Adatokkal történt visszaélés


Nick Name # 2005.12.30. 11:15

Ezért kellene valahonnan a fegyelmi felelősség felől közelíteni, és de majd megnézem az adtvédelmi részét is, ha egy picit több időm lesz. Kizárt dolognak tartom, hogy nincs megoldás.


Nick Name

Abacs # 2005.12.30. 11:05

Megjött a válasz a BM-től:

"amennyiben a lekérdező személyének ismerete is szükséges, az hatósági eljárás folyamán az arra jogosult hatóságnak (bíróság, rendőrség) megadható. Ez azonban a magánszemély részére nem megadható információ."

Szóval zsákutcának tűnik.

Nick Name # 2005.12.30. 10:40

Nos ezt meg azért nem értem, mert ismeretlen tettes ellen nincs pótmagánvád. Most valóban csak abba az irányba lehet elmozdulni, hogy valahogy megtudd, konkrétan ki nézett bele az adataidba.


Nick Name

Abacs # 2005.12.30. 07:25

Az elutasításban azt írták, hogy pótmagánváddal élhetek.
Konkrétan ez mit jelentene? Azt,hogy beperelhetem a konkrét személyt,ha tudom ki az és van rá bizonyítékom?
Most léptem egyet megint és megpróbálom kideríteni,hogy név szerint ki volt.Az Okmányirodáknak is van felügyeleti szervük,hátha ők megmondják.

Köszönöm,hogy foglalkozol az üggyel.

Nick Name # 2005.12.30. 05:22

Az a baj ezzel, hogy ha ismeretlen tettes ellen folyt az eljárás, nem élhetsz pótmagánváddal. A továbblépés lehetőségét abban látom, hogy az ügyészség által említett fegyelmi eljárást kellene kezedeményezni, abban ugyanis kiderülne a lekérdező személye. Annak, hogy ezt Te, mint a munkaviszonyon kívülálló személy hogyan tudod kezdeményezni, talán a munkajog kategóriában lenne érdemes utána nézni.


Nick Name

Abacs # 2005.12.29. 20:54

A BM-től kapott levélben is csak a ...város Okmányiroda szerepel és dátumok,hogy mikor történtek az adatlekérdezések (2 alkalom).Név szerint abban sem.

Abacs # 2005.12.29. 20:47

Nem.Nem voltak hajlandóak utánanézni.
Amit megtudtam, azt én kértem a BM Központi Adatfeldolgozó,Nyilvántartó és Választási Hivataltól.A beadványomban csatoltam a BM-től kapott papírt,mint bizonyítékot.

Nick Name # 2005.12.29. 17:29

Kedves Abacs!

Még egy kérdés: az kiderült az eljárás során (vagy bárhogy) hogy személy szerint ki nézte meg az adataid?


Nick Name

Abacs # 2005.12.29. 16:29

Kedves Nick Name!

Ismeretlen tettes ellen folyt az ügy, hiszen azt nem tudom,hogy ő személyesen tette vagy megkérte a munkatársát, aki gondolom 2 méterrel mellette ül,hiszen egy helyiségben van a két ügyintézés(mármint a gépjármű és az igazolványok).A volt nejem nem volt soha megemlítve.
Azt sem értem,hogy ha elfogultságot jelentettem és kértem hogy más város rendőrkapitánysága foglalkozzon az ügyemmel, miért nem vették figyelembe(?), egy szóval sincs említve,hogy kértem vagy hogy azt is elutasították.
Érthetetlen.

Nick Name # 2005.12.29. 14:19

Kedves Abacs,

botrányos a dolog, mert üvöltő a törvénysértés: még ha el is fogadjuk, hogy a jogosulatlan adatkezeléshez szükséges jelentős érdeksérelem nincs, a hivatali helyzetből fakadó jogtalan előny vitán felül megáll. Ugyanis ha a volt nejed mondjuk tanítónő lett volna egy iskolában, ezt az adatot nem tudta volna megszerezni. Azért tudta megszerezni, mert volt egy olyan ismerőse, aki hivatali helyzeténél fogva hozzáfért a nyilvántartáshoz, azonban ez a jogosultsága nyilván nem abból a célból állt fenn, hogy a barátnője polgári peréhez adatokat szerezzen be. Mondom, konkrét jogerős ítéletet ismerek, ahol hasonló tényállás miatt felfüggezstett szabadságvesztést szabtak ki az elkövetővel szemben. Ha azonban az ügyész nem emel vádat, az ügy nem nagyon kerülhet bíróság elé.

kérdésem, hogy ismeretlen tettes ellen folyt-e az ügy, és a nejed bármilyen módon személy szerint említésre került-e a határozat indokolásában?


Nick Name

Abacs # 2005.12.27. 08:37

Kedves Nick Name és Kedves Mekkmester!

Ha nem tartalak fel benneteket,akkor mesélnék a fejleményekről:

A "hivatali visszaélés" elutasítás megpanaszolását is elutasították.A panasszal együtt benyújtott elfogultság kérésemet figyelembe sem vették,meg sem említették a határozatukban.
Viszont elismerték a vétséget.

Idézek:
"...számon iktatott ügyben hozott nyomozást elutasító határozatában nem vitatta a jogosulatlan adatkezelésnek illetve a hivatali helyzettel visszaélésnek,hatáskörtúllépésnek mint cselekménynek az esetleges megtörténtét. Azonban egyértelműen megállapítható volt,hogy sem jelentős érdeksérelem,sem jogtalan hátrány vagy előny nem merült fel.Megállapítást nyert,hogy alapvető tényálláselemek hiányában bűncselekményt nem követhettek el,a büntetőeljárás megindításához szükséges alapos gyanú hiányzik.Az adatvédelmi biztos levelében említett esetleges fegyelmi vétség valóban megállapíthatónak látszik,azonban közalkalmazotti/köztisztviselői fegyelmi eljárás lefolytatására a munkáltató rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel."

Hát ennyi a történet.Akkor most vége? Ha a kezek elérnek a rendőrségig,akkor kár vergődnöm a munkáltatóval is,hiszen az házon belül van,tehát nevetnek egyet rajta.
Ti mit tennétek? Hagynátok,hogy állandóan kutathasson büntetlenül az adataitok között egy rosszindulatú hivatali dolgozó?
Ebben a városban a jegyző mindent el tud intézni,ha a dolgozójáról van szó.

Abacs # 2005.12.08. 06:41

Megtettem.

Köszönöm.

Nick Name # 2005.12.08. 05:18

Egészen botrányos. Számos jogerős bírósági ítéletet láttam, ahol önmagában a betekintés ténye miatt ítéltek el valakit hivatali visszaélés miatt, ami helyes is, hiszen az is jogtalan előny, ha hozzájut ojan adatokhoz, amihez hivatali helyzetével való visszaélés nélkül nem tudna (arról nem is beszélve, hogy ezt aztán rögtön realizálni is tudta a polgári perben).

Azonnal panaszold meg.


Nick Name

Abacs # 2005.12.07. 06:29

Kedves Mekkmester és Kedves Nick Name!

A "hivatali visszaélés büntettének gyanújá"-t elutasította az ottani nyomozóhatóság. Az én városom nyomozóhatósága velem együtt értetlenül áll,hogy miért.Valószínűleg mivel okmányirodai dolgozó,az ottani jegyző megkérte(vagy utasította) a nyomozókat,hogy találjanak ki indokot és utasítsák el.Ugyanis épkézláb magyarázatot nem tudtak leírni indoklásnak.Hihetetlen a dolog.

"-mivel a cselekmény nem bűncselekmény- elutasítom"

"A BTK 225.§-ban írt hivatali visszaélés bűncselekmény célzatos bűncselekmény,azaz az elkövetési magatartásnak jogtalan hátrány okozására, vagy jogtalan előny szerzésére kell irányulnia.A feljelentésben semmiféle olyan adat, információ nem szerepel,hogy az abban szereplő cselekménnyel bárkinek jogtalan előnyt akartak volna szerezni,illetve jogtalan hátrányt akartak volna okozni,illetve ténylegesen bekövetkezett volna."

Ennyi. Pedig tálaltam a BM által küldött bizonyítékokat.

Abacs # 2005.11.30. 07:45

Kedves igazság!

Hát te bőven nem az igazságot képviseled.Elítélem az ilyen alakokat, akik beleszólnak a dolgokba anélkül, hogy ismernék a részleteket.

  1. 5 éve elváltunk. Ez alatt az 5 év alatt állandóan piszkált engem és a családomat.Ez volt a hobbija. Nem tudta megemészteni, hogy én boldogan élek azóta hogy elváltam tőle. A volt feleségemmel töltött évek életem legrosszabb évei voltak. Az ilyen nőre csak azt tudom mondani, hogy apuka jobban tette volna,ha védekezett volna akkor.
  2. Mondok egy magvas példát. egy hónapja megbeszéltem a lányommal,hogy mit szeretne Karácsonyra.Kis színes TV-t. Én már megvettem, szuper. Beszéltem vele telefonon, hogy mérje le,hogy hány méter antenna (koax) kábel és hány méter hosszabbító kell a TV-hez,és beszélje meg volt feleségem öccsével hogy segít-e neki beállítani. Most hogy hétvégén beszéltem a lányommal, ő mondta, hogy anya a következőket mondta: "Ha nem Sony vagy Panasonic a TV,akkor ne is küldjem el,mert csak a szemétbe fogja kidobni.A beállítással meg nem hajlandóak foglalkozni."

Milyen anya az ilyen szerinted?
3.Abszolút ellenem nevelte a lányomat ezalatt az idő alatt. A lányom mesélte,hogy a gyerekeimet fattyúnak nevezi és a feleségemet k....nak. (jó nevelés a gyereknek,ugye?).A lányom úgy viselkedik,ahogy az anyja példát mutat neki.Rossz példát.Ha majd egyszer felnő,akkor rádöbben hogy az anyja mennyire félrenevelte őt,és akkor szerintem meg is fogja utálni.
4.Számoljunk is egy kicsit.Ha már belekeveredtél a 25 eFt-ba. Az a 25 az 30 havonta. Ehhez jönnek hozzá: kiemelt családi támogatás 15eFt,családi pótlék 8eFt,anyuka fizujának 20%-a 15eFt. Összesen kb. 68eFt netto.(Vesd össze a minimálbérrel!) Szegény gyerek!! Az én 2 gyermekemre összesen jut 60eFt havonta. Az hogy anyuka elba....a a pénzt magára (kozmetika,fodrász,ruhák,taxi,utazgatások) és nem a gyerekre költi,az nem lényeg?
A tankönyv persze ingyenes,iskoláztatási támogatás van minden évben,közgyógyellátott igazolványt is szerzett már(a munkahelyén elintézte magának),ja és az én szüleim is rendszeresen segítik természetben(kaja,ruha).
4.A gyerek valóban nem tehet róla hogy elváltak a szülők,DE! Hogy van az,hogy a gyerek egyedül van otthon (tudom),felhívom telefonon és kinyomja a telefont.pedig ismeri a számom és benne van a telefonban,hogy "Apa",és mégis kinyomja 3. hívás után is. Ez most történt hétvégén. Az ok csak ennyi: anya azt mondta,hogy ne vedd fel a telefont,mégha apád hív,akkor sem.Te milyen lelki érzésekkel tartanád a kapcsolatot a gyermekeddel,ha a másik fél eltaszítja tőled. Még akkor is,ha közösen csináltuk azt a gyereket és tudja az anyja,hogy én mentettem meg a 2 éves gyerek életét,amikor lázgörcsöt kapott az ő felelőtlensége miatt.
5. Végezetül van a jog.Ami kimondja a törvényeket.Köztük azt (lefordítva egyszerű nyelvre),hogy ha valaki olyan munkahelyen dolgozik,ahol szigorú szabályok vonatkoznak az adatokra,akkor ne lehessen visszaélni ezzel,és a saját érdekeire felhasználni. Ha tudja,hogy ez a szabály a munkájára és mégis megszegi,akkor büncslekményt követ el,aminek vállalnia kell a következményeit is.
Aki pedig segít neki ebben az bűnrészes.Ugyanúgy megérdemli a büntetést. Én úgy mondanám,hogy cinkostárs. Ha nem volt annyi esze,hogy megmondja neki,hogy azt nem szabad,akkor vállalja ő is amit tett.Ezt tartom igazságosnak.
6.Ui.: 1 évvel ezelőtt feljelentett az Apeh-nál.Az unokatestvérem volt benn jogsit újítani és dicsekedett ex: "..-át feljelentettem ám az Apeh-nál".Kaptam is egy ellenőrzést és megtudtam azt is,hogy valóban ő volt. Nehezen,de elfelejtettem,úgymond megbocsájtottam neki.Húsvétkor nem adta ide láthatásra a lányomat, a rendőröket kellett megkérni,hogy intézkedjenek,de akkor sem adta oda. Gyámügyes dolog lett belőle.Végül nem tettem feljelentést,nem akartam cirkuszt,azt hittem meg tudjuk beszélni normálisan.Amikor kijöttünk a megyei gyámügyről,lek...-ázta a feleségemet,lafattyúzta a gyermekeimet,és én csak álltam ott,hogy ez a nő nem normális.

igazság # 2005.11.26. 21:41

Mivel nem dolgozom a jogban, ezért jogilag nem nagyon tudok hozzászólni a kérdéshez. De etikailag igen! A volt feleséged a gyereke és egyben a TE gyereked érdekében nézett bele az adataidba. Nyílván valamikor szerettétek egymást. A gyerek attól, hogy a volt feleségedet már nem szereted, még a gyereked, és ővele foglalkoznod kellene! Próbálj meg te egy gyereket havi 25e Ft-ból eltartani! Nem tudom, hogy a gyerekedet látogatod-e vagy sem, de van egy olyan erős érzésem, hogy nem! Pedig ő nem tehet arról, hogy a szülei elváltak! Ezen kéne elgondolkodnod, és nem feljelentgetni azt a nőt, akivel valamikor az életedet osztottad meg! Én ezt undorítónak találom!

Abacs # 2005.11.12. 19:16

Köszönöm.

mekkmester # 2005.11.12. 18:19

Szia Abacs!

Mindegy, hogy hol teszed meg a feljelentést, úgyis át fogják tenni az illetékes nyomozóhatósághoz, a Te esetedben pedig ez a "feleséged városa" lesz. Ettől függetlenül nyugodtan tedd meg a lakóhelyeden a feljelentést. Üdv

Abacs # 2005.11.09. 06:45

Ja, egy kérdés:
Hová címezzem? (Lentebb írtam róla,azért kérdezem.)

Abacs # 2005.11.09. 06:45

Nick Name!

Köszönöm! Ezt teszem.

Nick Name # 2005.11.08. 18:49

Büntetőjogi szempontból szinte bizonyos egy hivatali visszaélés annak a részéről, aki a volt feleséged munkahelyéről lekérdezte az adatokat. Az könnyen felderíthető, ki kérdezte le, most már csak őt kéne meghallgatni, miért. Nem valószínű, hogy képes lenne épkézláb magyarázattal szolgálni.

Ha jól értettem, a személyes adatokkal visszaélés miatt az eljárás már meg lett szüntetve és most semmilyen büntetőeljárás nem folyik ez ügyben. Ám a lekérdezés adatainak ismeretében én azonnal feljelentést tennék ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt.


Nick Name

Abacs # 2005.11.08. 08:35

Kedves Mekkmester!

"mindenképpen újra meg kell tenni a feljelentést"
A kérdésem,hogy hová intézzem(?).Ugyanis az ő városában elutasítanák amaitt, hogy Okmányirodai dolgozó.Az én városomban?Itt arról tájékoztattak,hogy ők szívesen intéznék,de az ügy átkerül az ő városába és akkor az olyan,mintha ott tettem volna a feljelentést(vagyis jön az elutasítás).
A megyeszékhelyre küldjem?
Van javaslatod?

Abacs # 2005.11.08. 06:55

Időközben megérkezett Dr.Péterfalvi Attila állásfoglalása is az ügyben,amit külön köszönök.

A személyes adatok védelmérõl és a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) 2. § 1. pontja szerint „személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés”.

Amennyiben volt felesége akár közvetlen, akár közvetett módon, foglalkozása szabályainak megszegésével jutott hozzá személyes adataihoz, nyilvánvalóan jogosulatlan adatkezelés történt, mely felvetheti akár a büntetõ, akár a fegyelmi felelõsségre vonás lehetõségét.

Akit személyhez fûzõdõ jogában megsértenek a Ptk.-ban meghatározott polgári jogi igényeket támaszthatja a jogsértõvel szemben, illetõleg jogait az Avtv.-ben szabályozott módokon érvényesítheti, függetlenül attól, hogy a cselekmény fegyelmi vagy büntetõeljárás megindításának alapjául szolgál-e.

mekkmester # 2005.11.07. 17:00

Szia Abacs!

Én még megvárnám a helyedben a további fejleményeket, bár azt kétlem, hogy név szerint meg fogod tudni, hogy ki kérte le az adataidat. Mindenesetre az ellenőrzést követő tájékoztatás után mindenképpen újra meg kell tenni a feljelentést (ha az adatkezelő nevét is megtudod, akkor vele szemben). Az tetszik, hogy tényleg úgy tűnik, komolyan foglalkoznak az üggyel. Kiváncsian várom a fejleményeket!

Abacs # 2005.11.07. 16:22

Kedves Nick Name és Kedves Mekkmester!

Változás történt az ügyben.

  • A BM KANYésVH-tól megkaptam a tájékoztatást,hogy 2005-ben milyen adatszolgáltatás alanya voltam.Feketén-fehéren ott van a két időpont,vagyis a bizonyíték, hogy az az Okmányiroda amelyikben a volt feleségem dolgozik lekérdezte az én tulajdonomban lévő, illetve valaha tulajdonomban lévő gépjárművek adatait. Továbbá ezt is írták: "...adatainak további ellenőrzése a BM KH adatszolgáltatási nyilvántartásában jelenleg is folyamatban van,melynek eredményéről az ellenőrzés befejeztével haladéktalanul tájékozatjuk."

    Ezek szerint itt már komolyabban veszik a dolgot.Foglalkoznak az üggyel,megértették hogy munkakörből adódó visszaélésről van szó,amire vonatkozik a szigorú adatvédelem.

    Konkrétan nincs név megjelölve,csak a konkrét Okmányiroda,ami ugye másik megyében van,és semmi közöm nem volt ehhez az Okmányirodához,ill. csak annyi,hogy a volt feleségem ott dolgozik.

A kérdésem az lenne,hogy a kezemben lévő bizonyítékokkal Ti mit tennétek most?
(Feljelentés konkrét személy ellen?)