Járdán parkolás műszaki hiba miatt - büntetés


Szomorú örökös # 2020.09.01. 17:25

56. § (1) A vezető köteles a járművet - lehetőleg olyan helyen, ahol a forgalmat nem akadályozza - haladéktalanul megállítani, ha a jármű olyan hibáját észleli, amely balesethez vezethet, különösen ha elromlott a jármű

  1. kormányszerkezete,
  2. üzemi fékberendezése,
  3. összes féklámpája,
  4. irányjelző berendezése, kivéve ha kézzel megfelelő irányjelzés adható,
  5. bal oldali első vagy hátsó helyzetjelző lámpája, kivéve, ha a jármű kivilágítása nem szükséges vagy az elromlott lámpa a távolsági fényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát kivéve más lámpával helyettesíthető.
Szomorú örökös # 2020.09.01. 17:21

Legyen gyanús, hogy van felsorolás, és az nincs benne!

Ha majd megnézted a különösen szó jelentését, akkor meg fogod érteni a felsorolás lényegét is. :-D

Szomorú örökös # 2020.09.01. 16:53

A főnök kocsiját jogosan vitték el, mert a Kresz által felsorolt műszaki hibák egyike sem volt a megállás oka.

Még a közterület felügyelet is pont azt hiányolta, mikor mentünk a kocsiért, hogy ha a kocsiból kifogyott az üzemanyag, akkor miért nem rakta ki a háromszöget? Mert akkor ugyebár nem vihették volna el, az volt a szabály akkor és ott (kb. még 2000 előtt a '90-es évek végén). Special ez a közterület felügyelőnek nem is lehetősége, hogy vizsgálja a helyszínen a leállás és a kihelyezett háromszög okát.

Csakls erre reagáltam, mert a többi része értelmetlen és tök felesleges rizsa volt részedről.

Szomorú örökös # 2020.08.31. 19:31

Emil3

Viszont valóban 15 éves hozzászólásra írtunk mindketten! :-D

Emil3 # 2020.08.31. 19:31

Elnézést a kissé kemény törvény által alátámasztótt száraz hózzászólás miatt.

Emil3 # 2020.08.31. 19:21

Megjegyzés valóban meg lehet állni müszaki hibás járművel ahol egyébként nem lehetne pl várakozni tilos tábla stb de sem a kijelölt gyalógátkelöhelyen se a járdán tilos mivel azzal mások testi épségét közvetett módon veszélyezteti azt meg a kresz tíltja (büntetőjogi felelősségét is felveti 2012.évi.C büntetőtőrvény)Röviden ennyi amúgy meg 1/1975.(II.5.)KPM-BM rendelet(KRESZ) mindent leír egyértelműen leírja hogyan kell a műszaki hibás gépjárművel várakozni szabályosan.

Szomorú örökös # 2020.08.31. 18:55

cat981

Ha kiraktad volna az ablakba hátul az elakadás jelző háromszöget, akkor nagy valószínűséggel lenne lehetőséged a műszaki hibára utalva megkeresni a közterület felügyeletet. Ha ez nem történt meg, akkor már veszett fejsze nyele.

Anno egy régi munkahelyemen a főnököm annyira elgondolkodott, hogy nem vette észre a benzintank állapotát és a belvárosban, megállni tilosban otthagyta az autót, majd megkért minket, hogy menjünk el egy tank benzinnel, utána pedig tankoljuk meg a kocsit. A kocsi természetesen sehol, mert az említett jelzés nem volt neki kitéve. Mehettühk kiváltani a kocsit jó pénzért... :-O

Emil3 # 2020.08.31. 18:50

Megjegyzés amennyiben a gépjárművet úgy állítótták a járdára négy kerékkel hogy a gyalógósokat az útestre kényszerültek közlekedni mivel a járdán nem maradt számukra hely ebben az esetben közvetett módon másók testi épségét veszélyeztetve a leróbant gépjármű egy igen balesetveszélyes helyzetet túd kialakítani.Ebben az esetben a járművet a járdáról haladéktalanúl el kell szállítani .

Zoz982 # 2005.11.30. 12:17

...egyébiránt a jelzést, amit a kresz is előr, elakadásjelzőnek hívják.

Zoz982 # 2005.11.30. 12:13

Erre használják a fényképezőgépet Cat.

cat981 # 2005.11.28. 17:34

mekkmester , kőkorszaki ! köszi szépen a tanácsokat, így fogok eljárni.

kőkorszaki # 2005.11.28. 16:54

Tisztelt Zoz!
Milyen jelzésre gondolsz, amit a KRESZ is előír?
A feljelentésnek megalapozottnak kell lenni.
A bírság bizonyítékokon kell, hogy alapuljon.

mekkmester # 2005.11.27. 12:57

Kedves Cat!

Várd meg, amig a Közterület Felügyelet szabálysértésért feljelentést tesz a lakhelyed szerint illetékes rendőrkapitányságon, majd a rendőrség határozatát követően (amelyben szinte biztos, hogy birságot szabnak ki) élj kifogással. Ebben ird le, hogy nem követtél el szabálysértést, mivel a KRESZ is megengedi, hogy műszaki hiba esetén (a balesetveszély elkerülése érdekében) a jármű vezetője olyan helyen helyezze el a járművet (ideiglenesen), ahol az egyébként tilos. Kifogásodat a biróság fogja elbirálni, és szinte biztos, hogy elengedik a birságot. Ügyelj arra, hogy alaposan megindokold, miért és mennyi ideig álltál meg a tiltott helyen.

Zoz982 # 2005.11.22. 17:24

Nos Cat, véleményem szerint jobb ha befizeted a bírságot. Egyrészt, mert 6000 Ft-ért kár hónapokig "pereskedned", másrészt pedig azért, mert a büntetésed teljesen jogos. Valóban ott követted el a hibát, hogy semmiféle jelzést nem használtál az autód műszaki állapotának milyenségére. Az ellenőrnek nem feladata megvárni a tulajdonost, hogy ugyan mi okból parkol a járdán, és feltételeznie sem kell, hogy esetleg műszaki gond van. Azt a gondolatot, hogy Te bemutatod az autódat egy későbbi időpontban, hibás műszaki állapotban, és azt mondod azóta nem vezetted... Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan?

cat981 # 2005.11.21. 11:36

Sziasztok!
Az alábbi problémában szeretném a segítségeteket kérni.
Kb. 1 hete megbüntetett a Közterület Felügyelet, mert járdán parkoltam. Tudom, hogy a járdán tilos a parkolás, azonban műszaki meghibásodás miatt voltam kénytelen letenni az autót az Ferenc körút közelében egy kieső járdaszakaszon. Mindez egy olyan utcában történt, ahol ugyan végig fizető övezet volt, itt le tudtam volna tenni az autót, csaképpen nem volt szabad hely több perc eltelte után sem én meg az egy irányú utca közepén álltam és persze jöttek az autók. Nem láttam más megoldást, 2 másik autóssal feltoltuk az autómat a járdára. Ezután elmentem segítségért egy autószerelő barátomért. Kb. 3-4 óra múlva jöttünk vissza és láttuk a 6000,- Ft-ról szóló büntetést az ablaktörlő alatt. A kocsit aztán sikerült a saját lábán elvinni a helyről egy ideiglenes technikai megoldással.
A KRESZ több esetben pl. „várakozni tilos” helyeken is kivételt tesz a műszaki hiba miatti megállásra/várakozásra, gondolom a járdaszakaszon is hasonló a helyzet. Az a hibát viszont elkövettem, hogy nem kapcsoltam be az elakadásjelzőt (mondjuk járdán elég érdekesen nézett volna ki), és nem tettem ki az elakadásjelző háromszöget sem.
Az lenne a kérdésem, hogy ha kérelmet írok a Közterület Felügyeletnek a fenti esetre hivatkozva, elengedik-e a büntetést, vagy simán elutasíthatják, mivel nem jelöltem meg semmivel a műszaki hiba miatti itt tartózkodást és úgy is vehetik, hogy kitalálhattam az egészet? Amúgy szükség esetén fel tudom mutatni a műszaki hibát, mert még azóta nem lett megjavítva és nem is használtam azóta az autót.