csendháborítás


instantvíz # 2009.07.20. 19:55

munka után 5–6 óra felé elkezdik a műsorukat, ami abból áll, hogy kimennek a terasz előtti fűre, és olyan hangosan beszélnek, telefonálnak, -saját magánügyeiket, belügyeiket stb. – (nem hiszem, hogy a szomszédokra tartozik, hány dollárt küld a lányának Amerikába, mennyiért vette a ruháját a márkaboltba, és ugyanazt az ár töredékéért látta butikba, stb. ), hogy a lakásban be kell csukni az ablakot, hogy lehessen rádiót hallgatni, vagy tv-t.
Ez jobbik esetben eltart 22-ig, de van mikor tovább.

Ez a társasház hátránya. De ez még nem csendháborítás, hanem életvitelszerű használat.

Ha meg buli lesz, akkor a jövőben tisztázni kell, hogy meddig. És ön sem követ el csendháborítást, ha elvégzi szükséges tevékenységeit.

Sajnos ésszerű megoldás nincs, Önök utálni fogják egymást, addig míg egyikőjük el nem költözik. Bármilyen hatósági eljárás, rontani fog a helyzeten. Ha még nem utálják egymást zsigerből, próbáljanak meg együtt élni, esetleg közös programot kitalálni. Lehet, hogy most meglepődik, de higgye el, hatóság csak rontani fog a helyzeten.

jó fiu # 2009.07.18. 09:01

Üdvözlöm a fórum olvasóit!

Nekem is van egy problémám, amire segítséget, és véleményt kérnék.

Helyszín: lakó-pihenő övezet, kétszintes sorház (két sor párhuzamosan, és közte alig van 8 méter, tele van fákkal, (az ö területük famentes!) ideális (lenne) környezet a pihenésre, friss levegőre), Munka után, távol az autók füstös levegőjétől.
Csendes, nyugodt környék volt, de két éve megszűnt ez a nyugalom.
( jó szomszédi viszonyban voltunk, addig, amíg szóvá nem tettem azt, hogy nem értek egyet a megváltozott életvitelével, és bizonyos dolgok zavarnak!)

A szomszéd család, akikről szó van, munka után 5-6 óra felé elkezdik a műsorukat, ami abból áll, hogy kimennek a terasz előtti fűre, és olyan hangosan beszélnek, telefonálnak, -saját magánügyeiket, belügyeiket stb. – (nem hiszem, hogy a szomszédokra tartozik, hány dollárt küld a lányának Amerikába, mennyiért vette a ruháját a márkaboltba, és ugyanazt az ár töredékéért látta butikba, stb. ), hogy a lakásban be kell csukni az ablakot, hogy lehessen rádiót hallgatni, vagy tv-t.
Ez jobbik esetben eltart 22-ig, de van mikor tovább.
Egyik nap 20. 30-kor kiszóltam, (nem hallottam a tv hangját) hogy nem lehetne-e kultúráltabban társalogni, persze a válasz:(53 éves, és kezdettől fogva benn lakom, már27 éve) te menj a p… ba.
Természetesen, ilyenkor én vagyok idióta, és ő fenyegetőzik, hogy kihívja a rendőrséget.
Még el is nézi az ember,(na nem a ’’dicsérő szavakat”) egyszer-kétszer, de már rendszer van, majdnem minden nap, a hétvégéről ne is beszéljünk, van amikor egész napos a program.
Ebben a nagy melegben örül(ne) az ember, ha egy kicsi hűvös levegő van, de akkor a zsinatban nem lehet pihenni sem. Ráadásul itt vannak a gyerek barátai, most aztán végképp.
És nem beszélve a másnapi munkáról.

Évekig elviseltem, hogy a ház úrnője és a gyerekek dohányoznak, mint a gyárkémény, és a füst egy része a szobámban köt ki. Milyen kellemes érzés nyáron, mikor végre este lehűl, és friss levegőt szívhatna az ember, akkor kapja a dohányfüstöt, ráadásul, nekem megfájdul tőle a fejem, és fulladozom. Szóvá tettem, most kevesebb füst jön be,

  • igaz a hamutartó, ami igazán nem kellemes illatú, azt azért szagolnom kell - gondolom, nem kaptam érte jó pontot.

A kedves fia azt nehezményezte, hogy elrontottam a szülinapi buliját.
Aznap du. szólt, hogy összejövetel lesz náluk, és visszafogják magukat.
Mondtam, rendben. Gondoltam – én kis naiv -, hogy 23-24 óráig majd elcsitulnak. De nem , 1 óra, 2 óra, és ½ 3- kor átszóltam, hogy már szeretnénk pihenni, majd (persze nagy felháborodás közepette) lassan elcsendesedtek.
Azt vágta a fejemhez, hogy ( reggel 8 óra után nekiláttam a lakásban dolgozni, a szokásos karbantartás, festés, és ami vele jár) elrontottam a buliját, és másnap zörögtem a lakásomban. ( 8 óra után!).
Igazából sajnálni kellene, hogy hajnali 3-ig bulizik, és én felkeltem másnap 8 órakor, ráadásul én vagyok a hibás? ( Természetesen mindenki csinál zajt, csak nem mindegy, az hogy alkalmai, pl: lakás renoválása, vagy rendszeres ’’ műsoral”. Szerintem!)

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a véleményük, és mit lehetne tenni, mert a nyarat nem szeretném csukott ablak mellett tölteni.
Válaszokat, hozzászólásokat nagyon köszönöm.


Csak annyi várj el másoktól, amennyit magadtól megkövetelsz.

messi # 2009.07.02. 06:52

Kedves Lisa!

Köszönöm a bátorító szavakat, de közben kiderült, hogy a társasházban élő tíz lakóból már hatot feljelentett ugyanez az ember. Van akit négyszer is!! Szóval annyira már nem veszem komolyan - remélem a jegyző sem.
Csak még soha nem voltam feljelentve és egy picit megszeppentem így elsőre

monalisa1 # 2009.07.01. 21:05

A hozzászólásban odáig már nem is akartam elmenni, hogy a lakótársnak esetleg hallásproblémája van és emiatt hallásvizsgáló- gondozó állomásra kellene elmennie. Ha meg tán "csak" rossz a természete, nos javasolt lenne a pszichiátria felkeresése...

Egy "problémás" lakótárs nagyon megkeserítheti az ember életét.

monalisa1 # 2009.07.01. 21:01

Nézd, leírásod szerint igazoltnak kell elfogadni, hogy hétközben és napközben nem vagy otthon - éjszaka meg bizonyára örölsz ha aludhatsz... De a feleségedet megkérdezte-e már hogy alkalmasint ő napközben mekkora hangerővel hallgatja a tv-ét és/vagy a zenét.

Mert a panaszoló nem tudhatja, hogy napközben melyikőtök van a lakásban és melyikőtök nem, ő csak "a" zajosságot észleli - a bejelentéshez éppen elég ez.

Amúgy a csendrendelet bizonyos mértékben hétközbenre is vonatkozik, ahogy hétvégére is.

El nem tudom képzelni, hogy miért nem lehet bármit is normális (...) hangerővel hallgatni, másrészt mindenhez lehet fillérekért fülhallgatót beszerezni...

Tehát ÉN nem a lakótársnak adok igazat, nem, hanem csak a fentieket bátorkodtam leírni mint magánvélemény.

"Lisa"
laikus hozzászóló

messi # 2009.07.01. 09:08

Kedves Mindenki!

Tegnap kaptam egy idézést a zuglói jegyzőtől, hogy csendet háborítottam és ekkor és ekkor jelenjek meg "a tankúimmal és egyéb bizonyítékaimmal". Mit kellene magammal vinnem??? Pontosan nem tudom, hogy mikor és mivel követtem el a csendháborítást. (reggel 8-tól este 10-ig dolgozom, utána fürdés és alvás; hétvége pihenés, néha zenélés vagy házimozizás)
Mennyi bírságra számíthatok, illetve hogy tudom elkerülni, hogy megbüntessenek? A lakásunkat két éve vettük, előtte a tulaj albérletbe adta ki és az albérlői azért váltogatták egymást kb. 3 havonta, mert a szomszéd elüldözte őket. Két év után a költözést fontolgatom, bár a lakást (deviza)hitelre vettük a feleségemmel...

8 napom van felkészülni, minden hozzászólást szívesen veszek :-)

monalisa1 # 2009.06.26. 17:20

A zenélés és/vagy zenehallgatás hangereje elég akár csak egy embert zavarni...

Panaszt tehet a jegyzőnél aztán majd kivizsgálják - bár bizonyára van fontosabb dolga is ennél -, te meg védekezésül előadod a többi szomszéd álláspontját.

Szóval muzsikálj magadnak és ne az utcának (= ablakbetétel) és akkor "a" szomszéd bizonyára nyugton marad.

További minden jót!

Albert75 # 2009.06.26. 15:52

Hm,szóval mégis csak én húzzam meg magam.Ez így nem ér. Megkérdeztem a többi szomszédunkat is a közvetlen környezetünkben,senki nem szokta hallani,bár szobám ablaka az utcára néz.Csak ez az egyetlen ember az,akit zavar,és rendőrt küld rám.Azt még hozzá kell tennem,hogy nem száz wattokról beszélek,és nem hétköznapi,hogy /szerinte/ hangosan hallgatom a zenét,vagy gitározok.Hétközben dolgozok,és hétvégenként 1-2 órát játszogatok csak.

Azért köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2009.06.26. 15:05

Valamint a ház leghátsó szobájában és betett ablaknál, így garantáltan sokkal kevesebb hallatszik ki az utcára - ha egyáltalán.

Grád András # 2009.06.26. 11:56

Kedves Albert75!

Igazából az dönti el, hogy történik-e birtok- vagy csendháborítés, hogy mennyire hangos az a zene. Egy akusztikus gitár biztosan eleve nem minősül túl hangosnak. Egy elektromos gitár párszáz wattos erősítővel elvben már lehet az. A zenehallgatásnál is a decibelek döntenek. Nem kell nagyon hangosan hallgatni, vgy használjon fejhallgatót! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Albert75 # 2009.06.26. 10:44

Sziasztok. Nekem is lenne egy kérdésem hozzátok,mert úgy érzem,már elegem van.
Én egy kis faluban lakom,tulajdonképpen az utolsó házban,mert a mögöttünk lévő házat rég nem használják.Viszont a járdátlan oldali szomszédom folyton üvöltözik a családommal /nekem nem szólt még egyszer sem!!!! / sőt a rendőrt hívogatja,ha én gitározok,vagy zenét hallgatok. Más szomszédot nem zavar,és nem is sűrűn van olyan,hogy zajongjak,hiszen dolgozok.Olykor hétvégenként 1-2 óra.Mit tehetek,hogy ennek vége legyen? Csak ne azt mondjátok,hogy én maradjak csendben,mert azt nem tudom elviselni,hogy egy naplopó semmirekellő szabja meg nekem,hogy mit,mikor és hogyan tehetek a saját házunkban.
Válaszaitokat előre is köszönöm.

jack4 # 2009.06.15. 12:26

Blackkidnek: Szerintem ez simán lehet csendháborítás (indokolatlan zajkeltés és mások nyugalmát zavarja).

monalisa1 # 2009.06.15. 08:53

blackid

Ha a szomszédok közt esetleg van olyan szív és érrendszeri beteg akinek szívritmusszabályozó (= pacemaker) van beültve, előfordulhat, hogy a műszerét a hosszas döm-döm-döm - féle rezgés megzavarhatja, vagyis akár az illető életébe is kerülhet a dolog.

Vagyis a non-stop zajongás miatt akár bírósághoz is fordulhat és kérheti a "kedves" szomszédot eltiltani a dologtól.

adzam # 2009.06.15. 04:13

Inkább birtokháboritásnak minősül, a jegyzőtől kérheted a megszüntetését. Vagy per.

blackkid # 2009.06.14. 21:49

Sziasztok,
abban kérném a segitségeteket, hogy csendháboritásnak minősülhet-e, ha a szomszédból a zene ugyan mérsékelten vagy egyáltalán nem szürődik át (hangerőtől függően), de a basszus (az a döm-döm-döm) viszont az egész lakásunkban hallható, ahogy a falak közvetitik a rezgést. Ez decibelben nyilván nem mérhető, viszont állati idegesitő, mintha kiskalapáccsal ütnék a falat. Napközben szokott menni a müsor, kb. 30-60 percen át, van hogy tovább.
Előre is köszönöm a válaszokat.

joefather # 2009.06.09. 22:10

Köszönöm a válaszokat!

jack4 # 2009.06.08. 19:39

Joefather: totál felesleges bárhova is bejelentgetni, mert ez a "rendezvény" nem bejelentés köteles. Sem a rendőrség, sem a jegyző nem tud semmit kezdeni a bejelentéseddel, mint hogy tudomásul veszik, iktatják és kész. Ha a szomszédok panaszkodni fognak a zaj miatt és kihívják a rendőrőket, akkor intézkedni fognak. Általában ez első körben a hangoskodás megszüntetésére, halkabb szórakozásra való felhívást jelenti.

Black&Decker # 2009.06.08. 18:53

Nekünk sincs több jogunk, mint másnak. De nekünk is jogunk van itthon lenni, itthon élni. Az alsó lakótól pedig igen, elvárom, hogy ne szóljon azért, mert jár a gyermekem. Nem görkorizik és nem motorozik... Ennyi erővel nem lehetne gyermekkel társasházban élni, csak a földszinten. És én sem szólok a felső szomszédomnak, ha hallom, hogy ha jár. És azért sem szólok, hogy a cipőjét ne vegye fel, csak kizárólag, ha el is indul, vagy pl a lépcsőházban. Persze nekem jobb lenne sokkal, de úgy gondolom, hogy nincs beleszólásom.

kadaj01 # 2009.06.08. 08:10

Black&Decker, tudod hányan jönnek itt a fórumon azzal, hogy nekik mivel gyerekük van, ezért több joguk van, mint akinek nincs? Részemről nincs sértődés, én tisztán látom a dolgot, de pedig elfogult vagy. Híú remény a "gyermekjóléti szolgálattól" várni eredményt, az alsó lakó nem köteles beengedni. Én itt úgy érzem, hogy TE elvárod, hogy az alsó lakó kussoljon, és nézze el, ahogy a gyereked, ezzel együtt ti is dübörögtök. Ez azért vicc, nem gondolod?

Black&Decker # 2009.06.08. 07:40

kadaj01, elsőként a te hozzászólásodra reagálnék, sértődöttséget vélek felfedezni válaszodban. Valószínűleg nincs gyereked, mert akkor tudnád, hogy először forognak, kúsznak, ülnek, négykézláb másznak, majd 1 éves kortól kb. tipegnek, de semmiféleképpen nem "sarkon járnak". Mi is házgyári lakásban lakunk és van felső szomszédunk, így tisztában vagyunk eme épülettípus "hangszigeteltségével". Mi is halljuk, amikor 6-kor dolgozni megy a szomszéd, hajnalban szeretkeznek, vagy csak szimplán lehúzza a WC-t használat után. De ettől még nem nem fogom a plafont partvissal ütni vagy radiátort kongatni, mi választottuk ezt a lakást és minden velejáróját, szeretünk ott lakni. Neked is (akár csak alsó szomszédunknak) azt tudom javasolni, hogy költözz el (óvatosan a családi házzal, mert ott a szomszéd kutyája ugathat vagy macskája is nyávoghat stb.), ha nem bírja a társasházi létet vagy füldugót kell használni.

monalisa1, jack4 Ti valóban megértettétek a felvázolt problémánkat és úgy van, ahogy gondoltátok, a szőnyeg/m2 arány nálunk a legmagasabb. A közös képviselőt egy tértivevényes levél keretén belül értesítjük, jövő héten pedig a gyermekjóléti szolgálattól várunk egy hölgyet, aki megnézheti, hogy nem nálunk van a gond. Egyébként igaz a mondás, lakva ismeri meg az ember másikat: most már tudom, hogy lépcsőházunkból miért nem beszél senki az alsó szomszédunkkal, aki ha tudna, az élő fába is belekötne...Bocsánat ha hosszú voltam újra, köszönöm a reagálásokat.

kadaj01 # 2009.06.08. 06:36

Felesleges megírni, el fogják utasítani mindenhol.

joefather # 2009.06.07. 23:04

Még annyi lenne, hogy haverom bement a rendőrségre 1 hete,hogy megkérdezze ki felé kéne jelezni "igényünket".
Ott azt mondták hogy a kapitánynak kéne írni egy kérvényt.

monalisa1 # 2009.06.07. 21:09

Az önkormányzat jegyzőnének kell írni tértis levelet a kérelem kellő részletezésével, és ő majd igen-nem alapon elutasít vagy engedélyez hivatalosan.

Valószínűleg az lesz, hogy este 11-kor "sátorbontás" - hazamennek a legények, figyelemmel a környéken lakók pihenésére, majd másnap folyt.köv. a buli kellően visszafogott hangerővel mert csendháborítást nappal is el lehet követni.

Szerintem legjobb lenne kibérelni egy zenés vendéglátóhelyet mert a nyítvatartás kivételes meghosszabbítása iránti kérelem neki valószínűleg könnyebben átmegy a hivatalnál.

Ha magánháznál tervezed a rendezvényt a szomszédokat előre tájékoztasd...

joefather # 2009.06.07. 20:49

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni a következő témában.
Rendeznénk barátomnak egy összejövetelt min. 2 naposat, és ez jócskán belenyúlna a csendháborítás fogalmába, de nem panelben lenne, hanem kertvárosban.A kérdés az, hogy hol és hogyan tudnék erre valamilyen engedélyt kérni.A segítségeteket előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.06.07. 15:05

Hát hogy egy kisgyermek járni tanulása- játszása stb. közbeni zaj- és hanghatások miatti panaszbejelentésre az önkormányzat szabálysértési csoportja nem fog mozdulni az szerintem előre boritékolható, vagyis ennyi "zajt" napközben valóban el kell tűrni a szomszédoktól.

(Esetleg szóba jöhetne átmeneti időre a padlószőnyeg, de egyrészt nem egészséges, másrészt ahol kisgyermek van ott mindig ki- és felborul valami, ergo a napi tisztántartás nem kellően megoldható.)

Ne hagyjátok, hogy a "kedves" lakótárs rátok üljön, mert a későbbeiben meg majd más vélt panasz okán akar beleszólni az életetekbe.

"Lisa"
laikus hozzászóló