Könnyű testi sértés???


Nick Name # 2005.11.15. 04:33

Kedves Vyvy és ObudaFan,

szerintem semmi más nem történt, minthogy a bíróság elmulasztotta az idézési blankettán kihúzni a különösen védett tanúra vonatkozó, előre odanyomtatott szövegrészt, egyébként kizárt dolognak tartom, hogy ilyen ügyben felmerüljön.


Nick Name

ObudaFan # 2005.11.14. 20:58

Aggódó b.! Az általad felsorolt cselekmények mind magánindítványos bűcselekmények, tehát feljelentést a sértett tehet csak, 30 napon belül. Általában a feljelentés, és az ez után elindult eljárás elég szokott lenni ahhoz, hogy az elkövető ezzel a magatartással felhagyjon, hiszen írod, diplomás emberről van szó, akinek egy kedvezőtlen ítélet valószínűleg a karrierjét is megtörné. Ugyanakkor nyilván barátai is meg tudják védeni a lányt.
Az azonban nyilvánvaló, hogy akarata ellenére a leányt nem lehet "kimenekíteni", vagyis az ő közreműködésére lesz szükség. Jelenleg pedig úgy látom, ez hiányzik. Kérdés, akar-e ő menekülni.

ObudaFan # 2005.11.14. 20:54

vyvy!
A kirendelt védőnek elvileg kötelezettsége kapcsolatot tartani a terhelttel a tárgyalás előtt is, ha már a tárgyalás előtt tudod, ki lesz a kirendelt védőd. Ez viszont, mivel úgy látszik, nem vagy fogva, nem valószínű. Ha mégis, akkor sem minden kirendelt védő tesz ennek eleget, de próbálkozz. Különösen védett tanú ilyen jellegét akkor szüntetik meg elsősorban, ha a terhelt, vagy a védő megnevezi a tanút. Mindenesetre könnyű ts-garázdaság esetén - ha egyáltalán tényleg kül.v. tanúról van szó - hivatkozz arra, hogy csak súlyos bűncselekmények esetén lehet ilyen tanút alkalmazni, ez meg nem az.
A Te esetedben elsősorban azt próbálnám bizonyítani, hogy az állítólagos tanúk valóban ott sem voltak, ha ez lehetséges. Ha van olyan személy, aki tudja, hol voltak, az pl. jól jöhet.
Pénzbüntetéstől a felfüggesztett szabadságvesztésig leginkább, ha még nem voltál elítélve.

Aggódó barát # 2005.11.13. 20:19

Kedves Mindenki!

Egy kedves hölgyismerősöm került az utóbbi hónapokban szorongatott helyzetbe. Egy fiatalemberhez - túl kedves jelző - költözött albérletbe. Az idő múlásával azonban a fiú kimutatta az igazi énjét, teljes "kontroll" alá vonta a lányt, értve ezalatt, hogy számonkérte minden cselekedetét, kiírta az üzeneteit a telefonjából, olvasta az e-mailjeit. Később jöttek a lelki megalázások, a fenyegetések, majd a barátok hívogatása. Végül többször is megütötte, sőt verte a lányt, a telefonját, egyéb személyes tárgyait összetörte, rongálta. Egyszer például nem engedte ki a lakásból. Akkor a lány még tudott telefonálni, egy ismerősöm kiküldte a rendőröket, de a lány végül nem mert feljelentést tenni. Azóta többször is megverte, többen láttuk a nyomait. A lány baráti társaságát is zaklatta telefonon, vagy épp simulékony stílusban keverte a... szálakat. Majd egy tucat embert körbetelefonált, nem nézve szülőket, családot, hazudott vagy épp fennyegetőzött. Engem is többször zaklatott, sőt fenyegetett, minősíthetetlen hangnemű félmondatokat, fenyegetéseket szúrva a kenetteljes udvariaskodásába.
Erőszakos kirohanásait a lánynak azzal indokolta, hogy nagyon szereti, és csak tanító célzattal teszi mindezt, a lány "érdekében". Végletesen féltékeny, mániás agresszív, még a "kulturált" beszédén is átsüt a feszült, ellentmondást nem tűrő agresszió.
A helyzet egyre kilátástalanabb, nem tudom, hogy mit lehet ilyenkor tenni. Túl sok hónap telt már rettegésben. Hogy lehet valakit kiemelni egy ilyen helyzetből, a jogi keretek tiszteletben tartásával, hogy a fickó ne zaklassa tovább, hiszen azzal is fenyegette, hogy mindig utána megy, és pokollá teszi az életét. Mi a megoldás?
Orvosi látlelet sajnos nincs, de például digitális fotók vannak a zúzódásokról.

Hogy lehet valakit elmenekíteni, és megadni neki az új élet esélyét? A vicc az, hogy nem késes prolikról, hanem diplomás emberekről van szó.

Hogy lehet kiköltözni egy albérletből úgy, hogy ne legyen gubanc? Itt senki nem verekedős, de mi lesz, ha a fickó kezd el támadni, sőt fizikai erőszakot alkalmazni?

Minden tanácsért hálás lennék, de első sorban hozzáértő emberek tanácsát várnám.

Köszönöm.

vyvy # 2005.11.13. 19:07

Szeretném a segítségeteket kérni több kérdésben is.A kirendelt védő csak a tárgyalásra jön el,vagy előtte is lehet vele beszélni és teljesen tud képviselni?Az ügyész különösen védett tanú vallomása alapján akarja bizonyítani a bűnösséget,de felhívták a figyelmem arra ,hogy kérvényezhetem ennek megszüntetését.De milyen okokra kell hivatkozni?A szomszédommal kerültem szóváltásba és a fiamat megakarta ütni,hogy ezt elhárítsam megfogtam a karját.Nem ütöttem meg,de ő azonnal rendőrt hívott és még engem jelentett fel könnyűtestisértés miatt és garázdasággal is vádolnak.Õ az eset után két nappal ment el látleletet vetetni,a lábáról pedig a kiérkező rendőröknek azt mondta akkor,hogy én melbevertem.Hozott egy csomó tanút ellenem akik ott sem voltak az esetnél.A vallomásuk több pontban eltért,az ügyész ezt nem vette mégsem figyelembe.Nekem csak a fiam volt a tanúm.Elitélhetnek engem azért mert védtem a gyerekemet?Hogyan bizonyítsam azt,hogy nem én okoztam a sérüléseit?A házból már egy csomó családot beperelt,és mindegyikkel ő provokálta a vitát.Ha tudtok segíteni a bajomban előre is köszönöm a tanácsaitokat.És még annyit ha elitélnek milyen sújú büntetést kaphatok.

Szilágyi Károly # 2005.11.09. 16:32

Az offtopic hozzászólások és a felhasználók törölve.

bootmaker # 2005.11.09. 13:49

Én is bemásoljam még vagy 3x ?
Szerintem anyira nem jogi kategória az egész dolog, hogy talán nem ártana törölni.
B

ObudaFan # 2005.10.30. 18:45

Attól függ, hogy mennyi idő alatt gyógyul a sérülés, amíg fennáll, addig lehet. Más kérdés, hogy minél később készítteti el, annál inkább felmerül a kérdés, hogy azt tényleg te okoztad-e, vagy nem.

szuszi # 2005.10.30. 18:10

Köszönöm válaszod, egy kicsit megnyugodtam. A kérdésem még az lenne, hogy amikor kijöttek a rendőrök sem jegyzőkönyvet, sem a mentőket nem hívták ki.(a semmilyen sérülésre). Az aktuális naptól (mikor visszafordítottam) menyyi idő telhet el a látlelet vételéig?
Köszönöm
Szuszi

ObudaFan # 2005.10.28. 18:17

Ha ez a visszafordítás nem okozhatta a sérülést, akkor maximum becsületsértés lehet a dologból. Ebben az esetben élj viszonváddal - gondolom, lesz alapja - aztán majd visszavonja a magánindítványt a szomszéd.

szuszi # 2005.10.28. 09:47

Sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni. A tegnapi nap folyamán összerugdosták az autómat.Az ötletetadó, hogy kinek a kocsiját tegyék tönkre a kedves szomszédom volt. Este lementem hozzá, hogy megkérdezzem viselkedésének okát, ő azonban kérdésemre elfordult, mire én visszafordítottam. Nem ütöttem meg, de ő kihivta a rendőröket. A kedves szomszédom kézsérülésre hivatkozik, amiről saját elmondása szerint látleletet vetetett. A bibi csak az hogy a kezéhez végképp nem értem. Milyen következmények lehetnek rám nézve? Tanú nem volt egyik oldalon se, és a rendőröknek elismertem, hogy visszafordítottam. Előre is köszönöm a segítséget.
Szuszi