nem fizetéssel fenyegetés


HE0222 # 2005.09.17. 13:31

Sőt, amennyiben okirattal(szerződéssel) egyértelműen bizonyítható, hogy kielégítetlen tartozás áll fenn, fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni a bíróságtól. Ez gyorsított eljárást jelent, a kérelmed bíróságra érkezését követő 30 napon belül kibocsátja a bíróság a kötelezettnek a fizetési meghagyást.

HE0222 # 2005.09.17. 09:12

Valóban büntetőjogilag nem értékelhető ez a magatartás, ezért a polgári úton való igényérvényesítés lehetőségeiből kéne kihozni a lehető legtöbbet. Mielőbb keresetlevelet kéne benyújtani, azaz polgári bíróság előtt perelni az illetőt. Van lehetőség arra, hogy ne kelljen bevárni a jogerős ítéletet, így esetleg elébe menni annak, hogy a cég megszűnjön. A Pp. lehetőséget ad az ún. Ideiglenes intézkedésre, melynek célja az azonnali jogvédelem nyújtása. Az ideiglenes intézkedés iránti kérelmet a keresetlevél benyújtásakor kell előterjeszteni, és a kérelmező különös méltánylást érdemlő jogvédelmére (megfenyegetett, hogy ha követelni mered a pénzt, semmit nem fizet, stb...) hivatkozással kérni kell a bíróságot, hogy rendeljen el ideiglenes intézkedést. Neked valószínűsítened kell a kérelmedet megalapozó tényeket+elképzelhető, hogy a bíróság biztosíték adásához köti az elrendelést.+ a feleket személyesen meg fogja hallgatni, mielőtt döntést hoz.

ObudaFan # 2005.09.17. 07:56

Büntetőjogilag sehogy, tekintettel a polgári jogérvényesítés eszközeire, ez zsarolásnak aligha tekinthető, csődbűntettet meg csak az adott cég vezető tisztségviselője követheti el, más bűncselekmény meg szóba sem jöhet.

Polgári jogilag meg perben érvényesíthető követelésnek tűnik, de a végrehajtással együtt az sem lesz 2 évnél rövidebb.

ciceroka # 2005.09.17. 07:41

Szerintetek büntető, ill. polgári jogilag hogy értékelhető az alábbi magatartás?

Van egy cég, aki nagy összeggel tartozik alvállalkozójának.

Az alvállalkozót ("tájékoztatta") - magyarul megfenyegette, hogy ha bármilyen jogi lépést is tesz - egyébként jogos - követelése érvényesítése érdekében, úgy nem kapja meg a pénzét.
Ha kussol, szép lassan megkapja úgy 2 éven belül.
ez a 2 év pont elég ahhoz, hogy az alváll. tönkremenjen, és nagy valószínűséggel fizetésképt. miatt az ő alváll.-ói fel fogják számoltatni.