Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


csendháborítás

Egyjogász #   2014.07.16. 22:22

Ugyan, nálunk egyszer az egyik köcsög december 24-én este 7 és 9 óra között érezte szükségét, hogy fúrjon, meg kalapáljon és baromira leszarta, hogy Karácsony este van.....

De a családi házas övezet sem sokkal jobb, itt meg az egyik buzi rendszeresen vasárnap reggel 6 és 7 óra között áll neki flexelni,mert ha ő felébredt, ne aludjon más se...

Azt meg, hogy kisgyered van, az ilyenek pont leszarják.

Feljelenteni azt lehet, de akkor (azon kívül, hogy elküldenek a jó .... anyádba) olyan apróságokon ne lepődj meg, ha a kilincsedet reggelre ismeretlen tettes összekeni szarral vagy a záradba pillanatragasztót nyomnak (a mi társasházunkban megesett gyakorlati példák).

A társasházi lét örömei....:))

Véleményem #   2014.07.16. 20:48

Remélhetőleg, nem minden este tartanak fúrós tipli beverős munkát, és nem minden este beszélgetnek hangosan. Ha rendszeres és zavaró nagyon, lehet rendőrt hívni, az is szól nekik max... aztán vagy figyelembe veszik vagy nem. Aztán ha nem veszik figyelembe akkor lehet eljárnak velük szemben...
ez maga után vonhatja a szomszédi jó léti viszony eltűnését és egy örökös harc utálat kezdetét.
az embereken kéne "állítani" de hát...

hebdab # e-mail 2014.07.16. 10:49

Kedves fórumozók, segítséget illetve tanácsot kérnék.
Nem vagyok a feljelentgetős típus és elég sok mindent tolerálok, de a minap több esemény is kiakasztott és kíváncsi lennék, mit tehetek ilyen esetekben.

Egy nagy létszámú társasházban lakunk, melynek többsége bérlő, fiatal, és kisgyermekesek.

1.-21:28-kor nekiáll valamelyik felettünk lakó fúrni, amit kb. fél órán keresztül nem is hagyott abba, majd komótosan még beütögette a tipliket és nem ez az első eset. Egyszer már megkértem, hogy ne este tegye, hisz nálunk 16 hónapos kisgyerek próbálna aludni de a jelek szerint nem sok foganatja volt.

2.- Ugyanezen napon a felettünk lévő társaság a halk beszélgetésből hangos röhögéssé fajult partit tartottak a teraszukon, amikor is 23:57 kor megkértem őket, halkabban legyenek, mert nem tudok se én, se a kicsi aludni, ezt a kérésem egy "jól van"-nal nyugtázták és folytatták. Erre persze felcsattantam, hogy húzzanak befelé a teraszról, ne kint vihorásszanak, mert nemcsak engem, mást is zavarnak, erre a "hívjak rendőrt" válasz jött és még kb. 1-2 óráig folytatták.

A következő a kérdésem:

Hívhatok én ilyen esetben rendőrt? Nincs kedvem háborúskodni, de azt gondolom, ez már kimeríti a csendháborítás fogalmát, noha zenehallgatás egyéb zaj nem volt, de nyáron bezárt ajtók ablakok mellett se szeretnék aludni, mert egyedül az hozott megoldást.

Előre is köszönöm a véleményeket és elnézést a litániáért.

Üdvözlettel: Hegyi Barna

Véleményem #   2014.07.13. 20:35

persze

MrFotom # e-mail 2014.07.12. 15:20

Csendháborítás miatt idéztek be, de rendőri intézkedés nem történt előzőleg. Kérdésem az lenne, hogy ha nincs rendőri intézkedés akkor is fenn áll a csendháborítás?

brainshare # e-mail 2014.07.09. 09:38

T. Fórum!

Érden, kertes házban lakunk. A szomszédban - szintén kertes ház - egy "nyári konyha" jellegű melléképületben hosszabb ideje egy zenekar próbál,rendesen behangosítva a helyiséget, kizárólag hétvégeken, szombaton néha, de túlnyomórészt vasárnap ( érkeznek az autók, zenészek, zeneeszközök, ki-bepakolás).
Ez azt jelenti, hogy állandóan hallani lehet ugyanazt és ugyanazt a zenét ( még ha nem is bömbölő hangerővel, de zavaróan és ugye a ritmusszekció az meg elég ütemesen "zajong"), illetve amikor meg ki-be járkálnak az épületbe a családtagok, akkor gyakran a hétvégi délutáni pihenésből/alvásból a kihallatszó üvöltésre riadunk fel.
OK, a helyi jegyzőnél lehet birtokvédelmet kérni x ezer Ft illetékért.
Azonban lehet-e ettől "erősebb" - a megszüntetéshez indoklást adó - alátámasztást találni, pl. engedélyhez kötött, vagy területileg tiltott tevékenység-e, vagy a hétvégi időszakra vonatkoztatható-e valami ("csendrendelet?"). Mivel Pesten dolgozunk, a hétvégéinken pihenünk otthon, sok embert nem ismerünk, de a szomszéd ellenséges hozzáállásából már kaptunk ízelítőt, így a "megbeszélés" sajnos nem opció.
Van egy 2-év körüli gondozásba vett/örökbe fogadott (?) kisgyerek is abban a házban. Gyámhivatal lehet opció? Minden, a megoldás irányába vivő/mutató eszköz érdekel.

HelpMePlease # e-mail 2014.07.08. 22:07

Sziasztok!

Sürgős segítségre volna szükségem. Társasházban élek, a szomszéd vízvezetéke (wc vagy csap, nem tudom) minden használat során berezeg, mely rendkívül zajos hanghatásokkal jár. Idős emberről van szó, így naponta 15-20, vagy akár több alkalommal is előfordult már. Megjavíttatni nem hajlandó, még úgy sem, ha én állom a költségeket. Rendkívül idegölő számomra, hogy emiatt nem tudok pihenni saját lakásomban. Az éjjeli és hajnali rezgések kifejezetten "jól" szoktak esni... Emellett természetesen a tévét is előszeretettel bömbölteti. Közös képviselővel is beszéltem a dologról, de nem hajlandó segíteni, szerinte ehhez semmi köze. Mik a lehetőségeim és esélyeim? Hova tudok és hova érdemes segítségért fordulnom? Rendőrség? Jegyző?

A válaszokat előre is köszönöm!

efi99 # e-mail 2014.06.02. 16:04

Mondjuk ez typisch ungarisch, hogy melót azt csak 6-kor lehet kezdeni, akkor is, ha vasárnap van. Valaki keljen fel ezért a történelmi jelentőségű munkáért 4:30-kor, na és persze valaki meg 6:01-kor. 9-17-ig, mint köztudott, lehetetlen a fűnyírás (is), hétköznap meg pláne.
Nagy kár, hogy télen nem lehet, pedig milyen jó lenne, mondjuk dec 24 12-20-ig.

Rasmanov # e-mail 2014.06.02. 15:38

Ciceri

Füldugó

Agent Cooper # e-mail 2014.06.02. 14:03

Kedves Ciceri!

Javaslom, hogy amíg le nem vágják a füvet, addig menjen könyvtárba, ugyanis jogilag nem tud fellépni eredményesen a fűnyírókkal szemben.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu

Ciceri # e-mail 2014.06.02. 07:47

A segítségeteket kérem. A szentendrei Vszzrt feladata a fűnyírás Szentendrén.Ezt a feladatot idén damilos motoros fűkaszával végzik. Vasárnap reggel 6-tól 14 óráig . Mondanom sem kell, hogy a fűkaszának milyen borzalmas hangja van. Az őrület szélén állok a zajtól. Mit tehetek ellene?

Agent Cooper # e-mail 2014.05.26. 11:09

Kedves hokedli!

Amennyiben a társasház szervezeti és működési szabályzata vagy a házirend úgy rendelkezik, hogy bizonyos időtől (ez általában 20, 21 vagy 22 óra) a lakóknak tartózkodni kell az olyan magatartásoktól, amely másokat zavarhat, abban az esetben egyértelműen megvalósulhat a csendháborítás szabálysértése. A kiérkező rendőrök figyelmeztethetik a renitens lakót, helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy feljelentést tehetnek. Amennyiben a rendőrségi intézkedés ellenére folytatják a szabálysértést, abban az esetben az illetékes rendőrkapitányságon előállítják az elkövetőt.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu

hokedli # e-mail 2014.05.24. 12:01

Tisztelt Jogi Fórum!

Abban kérném a segítségéküket, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az egyik szomszéd kihívja a rendőröket, mert véleménye szerint hangosak vagyunk. Szokásos probléma, társasházban lakunk... Ritkán, 1-2 havonta átjön hozzánk hétvégén (kizárólag pénteken, vagy szombaton) este néhány vendég. Ilyenkor rendszeresen feljön az alsó szomszéd jelezvén, hogy már elmúlott este 10 óra, és hangosak vagyunk, maradjunk csöndben, mert kihívja ránk a rendőrséget. Véleményem szerint persze nem vagyunk hangosak, nem szól a zene, csak beszélgetünk. Kicsit azért nonszensznek tartom a dolgot, hogy saját lakásomban nem fogadhatok vendégeket 1-2 havonta egy hiperérzékeny szomszéd miatt. Tisztelettel érdeklődnék, hogy létezik-e egyáltalán még az a fogalom, hogy csendháborítás? Milyen következményei lehetnek, ha kijön a rendőr? Mi történhet, ha kijött a rendőr, jelezte, hogy legyünk csöndeben, és még sem leszünk. Válaszukat előre is köszönöm!

Véleményem #   2014.05.20. 19:13

biren60

Önkormányzatnál a helyi illetékest meg lehet keresni talán tud segíteni.

Amúgy ez necces, hogy csendháborításnak elmenne...

Ha a cseresznye megérik és leszedik akkor megszűnik a probléma gondolom.

( Falun szokás még, hogy nyest riasztót használnak, ezt 4-5 házzal odébb is lehet hallani kicsit zavaró, de ilyen miatt a közvetlen szomszédnak nem volt problémája és másnak sem. )

biren60 # e-mail 2014.05.19. 12:23

A szemközti szomszédom / nem lakik ott, csak napközben jönnek ki időnként/ cseresznyefája az ablakaimtól /háló, nappali/ kb 20 m-re van. Két napja egy seregélyriasztót akasztott rá.Olyan hangja van, hogy vallatni lehetne vele.Zárt ablak mellett, tévénézés közben is nagyon zavaró. Éjjel nem tudunk tőle aludni, folyamatosan fáj a fejem, nappal is zárt ajtó mellett vagyunk. Kértem, hogy csináljon vele valamit, eredménytelenül.Kérdezném, hogy mit lehet ez ellen tenni. Köszönettel: biren

Véleményem #   2014.05.13. 08:13

vmaxter

Beszélni a hangoskodó illetővel amikor éppen lehet.
Bejelentést tenni a rendőrségre. ( minél többet, hogy lépjenek. )
Ha nem történik érdemi változás egy bizonyos időn belül akkor esetleg egy levelet írni a rendőrségen a megfelelő vezetőnek vagy az önkormányzatnak vagy ha társasház akkor közös képviselő vagy ami még van. Hivatalos utakat kell járni, nem pedig az ingatlan területére bemászkálni mert vissza nyal a fagyi.

vmaxter # e-mail 2014.05.10. 22:28

Tisztelt fórumozók!

Kétszer történt meg velem, hogy kénytelen voltam bemenni mások ingatlanjába, mert egyszerűen nem volt senki hajlandó előjönni vagy nem hallották a csengőt a saját lakásukban a hangos zenétől. Ez gondolom magánlaksértésnek minősül. Azonban a borzasztó hangosan dübörgő zenét már nem bírtam tovább. A rendőrség meg nem igazán tesz semmit. Mit lehet ilyen esetben tenni?

Köszönöm!

Véleményem #   2014.05.09. 09:02

ppkrisz

Valamit csak mondtak azok a rendőrök, talán nem néma embereket küldtek ki. Kizártnak tartom, hogy ezért feljelentést tett volna bárki. Ha mégis akkor sem történt csendháborítás.

ppkrisz # e-mail 2014.05.01. 22:45

T.Fórumozók!
Van egy telkünk Mogyoród hatáskörzetébe tartozó zárt kert besorolású részén. Ma kimentünk füvet nyírni,igaz hogy ünnep nap van(május 1)dehát az nem belterület és most érünk rá.a lényeg hogy az egyik szomszéd ránk hívta a rendőröket csendháborítás miatt! igaz hogy fűkaszával vágtuk a füvet és kb 2óra alatt lettünk kész. A rendőrök kijöttek, de nem mondtak semmit, mert addigra már rég kész voltunk, én mondtam nekik, hogy ez egy zárt kert és itt hivatalosan minden ház mezőgazdasági épület. Az más kérdés, hogy rendes házak is vannak ott, a legtöbb csak hétvégi ház, de páran már kiköltöztek, mint a feljelentőnk is.A kérdés az, hogy a zárt kert részen tényleg fel lehet jelenteni valakit zaj miatt??(fűnyírásért)

szunyi13 # e-mail 2014.04.25. 12:26

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, futok egy kőrt az Önkormányzatnál, aztán majd meglátjuk.

monalisa1 #   2014.04.25. 11:10

Ha megszabják neki, hogy a munkavégzés hétközben "tól-ig", hétvégén meg csak szombat délig lehetséges - és ezt esetenként próbaszerűen ellenőrzik is -, be fogja tartani mert a bírságolásokra rámegy a gatyája...

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.04.25. 10:37

Kizárt, hogy van engedélye,ha lenne akkor nem éreznéd a szagot.Szigorú szabályoknak kell megfelelni, komoly
elszívó-szűrő berendezésnek kell lennie és lakóházasa övezetben ilyen tevékenység nem folytatható.

Angelicasol # e-mail 2014.04.25. 10:35

Javaslom a birtokvédelmi eljárás miatt informálódjon a területileg illetékes jegyzőnél

szunyi13 # e-mail 2014.04.25. 10:27

Tisztelt Fórumozók!
Van egy "kedves" szomszédunk, aki a hét minden napján (este 10-ig, vagy még utána is) a rendes munkája után, mellett karosszériás, fényező munkát végez, állítólag engedéllyel. Van, hogy hajnali 2-kor fényez, ami elviselhetetlen bűzzel jár, főleg nyáron, amikor nyitott ablaknál szeretnénk aludni, ráadásul párom lánya asztmás. Kérdésem az lenne, hogy egy önkormányzat hogy adhat ki úgy engedélyt, hogy a szomszédokat meg sem kérdezte, illetve utána tudok-e nézni, hogy tényleg van-e engedélye?

renomen # e-mail 2014.04.04. 23:17

Kedves Fórumozók/Szakértők!

Győr belvárosa a helyszín és egy nem túl nagy utca, ahol majd egy éve nyílt meg egy bár. Majdnem vele szemben lakom. A nyitva tartása h-cs este 7-től éjjel 2-ig majd pénteken és szombaton éjjel 4-ig. Mindamellett hogy a zenétől néha berezeg az ablak, a kint cigarettázók gyakran nem visszafogott hangerővel diskurálnak. De ez még átvészelhető azzal ha bekapcsolom a TV-t mert arra el tudok aludni. De majd ha jönnek a melegebb napok az ablakot kénytelen leszek kinyitni, hogy a lakásban uralkodó 32 fok reggelre legalább 30 alá menjen.. Nyitott ablaknál képtelenség lesz elaludni... A kialvatlanság hatással van a munkámra is és akár el is veszíthetem azt, ha a fáradság miatt nem tudom megfelelően végezni a dolgom a munkahelyemen. Le lehetne menni szólni, de nem biztos, hogy ez bölcs döntés lenne. A Bár nem igazán a fiatal tinik kedvelt helye, inkább a középkorú ajtóban kint bicepszet feszítőké. Ki mit javasol mit lehetne tenni? Hova lehetne írni vagy telefonálni?

Köszönöm előre is!
Üdvözlettel:
renomen