csendháborítás


efi99 # 2013.09.08. 17:30

Akkor kénytelen leszel hangoskodni, amikor ők alszanak.

szunyi13 # 2013.09.08. 16:27

Valaki kérem segítsen!!!
Van 2 "jó" szomszédunk. Az egyik munka után és szombat vasárnap is folyamatosan autókat lakatol, csiszol, fényez. Nincs olyan nap, amikor csend lenne. Tudtommal nincs engedélye, hogy itthon autókat lakatoljon, bár ez a szakmája. Többször szóltunk, h hagyja abba, legalább a hétvégeken, mert nem tudunk pihenni. A másik majd minden hétvégén bulizik, de persze nem csendben, ordítanak egész éjjel, ráadásul vasárnap szinte egész nap ő is vagy csiszol, vagy stihl fűrésszel vágja a fát. Mind ketten még ennek tetejére fáradt-olajjal fűtenek, persze ezt most nyáron nem tették, de lassan jön a fűtésszezon. Ha feljelentem őket, semmit nem érek el, sőt még jobban elmérgesedik a helyzet. Normálisan nem lehet velük beszélni, mert primitív mind a kettő, ők azt csinálnak, amit akarnak. Mit tehetnék? Költözés kizárt, mivel ők jöttek ide 2-3 éve. Előre is köszönöm, ha valaki jó tanáccsal lát el.

hannah # 2013.08.24. 12:24

Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, igen, én is erre gondoltam, aláírás gyűjtésre. Ma megkérdeztem az önkormányzatban, és Ők a birtokvédelmet ajánlották (szintén kérjük többen). További csendes, nyugodt lakhatást Mindenkinek :)

juju # 2013.08.23. 15:16

Kedves hannah
Nagyon hasonló helyzetben voltam. Az önkormányzatnál és mindenhol csak enyhe fejcsóválásos sajnálkozást sikerült elérnem.
Valahogy olyan színezete volt a dolognak a tulajdonos részéről leginkább, hogy az én egyéni érzékenykedésem a baj.
Csak akkor kezdtek komolyan venni, amikor aláírásokat gyűjtöttem a házban.
Nem nevesítettem azt, hogy kikről szól.
A házirend és a közösségi normák betartását kérjtük.
Ezt az aláíráslistát egy helyi civil szervezet vezetője vitte el a tulajdonosnak és nem nevezett meg engem, mint "főszervezőt", bár a tulajdonos most is arra felé menekült, hogy biztosan csak én érzékenykedek. 21 aláírás volt. Erre már volt lépés. Nyugalomban élek most. A lakás most is albérlet, három felnőtt lakik benne, mégis nyugalom van. Tudok hasonló esetet egy vidéki város kertesházas utcájáról, ahol szintén az segített, hogy az utcában többen is aláírták.
Üdvözlettel

Véleményem # 2013.08.23. 14:04

hannah

A társasház, tömb házak hátul ütője ez... Gyakran előfordul máshol is ez...
Minden békés eszközt meg kell keresni a megoldásra.
Ha olyan hangosak akkor lehet a rendőrséget is értesíteni esetleg...
Ha gyakran és sokszor megismétlődik ez, esetleg intézkedik egy hatóság is valamilyen szankcióval akkor lehet, hogy sikerül a lakókat lecsitítani de benne van a pakliban, hogy még jobban elmérgesedik a helyzet.

hannah # 2013.08.23. 12:33

Kicst félreérthető az előző bejegyzés. Miután felszólította a közösképviselő a tulajdonost, a tulajdonos bíztatja Őket.

hannah # 2013.08.23. 12:30

Tisztelt Szakértők! Bár úgy látom ennél a bejegyzésnél kizárólag csak panaszosok vannak:) De leírom a problémámat, hátha valaki tud valami okos tanácsot adni. Kb. 3-4 hónapja költöztek albérletes lakásba a fölöttem lakók, akik igen hangos, és durva népség. MIkor egy hétig hallgattam az ajtócsapkodásukat felmentem szólni, hogy legyenek szívesek ne csapkodni, mert ez borzasztóan hangzik, onnantól kezdve, még durvábban és még erőteljesebben csapják be. Írtam a közösképviselőnek, hogy szólítsa fel a tulajdonost, hogy szóljon az albérlőinek a normális "emberi" viselkedés szabályairól. Semmi látszatja, sőt, még Ő is biztatja az albérlőket, hogy Ők ugyanolyan jogon laknak itt. No és ezt tetézve azzal, hogy néha 10-15 ember hangoskodik esténként, mikor összegyűlnek. Van-e valamilyen jogi lehetőség (kérhetek-e birtokvédelmet?), hogy megszűnjön ez az egész hercehurca, vagy türnöm kell a saját lakásomban, hogy albérlők ezt tegyék. Amig ide nem költöztek, egy csendes nyugodt ház volt.

Beatrix777 # 2013.08.10. 22:14

Tisztelt Szakértő!

Tehetek-e annak érdekében valamit, ha a társasház - amelyben lakunk - földszintjén működik egy bár, amely késő éjszakáig nyitva van és a nagy hangzavar miatt nem tudunk pihenni? Ha betelefonálok a rendőrségre, hogy csendháborítás miatt feljelentést kívánok tenni, akkor jogos a kérésem? Számomra ez azért nem egyértelmű, mert ez egy szórakoztató "centrum" és nem magánház. Nem tudom rájuk vonatkozik-e az a szabály, hogy este 10 után ne őrjöngjenek, kiabáljanak az emberek? Rettentően zavaró, hogy nem tudunk pihenni és senki nem tesz semmit a társasház lakói közül, pedig sok embert zavar. Mi teljesen a város központjában lakunk, nem forgalmas, idegenforgalmi városról van szó. A nyitva tartása a szórakozóhelynek éjjel 2-ig tart és bizony van, hogy 3-kor sem zár be. Van, hogy éjjel két órát tudok aludni és úgy megyek másnap dolgozni, kialvatlanul.Bármely évszakról is legyen szó, mindig dorbézolnak a vendégek és nem csak két napon egy héten, hanem legalább 5!

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Beatrix

vickyke # 2013.07.20. 16:57

Üdv!A problémám a következő:Kertes házban lakunk és a szomszédunk 2 Kakadut tart.A Kakaduk hangos, éles,visító, rikácsoló hangjukat szeretik kiadni magunkból,2 hónapja MINDEN reggel erre kelünk,egész nap rikácsolnak ugyanis a teraszunktól 1 méterre vannak.Erre a fajra szigorú engedélyezés van,azt,hogy ezekkel az engedélyekkel rendelkeznek e, nem tudom.Próbáltam beszélni barátságosan a szomszéddal, hogy tegye a ház másik oldalára,hogy halkabban halljuk, erre azt a választ kaptam, hogy akkor ők nem tudnak közlekedni, illetve, hogy mi is hangosan beszélgetünk a lakásban.Nyilván arra nem gondolt, ha ők hallják a mi beszélgetésünket, mi az övékét ugyanúgy halljuk..Kértem, hogy akkor rakjon fel egy hangfogót, amire azt mondta, hogy arra nincs pénzük.Megjegyezném, a 2 madár piaci ára 700.000Huf.Kétségbe vagyok esve, mert már az idegeinket táncolnak, ráadásul vizsgaidőszakom van, ami a Kedves szomszédainkat nem érdekli...
Mit tudok ilyen esetben tenni???
Előre is köszönöm
üdvözlettel,Viktória

Véleményem # 2013.07.02. 13:19

Ha elkészül a bolt, akkor nem fognak fúrni faragni tovább...
Türelem.

Martin98 # 2013.06.29. 13:52

Üdv Mindenkinek!
Az a problémánk hogy Zuglóban a panel aljában nyílik egy új bolt és most újítják fel. Szombat reggel 7:30-kor keltünk arra, hogy ütvefúróval fúrják a falat. Ez volt múlthét vasárnap is. Az üzlethelyiség a házhoz tartozik. Mit lehet tenni, hogy ez ne forduljon elő mégegyszer?
Köszi a válaszokat.

Martin98 # 2013.06.29. 06:29

Üdv Mindenkinek!
Az a problémánk, hogy a ház aljába nyit egy nemzeti dohánybolt, és most építik be. Szombaton és vasárnap is reggel 7; 30-kor már fúrnak és az egész panel attól zeng. Erre keresünk megoldást. Köszi!

monalisa1 # 2013.05.05. 21:50

Ha esetleg megoldható "zajos" éjszakán a gyermek aludjon védettebb szobában.

efi99 # 2013.05.05. 19:32

Sajna 10-ig könnyen lehet, hogy még engedélyezett is bömböltetni.
Valószínűleg mind a rendezőség, mind a nagyérdemű hallgatóság azon IQ-harcosok csoportjába tartozik, akik szerint a zene csak akkor jó, ha azt nem csak a hangszórótól 15 méterre álló, hanem az 1000 méterre lakó is kiválóan hallja.

Véleményem # 2013.05.05. 14:06

A helyi önkormányzatnál lehet futni pár kört a reklamáció érdekében. De sok mindent nem lehet tenni, persze költözni...de az nem úgy van manapság.

Lili133 # 2013.05.01. 11:35

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy ahol lakom nem messze van egy művelődési ház,ami előtt jó időben tartanak rendezvényeket. A hangerő olyan hangos hogy csukott ablaknál is zavaró,ráadásul este 10-ig 11-ig is szól a zene,van úgy hogy délutántól. Kicsi gyerekem van akit nehezen lehet így elaltatni,ráadásul iskolába jár,és ilyenkor másnap elég nehezen tud felkelni. Lehet ilyenkor valahol reklamálni a hangerő miatt,vagy tűrni kell,vagy pedig el kell költözni. Szinte lehetetlenség így pihenni.
Köszönöm szépen előre is aki tud segíteni!!

monalisa1 # 2013.04.03. 20:12

Ki kell hívni az ügyeletes orvost ad neki nyugtató injekciót és/vagy mentővel beviteti a pszichiátriára. Jó esetben egy ideig bentartják megfigyelésen.

somogy # 2012.12.26. 13:52

Sziasztok!
Nagyvárosban élünk családi házas környezetben a belváros 5 percre van gyalogosan és sajnos ezen a környéken megengedett az állattartás(vesztünkre).
Az udvarunkat 2 szomszéd veszi körül ebből kettő állatot tart,konkrétan kakasokat és tyúkokat.Volt már összetűzés velük,írtunk is az önkormányzatnak,vizsgálják ki az ügyet,rettenetes a bűz és a rikácsolást meg egyszerűen nem lehet kibírni.Éjjel kettőkor rázendítenek ami tart egész délelőtt,majd kis szünet után újra rázendítenek.Arról nem is beszélve hogy az egyik az udvarunk tövéhez hordja a ganét és már feljebb is van az ő földterületünk mint a miénk.Az önkormányzat nem tesz semmit,kifizettünk 3ezer forintot is hogy kivizsgálják az ügyet és elutasító választ kaptunk,arról nem is beszélve hogy a problémára konkrétan nem is tértek ki.....
Kisbabával nem lehet kimenni az udvarra mert egyszerűen nem lehet megmaradni,büdös van és zaj.
Megőrülünk!!!!
Nekünk nincs jogunk nyugodtan élni????????
Ez már kibírhatatlan!!!!!
A szomszéd azt mondta költözzünk el vagy menjünk idegorvoshoz.
Mondja meg valaki mit lehet ezek ellen tenni?????????

Stormhunter25 # 2012.01.22. 13:01

Sziasztok!

A következő problémám van. 8 emeletes házban lakunk a 7. emeleten. A szomszédban egy idős néni lakik, aki minden alkalommal amikor valaki a lakásunkban mondjuk este 9 után a fürdőben vagy a szobában normál hangerővel beszél, esetleg nevet, átdörömböl, valamint hangosan és nyomdafestéket nem tűrő módon káromkodik. Tegnap 1-2 barátunk feljött hozzánk beszélgetni, öten voltunk összesen. Borozgattunk beszélgettünk nevettünk. Nem ordítottunk, nem szólt zene. A néni ezután ráfeküdt a csengőnkre, és mikor kimentünk újra szidalmazni kezdett és kiabálni velünk, majd miután ezt megunva ott hagytuk kihívta a rendőrséget. A rendőrök kijöttek, (egyébként teljesen korrektek voltak,egy szavam sincs azzal kapcsolatban, ahogy ők végezték a munkájukat) igazoltatták, és figyelmeztették a lakás tulajdonosának lányát. Ők is mondták, hogy "kiérkezésükkor csendháborító tevékenységet nem tapasztaltak", de azt is mondták, hogy ha még egyszer kihívják őket, akkor a lányt azonnal előállítják a kerületi rendőrségen. Kérdésem, hogy ez pontosan mivel jár, lehet-e ilyet csinálni, és hogyan lehet ezellen védekezni? Ha akarom kihívom kétszer a rendőröket valakire és elviszik? Előre is köszönöm!

óbudai # 2011.12.07. 15:23

Sziasztok,

kérdésem a következő lenne: mit tehetnék azzal a szomszéddal, akihez pár hónapja átmentem szólni, hogy hétköznap este 10 után vegyék halkabbra a figurát amit felmenőim emlegetése után meg is tettek. Azóta a heti rendszerességű összejöveteleiket 10 körül abbahagyják (tehát a házirendet nem sértik), viszont addig úgy üvöltenek ahogy a torkukon kifér (sokszor hangosabban mint az áthallatszódó zene). Mivel mindkét lakás egyszobás és a nappali/hálószoba illetve a fürdőszoba fala közös (ráadásul vékony is), ez elég zavaró - főleg, hogy látogatásom óta a mélynyomót áthelyezték az előbbi helység falára, így a ruhásszekrény amit szigetelésképp elé toltunk, mit sem ér. Próbálkozásomra, miszerint jussunk kompromisszumra a dologban, annyit reagáltak, hogy tőlünk is átszűrődik a nevetés, stb. azonban mikor méltatni kezdtem az átszűrődő zajok és az állatias üvöltés közti különbséget, elzárkóztak a további megoldáskeresés elől. A gondnok szerint oldjuk meg magunk, a felső szomszédot nem érdekli mert hozzá kevésbé hallatszik fel, ráadásul idős és rosszul hall viszont nálunk kifejezetten zavaró mikor egy hosszú hétköznap után este 9-fél10kor rezonálnak a falak a basszustól.

Segítségeteket, ötleteiteket előre is köszönöm!

egy óbudai

mylon # 2011.10.19. 10:15

Ha ő feldörömből, te meg kopogj le :D Egyszer csak megunja. Nekem se tetszik sok minden, amit itt csinálnak, de elfogadom, mert ők is elfogadják, ha esetleg én hangoskodom. ennyi.

mylon # 2011.10.19. 10:14

Amíg nem csendidőben hangoskodsz, szerintem nem tudnak mit csinálni. Nálunk Este 10-től reggel 8-ig van a csendóra, illetve a gyerekek miatt 12-től 15-ig. De attól még zajonganak délben, meg fúrnak más szomszédos házban. Sajnos ez van, egy társasházban kénytelen mindenki alkalmazkodni a másikhoz. Egy kolléganőmre egyszer délelőtt 11-kor(!) kihívták a rendőrséget, mert takarított és hangosan hallgatta a zenét. Becsöngettek hozzá, ő meg kerek szemekkel nézett. Megkérték, hogy kicsit halkítsa le, de semmi több. Aztán gondolom a rendőrök is jót röhögtek, hogy ilyenért kihívták őket...

edina82 # 2011.10.19. 10:01

Kedves Mindenki!

Szeretném segítségeteket kérni. Egy éve lakunk a párommal egy 10 emeletes panelház 4. emeletén.
Az alattunk lakó 30 év körüli hölgy néha néha erősen feldörömből, olyan szinten , hogy abban a pillant frászt kapunk.

Volt olyan, hogy felfúrtunk egy tükröt (két lyuk) és máris “jött” a feldörömbölés. Ez csak egyszer törént meg, de volt, hogy más lakó fúrt és az alattunk lakó szomszéd, akkor is feldörömbölt hozzánk. Volt arra is példa, hogy este csendben ültünk a számítógépnél és hírtelen frászt kapunk a hangos dörömböléstől.

Tegnap feljött a kedves szomszéd és megkérte a páromat, hogy mondja meg nekem, hogy reggel kopog a cipőm, amikor elmegyek dolgozni és ő ettől nem tud aludni. Sorolta, hogy van hogy ajtó nyikorgást hall tőlünk.
Hétvégén bútor tologatást hallott. Hozzá tenném, nem tologattunk bútort.
Én is hallom, ha felettünk levő szomszéd el megy fürdeni, wc-re, vagy a konyhában kihúzza a széket az asztalalól , hogy leülljön. De eszembe nem jut felmenni és szólni emiatt, vagy a gondnoknak szólni, hogy hangosan húzogatja a széket a konyhában.

Nos, az alttunk lévő szomszéd már azzal fenyeget, hogy beperel a kopogós cipőm miatt.

Amikor felhúzza a redőnyét úgy, hogy beleremeg az egész ház, akkor én is menjek beperelni? Eszembe nem junta…
Én úgy érzem, hogy a hölgy idegrendszerével van probléma. Én 30 éve panelban lakom, tudom, hogy vannak átszűrődőhangok, ami a panel átka. Ennyi…

Szeretném megtudni, hogy valóban csendháborító vagyok, jogos-e, hogy ezzel fenyegetőzik?
Megjegyzem, nem csapunk zajt, nem üvöltetünk TV-t, zenét. Egyszerűen ketten élünk a lakásban, mint minden más normális ember. Perelhető vagyok? És ha igen, akkor ennek mi az alapja és hogyan bizonyítja? Ő nem perelhető azzal, hogy éjnek évadján feldörömből?

Köszönöm a hozzászólásokat előre is!

Hjanos # 2011.10.18. 11:32

Zárt kert -nek mínősített vízparti övezetre(nem üdülő vagy lakott bel/kül terület) is vonatkoznak a csendháborítás szabályai?

rogers # 2011.10.10. 07:46

Most hogy ezeket a sorokat írom, be kellett zárnom az ablakot, mert akiknek iskolába kellene lenniük, ordibálnak, hogy mit csinálnak az rejtély, igaz a múlthéten sem voltak iskolában,(egyébként szemben laknak). Az ajtót nem zártam be de így is lehet hallani. Ha az ember zenét hallgat egy idő után ha beleun kikapcsolja. De ezeket nem lehet kikapcsolni (csak egy módon).