csendháborítás


KonyaK # 2005.12.11. 07:40

Kedves Fórumozók,

A segítségeteket kérem egy számomra fontos ügyben:
Az alsó szomszédommal nem tudok zöldágra vergődni, hogy ne hallgassa olyan hangosan a zenét, mert zavar. Egész nap csak a dübörgést hallani lentről.
Viszont a többi szomszédja - nem tudom miért, de - nem panaszkodik.
Mi a gyakorlat arra, hogy valakit fel lehessen jelenteni csendháborításért? És ez nekem mivel járna? Többszöri vallomástétel, stb?

ObudaFan # 2005.12.11. 11:49

Ez elsősorban nem szabálysértési kérdés (hacsak nem késő éjszaka hallgatja így), hanem birtokvédelmi kérdés. A jegyzőnél lehet kérelmet előterjeszteni, de sokat ne várj tőle.

haaat # 2006.01.03. 12:57

"Ez elsősorban nem szabálysértési kérdés (hacsak nem késő éjszaka hallgatja így), hanem birtokvédelmi kérdés. A jegyzőnél lehet kérelmet előterjeszteni, de sokat ne várj tőle."

Nos ez nem így van, mert a csendháborítás törvényi tényállása nem tartalmaz sem idő, sem hely korlátot. "...aki ...indokolatlanul a megengedettnél nagyobb zajt kelt..., amely ..." A jegyzők azonban fáznak az egész eljárástól, mert 1. bizonyítási problémák vannak, 2. az indokoltság és a megengedettnél nagyobb-ság is képlékeny.

gabex # 2006.01.05. 12:35

hello!
csak nem kossuth térnél laksz?

haaat # 2006.01.05. 19:59

Nem. ad1. Közigazgatásban dolgozom, ad2. panellakó vagyok, ad3. szüleim (sokadmagukkal) évekig hadakoztak egy neves vandéglátóval.

julius # 2006.01.05. 21:37

Kedves KonyaK!
A csendháborítás bizony szabálysértésnek minősül időponttól függetlenül.
Azt javasolom Neked, hogyha újfent úgy hallgatja a kedves szomszéd a zenét, hogy az kellőképpen áthallatszik és zavar téged, akkor a 107-re tegyél bejelentést.
A kiérkező rendőrjárőr először a lakásodban hallgatja meg az "áthallást", majd ezt követően intézkedni fog a szomszéddal: igazoltatja, és figyelmezteti arra, hogy amennyiben legközelebb is rendőri intézkedésre kerül sor ez miatt, abban az esetben hivatalból tesz az önkormányzat szabálysértési hatóságához feljelentést. Amennyiben ez megtörténik, akkor az intézkedő rendőrök lesznek a korona tanúid.
Üdv.,
Julius

Kandi # 2006.01.12. 12:22

Biztos én vagyok kishitű, de olyan rendőr nincs, aki erre kijönne. A mellettünk lévő ház szellőzője folyamatosan rossz. A házból még egyik lakónak sem sikerült kihívni a rendőrséget. Többnyire azt mondják, hogy költözzünk vidékre, ha zavar a zaj.

csellos # 2006.01.12. 12:34

A hangos zenére bizony kijön a rendőr. Ez nem hit kérdése, én több ilyet tapasztaltam. (Mindkét oldalról, buli résztvevőjeként is.) Ha mégsem, a rendőr nem teljesíti hivatali kötelességét... Egyébként "jól" kell bejelenteni.

A szellőző kérdése más ügy. Ott a rendőr nem tud intézkedni, minek menne ki. Közvetlenül a Jegyzőhöz érdemes fordulni (Bár mint ObudaFan írja, ne várj sokat). Érdemes azonban a bejelentést többeknek aláírni, vagy mások nyilatkozatát beszerezni arról, hogy az így van. Mert kapacitáshiányra, jogkörre, meg fedezethiányra hivatkozva szinte biztos, hogy ki nem mozdulnak az irodából, csak ha feltétlenül rákényszerülnek.

Kandi # 2006.01.13. 12:02

szia csellos!

Koszi a hozzaszolasodat!

Hozzank (hazunkba) nem jott ki, gondolom, ez fugg a rendorsegtol, attol is, hogy pont mennyi ugyuk van, vagy nem tom.

A szellozonel elsore a masik haz kkepviselojet keresnem meg, de egyelore senki nem tudja, hogy ki az. Maj megprobalom kaputelefonon. Hatha, ok nem is tudnak arrol, hogy bazi hangos a szellozojuk.

hang # 2008.01.25. 02:09

hello!

A pincénkbe költözött újonan egy zenés-szórakozóhely. Estétől hajnalig nem lehet aludni tőle, egész este megy a dübörgés. 4X telefonáltam a rendőrségre, harmadjára jöttek csak ki a 6 nap alatt. Közölték újfent érdeklődésemre, hogy amikor kint voltak a rendőrök, éppen nem volt hangos a zene. Nálam a lakásban nem jártak meggyőződni, hogy mi a helyzet.

Mit tudok tenni, azért hogy ne úgy menjek másnap dolgozni vagy csak azért hogy ne úgy keljek mint egy mosott.....??????

Köszönöm!

cadbage # 2008.04.23. 09:35

Sziasztok!

Van egy zenekarunk és a belvárosban próbálunk,a pincében, méterekkel a föld alatt, emeletetek és vasajtók sokasága választ el minket a külvilágtól ám egyesek mégis hallani vélnek minket hangszigetelés ide-vagy oda. A kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség arra (pl vállalnánk egy zajszintmérést),hogy bebizonyítsuk és igazoljuk,hogy az este legkésőbb 9kor kiszűrődő lábdobhang nem zavarhatja a utca másik oldalán lévő szomszéd (képzeletbeli) gyermekét és hogy ne fenyegessen rendőrséggel és feljelentéssel.

köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.23. 09:41

Feljelentett már? Nem? Akkor meg?

gelar # 2008.05.06. 06:07

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Édesanyámék háza mögött garázssor húzódik (kertes házak, zöld övezet). Az egyikben (sajna nem tudjuk, hogy melyikben) egy együttes szokott gyakorolni. A hangerőről annyit, hogy ha kint vagyunk az udvaron és szeretnénk beszélgetni, akkor az csak úgy lehetséges, ha torkunk szakadtából üvöltünk és ekkor kb 20-30 cm-re állunk egymástól. Ez lassan két éve megy. Valószínűleg még középiskolások lehetnek, mert iskolaidőszakban elsősorban hétvégén (volt, amikor este), nyáron pedig hétköznap is ezt játszák. Már többször telefonáltak szüleim a rendőrségre, de mindig azt kapják, hogy nem tudnak mit tenni. Van, amikor kijönnek, de olyan is van, amikor azt mondják, hogy nincs sazabd rendőrautó és nem tudnak kijönni. Édesanyámék is valamint velük élő nagyszüleim is nagyon betegek, kellene nekik a pihenés. Most legutóbb vasárnap 11 körül kezdték el és dél körül hagyták abba rendőri intézkedésre. Mikor kijöttek a rendőrök, azt mondták nekik, hogy éppen egy koncertfelvételt csinálnak és azért ilyen hangos a zene és kb 20 percig fog még tartani és ebbe a rendőrök beleegyeztek. Kérdésem az lenne, hogy mit tudnánk tenni? Borzasztóan zavaró, hogy van oyla, hogy este 11-kor még a dobszólót hallgatjuk nyári időszakban, amikor jó idő van és nyitva van a garázsajtó. Semmi hangszigetelés nincs a garázson. Segítségeteket előre is köszönöm.
Gelar

Főlökött # 2008.05.06. 16:29

Tisztelettel

  • Közegnek írni és kérdezni ( tájékoztatást kérni ), mit tettek a bejelentésben foglaltak megszüntetése érdekében. Esetlegesen kérni ugyanezt az ügyészségtől is, párhuzamosan....

Illetékes önkormányzat jegyzőjénél bejelentést-feljelentést tenni és kérje ki a közegtől a készült jelentéseket - intézkedéaseket az esetről. Lépjen annak megszüntetése érdekében.

Nagy vonalakban ennyi első körben.

---------------
  • Lökött
*proxenos* # 2008.05.06. 18:46

Kedves Cadbage!

Rendőrséggel és feljelentéssel csendháborítási ügyben csak fenyegetőzni lehet, mivel az „illetékes elvtárs” ilyen ügyekben az önkormányzat jegyzője mivel a csendháborítás nem bűncselekmény hanem szabálysértés valamint a birtokháborítás egyik formájának tekinthető. Amíg ha a rendőrséget akarja hívni addig minden rendben, fel is lehet ajánlani a mobilt. A rendőrség nem szereti az ilyen riasztásokat, ha együttműködőek és udvariasak vagytok, nem háborodtok fel és egyébként is mindent rendben találnak többet nem fognak kijönni a rendszerint unatkozó, szociális életét egyhangúnak érző szomszéd hívására, ha akkor is fenyegetőzik ha jönnek a rendőrök, esetleg trágár módon ordítozik veletek, és ezt szerencsés esetben nyilvánosan teszi, fel kell jelenteni garázdaságért, és ha 50.000 Ft bírságba fáj neki hogy hangokat vél hallani, akkor talán kigyógyul a paraoid kényszerképzetéből. (Rendelkezem egy hasonló habitusú szomszédasszonnyal, pedig én nem is zenélek, csak Tv-t nézek de azt se hangosan, de a zaklatás tényállásának az említése csodákat tett, már 4 hónapja csendben van.)
(Természetesen van akiknél valóban történik csendháborítás, azokra a fentiek természetesen nem vonatkoznak.)

Üdv, Proxenos

*proxenos* # 2008.05.06. 18:52

Azt majd elfelejtettem hogy 22:00 óráig nem lehet elkövetni az este folyamán a csendháborítást, csak utána.

Üdv, Proxenos

monalisa1 # 2008.05.06. 19:25

Tévedsz. Adott esetben fényes nappal is el lehet akkora zajt csapni aminek okán panaszt lehet tenni.

*proxenos* # 2008.05.06. 22:01

Rendben, valóban revideálandó az előző megálapításom, azonban ha jól tudom a helyi önkormányzatok meg szoktak jelölni egy időlimitet amitől kezdve szigorúbban veszik a zaj okozást és ha jól tudom ez általában 22:00 tól érvényes tehát alapvetően éjszakára vonatkozik. Egyébként esetenként vizsgálandó a zaj indokolatlanul „nagy” mértéke. De termnészetesen nappal is lehet csendháborítani, bár szerintem az már a zajszennyezéshez állhat közelebb természetét tekintve, de itt is lehet hogy tévedek.

Üdv, Proxenos

monalisa1 # 2008.05.06. 22:58

Pl. többen is, többször is panaszolták már itt a fórumban a non-stop harangozást és/vagy a "csilingelő" autót - szóval nappal is "zajt" kelteni...

kadaj01 # 2008.05.07. 07:00

Nálunk, társasházban a belvárosban akartak tánciskolát csinálni. A ház közgyűlése 100%-an leszavazta, de azóta is csinálják, arra hivatkoznak, hogy ők "dolgoznak"... el lehet képzeni, milyen ez. Dübörög a zene, orditoznak, ugrálnak, ismeretlen emberek a házban. A közös képviselő már többször felszolitotta őket írásan, hogy hagyák abba, semmi válozás. Jelenleg a lakókkal kártalanitási pert fontolgatunk.

Tristen # 2008.05.10. 14:00

Köszöntelek Benneteket! Még új vagyok itt, de a következő dolog érdekelne! Egy vidéki kisváros 10 emeletes társasházában lakunk! Fellettünk egy 7 és egy 6 éves kisgyermekes család, ahol el lehet képzelni mennyire zajlik az élet! Hétvégeken szinte alig lehet létezni a gyermekek szaladgálásától, valamint ünnepnapokon rémálom van, ha nem is az Elm utcában, hanem nálunk.... Kérdésem, mit lehet tenni? Nem vagyok gyermekgyűlölő, de éppen a fent nevezett család miatt, szinte már nem bírom elviselni az utcán lévő gyermeket sem! Már több ízben beszélgettünk a gyermekek szüleivel, de annyi választ kaptunk, hogy ha nem tetszik, el lehet menni! Sajnos nem állunk anyagilag olyan jól, hogy elköltözködhessünk, bár megtehetnénk, és akkor magunk mögött tudnánk azt az immáron 6 évet, amióta tart ez az állapot! Jeleztem már egy két hivatalos helyre, semmi eredménye, most éppen a városi jegyzőnek készülök írni, hogy adjon felvilágosítást, mit lehet(ne) tenni az esetünkben! A szülőkkel éppen csak köszönőviszonyban vagyunk, és speciel még az arcukat sem bírom elviselni.... Várom válaszaitokat, mit lehetne tenni.... Lehet számotokra nem okozna ez gondot, de nekünk és nekem még jobban, iszonyatosan zavaró.

Pjotr # 2008.05.10. 16:38

Semmit, nem tilthatod meg senkinek, hogy járkáljon és beszélgessen a saját lakásában.

Tristen # 2008.05.10. 17:00

Én azért írok a városi jegyzőnek, és kérem, a gyermekjóléti szolgálatot is, hogy vegyék a gyermekeket "jegyzékbe", mivel az édesanya tudomásom szerint néha italozik, bár ez nem biztos... szóval eleve veszélyezteti a gyermekeit, és néha nagyon csúnyán beszél velük! Ezen a nyomvonaolon eltudok indulni, és ha már a család dinamikájába tudok változást előídézni, ez is valami! Hangsúlyozom az italozást csak hallottam! egyelőre ennyit, folyt. köv. ....

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.10. 18:08

Nana, ha egy anyát azzal fenyegetnek, hogy "jegyzékbe" veszik gyermekeit, anyatigrissé is válhat.

tomas64 # 2008.05.10. 18:41

Nem jegyzékbe, hanem védelembe veszi a gyermek a veszélyeztetett kiskorúakat.
De óvatosan az ilyen jelezgetésekkel: először is az általad leírtak zavaróak, azonban mások zavarása nem meríti ki a kiskorú veszélyeztetésének fogalmát, de esetlegesen a hamis vádét igen.