Kedvezmények (Fogház, Börtön, Fegyház)


balubaaa # 2020.09.01. 10:03

KEDVES Slaiinte!A Fővárosi Ítélőtábla 2018. január 12. napján x. y. vádlott és társai ellen....
az I. r. vádlottat 11 év fegyházbüntetésre, 8 év közügyektől eltiltásra,
a II. r. vádlottat 8 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra,
a III. r. vádlottat 8 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra,
a IV. r. vádlottat 4 év fegyházbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy

a vádlottak a szabadságvesztése kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra.
A II-IV. r. vádlottak esetében az általuk megvalósított cselekmények – figyelés, a helyszín biztosítása - egymáshoz viszonyított súlyára és a 20 évet meghaladó időmúlásra figyelemmel a büntetés enyhítése vált indokolttá.
reszlet a fovarosi itelotabla jogeros iteletebol, a buncselekmeny az elkoveteskor 10-15 evig vagy eelfogyt. az uj btk. szerint pedig 10-20 evig terjedo vagy eletfogyt. en kizarolag ahogy on is mondja laikus kovetkezteteseket probalok levonni, tehat buntetes kiszabasanal a regi btk volt kedvezobb tehat azt alkalaztak (gondolom en ) a kedvezmeny pedig ugytunik az uj btk szerint alkalmaztak.

Slainte # 2020.08.31. 16:15

Kedves balubaa,

az, hogy egy konkrét ügyben melyik a kedvezőbb elbírálást eredményező törvény, egy komplex kérdés, ami csak az ügy összes adatának ismeretében bírálható el. Nem tudom, honnan veszi, hogy a posztjában említett személy kétharmados kedvezményben részesült, én erre vonatkozóan semmilyen adatot nem találtam. Biztos vagyok, hogy ha a bíróság a régi Btk.-t alkalmazta, akkor nem is így történt.

balubaaa # 2020.08.31. 09:33

kedves slainte! valaoban azt a laikus kovetkeztetest vontam le egy 1996 ban tortent buncselekmeny 2018 as birosagi iteletevel kapcsolatban mit ahogy on is irta, az elkoveteskor hatalyban levo btk kell alkalmazni, ha az uj btk. kedvezobb a terhelt szamara akkor pedig azt!!! tehat ebbol egyenesen kovetkezik szamomra hogy a regi btk hasznaltak mivel az volt az enyhebb, de az uj feltetelest alkalmaztak.

Slainte # 2020.08.31. 08:39

Kedves balubaa,

egy szóval sem állítottam, hogy személyeskedett volna, csak azt, hogy alapos jogi tudás hiányában állít egy jogi nonszenszet, majd azt megtámogatja egy olyan színvonalú érvvel, hogy ha a bűncselekményt 1996-ban követték el, "akkor egyértelmű, hogy az akkori Btk.-t vették figyelembe". Hát nem, nem egyértelmű.

Egyébként a konkrét ügy ismeretének a hiányában nem tudhatom, hogy a bíróság melyik Btk.-t alkalmazta, de az biztos, hogy ha a régit, akkor nem kapott fegyházban kétharmados kedvezményt.

balubaaa # 2020.08.31. 08:17

edves sainte!
nemhogy enyhebben rendeli buntetni az adott cselekmenyt hanem sulyosabban bunteti az uj btk!!!! akkor hogy lehetett azt alkalmazni?????, ha a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő új büntető törvény szerint a cselekmény már nem bűncselekmény, vagy enyhébben bírálandó el, akkor az új büntető törvényt kell alkalmazni.regi btk szerint 10-15 eletfogyt az uj szerin 10-20 eletfogyt hat ebbol vontam le azt a messzemeno kovetkeztetest hogy a bironak kotelessege a regi btk azaz az enyhebbet alkalmaznia azpedig nem ismerte a ketharmados kedvezmenyt fegyhaz eseten!!!!!egyebkent hozzateszem allaspontom szerint semmilyen veszelyes kijelnteest nem tettem csupan ketelyeim vannak es azt szerettem volna megtudni egy hozzertotol szerintem teljesen emberi modon mindenfele szeelyeskedes nelkul!

balubaaa # 2020.08.31. 08:10

kedves Slainte!
szeretnem leszogezni, hogy valoban nem vagyok jogasz es korantsem vitatkozni szeretnek csupan tajekozodni vagy egyszeruen megerteni a dolgokat, az iment kiemelt ugyben a regi btk szerint az adott buncselekmeny 10-15 evig vagy eletfogyt. az uj szerint pedig 10-20 evig terjedo vagy eletfogytig tarto szabdsag vesztes lenne , egyebkent szivesen bemasolom az elsofoku iteletet is ahol a biro kimondja hogy a regi btk szerint szabta ki a buntetest, de viszont az uj kedvezmenyt alkalmazta,

Slainte # 2020.08.31. 07:49

Tisztelt balubaa,

látja, ezért veszélyes, ha valaki nem jogászként olyan kategorikus kijelentéseket tesz, mint Ön, és még az után is ragaszkodik hozzá, hogy egy hozzáértő elmondta, miért nincs igaza.

Abból, hogy egy bűncselekmény 1996-ban történt, korántsem egyértelmű, hogy a bíróság az akkor hatályos Btk.-t alkalmazta. A Btk. 2. § (2) bekezdése szerint ugyanis, ha a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő új büntető törvény szerint a cselekmény már nem bűncselekmény, vagy enyhébben bírálandó el, akkor az új büntető törvényt kell alkalmazni. A 4/2013. BK vélemény szerint enyhébb elbírálás alatt értendő az is, ha a feltételes szabadságra bocsáthatóságra vonatkozó szabályok kedvezőbben, ezért ilyen esetben az elbíráláskor hatályos Btk.-t kell alkalmazni. Így történt ez az Ön által írt ügyekben is, a bíróság egységesen a 2013. évi C. törvényt alkalmazta. Az elkövetéskori és az elbíráláskori büntető törvény vegyes alkalmazása súlyos törvénysértés lenne.

balubaaa # 2020.08.31. 06:37

Kedves Slaiente!
ime az egyik pelda kapasbol:A Fővárosi Ítélőtábla 2018. január 12. napjánaz I. r. vádlottat x év fegyházbüntetésre, 8 év közügyektől eltiltásra,a vádlottak a szabadságvesztése kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra. ez egy 1996 ban tortent buncselekmeny, tehat egyertelmu hogy az akkori btk vettek figyelembe, tudtommal 1996 ban a fegyhaz buntetes nem a ketharmad kitoltese utan kovetkezo nap volt hanem negy otod, egyebkent meg van legalabb 2 ugy ami nagy mediaport kavart az egyik P.T. o is a regi btk szerint lett itelve fegyhazra es ketharmados kedvezmeyt kapott!

Slainte # 2020.08.30. 06:42

Kedves balubaa,

természetesen a bíróság is hozhat téves határozatot, azonban engedje meg, hogy kétkedve fogadjam azt az állítását, hogy kapásból (vagy akárhogy) mutatni három (vagy akár egy), a régi és az új Btk.-t vegyesen alkalmazó határozatot. Ha ilyen lenne, a feltételes szabadság kapcsán legkésőbb a bv. bíró jelzése nyomán egyszerűsített felülvizsgálati eljárásban orvosolnák. E kérdés egyáltalán nem bírófüggő, és nem igényel jogegységi határozatot, mert erre vonatkozóan a bírói gyakorlat nem megosztott; számtalan közzétett eseti döntés van rá, közvetve ezt támasztja alá a 4/2013. BK vélemény is, és a bíróságok egységesen alkalmazzák is.

alfateam # 2020.08.29. 16:43
balubaaa # 2020.08.29. 15:58

koszonom a valaszt kedves Slainte!
pedig tudnek kapasbol harom olyan ugyet mondani ahol a birosag a buntetes kiszabasanal a regi btk azaz a kedvezobbet alkalmazta, es a felteteles szabdasag legkorabbi idopontjat pedig az uj btk szerint hatorozta meg, tehat akkkor megiscsak lehet csemegezni ezt innen azt meg onnan. mondjuk csak ki batran ez is birofuggo mint sok mint mas dolog egy buntetougyben!lehet egy uj jogegysegi hatarozatra lenne szukseg e temaban is!

Slainte # 2020.08.28. 14:04

Erre egyértelmű a válasz: nincs. A bíróság eldönti, hogy melyik Btk. a kedvezőbb, és ha az a régi, akkor teljes egészében azt alkalmazza, nem válogathat úgy, hogy egy kicsit innen, egy kicsit onnan.

balubaaa # 2020.08.28. 08:16

sziasztok! tudnatok nekem abba segiteni, hogy van arra lehetoseg, hogy valakit a regi btk. szerint iteljenek de az uj btk. szerint kapja meg a kedvezmenyt????

klacika95 # 2020.08.18. 18:43

Sziasztok valaki tudna segiteni hogy mi a teendo akkor ha szeretnem felvenni a bortonbe a kapcsolatot valakivel? Segiteni szeretnek egy bent levo lanynak de o nem ismer engem igy nem tudom hogy en vajon feltudom venni a kapcsolatot egyaltalan vele? Vagy azt keressem meg aki latogathatja es altala segitsek

bettikebetti # 2020.08.01. 10:48

Paul36 . Szerintem ezek a kedvezményes szabadulások azok bv függők, ahogy sok minden más is. Hiszen a bv bíró nem egy és ugyan az mindenhol.

Az meg, hogy ki mit gondol mindenkinek a saját dolga, nem is értem hogy kerül ez ide.

Paul36 # 2020.07.30. 05:27

Én nemrég szabadultam (kedvezmény nélkül) Állampusztáról. Két dolgot tudok elmondani tapasztalatból:

  • mindennek megfeleltem, fegyelmim sem volt
  • jártam iskolába
  • dolgoztam
  • tanfolyamot végeztem, szakmát szereztem
  • voltak dícséreteim
  • volt munkáltatói szándéknyilatkozat

NEM kaptam meg a kedvezményt arra hivatkozva, hogy kb. 15 évvel ezelőtt már voltam büntetve (felfüggesztett) és hogy a bűnismétlés veszélye fennáll.

Ennél sokkal érdekesebbek a mostanában a médiában megjelent ügy részletei (A "Gólyatáboros" dologról van szó, ismertem a srácot bentről.)

  1. A börtönben nem szokás elhinni senkinek semmit, azaz amint valaki elmegy orvoshoz, beszélőre, bárhova, azonnal elolvassa mindenki a másik papírjait, ki-miért-hogy van bent. Ez nem szép, persze, de "jogos önvédelem". Mi is elolvastuk az övét.
  2. Ami a médiában megjelent az ügyről, az MÉG NYOMOKBAN SEM tartalmazza az igazságot - és most nem a srác vallomásáról van szó, az senkit nem érdekel, de ha valaki elolvassa a többit, összeáll egy teljesen másmilyen kép. Csodálom, hogy ez eddig se jogászt, se joghallgatót, se egy épkézláb újságírót nem érdekelt.

Ezeket csak azért írtam, hogy ne a bulvárcikkek alapján gondolkodjon senki, hogy "éljen kenyéren meg vizen meg dögöljön meg"

A srác:

  • részt vett több éven át(!) saját kérésére(!) egy visszaesés kockázatát minimalizáló, az Országos Parancsnokság által szervezett pszichológiai terápia-sorozaton és utókezelésen
  • kertet tervezett és épített ingyen, saját idejében, munka- és tanulás után a börtönnek
  • rendszerezett egy teljes könyvtárat itt bent
  • dolgozott mindenhol, folyamatosan elismerték a munkáját (legtöbben csak "alibiznek", lógnak, pihennek, "gyúrnak" a munkahelyeken)
  • tanult, végzettséget szerzett
  • segített másoknak, rendszeresen tanított nyelveket, stb.
  • részt vett a benti Bibliakör munkáján, több börtönben is ő nyerte a Karácsonyi Biblia-ismereti veresenyt úgy, hogy még azokat is megelőzte, akik előre tudták a kérdéseket
  • versmondóversenyen vett részt (asszem azt is megnyerte...)
  • novellaíró pályázaton országos helyezést ért el
  • mindenkivel türelmes és normális volt, őrökkel és rabokkal egyaránt
  • nem vett részt az általános csoportos elfoglaltságokban, mint pl. a civil-telefon-használata, gyógyszerezés, drogozás, üzletelés stb.
  • csak dícséretei vannak, fegyelmie semmi
  • családja, barátai támogatják, segítenék a munkában is
  • agressziókezelő, asszertivitás-tréning stb. részt vett (ha jól tudom, ez Váltósáv alapítványos dolog, de nem vagyok benne biztos)

Ezek után azt olvasom a bulvár-cikkekben, hogy azért nem engedték ki kedvezménnyel, mert "bűnismétlés veszélye" forog fenn nála is.

Namármost.

Ha valaki, hát Ő mindent megtett azért, hogy változzon, jól viselkedjen, dolgozzon, visszailleszkedjen. Saját kérésre, hisz ezek nem kötelező programok.

Ha valaki kedvezménnyel szabadul, az azt jelenti, hogy évekig pártfogó felügyelő ellenőrzi az életét, és ha valami nem stimmel, azonnal visszakerül.

Szerintem - és több nemrég szabadult ismerős szerint is - ha valakit így, fokozatosan engednek vissza a társadalomba, felügyelettel, tudván hogy bármikor visszakerülhet, az motiválható, visszailleszkedik.

Ha "csak úgy" kidobják a teljes ítélet után, hogy "menj", akkor - nem. Mert akkor nincs tétje, bármit csinálhat az ember.

Ráadásul beszélgettem pár régebben szabadulttal, (meg leendő rabbal), és mindenki arra jutott a fentiek miatt, hogy abszolút teljesen fölösleges jól viselkedni, tanulni, dolgozni, sőt, akár csak időben bevonulni, mert úgysincs értelme. Mindenki azt mondogatja, hogy sz.rni fog mindenre, lopni fog bent is, verekszik, gyógyszerezik, drogozni fog mert "tök mindegy, úgysem adják meg a kedvezményt, legalább azt csinálok amit akarok"

Folyamatosan a közjóra meg a visszailleszkedésre hivatkozik midenki, erre nesze, pont az ellenkezőjét érik el ezekkel az ostoba döntésekkel.

Ne értsen félre senki, én nem védek senkit, nem érdekel kivel mi van, csak leírtam a saját tapasztalataimat és véleményemet.

Ewi80 # 2020.07.29. 11:00

Üdv !
Én érdeklődni szeretnék mivel a párom sajnos börtönben van,zsarolás bűntette miatt kapott 2 év 6 hónapot .. és ebből volt előzetesbe 6 hónapot és házi őrizetben is 1 év 4 hónapot ami át változtatva 6 hónap 25 nap a bíróság megítélése szerint.. és most jelenleg a párom 8 hónapja börtönbe van..
Az lenne a kérésem hogy engedélyezhető e neki a büntetés félbe szakítás,vagy házi őrizet e még számára mivel beteges szivelegtelensege van sajnos .. továbbá börtön fokozatba van és szeretnénk amennyiben a törvényi jogok engedélyezik számára a fogház fokozatot tehát engedelyezik e a számára a foghaz fokozatot ..
Válaszát előre is megköszönöm..

JayJay # 2020.07.17. 14:21

Üdv!

Egy olyan kérdésem lenne,hogy párom 2016ban 6hónapot volt előzetesben ,majd 1,5 évet háziőrizetben .
1,5 év után elengedték levették róla a lábperecet és szabadlábon lehetett .
Azóta idén 2020-ban lett meg a másodfok ahol 5év fegyházat kapott és megkapta a 2/3 kedvezmény lehetőségét .
A kérdésem az lenne,hogy legelőbb mikor engedhetik haza reintegrációba ?

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.07.07. 10:09

Tisztelt Kisokos66,

Nincs olyan jogszabálytervezet, amely alapján a reintegrációs őrizet feltételeit módosítanának. Így 6 év szabadságvesztés büntetés nem kérvényezhető.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Kisokos66 # 2020.07.06. 20:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom költségvetési csalásért 2,5 millió forint vagyonelkobzást és 6 év börtönbüntetést kapott. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan törvény készülőben, ami a 6 év börtönbüntetést kapott személyek esetében kiterjeszti a reintegrációs őrizetet? Illetve van-e lehetőség valami enyhítésre az 1/3-ad kedvezményen kívül? Első büntényes, jó magaviseletű, magas vérnyomással kezelik. Már volt 11 hónap előzetesben, jelenleg pedig a börtönfokozat helyett "fegyház" fokozatban van lassan 10 hónapja. Napi 23 órát bezárva a zárkában.
Köszönettel!

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.07.01. 11:39

Tisztelt Dor@,

Amennyiben van olyan körülmény, amely a párja ügyére pozitív hatással lehet és az nem volt ismert az első fokon eljárt bíróság előtt, abban az esetben mindképpen érdemes beadni az új körülményeket igazoló dokumentumokat. Természetesen célszerű olyan beadvány mellékleteként beadni, amely megfelel a tartalmi követelményeknek.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Dor@ # 2020.07.01. 05:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A problémám nagyon hasonló, mint az előttem megválaszolt kérdés feltevőjének.

Ezek szerint ez a normális ügymenet, hogy az ügyészek fellebbeznek a megadott kedvezmények ellen ?

Az én barátom már a napokban megkapta az értesítést, hogy az ügyész fellebbezett. Mivel több évről van szó, nagyon nem mindegy mi lesz az ügy kimenetele.

A kérdésem nekem is az lett volna, mit lehet ilyenkor tenni az előremozdítás érdekében. Nekünk is vannak minden féle igazolások, papírok - kb. mint az előttem író lánynál.

A beadandó dokumentumokat rakjuk egy borítékba, írjunk hozzá pár sort, hogy a döntésnél kérjük vegyék figyelembe őket és ennyi a dolgunk ? Vagy van valami formai megkötés ? (Pl. írjuk azt, hogy "Beadvány", meg az ügyiratszám, meg hogy az alábbiakat vegyék figyelembe és - kész ? )

És ilyenkor mennyi időn belül kell reagálni ? Nálunk a tárgyalás kb. 2 hete volt, tegnap jött az értesítés hogy nem jogerős.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.06.30. 09:51

Tisztelt Rebeka96,

A bíróságon ügyszámra hivatkozással megtudják mondani annak aki az eljárás szereplője, de mivel a párja bv. intézetben van, így a nevelőn vagy nyilvántartási osztályon keresztül érdemes érdeklődni. Természetesen ha az ügyészség fellebbezést jelentett be a döntéssel szemben akkor van rá mód, hogy iratokat csatoljon a másodfokra a párja.

Tisztelt bettikebetti,

EVSZ esetén is szükséges iratok becsatolása, Önmagában, hogy albérletről van szó az nem kizáró ok, de akkor vagy a bérleti szerződésben legyen feltüntetve a párja is, vagy pedig befogadói nyilatkozat szükséges a főbérlőtől. Valamint ha nem is Ön de más hozzátartozó tudná biztosítani azt, hogy eltartásáról tud gondoskodni a párjának és ezt igazolni is tudja, nagyobb esélye lesz arra, hogy megkapja.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Rebeka96 # 2020.06.29. 09:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párom múlt héten megkapta a bv bírótól a kedvezményt. Azt mondták neki, hogy mivel nem volt jelen ügyész, ő még fellebbezhet ellene, viszont erről nem fog értesítést kapni.

A kérdésem az lenne, milyen lehetőség van ezt kideríteni ? Vagy semmilyen, és egyszerűen várnia kell egy jogerős határozat megérkezésére és ha azt nem kap 1-2 héten belül akkor "baj van" ?

Párom nem fellebbezett (nyilván nem, mivel megadták neki a kedvezményt). Ennek ellenére ha az ügyész mégis fellebbez, van lehetősége neki is benyújtani egyéb papírokat (iskolába járt, szakmát tanult, részt vett kultúrfoglalkozásokon, EFOP program stb.) hogy a másodfok is pozitívan döntsön ?

Köszönöm!

bettikebetti # 2020.06.28. 10:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lehet az előbb rossz fórumhoz írtam.
Párom októberben tölti ki a büntetésének a felét. Visszaeső, tehát reintegrációra nem sok esély van. Azért irom hogy nem sok, mert a zárkatársát visszaesőként nem rég mégis kiengedték őrizetbe. Az evsz-re és fokozatválltásra befogja adni a kérelmet. Ha októberben lesz esedékes akkor mikor érdemes elkezdeni? Nekem a hivatalos bevételem nagyon kevés, mert gyes-en vagyok. Nincs saját tulajdonú lakásom, csak albérletem, közüzemi számla sincs a nevemen. Ezek mennyire jelentenek gondot ? Nincsen gondunk anyagilag, mert a család támogat minden hónapban egy nagyobb összeggel, de az mennyire számít? Ha hivatalosan nem tudom igazolni, hogy eltudom tartani a páromat amig itthon van hétvégente, akkor ki sem engedik?