Kedvezmények (Fogház, Börtön, Fegyház)


Laj... # 2003.05.24. 09:27

Üdv!
Szeretném megtudni, módosultak-e a kedvezmények a felsorolt büntetéseknél?
Ha a bíró nem zárja ki az elítéltet a kedvezmény lehetöségéböl akkor az egyes fokozatokban milyen kedvezmények vannak és ezekröl a BV bíró dönt-e, vagy alanyi jogon jár?


Laj...

Nick Name # 2003.05.24. 12:54

Btk 47.§ (2) Feltételes szabadságra bocsátásnak csak akkor van helye, ha az elítélt

  • fegyházban végrehajtandó büntetésének legalább négyötöd részét,
  • börtönben végrehajtandó büntetésének legalább háromnegyed részét,
  • fogházban végrehajtandó büntetésének legalább kétharmad részét kitöltötte. 

Tehát nem módosulták. Természetesen nem alanyi jogon jár, hanem a BV bíró dönt az érdemességről.


Nick Name

krisz # 2003.08.06. 16:39

Sziasztok!

A feltételes szabadlábra bocsátás pontosan mit takar? Mi alapján dönti el a BV bíró, hogy engedélyezi-e a feltételes szabadlábra bicsátást? Még egy kérdésem lenne, benti berkekben azt beszélik, hogy a büntetési tételekből 2 évet elengednek. Igaz ez? Mindenkire vonatkozik és mikor lép életbe?


krisz

VelmaKelly # 2003.08.16. 16:21

Szia krisz
BTK. 47. § (1) A bíróság a határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítéltet feltételes szabadságra bocsátja, ha - különösen a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására és arra a készségére tekintettel, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető.
(2) Feltételes szabadságra bocsátásnak csak akkor van helye, ha az elítélt

  • fegyházban végrehajtandó büntetésének legalább négyötöd részét,
  • börtönben végrehajtandó büntetésének legalább háromnegyed részét,
  • fogházban végrehajtandó büntetésének legalább kétharmad részét kitöltötte.

(3) Három évet meg nem haladó szabadságvesztés kiszabása esetén - különös méltánylást érdemlő esetben - a bíróság ítéletében akként rendelkezhet, hogy az elítélt a büntetése fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.
(4) Nem bocsátható feltételes szabadságra

  1. akit olyan szándékos bűncselekmény miatt ítéltek szabadságvesztésre, amelyet korábbi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése előtt követett el,
  2. aki a szabadságvesztésből legalább két hónapot nem töltött ki,
  3. a többszörös visszaeső,
  4. aki a bűncselekményt bűnszervezet tagjaként követte el,
  5. aki a háromévi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt üzletszerűen vagy bűnszövetségben követte el.

A feltételes szabadságra bocsátásról rendelkezik továbbá a 47/A-C, a 48 és a 48/A § is, de kicsit hosszú lenne, azért szólj, ha azokat is szeretnéd.
Relmélem kimerítő volt a válasz. (de hosszúnak, hosszú :)) )
Szia:


VelmaKelly

krisz # 2003.09.01. 09:52

Szia VelmaKelly!

Köszönöm a választ.
Azt szeretném még kérdezni ezzel kapcsolatban, hogy az ítélet úgy szólt: 12 hónap + 11 hónap (ez egy régebbi felfüggesztettnek a letöltendő ideje), összesen 23 hónap börtön (és megállapították, hogy a büntetés háromnegyed részének kiállása után bocsátható feltételes szabadságra). Amikor bement, ebből elengedetek már 5 hónapot, tehát 18 hónap maradt. Azt írtad, hogy börtönnél a végrehajtandó büntetés legalább háromnegyed részének kiállása után bocsátható feltételes szabadságra. Ebben az esetben a 18 vagy a 23 hónap számít a végrehajtandó büntetésnek? Van rá esély hogy a 18 hónap háromnegyedének (kb. 13.5 hónap) a letöltése után feltételes szabadságra bocsátják?

Szia Krisz


krisz

Nick Name # 2003.09.01. 12:35

Krisz, a kettőt nem lehet összevonni. Nem igazán értem, miért engedtek volna el 5 hónapot, amikor bement, talán előzetessel ennyit beszámítottak. A lényeg, hogy le kell ülni külön-külön a 11, illetve 12 hónap fokozattól függően 2/3 vagy 3/4-ed részét. Ha valamelyik ügyben előzetesben volt, akkor is az egész büntetés megfelelő részét lehet elengedni.


Nick Name

aphrodite # 2006.06.21. 16:19

Sziasztok!

Én még itt új vagyok, viszont lennének kérdéseim! Ha valaki tud, akkor lécci segítsetek! Előre is köszi!
A párom 6 év 6 hónap fegyházat kapott! A vád ellene egy egyszerű felbújtás volt! Az elkövető 4év 6 hónapot kapott! (különös értékre elkövetett rablásról van szó, persze a pénz az meg van!)Kissé vicces!Írnám azt is, h a párom ártatlan, de ezt úgy sem hinnétek el, viszont elég ha mi tudjuk! Nem többszörös visszaesőnek számít, hanem különös visszaesőnek, mert egyszer már volt bent 3 hónapot egy hasonló ügy miatt! Akkor jó magaviselet miatt haza járhatott és soha semmi gond nem volt a magaviseletével! Csupa jó van írva most is róla a nevelők általi jellemzésben is!
Év végén lesz 2 éve, h bent van, most lett még csak jogerős! Kérdésem a következő!
Mikor számíthatunk arra, h haza jöhet néhány napra, ill. a bűntetás megszakításra?
Tud-e erről valaki valamit??? Kérlek segítsetek ha tudtok, mert én már nem hiszek semmiben csak már nem tudom, h hol tájékozódjak!:-((
Előre is köszönöm!!!

Beegee # 2010.01.24. 17:54

sziasztok !

Igaz az, hogy valamikor május körül változnak a kedvezmények , sok helyről hallottam ennyi ember csak nem beszél hülyeséget. Ráadásul au egyik bv-s dolgozó. Valaki tud pontosabbat?

Köszi

ObudaFan # 2010.01.25. 10:14

Májustól sok minden változik, éppen a már jogerős ítéletesek vonatkozásában viszont nincs lényeges változás.

Kincs_1 # 2010.02.02. 20:45

ObudaFan -hoz lenne pár kérdésem, kérlek ha tudsz válaszolj!

A férjem ellen több ügy volt ill. van folyamatban
16. honapot ült elözetben.
A múlt honapban kapott 1.itéletet 1év 8 hónap börtön büntetést csalás miatt, ami jogerös is lett akkor.Azóta az itéletét tölti.Ez már összesen a 17.hónapja hogy ül.
De van még 1. ügye ami lopás.
volt már belöle 1 ítélet, ami 2év 6 hónap volt de ezt meg fellebeztük.
A másodfoku bíróság hatályon kívül helyezte az ügyet és vissza tette elsö fokra, mivel az elsö fokú bíróság nem járt el szabályossan, és hiányosnak látta a férjem ellen szolo bizonyittékokat.

A kérdésem a következö lenne
Van rá valami féle szikra esély is arra hogy még az idén haza engedjék?Márciusban lessz a tárgyalása, van rá esélye hogy akkor elengedjék esetleg?
Elvileg ezt az 1 év 8 hónapot arra az idöre már leülte, márciusra?Volt neki 8 hónap felfüggesztettje is mielött bekerült, és ezt vissza is kapta amikor bekerült.Ebböl van kedvezmény?

Kérlek ha tudsz válaszolj!

Egy elkeseredett lány.

ObudaFan # 2010.02.03. 12:51

Van, csak kérdés, hogy jól jár-e vele, mert akkor összbüntetésre nem számíthat.

Kincs_1 # 2010.02.03. 13:12

´Köszönöm a gyors választ.

Mármint a felfüggesztett miatt?

Te mit javasolnál ebben a helyzetben mi lenne a legjobb?
Mit kellene tegyünk hogy minnél elöbb haza engedjék?

Már van 2. db dicséretje is amióta bent van.

ObudaFan # 2010.02.03. 18:55

Mert a végrehajtás nem lesz folyamatos.
Ügyvédnek meg kell mutatni az eddigi iratokat, és végső soron az elítéltnek kell eldöntenie az ő tanácsai alapján, hogy mi legyen.

bandita1974 # 2010.02.14. 14:13

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a következőkben.Férjem 1 év 6 hónap börtönt kapott 4 évre felfüggesztve. Ebből előzetben volt 5 hónapot. Próbaidő alatt egy másik ügy miatt kapott 1 év 11 hónap börtönt, valamint megkapta az 1 év 6 maradékát is. Előbb a nagyobb büntetést tölti. Kérdezném, hogy vannak ebben az esetben a kedvezmények, mikor kérheti a fokozatváltást, valamint az EVSZ-t? Remélem nem írtam nagyon össze-vissza, és megfejthető, mit is szeretnék. Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2010.02.14. 14:33

A fokozatváltásra nincs határidő. Ha marad a börtönfokozat, akkor az újabb bevonulástól számított 14 hónap elteltével lehet evsz-t kérni, ha fogház lesz, akkor 12 hónap elteltével.

herkrisztina # 2010.02.23. 18:52

sziasztok! ha valakinek tavaly februárban kellett volna bevonúlnia, de most februárban kapták el, annak megvonják a kedvezményt? mert állítólag január egytől ezt szígorították.mert én úgy tudtam,hogy vissza felé nem alkalmazzák az új törvényeket.sűrgős ,köszönöm

ObudaFan # 2010.02.24. 11:03

Elvileg nem lehet alkalmazni.

herkrisztina # 2010.02.25. 10:47

köszönöm,már megtudtam a választ.

cirga # 2010.02.27. 12:42

Sziasztok,tudna nekem valaki abban segíteni,hogy a célszállítást hogyan bírálják el,valamint kinek kell kérelmeznie.Természetesen az anyagiakat a család állja.Előre is köszönöm

cirga # 2010.02.27. 12:49

Volna még egy kérdésem,a párom 2év 6 hónapot kapott,melyből 6 hónapot már letöltött előzetesben.Most 3 hónap telt el a börtön fokozatból,dolgozik és van már 2 dícsérete.Mikor kérvényezheti a fogház fokozatot?
Előre is köszönöm a választ

Dr.Attika # 2010.02.27. 12:59

Akár a mai napon is. Az más kérdés, hogy mi lesz a bv. előterjesztésben és, hogy hogyan dönt a bv. bíró. Javaslom, hogy a kérelem alapján tartott ülésre hatalmazzanak meg ügyvédet. Az a tapasztalat, hogy futószalagon utasítja el a bv. bíró az ilyen kérelmeket, de ügyvéd esetében "elgondolkodnak".

cirga # 2010.02.27. 13:06

Nagyon szépen köszönöm,találok olyan ügyvédet,aki kifejezetten ilyen problémák megoldásával foglalkozik?az a gondom,hogy csalódtunk az ügyvédünkben:-(,nem ítélkezem csak teljesen érdektelennek bizonyúlt.

Dr.Attika # 2010.02.27. 13:43

Sajnálom, hogy csalódtak (ismeretlen) kollégámban. Magam is jártam el ilyen ügyben és azt láttam, amikor az elitéltek várakoznak a folyosón az ügyük elbírálására nincs ügyvéd mellettük. Úgy tűnik, hogy a jogerős ítéletet követően az ügyvédi aktivitás egyenlő a nullával. Nyilván ennek oka az is, hogy ilyenkor már nincs munkadíj fizetési hajlandóság, meg ez már igazán nem izgalmas feladat jogi szempontból.

Az ülést pedig leírom: Jelen van a bv. bíró, van egy jegyzőkönyvvezető, van még két hölgy, akik a bíróval érkeznek és ott ül még vagy három bv-s tiszt. Velük szemben az elitélt és először a bv. adja elő álláspontját utána a terhelt. Ha ügyvédje van, akkor ő is szólhat. ezt követően 5 perc szünet és jön az elutasítás. A bíró látja, hogy van még a folyosón cca. 40 ember és délig dönteni kell és legegyszerűbb az elutasítás, mert ezzel van a legkeveebb adminisztráció.

cirga # 2010.02.28. 15:25

Nagyon köszönöm a felvilágosítást....

cirga # 2010.02.28. 15:33

Tisztelt Dr.Attika,érdeklődöm,hogy mi alapján keressek új ügyvédet,valamint ön elérhető valahol ebben az ügyben.