Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


csendháborítás

renomen # e-mail 2014.04.04. 23:17

Kedves Fórumozók/Szakértők!

Győr belvárosa a helyszín és egy nem túl nagy utca, ahol majd egy éve nyílt meg egy bár. Majdnem vele szemben lakom. A nyitva tartása h-cs este 7-től éjjel 2-ig majd pénteken és szombaton éjjel 4-ig. Mindamellett hogy a zenétől néha berezeg az ablak, a kint cigarettázók gyakran nem visszafogott hangerővel diskurálnak. De ez még átvészelhető azzal ha bekapcsolom a TV-t mert arra el tudok aludni. De majd ha jönnek a melegebb napok az ablakot kénytelen leszek kinyitni, hogy a lakásban uralkodó 32 fok reggelre legalább 30 alá menjen.. Nyitott ablaknál képtelenség lesz elaludni... A kialvatlanság hatással van a munkámra is és akár el is veszíthetem azt, ha a fáradság miatt nem tudom megfelelően végezni a dolgom a munkahelyemen. Le lehetne menni szólni, de nem biztos, hogy ez bölcs döntés lenne. A Bár nem igazán a fiatal tinik kedvelt helye, inkább a középkorú ajtóban kint bicepszet feszítőké. Ki mit javasol mit lehetne tenni? Hova lehetne írni vagy telefonálni?

Köszönöm előre is!
Üdvözlettel:
renomen

Véleményem #   2014.03.25. 14:13

Winni

Tipikus társasházi problémák, ezzel számolni kell, hogy az ember alatt, felett, mellett laknak és zaj szűrődik ki.
A gyerekek felnőnek és megszűnnek majd a reggeli zajok és egyszer elköltöznek majd ha felnőnek.
Kétlem, hogy bármilyen úton is kötelezhetőek lennének arra, hogy a klíma berendezést mettől meddig ne használják. Félő, jön a forró nyár akkor mi lesz...
A csikk kiszórása nem szép dolog, akár egy köztisztasági szabálysértés is megvalósulhat, de erre a törvényben írt hatóság léphet fel mint észlelő.

Megoldás lehet a falak szigetelése, az elköltözés vagy a kommunikáció.

r0li # e-mail 2014.03.25. 12:09

Kedves monalisa1!

Valóban unatkozik a kutya, mert a gazdája keveset van otthon és akkor sem foglalkozik vele. Ha egy járókelő odamegy a kerítéshez, akkor a kutya elkezd barátkozni vele. Egyébként a gyermek a távolabbi szobában van. A feleségem meg inkább ne hallgasson zenét, mert akkor én sem tudok aludni:)

Winni # e-mail 2014.03.22. 17:31

Társasházban lakunk. Három problémám van a fölöttünk lakó családdal, a közös képviselőtől nem kapok segítséget.

  1. A fölöttünk lakó család 2 gyereke minden reggel (hétvégén is) pontban 6 órakor elkezd ugrálni, dübörögni, dobogni a lakásban. Közben anyuka hosszú percekig bútorokat tologat (nem szimpla beágyazásról van szó), csikorog a parkettán, ahogy húzza a bútorokat. Közben még különböző nehéz tárgyak koppannak hangosan a parkettán, járólapon, mintha üveggolyókat dobálgatnának. Minden nap 6 órakor erre riadunk fel. Mindenhol azt az információt találtam, hogy este 10 után nem szabad hangoskodni, de sehol nem áll, hogy reggel hány óráig.
  2. Ugyanez a család klímaberendezéssel fűt egész este és éjjel. A kültéri egység a hálószobánk fölött van és a falon keresztül még csukott ablakoknál is lehallatszik a gép zaja, berregése. Nem tudunk aludni tőle. Kötelezhetőek arra, hogy este 10-től reggel mondjuk 7-ig ne használják?
  3. Az erkélyen dohányoznak a szülők, és "kultúremberek" mójára a mi földszinti erkélyünk elé, a fűre hajítják ki a csikkeket. Büntethető?

Segítségüket előre is köszönöm.

monalisa1 #   2014.03.22. 13:39

Az unatkozó kutya általában ugat, foglalkozni kellene fele - elsősorban is a gazdájának. A gyermeket ha lehet költöztessék át másik- csendesebb oldali szobába. A feleség "ellenszerként" hallgasson zenét...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.03.22. 11:07

Birtokháborítás lehet. A "csendháborítás" fogalma jogilag tulajdonképpen nem is létezik, amíg létezett, addig is rendészeti jellegű volt, nem magánjogi.

www.kbs-ugyved.hu

r0li # e-mail 2014.03.22. 09:45

Üdvözlet!

Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy családi házas övezetben a szomszéd kutyusa állandóan ugat. Engem nem zavar különösebben, mert faluban nöttem fel illetve végül is azért van a kutya, hogy ugasson. Ellenben a feleségem megőrül tőle és néha a kislányunk délutánonként nem tud elaludni tőle. Egyáltalán ez csendháborítás-e?

Agent Cooper # e-mail 2014.03.17. 10:12

Kedves estee!

Le kell ülni velük és higgadtan megbeszélni. Ha lehet... Sajnos jobb megoldás nincs.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu

estee # e-mail 2014.03.15. 19:53

Üdvözletem!
Sajnos nekem a mai napon sikerült a szomszéddal kisebb összetűzésbe kerülni, ugyanis a felesége 5 éve minden hétvégén, amikor jó idő van és nyitott ablakoknál vagyunk/vannak ők is, illetve kint vagyunk a kertben, folyamatosan nagyon hangosan hallgatja a zenét. 5 évig tűrtünk, bár szerintem a feleség folyamatosan látta rajtam a méltatlankodásomat, de a mai napon szóltunk. Sértődés, csúnya beszéd lett a vége - azt hittem a szomszéd dühében felpofoz. Kikérte magának és a feleségének, bár nem is értem ezeket az embereket, nem gondolják, hogy ők zavarják a másikat. Egész héten feszített tempóban dolgozunk, jó lenne hétvégén jól érezni magunkat az otthonunkban, kertünkben, de még a teraszra sem tudunk kiülni olvasni, mert a szomszédban bömböl a zene. Nem voltunk még szomszéddal haragban, de úgy tűnik, most sikerült. Van még mit tanulnunk, nekünk magyaroknak!!! Jó lenne, ha mindenki tudna alkalmazkodni a másikhoz. engem az sem érdekel, ha hangosabb a zene, de ne ennyire! Most fogalmam sincs, hogy oldjam meg a régi "jószomszédi" viszonyt.

Véleményem #   2014.03.13. 00:38

Aticsek

Tegyen bejelentést, akár névtelenül akár névvel, bár ha van ( ismert ) bejelentő személy akkor könnyebb eljárni a rendőröknek egy feljelentés esetében.

( a csendháborítás nem idő korlátos, 22 óra előtt is lehet )

Agent Cooper # e-mail 2014.03.12. 11:01

Kedves Aticsek!

A 107 nem a tanúvonal, hanem segélyhívó szám, Ön köteles együttműködni a rendőrséggel!

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu

Aticsek # e-mail 2014.03.11. 16:49

Üdv!

Egy vidéki egy 10 emeletes garzonlakásban a szomszédok 22 óra után is hangosan vihorásznak, kiabálnak, káromkodnak, és közben dübörög a zene.
Ha felhívom a 107-et, majd névtelen bejelentést teszek, akkor számíthatok arra, hogy kijönnek a járőrök és rendre intik a hangoskodó lakókat?
Ha elmentek és később folytatódik minden ugyanúgy, akkor újra és újra kihívhatom a rendőröket névtelenül, vagy feljelentést kell tennem, hogy változzon valami?
Köszönöm a választ, a hasznos javaslatokat! :)

fables # e-mail 2014.03.06. 18:28

Véleményem

Köszönöm a választ. Közben kiderítettem, hogy minek minősül ez a fajta zavaró hanghatás, és mi a megoldás. (Egyébként bizony nagy költség egy normálisabb utólagos hangszigetelés, ami akár 1 négyzetmétert is levehet a szoba, így a lakás nagyságából, csökkentve annak értékét.)

Véleményem #   2014.03.06. 16:57

fables

A topic címe csendháborítás. Amit leírt az nem az.
Oldják meg egymás között. ( szigetelès vagy költözès ) egy fal szigetelèse nem vèszes költsèg de ha mègis kètlem hogy jogi úton bármilyen költsègtèrítèst is kapna a szomszèdtól

fables # e-mail 2014.03.02. 11:35

Tisztelt Tanácsadók!

A problémánk a következő: mintegy 1,5 éve az akkor beköltöző szomszéd a közös, 8 cm-es falra tette a konyhabútorát, belevezette a falba a vízvezetéket.
Folyamatosan főz és mosogat, gyakorlatilag egész nap.
A vízvezeték zörög, az edény csattog, olyan, mintha a falat ütnék direktben. Elmondhatatlanul zavaró.
Nyilván a hangszigetelés a megoldás, de az ugye csökkenti a szoba nagyságát, és megvan a maga elég borsos költsége. Van-e esély rá, hogy ennek költségét vagy részét jogi úton rájuk terheljük?
Köszönettel:
fables

Agent Cooper # e-mail 2014.02.24. 08:10

Kedves dodo17!

Sajnos az ilyen esetekben törvényes hatékony fellépés nem nagyon létezik. Remélhetőleg hamar kinövi a motort a gyerek. (Csak nehogy a kis tesó kapja meg.)

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu

dodo17 # e-mail 2014.02.23. 23:35

Tisztelt Tanácsadók/Fórumozók!
Szeretném megkérdezni,hogy mit tehetek (tehetek-e bármit is)? A problémám a következő: belső udvarra (parkolóra) néző földszinti, sarki lakásban élek (7 éve, eddig probléma nélkül). Az elmúlt hónapokban az ablakom alatt műanyag kerekű kismotorral furikázik egy amúgy nagyon édes kisfiú. A műanyag kéreknek szörnyű hangja van, zeng tőle az egész lakás, rettenetesen hangos. Megkértem a szüleit (normális hangnemben),hogy legyenek kedvesek ne az ablakom alatt motorozzanak (és hangsúlyoztam,hogy nem az zavar,hogy kint játszanak,csak a motor hangja borzalmas...ráadasul otthonról dolgozok...)Annyi volt a válasz,hogy ne zaklassam sem őt sem a feleségét azt csinálnak,amit akarnak,mert ez "közudvar" és legyek toleráns, őt nem érdekli (előtte a feleségét kértem,hogy ne hangoskodjanak). Valóban el kell tűrnöm ezt a lármát és nekik van igazuk (ha nem tetszik annyit tehetek, hogy elköltözök?)??
Mellékesen a szomszédokat is zavarja, de csak bosszankodnak, hogy úgysem lehet semmit sem tenni...
Előre is köszönöm a válaszokat!

Véleményem #   2013.12.07. 14:08

Elméletileg nem fog tudni róla ki szólt be. Az intézkedéstől függ, hogy kellesz e a rendőrségnek a jövőben.

JKLM # e-mail 2013.12.07. 01:20

Kedves fórumozók!

A szomszédban napok óta buli volt, ezért mikor nem bírtam tovább, kihívtam a rendőrséget telefonon. Ki is jöttek és beszéltek a szomszéddal.
Ő tudni fog arról, hogy ki szólt be? Illetve a rendőrség engem utólag fog keresni?

Előre is köszönöm a választ!

sz.szabi71 # e-mail 2013.11.20. 09:01

Tisztelt Jogi Forum .Kérem segitsen valaki merre induljak el problémámmal.Négylakásos társasházban lakom,alsó két egyszintes,a felsőszinten két kétszintes lakás található,én a felső szinten lakom.A velem szemben alul özvegy 78 éves néni felette menye két gyerek illetve új élettárs.A néni 5 éve egyedül él a házban,papa meghalt,a fia újra nösült 3 éve és elköltözött,itthagyva a gyerekeket volt feleségét és az anyját.A néni az elköltözés után egy évvel elkezdett bekapcsolni,ami abban nyilvánul meg,hogy változó éjjeli időszakban egy fa tárggyal elkezdi ütni a falat,olyan szinten,amire én két szinttel feljebb is felébredek,hát még az alattam lakó nyugdijas pár.Már beszéltünk a néni fiával,vállát vonogatta nem tud mit tenni,mondta(vagy nem akar).Kezdjek el rendőrséget hivogatni éjjel ? És ha pont abbahagyja mire kiérnek a rend őrei?Még engem vonnak felelösségre mit hivogatom őket,van nekik más dolguk is.Kérem valaki adjon tanácsot rendőrségen tegyek feljelentést,vagy önkormányzat,esetleg pszichiátria.Előre is köszönettel a tanácsokat.Üdv.

surmanka # e-mail 2013.09.09. 09:07

Kedves Fórumozók!
Amiatt kérném a segítségeteket, hogy az utóbbi időben eléggé meggyűlik a bajunk a szomszédunkban található rendezvényszervezéssel foglalkozó céggel. Eddig nem volt velük különösebb probléma, este egy kis zene, tízig mindig befejezték, azonban az utóbbi időben elég kellemetlen szomszédokká váltak. Az utóbbi pár héten a hétvégénk abból áll, hogy péntek és szombat éjszaka kora estétől hajnalig a náluk szervezett bulikat hallgatjuk. A hangerőt olyan hangosra tekerik, hogy az üvegek rezonálnak az ablakkeretben, mindenki elhiheti így nem könnyű egyáltalán az alvásra még csak gondolni sem. A rendőrséget felhívtuk, hogy csendháborítást szeretnénk bejelenti, ott azt felelték nem tehetnek semmit, mert az ott lévőknek engedélye van. Ennek ellenére nagy nehezen megjelentek a rend őrei a helyszínen, a mulatság szervezői alaposan fölpakolták őket üdítővel, miegyébbel, majd miután elhajtottak a helyszínről különös módon még hangosabbá vált az adott koncert. Elég nehéz helyzetben vagyunk, hiszen kisemberekként gyakran hétvégén is dolgozunk, ráadásul több hivatásos is lakik a házban, akiknek kötelező szolgálati nap eshet hétvégére is a beosztásuk szerint.
A kérdésem csak az lenne, hogy ilyen esetben mit lehet tenni, kihez lehet fordulni a lakók panaszával.
A válaszokat előre is köszönöm!

efi99 # e-mail 2013.09.08. 19:30

Akkor kénytelen leszel hangoskodni, amikor ők alszanak.

szunyi13 # e-mail 2013.09.08. 18:27

Valaki kérem segítsen!!!
Van 2 "jó" szomszédunk. Az egyik munka után és szombat vasárnap is folyamatosan autókat lakatol, csiszol, fényez. Nincs olyan nap, amikor csend lenne. Tudtommal nincs engedélye, hogy itthon autókat lakatoljon, bár ez a szakmája. Többször szóltunk, h hagyja abba, legalább a hétvégeken, mert nem tudunk pihenni. A másik majd minden hétvégén bulizik, de persze nem csendben, ordítanak egész éjjel, ráadásul vasárnap szinte egész nap ő is vagy csiszol, vagy stihl fűrésszel vágja a fát. Mind ketten még ennek tetejére fáradt-olajjal fűtenek, persze ezt most nyáron nem tették, de lassan jön a fűtésszezon. Ha feljelentem őket, semmit nem érek el, sőt még jobban elmérgesedik a helyzet. Normálisan nem lehet velük beszélni, mert primitív mind a kettő, ők azt csinálnak, amit akarnak. Mit tehetnék? Költözés kizárt, mivel ők jöttek ide 2-3 éve. Előre is köszönöm, ha valaki jó tanáccsal lát el.

hannah # e-mail 2013.08.24. 14:24

Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, igen, én is erre gondoltam, aláírás gyűjtésre. Ma megkérdeztem az önkormányzatban, és Ők a birtokvédelmet ajánlották (szintén kérjük többen). További csendes, nyugodt lakhatást Mindenkinek :)

juju # e-mail 2013.08.23. 17:16

Kedves hannah
Nagyon hasonló helyzetben voltam. Az önkormányzatnál és mindenhol csak enyhe fejcsóválásos sajnálkozást sikerült elérnem.
Valahogy olyan színezete volt a dolognak a tulajdonos részéről leginkább, hogy az én egyéni érzékenykedésem a baj.
Csak akkor kezdtek komolyan venni, amikor aláírásokat gyűjtöttem a házban.
Nem nevesítettem azt, hogy kikről szól.
A házirend és a közösségi normák betartását kérjtük.
Ezt az aláíráslistát egy helyi civil szervezet vezetője vitte el a tulajdonosnak és nem nevezett meg engem, mint "főszervezőt", bár a tulajdonos most is arra felé menekült, hogy biztosan csak én érzékenykedek. 21 aláírás volt. Erre már volt lépés. Nyugalomban élek most. A lakás most is albérlet, három felnőtt lakik benne, mégis nyugalom van. Tudok hasonló esetet egy vidéki város kertesházas utcájáról, ahol szintén az segített, hogy az utcában többen is aláírták.
Üdvözlettel