pénzért megváltott büntetés


ObudaFan # 2005.12.30. 11:54

Egyébként maga az alapötlet a jelenlegi eljárási keretek között is tképp megvalósítható: ha a bűncselekmény elkövetése óta eltelt némi idő, és a terhelten és a sértetten is látszik, hogy átgondolták a dolgot, meg lehet kérdezni a terhelttől, hogy hajlandó-e bocsánatot kérni, a sértettől, hogy hajlandó-e elfogadni, és ha mindkettő pozitív, mondjuk egy kézfogással megerősíteni a dolgot. Ezek után ez enyhítő körülményként értékelhető, ha nyilvánvalóan őszintén történt. Ez jóval közelebb van a mediáció eredeti gondolatához, mint az, hogy pénzért valaki büntetlenséget vásároljon magának. Láttam erre Magyarországon példát, és ha olyanok a körülmények, akkor jó ötletnek tartom. Persze ez a bíró személyiségétől is függ, felismeri-e, mikor jó ötlet, mikor nem.

Nick Name # 2005.12.30. 05:28

Az ötlet valóban nem rossz, csak a jelenlegi magyar körülmények között tartom megvalósíthatatlannak, mint számos más, Nyugaton jól bevált és működő jogintézményt sem. Vegyük csak például az Általad is többször említett és a mediációnál sokkal egyszerűbb közérdekű munkát, ami fejlettebb országokban tökéletesen működik, egy velejéig beteg, széthasadt társadalomban azonban semmi visszatartó ereje nincs, könnyedén megúszható.


Nick Name

ObudaFan # 2005.12.29. 19:58

Megváltott büntetés akkor lenne, ha már kiszabott büntetést lehetne így elkerülni. Azért ez nem egy rossz ötlet, de elsősorban nem nem az kellene, hogy a mediáció lényege legyen, hogy a terhelt fizessen, hanem hogy a sértett számára valami olyan "szolgáltatást" nyújtson, amivel az emberi kapcsolatok is helyreállhatnak.

Nick Name # 2005.12.29. 19:48

Ja, lehetséges, hogy Te a mediációs eljárásra gondolsz? Az nem pénzért megváltott büntetés, hanem inkább pénzért elkerült büntetés, de elég szűk lesz a köre (hála Istennek).


Nick Name

xenett # 2005.12.29. 04:59

Köszönöm a választ. Amint látod nem sok időm van felnézni erre az oldalra. Azóta végigolvastam a tervezetet amit most adtak be a Parlament elé.

ObudaFan # 2005.10.14. 14:52

Semmilyen stádiumban nincs, egyébként az is terv, hogy közérdekű munka legyen inkább ez az alternatív büntetés, ez utóbbi azonban alig hiszem, hogy meg lesz szervezve egyszer ebben az országban, pedig ennek lenne a legtöbb értelme.

xenett # 2005.10.14. 05:36

Hallottam hogy a parlament foglalkozik azzal hogy akinek kicsi büntetése van azt pénzzel meg lehessen váltani. Tud erről valaki valami bővebb információt, hogy ez milyen stádiumban van?