Meddig érezhetem magam nyugodtnak?


Zoz982 # 2005.10.28. 19:26

Én nem tartottam tőle... Amíg be nem jöttek. :)
Nah. A lényeg a lényeg, ez is elmúlt. Köszönöm a hozzászólásokat, és mindenkinek sok-sok sikert mindenhez!!!

Nick Name # 2005.10.28. 03:21

Nem. Az meg alapszabály, hogy aki attól tart, hogy keresik, ne menjen éjszaka kocsmába...:))


Nick Name

Zoz982 # 2005.10.27. 20:01

Jelntem, fizettem. :)))
De, ebből ugye már nem lesz ügy, hogy késtem egy napot a határidőhöz képest?

Zoz982 # 2005.10.27. 06:34

Figyelek, és ha minden jól megy, már ma befizetem.
Azért volt egy elég szíritmus szabályozásra erősen alkalmas esemény... Nem bírtam aludni (mondjuk szerintem ez ilyenkor nem meglepő), és hajnali 3-kor átmentem a közeli éjjel-nappali kávézóba, hogy igyak valamit. Na, elő is jött a szerencsétlenségem, amiről írtam... Nem egész 5 perce voltam ott, egyszercsak megjelent 2 rendőr, és közölték, hogy mindenki vegye elő a személyi igazolványát. Na, mondom magamban, ennyi volt. Mivel az albérletem, és e között az egység közötti távolság körülbelül 10 méter, az első gondolatom rögtön az volt, hogy most jöttek onnan, és mivel nem találtak meg ott, ezért benéznek a közelben lévő, még nyitva tartó helységekbe. Nem vagyok az a megijedős, pánikolós fajta, de ha azt mondom, hogy mikor megláttam belépni a 2 rendőrt megfagyott az élet bennem, az enyhe kifejezés.
Huh, hát nem kívánom senkinek ezt az érzést... :/

Nick Name # 2005.10.27. 03:34

Na azért figyelj az árnyalatokra: én azt mondtam, hogy "szinte bizonyosan". :)


Nick Name

Zoz982 # 2005.10.25. 19:11

Huh, köszi! Hát remélem így alakul tényleg. Tudod ha baj van, nem vagyok az a szerencsés fajta.
Na de már nem izgulok. Ha jönnek a héten, megmondom nekik, hogy: Haggyattok már, Nick azt mondta, hogy ezen a héten nem jöhettek. :)

Nick Name # 2005.10.25. 18:23

Nyugodj már meg, pontos időpontot senki nem fog tudni neked mondani, hacsak nem az adott megye bv. irodáján dolgozik. Ezt a hetet szinte bizonyosan megúszod.


Nick Name

Zoz982 # 2005.10.25. 16:37

Jájj HELP!!!

Zoz982 # 2005.10.25. 10:39

Huh, remélem még ma kapok választ valakitől... :/

Zoz982 # 2005.10.24. 20:37

Értem, és köszönöm! Én nem akarok se eltűnni a hatóság elől, sem kijátszani őket. De tudod, mivel csak magamra számíthatok, ha bevisznek, már biztos hogy nem fogom tudni kifizetni a pénzt.
Még azt szeretném kérdezni, hogy mi a menete ennek az elővezetési procedúrának onnantól, hogy én nem jelenek meg a megadott időben, a megadott helyen? Úgy értem, onnan megy valahová a papírom, aztán erről is végzést kell hozni, aztán szólni az itteni illetékes rendőrségnek? Csak azért kérdezem, hogy körülbelül tudjam mikorra várhatom az első rendőr érkezését ezügyben.
(Amúgy az ügy Somogy megyéhez tartozik, és én Jász-Nagykun-Szolnok megyében tartózkodom. Ha ez számít valamit.)
Nekem tényleg nagyon fontos ez a pár nap, könnyen előfordulhat, hogy ezen múlik az egész.
Előre is köszönöm a választ!

mekkmester # 2005.10.24. 17:44

Nem lesz baj, az általad leirtak kielégitőek. Tehát, ha az elővezetéskor már tudod igazolni a befizetést, akkor nem lesz semmi baj. Sőt, ha nem jön össze addig a pénz, ahogy Nick korábban irta, a fogház büntetés letöltése alatt is bármikor befizetheted a fennmaradó részt (úgymond kiváltod magad).

Zoz982 # 2005.10.24. 16:54

Szia Mekkmester!
Na ettől féltem. :( Akkor most mi lesz, ha nem tudom 26-ig befizetni, és nem is megyek, viszont az intézkedő rendőrnek már fel tudom mutatni a befizetés igazolását? Vagy esetleg ha szerda helyett mondjuk pénteken én felhívom őket, hogy elintéztem, és átfaxolom nekik a csekk igazoló részét? Megbüntetnek újra? Nagy baj lesz?
Ajaj! :(

mekkmester # 2005.10.24. 12:44

Zoz!

Te valamit nagyon félreértettél. Te bűncselekmény elkövetése miatt pénzbüntetést kaptál. A jogszabály, amiből idézel, a szabálysértésekre vonatkozik, pontosabban a szabálysértés elkövetése miatt kiszabott pénzbirság elzárásra történő átváltoztatásáról (meg nem fizetés esetén). A 2 dolog nagyon nem ugyanaz!

Zoz982 # 2005.10.24. 09:15

Szia Nick Name!
Persze, nem szeretnék én sem a tűzzel játszani, mindössze ezt a hetet szeretném valahogy kihúzni.
Örülök, hogy Te írtál, mert lenne egy kérdésem hozzád. Olvasgattam az ittteni témákat, és volt egy ily Tesco lopás féle, ahol kérdezte az illető, hogy a pénzbüntetést mikor kell befizetni, és Te erre válaszoltál neki. Valami olyan volt a lényeg, hogy végzés után küldik a csekket, ha a dolog jogerőre emelkedett. Nos, én szintén tárgyalás mellőzésével kaptam a végzést, amihez nem mellékeltek sem csekket, sem pedig bármilyen konkrét elérhetőséget, hogy én ezügyben kit, hol, mikor keressek. A következő levél, amit kaptam (és már csekket is tartalmazott) az ez volt, amiről írtam. Tehát a fizetési, illetve bevonulási felszólítás. Jó, nekem kellett volna ennek utánajárni, ez tény, de azért ez engem egy picit zavar. Mint ahogy az is, hogy az éjjel olvasottak alapján a bénzbüntetésem átváltása szabadságvesztésre témájú levélben amit kaptam, nem tűntették fel, hogy én ezt az összeget befizethetem a szabadságvesztés ideje alatt is, holott ennek is szerepelnie kellett volna benne.
Ezeket a dolgokat erre alapozom:

  1. a pénzbírságot helyettesítő elzárás tartamát, az Sztv. 14. §-a (3) bekezdésének figyelembevételével,
  2. az egynapi elzárásnak megfelelő forintösszeget,
  3. azt a felhívást, hogy az elkövető melyik napon, melyik büntetés-végrehajtási intézetben jelentkezzék,
  4. az 5. § (3) bekezdésének a)-c) pontjában meghatározott figyelmeztetést,
  5. azt a figyelmeztetést, hogy a pénzbírság az elzárás megkezdése előtt, illetőleg annak tartama alatt is megfizethető, és ez esetben az elkövető az elzárás végrehajtása (további végrehajtása) alól mentesül,
  6. az ügyintéző aláírását és az eljáró szerv körbélyegzőjét.

(2) A felhíváshoz kitöltött befizetési lapot (a pénzbírság illetékbélyeggel történő lerovására szolgáló válasz-levelezőlapot) kell mellékelni.
(3) A felhívást úgy kell kiadni, hogy azt az elkövető a büntetés-végrehajtási intézetben való jelentkezésre meghatározott időpont előtt legalább nyolc nappal megkapja.
8. § (1) A szabálysértési hatóság, illetve a 3. § (2) bekezdésében meghatározott szerv a bírósági határozatot az elkövető jelentkezésére meghatározott napot követő nyolc napig nyilvántartja. Az elkövető elővezetését kell elrendelni, ha a szabályszerűen kézbesített felhívás esetén e határidő elteltéig az elzárás foganatba vételéről értesítés nem érkezett, illetőleg a pénzbírságot nem fizették meg. Az elővezetést elrendelő határozat tartalmazza:

  1. a 6. § (2) bekezdésében felsoroltakat, továbbá
  2. azt a figyelmeztetést, hogy ha az elkövető a pénzbírságot az elővezetés megkezdéséig, vagy annak foganatosítása alatt teljesen megfizetni, és ezt igazolja, az elővezetést mellőzni kell.

(2) Az elővezetés újabb határnapjaként az elővezetésre meghatározott naptól számított nyolcadik napot kell megjelölni, kivéve, ha a pénzbírság elévülése ennél rövidebb idő alatt következik be.
(3) Az elővezetési határozatot a szabálysértési hatóság, illetve a 3. § (2) bekezdésében meghatározott szerv állítja ki, és annak négy példányát - a kitöltött befizetési lappal (válasz-levelezőlappal) együtt, szabálysértési hatóság esetén ügyészi jóváhagyás után [Sztv. 78. § (4) bek.] - az elkövető lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes rendőri szervnek küldi meg.
9. § (1) Az elővezetést foganatosító rendőr az elővezetési határozatot az elkövetőnek - a befizetési lappal (válasz-levelezőlappal) együtt - átadja. Ha az elkövető az elővezetés foganatosítása közben a pénzbírságot meg kívánja fizetni, őt e célból a legközelebbi postahivatalba kell kísérni.
(2) Amennyiben az elkövető a pénzbírságot teljesen megfizette, a rendőr az elővezetést mellőzi, és az elővezetési határozat két példányára rávezeti, hogy a pénzbírság megfizetése megtörtént. A rendőri szerv a határozat egy példányát az elővezetést elrendelőnek visszaküldi.

Nick Name # 2005.10.24. 03:37

Sőt, még ha már bevittek volna, akkor is módodban állna bármikor a hátralévő részt kifizetni.

Egyébként valószínüleg néhány napon, esetleg egy-két héten belül megpróbálnak majd elővezetni, ez esetenként és megyénként változó lehet, én nagyon nem kockáztatnék.


Nick Name

Zoz982 # 2005.10.24. 01:39

Nah. Egész éjjel jogszabályokat olvastam, és találtam pár dolgot...
Pl. hogy ha nem fizetek időre, és be sem vonulok, de az elővezetésemig egyenlítem a számlát, akkor is jó lehetek még. Sőt! Azt is olvastam, hogy ha az intézkedő rendőrnek az elővezetés megkezdése pillanatában azt mondom, hogy én most szeretném befizetni a pénzbüntetés összegét, kötelessége engem elkísérni a postára, megnézni amint feladom a pénzt, és onnantól kezdve békénhagyni engem.
Ez valóban működik? Nagy segítség lenne nekem ez a pár nap "egérút"!

Zoz982 # 2005.10.23. 23:52

Sziasztok! Közokirat-hamisítás bűntette miatt kaptam 90 000 forint pénzbüntetést, vagy ezt átváltva 300 napnyi fogházban letöltendő szabadságvesztést. Hétfőn (2005.10.17.) kaptam egy levelet, miszerint 2005.10.26-ig ha nem igazolom a megküldött csekkel a befizetést, 9:00-kor jelentkezzek a Megyei Büntetésvégrehajtási Intézetnél megkezdeni a 300 napot... Mivel nem vagyok milliomos, és pénzesebb ismerőseim sincsenek, a határidőt biztosan nem fogom tudni betartani. A kérdésem az lenne, hogy ha én 26-án nem jelenek meg ott 9-órára, és a pénz sem érkezik meg aznapra, mi fog történni? És ha mondjuk befizetem az összeget, de csak egy héttel később? Mirer számíthatok?
Segítsetek, ha tudtok! Előre is köszönöm!
(Egyébiránt fellebezésnek, halasztásnak, részletfizetésnek, közmunkának, vagy bármilyen kérelemnek helye nincs, ezt vastag betűkkel írták.)