csendháborítás


juju # 2010.10.02. 19:46

Kérem segítsetek!!
10 emeletes panelházban lakom. a felettem lévő 35 m2-es garzon lakásba kissebbségiek költöztek albérletbe.
A lakás minikonyhás, tehát igazán tartózkodni csak az egyetlen szobában lehet. Nem tudom pontosan hányan lehetnek, a szomszéd és a hangok alapján időnként öten-hatan is tartózkodhatnak az egyetlen szobában. Fogalmam sincs, hogy mit csinálnak, de nagyon idegesítő, hogy időnként olyan erős dübörgés, zubogás, cipőkopogás hallatszik, bútorzuppanás.
Mivel nem folyamatos zaj, idegileg teljesen kikészítő,szinte megijedek, amikor hirtelen egy nagy dübörgés hallatszik azután megint csend, azután megint valami zaj.
Vége van a nyugalmamnak? Borzalmas.
Hogyan lehet ezt bizonyítani? Kétoldalt nagylakások vannak és arrafelé nem terjed úgy a hang. A felettük lakó egy idős asszony, aki megmondta, hogy ő nem akarja magát megveretni.
A többieket nem érinti annyira a zajokozás, hogy tanuskodjanak a kisebbségiek ellen.
Kérem aki tud segíteni, írja meg nekem az akciótervet

jherend2 # 2010.09.30. 21:20

(A szervezett zaklatásról bővebben itt /is/ lehet olvasni: http://szervezettzaklatas.wordpress.com/ )

jherend2 # 2010.09.30. 21:18

Egy kicsit off: érdekes dolog, hogy az utóbbi években brutális mértékben elharapódzott hazánkban a csendháborítás (tudatos zajszennyezés) jelensége, úgy a városokban, mint a kistelepüléseken.
Az is érdekes, hogy a rendőrség és igazságszolgáltatás miért nem foglalkozik komolyan a csendháborítás "hétköznapi" formáival (kivéve a "krónikus" eseteket, pl. ipari létesítmények esetén).

Maguk a zajongók minden esetben tökéletesen tisztában vannak tevékenységük zavaró voltával - ezért csinálják. Néhány lehetséges mögöttes indítékot szeretnék feltárni (anélkül, hogy összeesküvés-elméletek fabrikálásába fognék).

Lehet, hogy egy telekspekuláns egy ingatlan vagy ingatlankomplexum értékét szeretné ilyen módon csökkenteni, vagy lakóit elüldözni. Ilyen esetben más jellegű zavarás is együtt jár a zajjal (zavaró szagok, rongálás, betörések, stb.)

Krónikus hétköznapi esetekben lehetséges, hogy egy célszemély ellen irányuló szervezett zaklatás része a csendháborítás. A csendháborítási esetleírások túlnyomó többségében előforduló elemek közül néhány erről árulkodhat: felső-oldalsó lakásból érkező folyamatos trappolás, bútortologatás, cipőkopogás, kalapálás-vésés, ajtócsapkodás stb.; kertes ház esetén a szomszéd fűnyírása, kerti partik stb. Ilyen esetekben jellemző, hogy a zajongó a lakást csak átmenetileg bérli. Jellemző továbbá a zajongók megközelíthetetlensége: lehetetlen velük tárgyalni, fenyegetőzőek, magukat úgy állítják be mintha épp a panaszos zaklatná őket (!), vagy tettetik a hülyét (esetleg úgy tesznek, mintha nem is értenének magyarul).

tommy.s # 2010.07.25. 13:21

más ötlet? már dumáltam vele szépen :)

végrehajtó1 # 2010.07.25. 08:20

Beszélj vele hogy váégja fel a tied is.

tommy.s # 2010.07.25. 06:17

Üdv,

A szomszéd (2 he) mostanában elkezdte szombat és vasárnap reggel 6 órakor stillel vágni a fát az ablakomtól kb 5-10 méterre ma reggel 6:06 perckor ismét (nem hagynak vasárnap sem aludni). Már nagyon idegesít mert ez nem az első kb a 3. már és már szóltam nekik párszor de nem fogják fel.
Az lenne a kérdésem hogy lehet valamit tenni jogi úton ez ügyben?

Quemex # 2010.04.01. 11:08

Kedves Fórumozók, kedves Tanácsadó!
A segítségüket, véleményüket várom az alábbi ügyben: Tavaly novemberben kivettünk egy két szobás panel lakást főiskolai csoporttársammal. Amikor beköltöztünk mindketten meglepődtünk, hogy milyen csönd van, hiszen ismertük jól a panel lakások hangviszonyait. De itt síri csönd volt. Aztán két-három hét múlva jött a fekete leves, ugyanis eladták a felettünk lévő lakást, ahová beköltözött egy „nagyszülők-gyerekek-azok gyerekei“ család. Elképesztő dübörgés, cipőkopogás, kiabálás, dübörgő zenehallgatás kezdődött el 0–24 óráig. Elképzelni sem tudjuk azóta sem, mikor alszanak! Se tanulni, se dolgozni, se tv-t nézni, se aludni nem tudtunk. Két hét után, mivel mindennaposak voltak ezek a zajok, és már elviselhetetlen volt a kimerültség, fölmentem este fél 11-kor, gondoltam meg lehet beszélni normálisan. Kijött egy idősebb hölgy, elmondtam szépen, hogy nagyon zavaró, hogy folyton zajonganak, legyenek kedvesek csöndesebbek lenni. Nézett rám, és elmutogatta, meg tört magyarral a tudtomra adta, hogy nem beszél magyarul. Ezzel eltűnt. Vártam, kijött egy fiatal lány. Elmondtam neki is még mindig szépen. Közölte, hogy ők nem zajonganak, ez egy panel ház, szokjak hozzá. Mondtam, hogy laktam már panelban, de amit ők csinálnak, az egyáltalán nem megszokott. Mondta, oké, csöndesebbek lesznek. Még félúton jártam a lépcsőházban, amikor istentelen ordibálást rendeztek utánam valami ismeretlen nyelven, immáron két férfi! Bementem a lakásunkba, mert – lévén ketten lakunk ott vékonyka lányok – kicsit megijedtem. Valami elképesztő dübörgést, ordítozást, éneklést, táncolást vágtak le „bosszúból“, ami hajnalig tartott. Mivel továbbra sem szűnt meg a zajkeltés, írtam a közös képviselőnek, hogy tegyen már valamit. Ő közölte, hogy nem tesz semmit, mert mi „csak“ albérlők vagyunk, meg egyébként is, neki mind a két lakó érdekeit kell nézni. Mondom köszi. Csak albérlők vagyunk-

* de ugyebár mi lakunk ott. Mindegy. Szóltunk a tulajnak. Mondta: jó, majd szól. Azóta is…

Írtam a lakóknak egy nyugodt, már-már kedves levelet, hogy ha nem szűnik meg ez az állapot, rendőrt fogok hívni. No erre – gondolom nem nagyon vannak rendben az itt tartózkodási papírjaik, a bömbölő zene megszűnt. A kölkök rohangálása, labdázása, a kopogó cipő éjjel nappal, a bútortologatás, a kopácsolás, az ordibálás, az érthetetlen okból származó dübörgés azonban megmaradt. Mivel már óriási karikák voltak a szemünk alatt a nem alvástól, a rossz tanulmányi eredmények, és az el nem végzett munka teljesen stresszessé tett minket, megfogadtuk a kapott tanácsot: verjétek meg a radiátorcsövet! Oké! Egyszer-kétszer megpróbáltuk. Lejött a kis c…ka (bocs), becsengetett a szomszédunkban lakó öregekhez is, és teljesen kikelve magából ordított, hogy őket zaklatják, és biztosan az a bajunk, hogy ők kubaiak. Mondtam, hogy egyáltalán nem érdekel honnan jöttek, tanuljanak meg viselkedni! Ezzel elment, és még jobban elkezdték a zajkeltést, szintén bosszúból. Még egyszer próbáltam megütögetni a csövet, este 11 körül, miután szintén csöngettek – az öregekhez is – majd hirtelen ajtórugdosás, dörömbölés. Később az öregek (akik ajtót nyitottak) elmondták, hogy egy magas, nagydarab, sötét arcú fiatalember volt. Mivel egyedül voltam otthon, és majdnem beverte az ajtót „a kedves fiatalember“ én nem mentem ki, és ezek után persze a csövet se mertem verni, nem hiányzik, hogy ezek a ki tudja honnan jött emberek (elég sötét a képük) megverjenek a lépcsőházban, meg zaklassák a szomszédomat is. Az állapot továbbra is fennáll…és már ott tartok, hogy minden nap hányingerem van (szó szerint), már egy órával azelőtt, ha „haza“ kell menni. Nem tudok aludni, nem tudok tanulni, se dolgozni…viszont egy éves szerződést írtunk alá, így elmenni sem tudunk. Nagyon kérek mindenkit, aki tud valamilyen módszert (törvényeset), amivel el tudom hallgattatni ezeket, írja meg, mert már szívesebben fagyoskodom órákig a Duna-parton, mint hogy bemenjek a lakásba. Nagyon köszönöm előre is.

Quemex # 2010.04.01. 11:02

Kedves Fórumozók, kedves Tanácsadó!

A segítségüket, véleményüket várom az alábbi ügyben: Tavaly novemberben kivettünk egy két szobás panel lakást főiskolai csoporttársammal. Amikor beköltöztünk mindketten meglepődtünk, hogy milyen csönd van, hiszen ismertük jól a panel lakások hangviszonyait. De itt síri csönd volt. Aztán két-három hét múlva jött a fekete leves, ugyanis eladták a felettünk lévő lakást, ahová beköltözött egy "nagyszülők-gyerekek-azok gyerekei" család. Elképesztő dübörgés, cipőkopogás, kiabálás, dübörgő zenehallgatás kezdődött el 0-24 óráig. Elképzelni sem tudjuk azóta sem, mikor alszanak! Se tanulni, se dolgozni, se tv-t nézni, se aludni nem tudtunk. Két hét után, mivel mindennaposak voltak ezek a zajok, és már elviselhetetlen volt a kimerültség, fölmentem este fél 11-kor, gondoltam meg lehet beszélni normálisan. Kijött egy idősebb hölgy, elmondtam szépen, hogy nagyon zavaró, hogy folyton zajonganak, legyenek kedvesek csöndesebbek lenni. Nézett rám, és elmutogatta, meg tört magyarral a tudtomra adta, hogy nem beszél magyarul. Ezzel eltűnt. Vártam, kijött egy fiatal lány. Elmondtam neki is még mindig szépen. Közölte, hogy ők nem zajonganak, ez egy panel ház, szokjak hozzá. Mondtam, hogy laktam már panelban, de amit ők csinálnak, az egyáltalán nem megszokott. Mondta, oké, csöndesebbek lesznek. Még félúton jártam a lépcsőházban, amikor istentelen ordibálást rendeztek utánam valami ismeretlen nyelven, immáron két férfi! Bementem a lakásunkba, mert - lévén ketten lakunk ott vékonyka lányok - kicsit megijedtem. Valami elképesztő dübörgést, ordítozást, éneklést, táncolást vágtak le "bosszúból", ami hajnalig tartott. Mivel továbbra sem szűnt meg a zajkeltés, írtam a közös képviselőnek, hogy tegyen már valamit. Ő közölte, hogy nem tesz semmit, mert mi "csak" albérlők vagyunk, meg egyébként is, neki mind a két lakó érdekeit kell nézni. Mondom köszi. Csak albérlők vagyunk-
  • de ugyebár mi lakunk ott. Mindegy. Szóltunk a tulajnak. Mondta: jó, majd szól. Azóta is...
Írtam a lakóknak egy nyugodt, már-már kedves levelet, hogy ha nem szűnik meg ez az állapot, rendőrt fogok hívni. No erre - gondolom nem nagyon vannak rendben az itt tartózkodási papírjaik, a bömbölő zene megszűnt. A kölkök rohangálása, labdázása, a kopogó cipő éjjel nappal, a bútortologatás, a kopácsolás, az ordibálás, az érthetetlen okból származó dübörgés azonban megmaradt. Mivel már óriási karikák voltak a szemünk alatt a nem alvástól, a rossz tanulmányi eredmények, és az el nem végzett munka teljesen stresszessé tett minket, megfogadtuk a kapott tanácsot: verjétek meg a radiátorcsövet! Oké! Egyszer-kétszer megpróbáltuk. Lejött a kis c...ka (bocs), becsengetett a szomszédunkban lakó öregekhez is, és teljesen kikelve magából ordított, hogy őket zaklatják, és biztosan az a bajunk, hogy ők kubaiak. Mondtam, hogy egyáltalán nem érdekel honnan jöttek, tanuljanak meg viselkedni! Ezzel elment, és még jobban elkezdték a zajkeltést, szintén bosszúból. Még egyszer próbáltam megütögetni a csövet, este 11 körül, miután szintén csöngettek - az öregekhez is - majd hirtelen ajtórugdosás, dörömbölés. Később az öregek (akik ajtót nyitottak) elmondták, hogy egy magas, nagydarab, sötét arcú fiatalember volt. Mivel egyedül voltam otthon, és majdnem beverte az ajtót "a kedves fiatalember" én nem mentem ki, és ezek után persze a csövet se mertem verni, nem hiányzik, hogy ezek a ki tudja honnan jött emberek (elég sötét a képük) megverjenek a lépcsőházban, meg zaklassák a szomszédomat is. Az állapot továbbra is fennáll...és már ott tartok, hogy minden nap hányingerem van (szó szerint), már egy órával azelőtt, ha "haza" kell menni. Nem tudok aludni, nem tudok tanulni, se dolgozni...viszont egy éves szerződést írtunk alá, így elmenni sem tudunk. Nagyon kérek mindenkit, aki tud valamilyen módszert (törvényeset), amivel el tudom hallgattatni ezeket, írja meg, mert már szívesebben fagyoskodom órákig a Duna-parton, mint hogy bemenjek a lakásba. Nagyon köszönöm előre is.
joszomszed? # 2010.03.30. 18:38

Üdvözlet!
Felteszem kérdésem hátha van valaki akinek sikerül megválaszolni.
Családi házban élünk és a fiamnak van egy amatőr zenekara,akik a mi házunkban zenélnek.Először az utcára néző ablakú helyiségben csinálták.Ez elismerem kissé...hangos volt.De aztán megcsináltuk a kamránkat (értsd:leszigeteltük,bevezettük az áramot) hogy ott gyakoroljanak.Előtte megkérdeztük a kedves szomszédokat hogy zavarja e ez őket?Heti két alkalomról volt szó délutáni időpontban.A válasz:ugyan kibírjuk de fejezzék be estére.Maximum este fél hét volt a legkésőbbi időpont ameddig hallani lehetett,de általában este 6-ig volt a dolog.A zene kb. annyira hallatszik hogy a szomszéd szobában egy fallal arrébb nyugodtan néztük a TV-t...Persze aki akarja az hallja akkor is ha nem hangos.Egy szomszédunk aki 60méterrel odébb lakik a harmadik házban,a másik oldalon egyik nap 8mikor mi szülök nem voltunk otthon) átjött.
A kedves szomszéd artikulátlan üvöltéssel a kapunkat rázva,rugdosva próbálta magára felhívni a figyelmet,amit a srácok egy kis idő múlva észrevételeztek.Kimentek megnézni hogy mi a helyzet és ott volt a szomszéd...Fennhangon kiabálva társalgott a gyerekekkel kedves élettársát is maga mellett tudva.Mikor a fiam mint jól nevelt gyerek megnyitotta a kaput hogy mégse azon keresztül "beszélgessenek" az illető megpróbált benyomulni az udvarunkra.Erre a gyerek rázárta a kaput.Végül nem jutottak egyességre...Vajon miért...De aznapra befejezték a srácok és felhívták a feleségem hogy tudja mi történt.Ez az úriember(?) később a hátunk mögött szervezkedni kezdett és a szomszédok körében felhívva a rettenetes kínzásra (ez a HATALMAS hangzavarra mit a gyerekek okoztak) a figyelmet sikerült 5 db aláírást összeszedni amiben "megbízzák" hogy lépjen fel ellenünk...Állítólag hangfelvételt csinált a szomszéd tyúkólja mellől ami a kamránkkal egy vonalban van kb.5méterre az ajtótól.Bebizonyítván hogy milyen rettenetesen hangos a dolog..Erről a néni nem tudott saját bevallása szerint..+a másik oldalon a kamra falától egy méterre.
Ezek után feljelentést tett az önkormányzaton ellenünk birtokháborítás címén.
Ezt megelőzően egyszer kért meg arra hogy ne csináljuk a dolgot ,akkor csináltuk meg a kamrát.Vagyis próbáltunk tenni az ügy érdekében és érzéseink szerint sikerült is...neki ez kevés volt.
Minket felnőtteket elkerült csak a gyerekekkel kötözködött,nekünk semmit nem mondott vagy jelzett a dologgal kapcsolatban.A szomszédját próbálta belevonni a dologba de a fiatalember nem volt erre vevő és elzavarta,aztán értesített minket hogy a "kedves" szomszéd idézem:"-Mocskos,bunkó,g...i banda."-nak nevezte a családomat és szerette volna a srácot rábírni hogy segítsen "kicsinálni" minket.Jelzem hívatlanul a hátsó kerten keresztül közelített.Ugyanazokkal íratta alá a papírját akik előtte semmiféle problémát nem jeleztek felénk és szóban beleegyeztek hogy zenélhessenek a gyerekek.Szerintem van aki nem is tudja mit írt alá...(öreg,nyugdíjas nénik)
Aztán valamelyik nap megpróbáltam megbeszélni a dolgokat vele az utcán,ott volt az élettársa is.Hát nem ment...Jeleztem hogy szálljon le a családomról ne zaklassa a gyereket...a válasz:nyálat fröcsögve közölte hogy neki már van aláírása és többet itt nem fogjuk kínozni a szegény nyugdíjasokat...mert "Ő" tesz ellene.Miközben levegőt vett a kedves párja folytatta:-Maga túl műveletlen hogy tudja mit lehet meg mit nem de majd én megmutatom..és még sok hasonló keresetlen szó.Hát feladtam a megbeszélés lehetőségét és távoztam...
A párról tudni kell hogy városunk emlékműve ellen is gyűjtöttek aláírásokat (próbáltak) mert zavarta a pihenésben őket egy utcával arrébb a zeneszó...
Ezek után a feleségem bement az önkormányzathoz megérdeklődni hogy mi a teendő,akkor tudtuk meg hogy már fel vagyunk jelentve...az ott ülő hölgy szerint neki kielégítő bizonyíték a bizonytalan eredetű hangfelvétel és hát igen majd el fog minket marasztalni...
Hát ennyi.

spitfire # 2009.10.29. 15:27

Köszönöm szépen a véleményeteket még kadaj01-ét is, így legalább több szemszögből látom a dolgot. :) Igyekszünk minél kevésbé zavarni a szomszédokat.

Black&Decker # 2009.10.29. 14:52

spitfire!

Igen, sok mindent lehet hallani ezekben a házgyári lakásokban (mi is ilyenben élünk), de nem jobbak a mai, modern lakóparki lakások sem. Csak megnyugtatásul: kadaj01 véleménye nem mérvadó, ő csak a saját sérelmeit ecseteli ilyenkor. Tudni kell, hogy minden lépcsőházban lakik egy b...m, aki szeret kötekedni/feljelenteni stb. Az ilyet idejében le kell kezelnetek, különben majd az is gond lesz, ha este 10 után mostok fogat vagy lehúzzátok a WC-t. Mi is voltunk hasonló szituációban (nekünk az alsó lakó pampogott, hogy miért négykéz láb tanul járni a gyerek), gyorsan léptünk a közös képviselő, gyámhivatal felé: azóta ugyan nem beszélünk a szomszédunkkal, de legalább nyugi van:-) Ha a házirend normáit betartjátok, nem lesz gond, kérdezzetek a közös képviselőtől. Jogi ügy ebből nem lesz, a felső szomszédotokat (aki kadaj01 hasonlóan kötekedős fajta) senki nem támogatja majd. Üdv, bd

kadaj01 # 2009.10.29. 07:39

"Tömblakásba", szép magyarosan... :) Amúgy ja, jelenleg is társasházban élek. Szenvedek is az ilyen taknyosoktól én is.

végrehajtó1 # 2009.10.28. 22:44

kadaj01 laktál te már tömblakásba...??

kadaj01 # 2009.10.28. 22:36

"tényleg felhallatszódhat annyira a nevetés?"

Tényleg. Sőt, egy hangosabb beszélgetés is simán. Főleg a fürdőszobában.

"Csendháborításnak számít az, hogy jól érezzük magunkat?"

Bizony, ha másokat is zavartok vele.

Amúgy, ha tanukat szerez a szomszéd, akkor bírság lesz első körben(10e forint), aztán ha újra feljelent, akkor már 30e forint, egészen addig amíg meg nem tanultok társasházban élni.

Amúgy kíváncsi leszek, majd ha lesz gyereketek, és pont akkor lesz egy ilyen fiatalvagyokleszarokmásokat szomszédotok, hogy mennyire lesz jókedved.

spitfire # 2009.10.28. 21:10

Üdvözlök Mindenkit!

Nem rég költöztem be a barátnőimmel egy panellakásba. Sajnos rossz szokásunk, hogy hajnalig fent vagyunk. Általában beszélgetünk,nevetgélünk egymás hülyeségein ,storyzgatunk vagy filmet nézünk. És véleményem szerint normális emberi hangon, filmet, zenét nem bömböltetünk, nem őrjöngünk. Ennek ellenére a felettünk lakó szomszéd felháborodva csengetett be hozzánk, hogy éjszaka hallják,ahogy beszélgetünk meg nevetgélünk és ezt sürgősen hagyjuk abba, mert feljelent minket csendháborítás miatt.

Mi azóta ügyelünk arra,hogy minél korábban feküdjünk le aludni és hogy minél halkabban nevessünk, hogy ne zavarjuk őket, de vmikor egyszerűen kitör belőlünk a röhögés nem tudjuk mindig visszafogni.Én nagyon sajnálom, hogy ezzel őket zavarjuk, de nem tudok mit tenni.

A következő kérdések merültek fel bennem:

  • Tényleg felhallatszódhat annyira a nevetés? (Kérdezem azokat a panellakókat, akik már régóta panelben laknak)
  • Csendháborításnak számít az, hogy jól érezzük magunkat?
alkusz # 2009.10.11. 14:00

Főlökött!!!
megvan a feljelentés! Hát mégiscsak lehetett több honap után?

Főlökött # 2009.09.06. 06:13

Tisztelettel

Yorack - elnézést, de nem mindig érünk rá itt lenni. Van más dolgunk is, mint munka, család ....stb. Ahogy ráérünk.

bpmdiamond - a bánat tudja, de azért ecsetelem, hogy miért.
A helyi illetékes Önkormányzat rendeleteitől függ, milyen korlátozást szabtak meg, a szórakozó helyek nyitvatartása ügyében. Illetékes Jegyzőtől kell kérni a nyitvatartás meghosszabítását, azaz a rendelettől való eltérést a nyitvatartás ügyében.
Olvasatomban arra vagyunk kíváncsiak, mi történik, ha a hatóság a szabálysértés tevékenységének megszüntetését kéri és nem teljesül, azt megtagadja. Elő is állíthatja az illetőt az illetékes hatóságra, mivel a szabálysértés tevékenységét tovább folytatta, azt nem szüntete be-meg. Szabálysértési feljelentés születik, az elkövető pedig az előállító helyiségben pihen, ahol gondolkodhat egy kicsit tevékenységén. Rossz helyzetben max 8(+4) órát.
Nagy vonalakban ennyi.

alkusz-véleményem szerint már nem lesz feljelentés, mert már megtették volna. A hölgy tehetett volna feljelentést zaklatás miatt. A környéken lakók vagy a hölgy tehettek volna rendzavarás miatt, vagy garázdaság szabálysértése miatt. Amennyit ki tudtam hámozni.

Yorack - a feljelentők, pihent jóindulatú szomszédok, már csak ilyenek. Ha minden rendben van, az összes engedély, papír, akkor nyugodtan kezdeményezhet a személy eljárást. Az eljárásra be kell idéztetni 2-3 olyan szomszédot, akit nem zavar a tevékenység, sőt nem is hallják-észlelik a tevékenységet, majd viszájára kell fordítani az eljárást. A feljelentő ellen kell indítani eljárást zaklatás miatt és annak pozitív elbírálása esetén, kártérítési per, az eddig általa okozott kárért.

zazamiz - annyiszor mondtam, szó elszáll, írás megmarad. Ne mondjuk-kérdezzük, írjuk már le e feljelentésünket az Önkormányzat felé, csak rágódjanak rajta, felkeresik a feljelentetteket....stb. Elutasítás után mehet a panaszjog. Így érzik a törődést és valami változni is fog, a másik fél részéről véleményem szerint jobban odafigyelnek a fajnali dorbézolásra-pakolásra. Nekik sem érdekük folyamatosan eljárásokra járni. Ahányszor zavaró a hajnali pakolás és nem megértően ( elvártakhoz méltó hangerővel ) teszik, esetlegesen a szomszédokkal közös panaszlevél az Önkormányzathoz, vagy a közeg kihívása, rendzavarás szabálysértése miatt.

----------------
  • Lökött
Yorack # 2009.08.31. 16:41

Jó ez a fórum kár hogy csak kérdések vannak rajta de 1 szakértő se képes válaszolni rájuk.üdv

bpmdiamond # 2009.08.29. 17:00

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha zenés-táncos szórakozóhely működési engedélyével rendelkezünk, a bérleti szerződésünk is ilyen tevékenységi körre szól, és a megengedett decibel határon belül folyik zeneszolgáltatás, akkor külön kell-e zajengedély? Ill. ha ez nincs meg, akkor jogszerűen jár-e el a rendőrség, ha kiérkezve a helyszínre lekapcsoltatják a zenét? Mi történik, akkor, hogy ha én ezt megtagadom?

Köszönöm a válaszukat előre is!

Tisztelettel.
(Elnézést , hogy ide is bemásoltam, de talán ide jobban illik)

alkusz # 2009.08.29. 16:33

Kedves Mindenki!
A közelmultban barátomat megfenyegették,hogy feljelentik.......A történet lényege az,hogy a barátomat valoszinű,hogy valaki felbiztatta.Szerzett egy hangszorot és elment a volt feleségéhez és ott mindenfélét kiabált be a házba.Többen hallották,van aki nagy szemeket meresztett rá és lefotózta.Most attol fél,hogy a feljelentést megteszik a környékbeliek.
Kérdésem az ,hogy még fél év eltelte után is feljelenthetik?
Mivel tudná kimenteni magát,ha Biroságra kerül az ügy???

Yorack # 2009.08.24. 19:11

Üdvözletem!

Egy elég komoly és napjainkban egyre sűrűbben előforduló problémával,kérdéssel fordulok ön/önökhöz.
Én egy 24 éves fiatal vagyok aki a főiskola után vállalkozásba kezdett.Kölcsönt vettem fel és nyitottam egy Bárt.Nem kell semmi rosszra gondolni a fő célközönségem a főiskolás hallgatók.Na szóval elindult az üzlet minden időt energiát ráfordítva csináljuk barátnőmmel.Minden rendben is volt az első rendezvényig.Ekkor jött a feljelentés.Most aug. 20.-án bekövetkezett a második is.Mindent megtettem a hangszigetelés érdekében az embereknek pedig a hátsó udvarban teremtettem lehetőséget a levegőzésre.Fokozottan ügyeltem hogy ne legyen hangos a zene és sikerült is.Semmit nem lehetett kint érzékelni a buliból.Ezzel szemben 23.05 perckor megjelent a notórius feljelentőm.A rendőrök minden alkalommal elmondják hogy nincs probléma de a feljelentés az feljelentés.Mit tegyek ebben az ügyben?? Emberünknek mindig lesz telefonja nekem meg így egyre nagyobb tartozásom.Milyen hivatalos uton tudom megoldani ezt a helyzetet a bezáráson kívül? előre köszönöm válaszát üdv: Karesz

zazamiz # 2009.08.24. 07:29

Üdv mindenkinek!
A problémám a következő:
A hálószobánk (I. em.) ablaka alatt MINDEN NAP a multi, hajnali 1 és 4 között árúszállítás végez. Persze kell, belátom. De! Ez kb. olyan hangerővel jár mintha a világháború tört volna ki. Az önkori szerint ez nem indokolatlan zajkeltés, ne is tegyek feljelentést, panaszt mert ezt ők jogszerűen csinálják. Tudja-e valaki pontosan, hogy mit jelent az hogy "indokolatlan zajkeltés" vagy hogy hol lehet utánna nézni? A törvény számomra (eddig)sérthetetlen, de a mindennapos 3/4 4 és 1/4 5-ös keléstől kezdek picit agresszívvé válni. Ha van valakinek hasonló (keserű) tapasztalata, kérem ossza meg velem!
Köszönettel: zazamiz

jó fiu # 2009.07.21. 05:45

Tisztelt "Instaltvíz"! 2009.07.20.21.55

Akkor ön szerint szegény szomszédom a szenvedő alany, aki nem tudja saját életvitelét ráerőltetni a másikra?
Legközelebb sajnálni fogom, és becsukom az ablakot, bedugom a fülem, hogy zavartalanul élvezze a saját életvitelét.
Hasomló jókat kívánok önnek is.
Köszönöm a hozzászólását.


Csak annyi várj el másoktól, amennyit magadtól megkövetelsz.

instantvíz # 2009.07.20. 22:33

Nos tényleg nem jogi tanácsnak szántam. Ha annak szántam volna, akkor azt mondanám, hogy amennyiben nyugalmát, pihenését zavarják indokolatlan zajkeltéssel minden esetben hívja a rendőrséget. A rendőr helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz, ha észleli a szabálysértést (218/1999. (XII.28) Korm rend. 6.§). Feljelentését a jegyzőnél saját maga is megteheti szóban vagy írásban. Még birtokvédelmet is kérhet (megfelelő illeték lerovása után), mivel önnek joga van füstmentesen élni. Ha alapítottak társasházi közösséget, lakógyűlést kezdeményezhet, és javaslatot tehet a házirend módosítására.

Aki meg foglalkozott már ilyen üggyel, tudja, hogy milyen pokollá tud változni a "csak" bosszantó viszony.

Persze kadaj01 szívesen látom a fórumodon, milyen tanácsot adsz.

kadaj01 # 2009.07.20. 21:05

instantvíz, a tanácsod egyszerüen katasztrófa, jogi szempontból nulla. Jövöben ilyen tanácsot ne adjál ezen a fórumon, főleg, hogy tulajdonképpen fogalmad sincs az egészről!