csendháborítás


macaka # 2008.09.07. 11:26

Tisztelt Fórum!
1, Nyugodt életet élő láncon tartott kutya mellé telepíthető-e őt sírásig zaklató 3 percenként szirénázó hangot kiadó seregélyriasztó?

2, munkaszüneti napon szólhat-e ugyanez a riasztó lakott tanyavilágban?

kadaj01 # 2008.09.04. 06:46

Szefmester!

Miért nem hívtál rendőrt? Miért kellett egyáltalán felmenni? Ilyenkor ki kell hívni őket, nem kell szarozni! Szinte biztos, hogy a többi lakót is zavarja, csak ők félnek lépni.

Az még egy megoldás, hogy a környező szomszédokkal aláírva írsz a kerületi jegyzőnek és a közös képviselőnek egy levelet, amiben leírátok a dolgot. Majd ők lépnek az ügyben!

Szefmester # 2008.09.03. 20:53

Tiszteletem. Felmerült tegnap éjjel egy probléma a "kedves" szomszédaimmal a panelben.. Éjjel 11kor értem haza a munkahelyemről, és az esti rutin után szerettem volna lefeküdni másnap kora reggeli elfoglaltság miatt. De ők olyan hangosan hallgatták a zenét hogy alattuk lakva is simán lejegyezhettem volna az általam ismeretlen dalok szövegét. Ha még csak áthallatszik nem baj, de amikor már tisztán érteni az zavaró. Fel is mentem bekopogni, persze senki nem nyitott ajtót. Írtam egy levelet hogy fogják vissza magukat majd lecsaptam a biztosítékot, ha már a csengő nem szól észrevetetetm magam alapon. Nah erre kijöttek áram vissza majd viháncolás közben felolvasták a levelem egymásnak, és folytatták. Felmentem kicsit ideges voltam és rendőrrel fenyegetőztem. És itt jön a probléma szerintük nekik joguk van éjjel 1kor bulizni, és már nincs olyan hogy csendháborítás.
Szeretnék kérni egy linket ahonnan kinyomtathatom a törvényt/rendeletet, és megmutathatnám nekik, majd a lakás tulajdonosának. Elnézést hogy kicsit bő lére eresztettem de nagyon felbosszantott így műtétre várva ...

monalisa1 # 2008.08.13. 08:10

Akkor nincs más mint megpróbálni mielőbb elköltözni, mert a rossz szomszéd valószínűleg nem fog.

Egyébként nagyon is jól tudom hogy kik "ők"...

reker # 2008.08.13. 05:49

Egyjogász!

Köszi a támogatást. Tátott szájjal olvastam monalisát. Tudja kik a kisebbség? Ráadásul említettem, hogy a rosszabbik fajta.
Nem sparheten főz és nem amellett melegszik.

Egyjogász # 2008.08.13. 05:39

"eredményre vezetne ha alkalomanként leülnél vele egy csésze tea/kávé és sütemény mellé beszélgetni"

monalisa1,
Nekem úgy tűnik, hogy reker-nek nem a herceg Esterházyék a szomszédai:)))

Szerintem te az emlegetett "kisebbség" (gondolom nem a Magyarországon élő svájci kisebbségről van szó)szokásait, életvitelét, gondolkodásmódját nem nagyon ismered...

(Nagymamámék házában lakott egy "kisebbségi" nő, egyszer nagymamám átvitt neki egy tányér sütit - mint más szomszédoknak is -, mire a "kisebbségi" elkezdett nagymamámmal üvöltözni, hogy mit képzel magáról, neki van mit ennie, stb., stb.)

monalisa1 # 2008.08.12. 21:38

gordonka75

Az önkormányzatnál kell ill. lehet panaszt tenni a csendháborítás miatt. Ők majd eljárnak a lakás tulajdonosával szemben, vagyis ha tudja ebrubdalja ki ezen lakóit. (Az hogy a tulajdonos tartósan külföldön tartózkodik, nos megneheziti a dolgokat, de vélhetően van valaki aki a távolléte alatt is csak átveszi a nevére/lakcímére érkező hivatalos postát, tehát ha semmi másként - ebből tudomást szerez a lakásban történtekről.)

Végső soron az adóhivatalnak is lehet bejelentést tenni - a lakás vélhetően feketén van kiadva...

Monalisa
laikus hozzászóló

gordonka75 # 2008.08.12. 21:00

Megtisztelnétek néhány ötlettel az én problémámat illetően? Nagyon aggasztó, kb. két hozzászólással lejjebb kifejtettem, miről van szó. Köszi!!!

monalisa1 # 2008.08.12. 20:58

Vannak akik még ma is sparherten főznek/sütnek és forralják mosakodáshoz a vízet, tehát nap mint nap szükséges a kellő mennyiségű tüzifa bekészítése.

Az hogy valaki koránkelő - és onnantól mindjárt aktív tevékenységbe is kezd, nos ezt semmiféle jogszabály nem tiltja.

A telefonálgatás helyett (...) eredményre vezetne ha alkalomanként leülnél vele egy csésze tea/kávé és sütemény mellé beszélgetni - lám tolerálod a kisebbségüket.

És akkor a kutyák dolgát is meg lehetne beszélni.

A feljelentgetés csak mérgesíti a helyzetet.

reker # 2008.08.12. 18:36

Sziasztok!

a szomszédom minden hajlnalban fát vág. Pont annyit, amennyi aznapra elég. Ráadásul még nyáron is. Csak tudnám minek ilyenkor fa. Van mikor már hajnal 5-kor ezt teszi. Tavaly nyáron megelégeltem, mert ráadásul a kutyája (3 db) egész éjszaka ugat (kiengedve a kiskertbe, így mintha a mi udvarunkon ugatna) és nem lehet tőle aludni. Szóval se éjjelünk se nappalunk nincs tőle.
Áttelefonáltam egyik reggel, hogy ne csinálják már, nem elég, hogy hallgatom a kutyáját egész éjszaka, de hogy még hajnalba fát vágni, erre azt mondta, hogy ha nem tetszik jelentsem fel.
Mivel a család a kisebbséghez tartozik, a rosszabb fajtához, így a hivatal sem foglalkozik nagyon vele, mert félnek a szájától. ha tényleg bíróságon feljelentem, akkor nagyobb akkor az nagyobb procedúra, szóval inkább elviselem.
Mit lehet tenni, hogy egy kicsit leálljanak? Köszi a segítséget

gordonka75 # 2008.08.12. 16:56

Segítséget kérek. A csendháborítás szereplői drogosok, akik alkalmanként kb. 48 órán keresztül üvöltetik a zenét és artikulátlan hangon kommunikálnak egymással a lakásban és a lépcsőházban. A dübörgő zene és ordítozás éjjel-nappal folyik, amig hat a szer, gondolom valami gyorsítót használnak, de nem értek hozzá. Kisebbség, bár ez most mindegy. Ami viszont nem mindegy, hogy megfélemlítették az összes lakót, hogy ha szólni mernek az éjjel-nappal szóló zene és üvöltözés miatt, betörik az autókat és egyéb kárt tesznek abban, amiben tudnak. Több lakóba beszívott állapotban belekötöttek. Kb. 10-en tartózkodnak a drogozás időtartama alatt a panellakásban és ordítoznak a lépcsőházban, a lakásban. Albérlők, a tulaj évente egyszer van Magyarországon, így elérhetetlen. A közös képviselő a vállát vonogatja. Nem akar balhét, gondolom ő is tudja, van a zajongók közt bűnöző. Merthogy van. Mit tegyünk? Mindenki fél, egyszer a lépcsőházban azt hangoztatta (büszkén) az egyikük, hogy ő már embert is ölt, így mindenkinek kuss. A rendőrséget csak név nélkül mertük felhívni, mert ha megtudják, ki telefonált, azonnal nekimennek és mondjuk az autómat nem szeretném összetörve látni stb. Mivel név nélkül hívtuk ki egyik éjjel, amikor épp megint ment a ramazuri, nem jöttek ki... na ilyenkor mi van?

Tristen # 2008.06.17. 18:22

Sziasztok!

Szokásomhoz híven a brutális agyonverés mellett voksolok! Azonban, hogy ne tűnjek ennyire agresszívnek, én a helyedben az ittas vezetésért jelenteném fel, vagy valahogy elintézném, hogy kapja el a rendőr, és büntessem meg alaposan! Amúgy is ZÉRÓ tolerancia van kishazánkban, SOSEM ülnék a volán mögé, ha ittam szeszes italt! Ez mindig is így volt, és tudjátok miért, mert nem az én szaros kis életemet féltem, hanem VIGYÁZOK másokra, hogy ne okozzak balesetet,!!!!!!!!!!! Na ez van!

monalisa1 # 2008.06.17. 16:55

A sérelmesnek tartott nyítvatartási korlátozás ellen a felettes hatósághoz felülvizsgálati kérelemmel lehet fordulni - remélve elfogulatlanul vizsgálódnak majd.

Príváti: hivd meg egy (két) sörre a szomszédot és így asztal mellett beszélgessétek át "a" sérelmeit...

tamaska69 # 2008.06.17. 11:08

Sziasztok!

Jó ez a téma, de meg kéne nézni néha a másik oldalt is szerintem.
Mi ebben a cipőben járunk.
Van egy kis sörözőm, ahol pénteken és szombaton is szórakozni szokott a falu fiatalsága.
Ez az egyik szomszédnak (nevezzük Bélának) nem tetszik, mivel ő általában máshol tombolja ki magát.
Persze az is közrejátszik a dologban, hogy a felesége egy időben itt dolgozott, de mivel az üzleti és a magánéletbeli (a vezető magánlevelezése) titkot is többször megsértette el let bocsájtva.
Azóta a szomszéd állandóan feljelentget.
A rendőrök mindíg megállapítják, hogy nem történt semmilyen csendháborítás.
Az illető viszont jóban van a polgármesterrel és sikerült elérnie, hogy a testület foglalkozzon a témával.
ez nem is lenne baj, ha mindenkit meghallgattak volna, de valahogy minket nem hívtak be.
A polgármester mint helyi atyaisten (bocs a vallásosoktól) elérte a testületnél, hogy korlátozzák a nyitvatartást.
Ide tartozik, hogy egyszer sem volt kint meggyőződni arról, hogy jogos-e a bejelentés.
A helyi atyaisten viszont fenntartotta magának a jogot, hogy személyesen ő adhat felmentést a rendelet betartása alól.
Persze a rokonainak is van kocsmája.
Mi meg vagyunk a konkurencia.
Ami minket illet: havi átlag 400ezer forint bevétel kiesés.
Ami a környezetet illeti:
A fiatalok azóta végig dorbézolják a falut oda-vissza és visszajönnek nyitásra még páran.
Eddig legalább egy helyen voltak. Igyekeztünk is rendet tartani, utcán udvaron nem tűrtük a hangoskodókat este 10 után halkabra vettük a zenét stb.
Bár a szomszéd is rendszeresen hajnalban jön haza (ittasan, kocsival) Ezért nem értem miért zavarta a dolog. Talán irígység?
szóval szerintetek mit lehet tenni? Bőrkabátos illetők? Vagy van más megoldás is?
Segítsen aki tud
Köszönöm

Tristen # 2008.05.20. 15:02

Hm! Érdekes hozzászólások születtek! Én is kitartok a bőrkabátos csákók mellett, és a geinckihúzás per orálisan! :))) Nagyon unalmas már, hogy ha valakit zavar valaki, akkor a zavart valakinek semmi joga sincs a zavaró valakivel szemben! Ez egy ördögi kör! Ha nekem brácsás lenne a szomszédom, és napi fél óránál többet gyakorolni kis otthonában, szétverném a fején a brácsáját! Menjem zeneiskolába és ott gyakoroljon! Szép, ha valaki fürge ujjazik egy fuvolán, azonban többre értékelem más "fuvolákon" való játszást! És itt mindenki arra gondolom, amire van mersze! ;-)

Márkameggy # 2008.05.20. 12:33

Nyilván ez is birtokháborítás (polgári jogi vizekre evezve) és csendhábortítás (szerintem).

...az esethez annyit fűznék hozzá, mint zeneszerető, hogy nekem személy szerint nem lett volna zavaró :) Legfeljebb ha jó bőrök és megunom a nyirkogást, akkor betértem volna hozzájuk és gyerekfülnek nem való zajok keretében, másféle nyikorgással vegyítve "elláttam" volna a "bajukat" :D Természetesen egyszerre :-) Bár lehet felváltva több enegria fogyna és nem marad a zenélésre. Node tegyük félre a hipotézist és maradjunk a a realitások talaján a tényállás keretein belül :D


Carnivorous Vulgaris

monalisa1 # 2008.05.20. 12:19

Anno még panelban laktam, az egyik lakásban élt két leányzó - a Zeneakadémiára jártak. Az egyik hegedüs volt, a másik brácsista. Egymást időpontban - és hanghatásban - soha nem zavarva szoktak volt gyakorolni, egyikük is másikuk is napi 2-3 órákat is, némi megszakításokkal. El lehet képzelni "mennyire" örültek a házbeliek...

Idővel már vita sem volt a szüleikkel: türt a nép tehetetlenül. (Idővel szerencsére elkerültek otthonról.)

Márkameggy # 2008.05.20. 11:53

Ez a jogeset "nesze semmi fogd meg jól" stílusú. Ha egyszer zavarnak valakit a birtoklásban szükségtelenül, azt meg kéne illetnie a birtokvédelemnek és el kéne kussoltatni a birtokháborítot. Nem tudom a jogot mióta érdekli a gazdaságosan kivitelezhető megoldás és a műszaki paraméterek. Most valaki vagy birtokháborít vagy nem.

Lehet tényleg kéne egy ilyen "terepjárós" vállakozást indítani :P A bírák, amilyen bírkák, nem minősítenék törvénysértőnek :| Már mi lenne abba a rossz, ha baráti kérésre, emberbaráti szeretettől vezérelve a delikvennsel elbeszélget pár kigyúrt hústorony, és vázolják a peren kívüli alternatívákat (gerinc kirántása szájon át, dobogó saját szív mellkasüregen kívüli kézbe adása, stb). Egy részről gazdaságos :-) másrészról csökkenti a bíróságok leterheltségét... jajj szegények, most inkább emlékezzünk meg szegény mártírokról egy perc néma csenddel, legalább addig is abbamarad mindenféle birtokháborítás :D


Carnivorous Vulgaris

Egyjogász # 2008.05.20. 10:49

Á, én nem foglalkozom ilyen jövedelmező vállalkozással..:))

Pjotr # 2008.05.20. 09:32

:))) Egyjogász ezzel azt akarta mondani, hogy a terepjárós úr és kollégái nála 15.250Ft+áfa/óra áron megrendelhetőek. :))

Egyjogász # 2008.05.20. 05:43

Ja még egy sztori a mindennapi valóságból:

Az utcánkban lakik egy ürge, aki szombat-vasárnap, sokszor már reggel 6-7 kor elkezdett barkácsolni (flex-szel, stb.), füvet nyírni, úgy hogy sokáig megvolt az utca reggeli ébresztője hétvégén.

Perrel, önkormányzattal hiába fenyegette bárki, nem különösebben érdekelte.

Tavaly ősszel odaköltözött egy terepjárós vállalkozó egy közeli házba, kicsit tartott tőle mindenki, de nem volt semmi probléma.

Egyik vasárnap reggel, mikor szokás szerint baromi habgosan barkácsolt valamit a szomszéd, látjuk, hogy a vállalkozó és két bőrkabátos úr bementek hozzá, nem voltak soká, kb. 5 percig.

Nem tudom mit mondhattal barkácsnak, de azóta hétvégén 10-11-ig olyan kuss van az utcában, hogy még a legyek röptét is hallani.

Egyjogász # 2008.05.20. 05:31

A szomszéd hanggal való szükségtelen zavarását a bíróság birtokháborításnak minősítheti, és kötelezheti a hanghatást kibocsátót a hanghatás időbeli (pl. csak hétköznapokon 8-21 óráig) korlátozására, csökkentésére, vagy olyan hangfogó kerítés építésére, ami a zajt csökkenti. Ez szerintem független attól, hogy a zajt egy iskola bocsátja ki.

Egy jogeset:

"A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint köztudomású tényként fogadható el az, hogy a labdarúgópálya üzemeltetésével jelentős hangzajhatás és egyéb zavaró áthatás jár együtt, ami az adott esetben szükségtelen zavarásnak minősülhet. A szükségtelen zavarás fennállása esetén az érdekek egyeztetésével lehet és kell keresni azt a megoldást, amely mellett ez a hangzaj- és más hatás már olyan mértékű, amelyet a szomszéd tűrni tartozik (1959. évi IV. törvény 100. §). A jelenlegi helyzet adott, vagyis a családi házas ingatlan szomszédságában az alperes labdarúgópályát üzemeltet. Mindkét fokú bíróságnak ehhez a meglévő állapothoz képest kellett volna keresnie azt a legcélszerűbb megoldást, amelytől a hangzajhatás a jelenlegi állapothoz képest csökkenthető. Amennyiben van ilyen gazdaságosan kivitelezhető megoldás, annak megvalósítására alappal tarthat igényt a felperes. Ennek a felderítése végett nélkülözhetetlen műszaki szakértő kirendelése, aki a helyszín és a helyszíni adottságok vizsgálata alapján adhat véleményt arra: van-e lehetőség és milyen módon a sportpálya üzemeltetésével együttjáró jelentős mértékű zavaró hatások csökkentésére."

Tristen # 2008.05.19. 22:38

Szia Hercike!

Az adott önkormányzatnak van erre rendelete, ha meg nincs, akkor sajnos törvényi rendelkezés erre nincs érvényben, úgy tudom! Sajnos, hogy ezt kell, hogy írjam! És mivel ez egy közintézmény, így megkockáztatom, hogy az önkormányzat jelentős szerepet játszik a fenntartásában, (ha alapítványi iskola, akkor nem annyira...) de ennek ellenére, nehéz kérdés, és jó volna, ha nálam illetékesebb írná meg az ide vonatkozó hatályos, érvényben is lévő rendeleteket, esetleg hivatkozásokat... Első lépésben az önkormányzatnál kellene "kémkedni", milyen helyi rendelet van éppen érvényben...... üdv.

hercike # 2008.05.18. 17:14

Sziasztok,

remélem tudtok segíteni, a problémám a következő:
velünk szemben van egy művészeti iskola ahol követ vésnek, fexelnek, fúrnak-faragnak gépekkel, persze nem halkan. Az igazi gond az, hogy hétköznap este 9-kor is faragnak, ja és hétvégén is. Ma vasárnap van,reggel nyolc óta csinálják megint. Néhány perce szóltunk az egyik fafúró embernek, hogy ugyan már hagyja abba. Még neki állt feljebb, és folytatta tovább, mondván ez iskola, és munkahely. Amivel nem lenne semmi gond, ha mindezt csendesen tennék.
Amúgy szeretem a művészetet, de mindennek megvan a maga hely és ideje.

Tudtok segíteni abban, hogy hétfőtől-vasárnapig meddig lehet ilyen tevékenységet végezni?

Nagyon köszönöm a segítséget :-)

Tristen # 2008.05.10. 20:24

Sziasztok!

Igen mindenben igazatok van! A csúnya beszédről vannak tanúim, persze ez kevéske! Itt szó nincs még védelembe vételről, ismerem ezt a jogintézményt, ismerem a gyermekvédelmi törvényt. Amúgy is a gyermek érdeke a legalapvetőbb a gyvt. szerint, szóval nem lenne célravezető eljárás ez sem. A vádjaim, még ha ezek csupán virtuálisak itt ebben a fórumban, néhol nem alaptalanok, csak azt hiszem, van jobb dolga is a megnevezett szolgálatnak, mint ilyen piszlicsáré dologgal foglakozzon. Persze, minden viszonyítás kérdése, mivel nekünk ez nem "piszlicsáré", vagyis ezzel élünk már jó pár éve! Azt is tudom, hogy a gyermek, azért gyermek, hogy játsszon, és bohóckodjon, szaladgáljon, élje gyermeki életét, majd ha felnőtt lesz, akkor élheti a gondokkal teli mindennapjait, szóval ezt is értem. Csak azt nem értem, miért szükséges együtt felnevelnem a szomszédokkal a gyermeküket, mert néha már úgy érzem, mintha családtag lennék, szinte tudom mikor mi fog kezdődni, mikor "kulminál" a gyermekek hangulata az egekbe, és mikor kapok én szívszélütést .... Hiányolom az ez irányú érdekképviseleti intézményt, és itt nem kimondottan ezekre a gyermekekre gondoltam, hanem visszaolvasva a többi hozzászólásokat, a rendfenntartó szervek sem állnak a helyzet magaslatán. Szegény nagypapám sokszor mesélte, hogy az ő korábban, csendőrök voltak. Aki szembe szállt a csendőrrel, kapott egy akkora tarkóst tőlük, hogy mentem hagyat vetette magát, és örülhetett, ha nem kapott még egyet. Ma meg a rendőr nem mer meg sem szólalni, mert mindenkinek csak joga van, de kötelezettsége az nincs! Na kipöfögtem magam! Agyő!M ég jövök majd! Köszi a hozzászólásokat!