csendháborítás


Egyjogász # 2016.08.14. 12:17

Tuc-tuc zene: jegyző

Száguldozás: rendőrség (ha mindezt fél liter tömény után teszi, pláne)

Ha megtudja, hogy te mószeroltad be, és egy este négy-öt ismeretlen péppé ver: sebészet

(Nálunk volt hasonló száguldozó, aki négy öt törköly után vasárnap délután mindig azt hitte magáról, hogy ő a motoros gyorsasági világbajnok, de aztán a motorja szorosabb ismeretséget kötött egy traktorral, mióta meg kijött a kórházból nem motorozik.)

xtree # 2016.08.14. 08:34

Tisztelt Fórum!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni:
Mivel a legfrissebb bejegyzés is 2 éves már, ezért szeretnék tisztán látni, hogy mik a jelenlegi lehetőségeim ebben a témában.

Kis faluban lakunk, ahol az utcában 3 házzal arrébb van egy szomszéd, aki hétvégeken rendszeresen hangosan hallgatja a tuc-tuc zenét az udvarán (hol hangfalakkal, hol autóból). Különösen a mélynyomó basszus teszi próbára az idegeinket, hiszen ütemesen dübörög folyamatosan. Ezen felül minden hétvégén naponta minimum 1x, de gyakran többször is, barátunk cross motorkerékpárjára pattan és le-föl száguldozik az utcán és a házak között, ijesztően hangos, repedt hangú kipufogójával.
Kértem, legyen tekintettel másokra is. Semmi eredmény.

Kérdésem: Milyen konkrét lehetőségek közül választhatok és azok esetében milyen reális eredményre számíthatok? Értem ez alatt, hogy milyen hatóságokhoz fordulhatok, és azoknak meddig terjed a jogköre. Minden jogszerű lehetőség érdekel!
Előre is köszönöm a segítséget!

Orsi0509 # 2014.08.31. 08:56

Segítségüket kérném.
Áprilisban nyitottunk egy foglalkoztató házat. Gyerekeknek- felnőtteknek kínálunk programokat (mozgás, fejlesztés, hangszeres és nyelvi órák stb).
A nyáron táboroztattunk gyerekeket napközis rendszerben, 7.00-18.00 között.
A háznak van egy kis udvara (kb 400nm), terasza. Jó időben kint ebédeltettünk és délelőtt-délután kint játszottunk. Legalábbis az első héten, mert egy kedves szomszéd néni átjött, hogy felháborodását fejezze ki.
A szomszédban két társasház van. Ezek elhelyezkedése szerencsétlen, mert egymással szamban állnak és minden lent lévő zajt felerősíenek az épületek. Azt mondta a néni, hogy a halk beszélgetésünket is hallják a legfelső emeleten (3 emeletes)
A néni kérése az volt, hogy ebéd után, amikor ők pihennének, ne legyünk az udvaron. Így írtunk a ház lakóinak, hogy figyelembe véve kérésüket csak 10.00 -13.00 és 16.00-18.00 engedjük ki a gyerekeket.
Tekintettel arra, hogy a nyár folyamán még így is folyamatos háborgás volt, az utolsó hetekben már csak 16.00-18.00 között voltunk kint.
Múlt héten bejött egy gyermektelen negyvenes nő és 3/4 órás patáriát csapott, mert ő már gyerekkorában is utálta a babákat és most sem képes elviselni a gyerekeket. Ráadásul a macskája se tud miattunk aludni...
Hozzátartozik a történethez, hogy hétvégente gyerekzsúrokat is lebonyolítunk. Eleinte az udvart is igénybe vettük, de az utóbbi hónapban már beszorultunk a házba.
Eddig kedvesen kezeltük a szomszédokat, igyekeztünk tekintettel lenni rájuk, de elfogyott a türelmünk. Eddig is számtalanszor jöttek át a vendégeink előtt üvöltözni velünk, amivel rontották az üzletet, de tegnap meghökkentő lépésre szánta rá magát az egyik kedves lakó.
Délutáni gyerekzsúrunk végén, amíg pakoltak bent a szülők és az animátorok, az utolsó 4 gyerkőc az udvaron játszott (5 évesek). Az emeleti egyik szomszèd egyszercsak kemény tárgyakat kezdett a gyerekekre ledobálni hangos káromkodások közepette. Szerencsére épp egy fa alatt álltak, így nem sérültek meg...
Az első kérdésem, hogy a gyerekkacajt szabályozzák- e zajvédelmi rendeletben?
Csendháborításnak számít- e ha maximum 10-12 gyerek játszik az udvaron?
Mit tudunk tenni a szomszédokkal??
Válaszukat előre is köszönöm.

Bimba14 # 2014.08.16. 17:33

Véleményem
Igen, el lehet indulni azon az úton,h értesítem a rendőrséget ha a szomszédom csendháborítást követ el vasárnap reggel 6-7 óra felé.De mit csináljak akkor,ha ki jön a rendőr,látja az embert a tetőn a fúróval,flexel a kezében és megkérdi tőle"Maga hallott valamilyen zajt?" Kedves szomszéd válasza természetesen:NEM."Akkor nem maga zajong?"A válasz megint NEM.Még el se ér a rendőr az autóig és flexel tovább a szomszéd.Az ablakomtól 4 méterre!Hívom a rendőröket újra,bejelentem újra,nagy nehezen kijönnek újra...a beszélgetést amit végig hallgattam,-mivel a rendőr az utcáról üvölt felfelé a tetőre",ne kelljen leírnom,mert még ma is elfog az ideg,a lényeg a lényeg,h közölte a rendőr az"Úriemberrel","majd elbeszélgetünk a bejelentővel".VELEM!!!aki csak csendet akart és aludni!!
Felhívom a rendőröket megint,h milyen eljárás,intézkedés volt az amit hallottam?!A válsz:nem tudnak semmit tenni,ők nem foglalhatnak állást abban,h lehet-e reggel 7-kor flexelni...ha nem tetszik amit a szomszédom csinál,akkor fáradjak be a kerületi rendőrkapitányságra és jelentsem fel!Na persze!!Pont egy"kisebbségűt"jelentsek fel,amikor a rendőr se intézkedik vele szemben!!Kérdem én,hol itt az igazság??Ha én tettem volna ezt,tuti leszednek a tetőről és nem úszom meg borsos büntetés nélkül!!!


Bimba14

Véleményem # 2014.08.16. 01:05

KonyaK

El lehet indulni egy olyan úton, hogy amikor a zajt hallja akkor értesíti a rendőrséget, az kimegy első körben figyelmeztet. Majd azt követően a rendőrségnek megint ki kell menni ( szintén bejelentés alapján )és szabálysértés megvalósul akkor feljelentéssel élnek vagy helyszíni bírsággal. A feljelentést követően számítani lehet arra, hogy részt kell venni tanú meghallgatáson, de akár a többi szomszédot is bele lehet keverni az ügybe. Aztán majd az alapján döntés születik. ( borítékolható a rossz szomszédi viszony ettől fogva ha már az egyik félnek vagy a másiknak kellemetlen az eljárás. de azt se zárom ki, hogy már ez meg van... )

Ez volt az egyik lehetőség, a többit meghagyom más hozzászólónak.

Andrewr # 2014.08.14. 16:26

Tisztelt fórum!

A problémánk a következő. Él a szomszédunkban egy mentálisan beteg öregasszony, és amikor kedve szottyan, napszaktól függetlenül akár többször is egy nap kiabál, rikácsol, dörömböl, ver valamit. Amennyiben ez éjszaka történik, élhetünk a csendháborítással, vagy sem? Más opció is érdekel, mert ez már körül belül 3 éve így megy és egyre tarthatatlanabb a helyzet! Ezért részletesebben is leírom a felállást.

Van 2 fia az idősebbik a vele szembe lévő házba lakik, a fiatalabbik a szomszéd városban, ő kezeli az öregasszony pénzét, röviden tömören, nem gondoskodnak róla, a többi szomszéd meg szív. A kisebbik fia vállalkozó, tudomásom szerint vannak kapcsolatai, de mégsem tesz érdemben semmit, mert „lelkiismeret furdalása van”. Mikor mondjuk nekik, hogy csináljanak valamit az édesanyjukkal, tőlünk várják a megoldást. Mondtuk nekik, hogy gondoskodjanak róla, ha már nem akarják intézetbe dugni. Az, amit művelnek az minden csak nem gondoskodás, hétköznapokon a nap nagy részében egyedül van az öregasszony és senki sem ellenőrzi, hogy bevette-e a gyógyszereit vagy sem. Állítólag már sikerült az öregasszonynak kitépni egy konnektort a falból és egyszer meg úgy megrongálta az egyik gázkonvektort, hogy szivárogni kezdett belőle a gáz.

A másik kérdésem épp az utóbbiból ered. Amennyiben magára robbantja a házát és a mi házuk is sérül, akkor a 2 fia, kötelezhető kártérítésre?

A választ előre is köszönöm!

Egyjogász # 2014.07.16. 20:22

Ugyan, nálunk egyszer az egyik köcsög december 24-én este 7 és 9 óra között érezte szükségét, hogy fúrjon, meg kalapáljon és baromira leszarta, hogy Karácsony este van.....

De a családi házas övezet sem sokkal jobb, itt meg az egyik buzi rendszeresen vasárnap reggel 6 és 7 óra között áll neki flexelni,mert ha ő felébredt, ne aludjon más se...

Azt meg, hogy kisgyered van, az ilyenek pont leszarják.

Feljelenteni azt lehet, de akkor (azon kívül, hogy elküldenek a jó .... anyádba) olyan apróságokon ne lepődj meg, ha a kilincsedet reggelre ismeretlen tettes összekeni szarral vagy a záradba pillanatragasztót nyomnak (a mi társasházunkban megesett gyakorlati példák).

A társasházi lét örömei....:))

Véleményem # 2014.07.16. 18:48

Remélhetőleg, nem minden este tartanak fúrós tipli beverős munkát, és nem minden este beszélgetnek hangosan. Ha rendszeres és zavaró nagyon, lehet rendőrt hívni, az is szól nekik max... aztán vagy figyelembe veszik vagy nem. Aztán ha nem veszik figyelembe akkor lehet eljárnak velük szemben...
ez maga után vonhatja a szomszédi jó léti viszony eltűnését és egy örökös harc utálat kezdetét.
az embereken kéne "állítani" de hát...

hebdab # 2014.07.16. 08:49

Kedves fórumozók, segítséget illetve tanácsot kérnék.
Nem vagyok a feljelentgetős típus és elég sok mindent tolerálok, de a minap több esemény is kiakasztott és kíváncsi lennék, mit tehetek ilyen esetekben.

Egy nagy létszámú társasházban lakunk, melynek többsége bérlő, fiatal, és kisgyermekesek.

1.-21:28-kor nekiáll valamelyik felettünk lakó fúrni, amit kb. fél órán keresztül nem is hagyott abba, majd komótosan még beütögette a tipliket és nem ez az első eset. Egyszer már megkértem, hogy ne este tegye, hisz nálunk 16 hónapos kisgyerek próbálna aludni de a jelek szerint nem sok foganatja volt.

2.- Ugyanezen napon a felettünk lévő társaság a halk beszélgetésből hangos röhögéssé fajult partit tartottak a teraszukon, amikor is 23:57 kor megkértem őket, halkabban legyenek, mert nem tudok se én, se a kicsi aludni, ezt a kérésem egy "jól van"-nal nyugtázták és folytatták. Erre persze felcsattantam, hogy húzzanak befelé a teraszról, ne kint vihorásszanak, mert nemcsak engem, mást is zavarnak, erre a "hívjak rendőrt" válasz jött és még kb. 1-2 óráig folytatták.

A következő a kérdésem:

Hívhatok én ilyen esetben rendőrt? Nincs kedvem háborúskodni, de azt gondolom, ez már kimeríti a csendháborítás fogalmát, noha zenehallgatás egyéb zaj nem volt, de nyáron bezárt ajtók ablakok mellett se szeretnék aludni, mert egyedül az hozott megoldást.

Előre is köszönöm a véleményeket és elnézést a litániáért.

Üdvözlettel: Hegyi Barna

Véleményem # 2014.07.13. 18:35

persze

MrFotom # 2014.07.12. 13:20

Csendháborítás miatt idéztek be, de rendőri intézkedés nem történt előzőleg. Kérdésem az lenne, hogy ha nincs rendőri intézkedés akkor is fenn áll a csendháborítás?

brainshare # 2014.07.09. 07:38

T. Fórum!

Érden, kertes házban lakunk. A szomszédban - szintén kertes ház - egy "nyári konyha" jellegű melléképületben hosszabb ideje egy zenekar próbál,rendesen behangosítva a helyiséget, kizárólag hétvégeken, szombaton néha, de túlnyomórészt vasárnap ( érkeznek az autók, zenészek, zeneeszközök, ki-bepakolás).
Ez azt jelenti, hogy állandóan hallani lehet ugyanazt és ugyanazt a zenét ( még ha nem is bömbölő hangerővel, de zavaróan és ugye a ritmusszekció az meg elég ütemesen "zajong"), illetve amikor meg ki-be járkálnak az épületbe a családtagok, akkor gyakran a hétvégi délutáni pihenésből/alvásból a kihallatszó üvöltésre riadunk fel.
OK, a helyi jegyzőnél lehet birtokvédelmet kérni x ezer Ft illetékért.
Azonban lehet-e ettől "erősebb" - a megszüntetéshez indoklást adó - alátámasztást találni, pl. engedélyhez kötött, vagy területileg tiltott tevékenység-e, vagy a hétvégi időszakra vonatkoztatható-e valami ("csendrendelet?"). Mivel Pesten dolgozunk, a hétvégéinken pihenünk otthon, sok embert nem ismerünk, de a szomszéd ellenséges hozzáállásából már kaptunk ízelítőt, így a "megbeszélés" sajnos nem opció.
Van egy 2-év körüli gondozásba vett/örökbe fogadott (?) kisgyerek is abban a házban. Gyámhivatal lehet opció? Minden, a megoldás irányába vivő/mutató eszköz érdekel.

HelpMePlease # 2014.07.08. 20:07

Sziasztok!

Sürgős segítségre volna szükségem. Társasházban élek, a szomszéd vízvezetéke (wc vagy csap, nem tudom) minden használat során berezeg, mely rendkívül zajos hanghatásokkal jár. Idős emberről van szó, így naponta 15-20, vagy akár több alkalommal is előfordult már. Megjavíttatni nem hajlandó, még úgy sem, ha én állom a költségeket. Rendkívül idegölő számomra, hogy emiatt nem tudok pihenni saját lakásomban. Az éjjeli és hajnali rezgések kifejezetten "jól" szoktak esni... Emellett természetesen a tévét is előszeretettel bömbölteti. Közös képviselővel is beszéltem a dologról, de nem hajlandó segíteni, szerinte ehhez semmi köze. Mik a lehetőségeim és esélyeim? Hova tudok és hova érdemes segítségért fordulnom? Rendőrség? Jegyző?

A válaszokat előre is köszönöm!

efi99 # 2014.06.02. 14:04

Mondjuk ez typisch ungarisch, hogy melót azt csak 6-kor lehet kezdeni, akkor is, ha vasárnap van. Valaki keljen fel ezért a történelmi jelentőségű munkáért 4:30-kor, na és persze valaki meg 6:01-kor. 9-17-ig, mint köztudott, lehetetlen a fűnyírás (is), hétköznap meg pláne.
Nagy kár, hogy télen nem lehet, pedig milyen jó lenne, mondjuk dec 24 12-20-ig.

Agent Cooper # 2014.06.02. 12:03

Kedves Ciceri!

Javaslom, hogy amíg le nem vágják a füvet, addig menjen könyvtárba, ugyanis jogilag nem tud fellépni eredményesen a fűnyírókkal szemben.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Ciceri # 2014.06.02. 05:47

A segítségeteket kérem. A szentendrei Vszzrt feladata a fűnyírás Szentendrén.Ezt a feladatot idén damilos motoros fűkaszával végzik. Vasárnap reggel 6-tól 14 óráig . Mondanom sem kell, hogy a fűkaszának milyen borzalmas hangja van. Az őrület szélén állok a zajtól. Mit tehetek ellene?

Agent Cooper # 2014.05.26. 09:09

Kedves hokedli!

Amennyiben a társasház szervezeti és működési szabályzata vagy a házirend úgy rendelkezik, hogy bizonyos időtől (ez általában 20, 21 vagy 22 óra) a lakóknak tartózkodni kell az olyan magatartásoktól, amely másokat zavarhat, abban az esetben egyértelműen megvalósulhat a csendháborítás szabálysértése. A kiérkező rendőrök figyelmeztethetik a renitens lakót, helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy feljelentést tehetnek. Amennyiben a rendőrségi intézkedés ellenére folytatják a szabálysértést, abban az esetben az illetékes rendőrkapitányságon előállítják az elkövetőt.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

hokedli # 2014.05.24. 10:01

Tisztelt Jogi Fórum!

Abban kérném a segítségéküket, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az egyik szomszéd kihívja a rendőröket, mert véleménye szerint hangosak vagyunk. Szokásos probléma, társasházban lakunk... Ritkán, 1-2 havonta átjön hozzánk hétvégén (kizárólag pénteken, vagy szombaton) este néhány vendég. Ilyenkor rendszeresen feljön az alsó szomszéd jelezvén, hogy már elmúlott este 10 óra, és hangosak vagyunk, maradjunk csöndben, mert kihívja ránk a rendőrséget. Véleményem szerint persze nem vagyunk hangosak, nem szól a zene, csak beszélgetünk. Kicsit azért nonszensznek tartom a dolgot, hogy saját lakásomban nem fogadhatok vendégeket 1-2 havonta egy hiperérzékeny szomszéd miatt. Tisztelettel érdeklődnék, hogy létezik-e egyáltalán még az a fogalom, hogy csendháborítás? Milyen következményei lehetnek, ha kijön a rendőr? Mi történhet, ha kijött a rendőr, jelezte, hogy legyünk csöndeben, és még sem leszünk. Válaszukat előre is köszönöm!

Véleményem # 2014.05.20. 17:13

biren60

Önkormányzatnál a helyi illetékest meg lehet keresni talán tud segíteni.

Amúgy ez necces, hogy csendháborításnak elmenne...

Ha a cseresznye megérik és leszedik akkor megszűnik a probléma gondolom.

( Falun szokás még, hogy nyest riasztót használnak, ezt 4-5 házzal odébb is lehet hallani kicsit zavaró, de ilyen miatt a közvetlen szomszédnak nem volt problémája és másnak sem. )

biren60 # 2014.05.19. 10:23

A szemközti szomszédom / nem lakik ott, csak napközben jönnek ki időnként/ cseresznyefája az ablakaimtól /háló, nappali/ kb 20 m-re van. Két napja egy seregélyriasztót akasztott rá.Olyan hangja van, hogy vallatni lehetne vele.Zárt ablak mellett, tévénézés közben is nagyon zavaró. Éjjel nem tudunk tőle aludni, folyamatosan fáj a fejem, nappal is zárt ajtó mellett vagyunk. Kértem, hogy csináljon vele valamit, eredménytelenül.Kérdezném, hogy mit lehet ez ellen tenni. Köszönettel: biren

Véleményem # 2014.05.13. 06:13

vmaxter

Beszélni a hangoskodó illetővel amikor éppen lehet.
Bejelentést tenni a rendőrségre. ( minél többet, hogy lépjenek. )
Ha nem történik érdemi változás egy bizonyos időn belül akkor esetleg egy levelet írni a rendőrségen a megfelelő vezetőnek vagy az önkormányzatnak vagy ha társasház akkor közös képviselő vagy ami még van. Hivatalos utakat kell járni, nem pedig az ingatlan területére bemászkálni mert vissza nyal a fagyi.

vmaxter # 2014.05.10. 20:28

Tisztelt fórumozók!

Kétszer történt meg velem, hogy kénytelen voltam bemenni mások ingatlanjába, mert egyszerűen nem volt senki hajlandó előjönni vagy nem hallották a csengőt a saját lakásukban a hangos zenétől. Ez gondolom magánlaksértésnek minősül. Azonban a borzasztó hangosan dübörgő zenét már nem bírtam tovább. A rendőrség meg nem igazán tesz semmit. Mit lehet ilyen esetben tenni?

Köszönöm!

Véleményem # 2014.05.09. 07:02

ppkrisz

Valamit csak mondtak azok a rendőrök, talán nem néma embereket küldtek ki. Kizártnak tartom, hogy ezért feljelentést tett volna bárki. Ha mégis akkor sem történt csendháborítás.

ppkrisz # 2014.05.01. 20:45

T.Fórumozók!
Van egy telkünk Mogyoród hatáskörzetébe tartozó zárt kert besorolású részén. Ma kimentünk füvet nyírni,igaz hogy ünnep nap van(május 1)dehát az nem belterület és most érünk rá.a lényeg hogy az egyik szomszéd ránk hívta a rendőröket csendháborítás miatt! igaz hogy fűkaszával vágtuk a füvet és kb 2óra alatt lettünk kész. A rendőrök kijöttek, de nem mondtak semmit, mert addigra már rég kész voltunk, én mondtam nekik, hogy ez egy zárt kert és itt hivatalosan minden ház mezőgazdasági épület. Az más kérdés, hogy rendes házak is vannak ott, a legtöbb csak hétvégi ház, de páran már kiköltöztek, mint a feljelentőnk is.A kérdés az, hogy a zárt kert részen tényleg fel lehet jelenteni valakit zaj miatt??(fűnyírásért)

szunyi13 # 2014.04.25. 10:26

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, futok egy kőrt az Önkormányzatnál, aztán majd meglátjuk.