Furcsa esettel fordulok hozzátok. A minap egy ruházati üzletben vásároltam.
Bevittem kb 8 terméket a próbafülkébe, köztük két ugyanolyan pólót is. Amikor felpróbáltam mindent az egyik pólóról leesett a csipogó és egy nagy lyuk, szakadás tátongott a helyén. Nem tudtam, hogy mit tegyek, ezért betettem a szék mögé a fülkében(tudom, hülyeség volt), gondoltam nehogy azt higgyék én voltam, ott hagyom, ám a csipogót fogalmam sincs miért, zsebre tettem. Ezután távoztam a fülkéből a maradék ruhadarabokkal, melyeket vissza vittem a helyükre, viszont egy farmert megtartottam és mentem volna a pénztárhoz fizetni. Miközben pakoltam vissza a ruhákat, megállított a biztonsági őr és hozta a pólót, hogy ez én voltam-e?
Mondtam, hogy nem, nem tudok róla semmit, én nem láttam. (kicsit bepánikoltam és akkor jutott eszembe hogy a farzsebembe van a csipogó). Mellettem állt egy srác és őt is kérdezte, hogy melyikünk volt. Nem mertem még azt sem mondani, hogy bevittem és éppen hogy rajta volt a csipogó (hisz ki hinné ezt el). Ezután a biztonsági őr közölte, hogy ezt valakinek ki kell
fizetnie, de hát nem mi voltunk gondoltam,(én legalábbis biztosan nem), ezért nem is akartam belekeveredni a dologba, úgyhogy fogtam a csipogót amikor elment az őr és feltettem az egyik polcra, majd mentem a pénztárhoz a nálam lévő farmerrel.
Fizettem, bankkártyával, mint mindig, utána távoztam. Ennyi.

De belegondoltam, hogy mi van, ha visszanézik a kamerát és látják, hogy a csipogót feltettem egy polcra, és hát igen, két pólóval mentem be, de egyel jöttem ki a próbafülkéből, aztán a bankkártyás fizetés alapján beazonosítanak
vagy ilyesmi...és kapok idézést és aztán ott mentegetőzhetek, hogy félreértés az egész.

Nem akarok utólagos kellemetlenséget, ezért gondoltam rá, hogy visszamegyek az üzletbe, de nem tudom mit mondhatnék, hisz nem én tettem és hülye szituációba keverednék.
Lehet, hogy nem is fog történni semmi, mit tegyek?

Várom segítségeteket,

Köszönöm!

Benedek

Gabicsek # 2011.11.29. 21:09

Ha pénzbírságot kapsz, le fogják írni, hol és milyen formában, mikor kell befizetni.