csendháborítás


jack4 # 2009.06.07. 10:59

A szomszéd ilyen "panaszával" senki nem fog tudni mit kezdeni. Én úgy gondolom, hogy a kisgyermek járni tanulása során keletkező, ill. bizonyos határok között - a lakás rendeltetésszerű használatával járó zajokat minden szomszéd köteles tűrni. Én hagynám, hadd menjen oda ahova akar. A panasz elintézésének azonban van hivatalos útja, nem pedig az, hogy ő hangoskodik és telefonálgat. A folyamatos telefonos hívogatás végül elérheti a zaklatás szintjét.
Mindezt arra az esetben mondom, ha ti valóban igyekeztek
az együttélési normákat betartani.

kadaj01 # 2009.06.06. 22:28

Black&Decker, neked semmilyen lehetőségeid nincsenek, lévén te okozod a "zaklatást". Gondolom fogalmad sincs milyen dübörgést okoz a lenti lakónak a "sarkon járás". Az nem mentség, hogy járni tanul a gyerek, elég gyengus a gyerekre hivatkozni, és a hivatalok nem is igazán kedvelik, lévén hatalmasat lehet vele bukni...

Black&Decker # 2009.06.06. 20:15

Sziasztok,

Segítségeteket és tanácsotokat szeretném kérni a következő ügyben.

Az alsó szomszédunkról illetve annak viselkedéséről/családom felé irányuló fenyegetéséről lenne szó.

Az előzmények:
Alsó szomszédunk már többször szólt olyan miatt (hónapokkal ezelőtt), hogy hangos a papucsunk, cseréljük gumitalpúra, ill. nincs jól szigetelve a lakásunk. Mindig is gumipapucsot hordtunk, nem vettünk fel klumpát vagy bármi olyat, ami a nyugalom megzavarására alkalmas lenne. Tisztában vagyunk a házirenddel (társasházban lakunk, 1 lépcsőház, 8 lakás), annak előírásait betartjuk.

Kislánykánkkal is próbálunk csöndesek lenni, de bizonyos zajok ellen nem tudunk tenni (a gyerek nem “motorozik”, “biciklizik” a szobákban stb.). Mondta, vegyünk több szőnyeget, vettünk is. Kislánykánk koránál fogva (1 éves) már aktívabb, feljön szólni hétköznap du. 5kor, hogy hangosak vagyunk, pedig csak mászik. Most elindult a kislányunk (jár), a múlt hétvége alatt többször is verte a radiátort/plafont a szomszéd, ha hallotta menni (mindezt délután 16 h körül) illetve telefonon keresett minket. Lementem hozzájuk megpróbálni megbeszélni a dolgokat, javasoltam, hogy menjünk a közös képviselőhöz is...De semmi nem érdekelte őket. Hogy mi nem hagyjuk őket pihenni és szigeteltessük le a lakást (laminált parkettánk van, rajta szőnyeggel, előtérben/konyhában járólap), őket nem érdekli, hogy gyerek van, ő nem akarja végighallgatni, hogy felnő stb. Én próbáltam velük értelmesen beszélni, de végül azt mondta, hogy háborút indít, majd bulizik éjjel stb. és végül rámcsapta a bejárati ajtaját.

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségeink vannak (gyermekvédelmi jog, zaklatás?) hogy az alsó szomszédunk ne folytassa tovább efféle tevékenységét. Bocsánat, ha hosszú voltam, köszönöm előre válaszaitokat. B&D

jack4 # 2009.06.04. 14:58

Azért annyit mindenképpen megérdemelnének - már az alább olvasottak alapján -, hogy a BÁH megvizsgálja a tartózkodásuk jogszerűségét.

nea23 # 2009.06.04. 10:41

Kedves kadaj01.
Nem vagyok én nyuszi, simán odállok 50 kilósan egy 130 kilós ember elé, ahogy azt teszem is, bármennyire hihetetlen.
Csak éppen a magyar törvények nem arról győztek meg eddig, hogy minket védenének az ilyen igazságtalanságal szemben.
De őszintén szólva nem is pereskednék senkivel mert pofánvágott és 2 hétig korházban voltam miatta, mert csak idő és pénz megy el. Ha olyan jók lennének a törvények, már rég lehetett volna tenni ezek ellen valamit, hiszen kiderült, hogy a főbérlő ki sem tudja őket tenni, pedig mindent tökretettek a lakásban, totálkárra, és lakbért sem fizetnek és semmit ami a szerződésben van.
Ergo ingyenélnek szerződésszegéssel. Ügyvég foglalkozik az üggyel. Mondj egy okot, amiért hinnem kellene a magyar törvényekben és az igazságszolgáltatásban ha ezek ellenére nem tüntek még el onnan?

Örülök, hogy mi is tehetünk valamit, és bármiért ki lehet hívni a rendőrséget a nap bármely szakában, ezzel az infóval gazdagabb lettem. Talán meggondolják utánna, hogy mit lehet és mit nem.De nem oldja meg a problémát, hiszen valamiért nem tudja őket kitenni senki sem.Érdekes.És kicsit sem lenne feltünő, ha hirtelen jönnének a rendőrök. Egyből ránk gondolna, logikus. Viszont féltem a lakásunkat is és magunkat is, szerintem érthető okból.

Max odaállhatunk és kötöszködhetünk vele, amíg jól be nem takar mindenkit. Ez aztán a megoldás!
Kötöszködni egy arabbal...csak tudod náluk kicsit mások a szabályok...szerintem nem kell bemutatni senkinek. és magyarázd el neki, hogy Europában van.
Bocsi, de szerintem nem nyusziság ha tartunk egy olyan embertől, aki rosszabb mint egy cigány.
Már bocsánat a kifejezésért, és nem az intelligens romákra gondolok ezzel! Senkit nem akarok megsérteni a hasonlatommal, de talán értitek miről beszélek.

Valamint a többi lakót is megértem, hogy nem mer ellene tanuskodni ugyanezért.

kadaj01 # 2009.06.03. 10:09

nea23, mem kellene ezt a "130 kilóval nem is lehet nagyon mit kezdeni" butaságot mondogatni! Rendőrt látván az ilyen nagyemberek is nyuszik lesznek hirtelen. Ha viszont te vagy nyuszi, akkor ne is kérj itt tanácsot, mert értelmetlen.

nea23 # 2009.06.03. 09:42

Sziasztok,

Köszönöm szépen a hozzászólásokat és a tanácsokat.
Időközben sikerült beszélni a lakás tulajdonosával, aki már felbontotta az albérlőkkel a szerződést és elméletileg 1 hónapon belül nem lesznek már ott. Azért írom, hogy elméletileg, mert a tulajdonos közölte, hogy már fél éve nem fizettek neki lakbért és a közös költséget sem fizették ki, ami a szerzdődésükben volt már évek óta és neki kellett rendeznie. De valamiért nem tudta őket előbb kipakolni. Amint lejárt a szerződésük, bejelenti a bevándorlásiba, hogy már nincsenek nála, amit nem nagyon értek, hogy miért kell, de ennek csak örülni tudok. Megkért minket a tulajdonos, hogy ha bármi van, jelentsük fel őket, és ezzel is meg lehet gyorsítani a folyamatot. Remélem, hogy valóban elmennek önszántukból és nem egy rémálom lesz velük, mint illegális lakásfoglalók, akik nem hajlandók távozni. Mert ugye rengeteg ilyet lehet hallani.
Remélem kicsit szigorúbbak a szabályok a külfödiekkel.

Addig is rendőrhivogatás lesz, bár a szomszédokra nem lehet számítani, mert mindenki retteg tőlük...
mint mondta, eléggé agresszívak.. és 130 kilóval nem is lehet nagyon mit kezdeni.
Azért reménykedek :)

jack4 # 2009.06.02. 13:37

A csendháborítás indoklatlan zajkeltés, mely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja. Ilyen lehet az esti órákban - de a nap bármely szakában is - a hangos zeneszó. Hívjátok ki a rendőrőket - ahogy Kadaj is írta - minden alkalommal. Nyilván tanúkban nincs hiány. A rendőrök helyszíni bírságot is kiszabhatnak, vagy feljelenthetik. A feljelentés alapján kiszabott pénzbírság - ha nem fizetik ki - elzárásra változtatható át. Jó sok ilyen és vagy megunják a fizetést vagy apuka megy a bv-be. Vagy ha fizetni sem akar, de ülni sem, lelépnek a térképről. Azt is megnézhetik a rendőrök, ha már ott vannak, hogy a magyarországi tartózkodásuk jogszerű-e.

kadaj01 # 2009.06.02. 12:55

Az, hogy te mit hiszel a rendőről, hogy mit ítélnék meg nem fontos. Tessék őket kíhívni, majd a kerületi jegyzőnek írni egy levelet, amiben leírod az egészet részletesen, a pontos időpontot, hogy mikor voltak kint a rendőrők(kikérik a rendőrők jelentését, ők lesznek "tanúk"), és majd a jegyző intészkedik! Az csak jó, ha a többi lakó is aláírja! Ki fognak jönni hivatalból, és ki fogják vizsgálni az egész dolgot! Ha valóban igaz amit írtál, ki fogják őket tenni elég gyorsan.

nea23 # 2009.06.02. 11:45

Hello,

Új fórumozó vagyok és segítséget szeretnék kérni.
Az alattunk lévő szomszédunk folyamatosan csendháborítást gyakorol. Sajnos már próbáltuk velük megbeszélni emberek módjára a bajunkat, de nem tudnak jól magyarul és valahonnan a balkánról ( az asszony csadort visel) is jöttek, így nem is túl barátságosak az emberrel.Az apa kb 200 kg és 2 méter, így nem is szívesen vitatkoznánk vele. Ráadásul én mint nő, semmit sem érek, ha szólok, mert az Ő kultúrájukban szava sincs egy asszonynak. Páromnak meg kellemetlen naponta szólni. 5 gyerekük van és 1 kutyájuk, akik a nap 24 órájában degeneráltként viselkednek és a csapkodás és üvöltözés a legenyhébb napi tevékenységük. Nem beszélve arról, hogy "háremet" indítanak balkáni zenével este 9 - 10 körül, és mindezt hajnalig nem is hagyják abba. Valamint rutinná válik lassan a szülők veszekedése és az asszony verése.
A balkáni viselkedéshez még társul a "nemtőrődömség", így a társasház a gyerekeik szemetével van tele, elrontották a mágneskaput, amin most már bárki bejöhet és 3x eláztatták a házat a csőtörésükkel, mire hajlandók voltak felfogni, hogy meg kellene javítani a vezetéket, különben összedől a ház.

Mit tehetünk mindez ellen? A beszéd és a kérés már teljesen hatástalan és ajtócsapkodás a vége. A rendőrök, ha ki is jönnének időben nem hiszem, hogy csendháborításnak ítélnék meg az ügyet, mert mindez nem annyira zavaró, ha valaki 2 percig tartózkodik a házban. Viszont a probléma a hét 7 napján, napi 24 órán keresztül fennál.

Mivel csak albérlők, próbáltuk a főbérlőt is elérni, sikertelenül.
A társasház most készít saját házirendet, de szervezeti együttműködési nyilatkozat nélkül, azaz mindössze lesz egy papírunk, amit ha betarttanak, akkor örülünk, ha nem ,akkor nem.

A helyzet teljesen kiábrándító és semmilyen pihenési formát nem lehet gyakorolni az otthonunkban.
A stressz-szintről meg nem is beszélnék, amit a 24 órás zaj okoz.

Ha bárki tudna megoldást javasolni, nagyon megköszönném!

jack4 # 2009.05.17. 09:47

Azon kívül, hogy elhajtjátok őket, kihívhatjátok a rendőrséget is, tekintettel arra, hogy az indokolatlan zajkeltés a csendháborítás megállapítására alkalmas.

cata # 2009.05.15. 16:15

Halihó!a szomszédunkban van egy kb.20évvel ezelőtt készült játszótér maradék /ma már csak vasrudak a földben/.Ezzel még nem lenne baj,de pár őrült /gyereknek nem nevezném őket/a hét minden napján odajár őrjöngeni,törni,zúzni,és hihetetlen ordítással káromkodni,köveket,vizzel teli müa.flakonokat,vas darabokat dobálnak avval nem foglalkozva merre repül.A terület szomszédságában kisbabások,éjjel-nappal dolgozó emberek élnek akiknek esélyük sincs a pihenésre.Most már elég volt ebből!Az önkormányzatunk egy nulla!Azt szeretném megtudni tehetünk e valamit ez ellen,azon kivül hogy elhajtjuk őket.Kösssz....

vezerhangya # 2009.04.15. 05:26

Köszönöm a választ!

kriszta1004 # 2009.04.14. 20:48

Szia Vezérhangya,
ha van egy kis időd visszaolvasni ezt a topic-ot, részletesen választ kapsz a kérdéseidre.
Röviden: csendháborítás van, ráadásul nem csak este 10 után, hanem bármikor a nap folyamán. A szomszéd hívhat rendőrt, az - ha kimegy - megvizsgálja az áthallást (azaz mennyire hangos a zenétek a szomszédnál). Ha valóban nem hangos, nincs mitől félnetek, ám ha netán mégis annak ítéltetik, megbírságolhatnak.
Amit szerintem Ti tehettek az az, hogy kifejezetten zenekari próbákra alkalmas épületben (stúdióban) gyakoroltok, ezeket általában néhány órára is bérbe lehet venni. Vagy hangszigetelitek a jelenlegi próbahelyeteket, ami nem olcsó, de garantált a szomszédság nyugalma (esetleg a helyiség bérbe adásával pénzt is kereshettek).
Gondolom Téged (esetleg a szüleidet) is zavarná, ha a szomszédotokban például egy opera énekesnő vagy mondjuk egy jó kis lakodalmas rock együttes (mondjuk MC Havver és Tekknő.. brrr!) gyakorolna hetente néhány órát...

vezerhangya # 2009.04.14. 19:09

Tisztelt Fórumozok!
A problémám az lenne, hogy barátaimmal amatőr zenekarba próbálunk nálunk.Szerintem a zajszint nem haladja meg az előírtakat, de a szomszéd állandóan átjön és szól, hogy zavarja a "próbálásunk"(mellesleg a szomszéd kapujából tényleg nem sok minden hallatszódik.) Kb heti 1-2 alkalommal du. 3-7 óráig szoktunk próbálni.
Érdeklődni szeretnék van-e még csendháborítás, a szomszéd mit tehet?Mi mit tehetünk, mert már minket idegesít, hogy állandóan szól nekünk. Esetleg kihívhatja a rendőrséget és pénzbírság vagy ilyesmi?
Ha nem jó helyre írtam elnézést kérek.Remélem kapok választ a kérdéseimre.
Nagyon szépen köszönöm: Vezerhangya

kriszta1004 # 2009.03.28. 20:53

A jogszabályi háttérről korábban ezt találtam, lehet hogy éppen ezen a fórumon.

218/1999 (XII. 28) Kormányrendeletre - Az egyes szabálysértésekről, melynek 6. §-a ekként rendelkezik a csendháborításról:
6. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben a rendőrség, továbbá a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, a természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.

Szerintem itt kulcsszó az INDOKOLATLANUL, és az ALKALMAS MÁSOK NYUGALMÁNAK MEGZAVARÁSÁRA. Pusztán paraszti logika alapján az életvitellel járó zajok, mint lakásban járkálás és telefonálás nem merítik ki ezt a kategóriát. Sőt, a zenehallgatás sem, normál hangerő mellett. A szomszédaid viszont az ajtón dörömböléssel és ordibálással zaklatást követnek el, ami - különösen ha tartós - büntetőjogi kategória, így akár feljelentést tehetsz a rendőrségen. Szerintem próbálj határozottan fellépni velük szemben, esetleg vázolni a fentieket.

TamasHungarian # 2009.03.28. 06:13

És valaki meg tudja pontosan mondani melyik jogszabály szabályozza ezt? Azaz egyáltalán miben mérik a csendháborítás fokát? Hiszen én speciel attól kattanok be, hogy az alattam levő éjszakás mindig, nappal aludni akar, és emiatt már azért is feljön dörömbölni az ajtón nekem, utána meg ordibálni, ha "minden reggel halljuk ám, ahogy leteszed a lábad az ágyról a földre", tehát hihetetlen, lassan mászkálni se tudok a lakásban.
Zenéről meg ne is merjek álmodni, én magam is alig hallom a lakásban, de persze állítja, hogy a hang lefelé terjed és ők nem tudják elviselni. Még azt is megjegyzi gyakran az alattam lakó, hopy azt is hallja szó szerint, amikor telefonálok és telefonáljak halkabban, komolyan ez már abszurd.

Nincs erre valami objektív szabályozás? Mert ez bosszantó így nagyon, hogy éppen kit mi mennyire zavar. Már ott tartok, hogy családi házba kellene költözni, mert ez kezd elviselhetetlen lenni, na de ez anyagilag most nem jöhet szóba sajnos.

kriszta1004 # 2009.03.27. 21:33

Pont az ilyen tapasztalatok miatt kérdeztem, hogy hogyan kell úgy "tálalni" egy ilyen sztorit, hogy valóban kijöjjenek a rendőrök. Egy korábbi hozzászóló írta, hogy bejelenteni is tudni kell - erre várnék ötleteket, tapasztalatokat.
Egyébként az ilyen esetekben, amit jazzjazz írt, kellene a rendőrség felügyeleti szervéhez fordulni. Gondolom ott is létezik belső ellenőrzés vagy hasonló. A családon belüli erőszak bűncselekmény, a tudomásunkra jutott bűncselekményeket pedig kötelességünk jelenteni - a rendőrségnek pedig kötelessége volna intézkedni. Ha az a volna nem volna...

jazzjazz # 2009.03.26. 07:50

Arról hogy kijönnek -e a rendőrök: leírom a város nevét is, nem titok: BArcs, kisváros A Dráva partján.
Négylakásos társasban élünk, a házak egymás mellé épültek. Középen lakunk, a másik szomszéd szintén a középső kettő lakás másik birtokosa, piszkosul elkezdtek inni, illetve ez egy évek -óta zajló baj, csendesen elvannak, de amikor kiborul a bili, kezdődik a verekedés, a "k.anyázás". Az emeletre nem hallatszik ált. lent csinálják. De az asszonyt a férje és a szintén italozó öccse olyan mértékig bántalmazzák, hogy az embertelen: ízelítőül: a nő az arca kb. úgy nézett ki mint egy vagdalthús, a lábában sodrófával szétverték a trombózisos visszereit..e.t.c.
Szóval: egyedül voltam itthon a gyerekkel( 5éves) mikor a férj, -mivel asz asszony nem nyitott ajtót- betörte a bejárati ajtó üvegét, és meglehetősen erőteljes kifejezésekkel adta tudtára a nőnek aki maga is a házban részegen feküdt( ezt később tudtuk meg) hogy most aztán mi fog történni. Azonnal hívtam a rendőrséget, akik tojtak kijönni, pedig már jeleztük nemegyszer, amikor pl. ittasan (!!!) mentek a következő adagért az autójukkal.
Szóval jeleztem hogy épp most üti a nőt, áthallatszik, jöjjenek ki. Az volt a kérdés, hogy a saját tulajdonú ingatlanjába tört-e be. s mivel igen, így nem jöttek ki. Egy jogvédőtől tudtam meg, hogy létezik egy ORFK rendelkkezés, miszerint, a bántalmazás átszűrődő hangjaira is ki kell(ENE) jönniük.

Szóval hajrá, barcsi rendőrök.

kriszta1004 # 2009.03.25. 20:54

Még egy kérdésem lenne: mi történik akkor, ha kihívom a rendőröket amikor már órák óta megy a dübörgés, de mire kijönnek már abbahagyta a pali. Ilyenkor megint tanukra van szükség, vagy elhiszik nekem, hogy mi történt? Mert feltételezem csendháborítás esetén nem rohamkocsit küldenek, csak szép komótosan kijön egy járőr.

Egyébként valóban az lenne a legjobb, ha kiraknák a pali szűrét. Kiderült hogy pszihésen zavart plusz alkesz, így komolyan félek, hogy megtámad egy elborult pillanatában. A tulaj egyelőre együttműködő, csak számomra kérdéses mennyire és meddig tudja féken tartani a bérlőjét.

monalisa1 # 2009.03.24. 21:35

Javasoltam, hogy a lakás tulajdonosával kirakatni a hangoskodó bérlőt., bármi ami a lakásában történik azért mégis csak ő a felelős. (Egy gyors és hathatós változás csak tőle várható.)

kriszta1004 # 2009.03.24. 21:02

Köszönöm a válaszokat! Én is attól tartok, hogy amíg nem folyik vér - ergo nem veri szét a fejemet a szomszéd - addig a rendőrség a kisujját sem mozdítja. Mindenesetre megpróbálom, azután meglátjuk mi lesz. Jó hogy írtátok a tanút, mert azt nehezen tudnék produkálni, ugyanis egy 5 hónapos gyerkőccel vagyok itthon. Mivel ez egy tetőtéri szoba és a hangfalak a mélynyomókkal a mi közös falunkon vannak, fogalmam sincs, más lakó mennyit érzékel a nagy zenebonából. Így tényleg nincs más, mint a rendőrség... meg a hangszigetelés... vagy a korábban említett bőrkabátos úriemberek... Még 1x köszi mindenkinek!

Csipke # 2009.03.24. 12:53

Azt is le tudják ma már szigetelni (interneten, mikor saját ügyemben jártam kicsit utána, akkor találtam)... nyilván egy kisebb vagyonért... :(
megjegyzem, engem is felháborít, hogy miért csak én tudok kulturáltan, a szomszédaimra is figyelemmel élni egy társasházban, és nyilván ennek a pénznek, amit most "kidobok az ablakon" (tekintve, hogy nem a saját lakásom), lenne jobb helye is... de hát inkább a nyugalom... :)


Csipke

kadaj01 # 2009.03.24. 11:47

Sajnos a hangszigetelés sem mindig elegendő... saját példám, hogy a lakásom felett lévő lakást két egyetemista várásolta meg(vagy a szüleik, nem tudom), és iszonyat dörömbölő hangokat adnak ki minden este több órán keresztül. Sarkon járva döngetnek, állandóan, mintha egy több kilós súlyzókat dobálnának le a padlóra, olyan szinten, hogy nálam kileng a lámpa, kinyitódik a szekrény ajtaja, rezonál az üvegablak, repedeznek a falak. Ez ellen nem tudok mit tenni, hiába szoltam már, erre rendört nem hívhatok. Ilyen is van.

Csipke # 2009.03.24. 10:35

Sziasztok!

A rendőrnek mindig ki kell menni, ha hívod a 107-et. Telefonon keresztül nem mérlegelhet.

Lehet, hogy már korábban írtam, de a nagyothalló, antiszociális szomszédok ellen hatásos a hangszigetelés (hasonlóra készülök én is :)). Ugyan nem olcsó, de egyszer és mindenkorra megoldja a problémát. :)

Üdvözlettel,


Csipke