Kft felszámolás-csődbűntett


ObudaFan # 2005.12.20. 17:40

Viszont a csődbűntett másik alapesetét (a "csalárd bukást") meg éppen azzal lehet elkövetni, hogy a nem fiz.képtelen céget az ember fiz.képtelenné teszi. Az más kérdés, hogy maga a b.eljárás csak akkor indulhat meg, ha a felszámolást, vagy a csődeljárást elrendelték, de ez csak objektív büntethetőségi feltétel, és nem utal az elkövetés idejére. A másik alapeset valóban akkor valósul meg, ha már fizetésképtelen a cég. (A harmedik alapesetet, az adminisztratív csődbűntettet pedig akkor lehet elkövetni, ha már meg is indult a felsz. eljárás.)

lorna # 2005.12.20. 14:04

Szia! Nem tudok Neked segíteni, de az biztos, hogy a csődbűntett egyik alapesetét kifejezetten csak a fizetésképtelenség megállapítása előtt lehet elkövetni.
Egyébként amit leírtál az akkor már inkább adócsalásnak tűnik, mint csődbűntettnek.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.12.19. 23:06

nem igen foglakozom büntetővel de ismereteim szerint a csödbüntett a fizetésképtelenség megállapítása utáni időben lehet elkövetni
ez nem biztos hogy megáll az esetedben

diagolcs # 2005.12.19. 19:46

Sziasztok

Szeretnék tanácsot kérni KFT felszámolás ügyében. Az APEH tartozásom kb. 9 millió Ft, és a pénztárban csak papíron, 8 millió Ft van. A 9 millió Ft SZJA, TB, ÁFA tartozás, a pénztárban lévő 8 millió Ft a 15 éves működés alatt úgy jött össze, hogy az emberek kevesebbre voltak bejelentve, és a fizetés meg lett fejelve. Így kb. havi 50.000 Ft fedezetlen összeggel nőtt a pénztárban lévő pénzösszeg, mivel körbetartozás és a redszerváltásból adódó gazdasági problémák, pl. nehézipar összeomlása (öntőminta készítéssel foglalkozok) miatt sokszor fizetésképtelenséggel és likviditási gondokkal küzködtem. Így a felvett pénzek egy része sajnos fedezetlenül maradt. Most van felszámolás alatt a cég és csődbűntettel vádolnak. Erre kérnék tanácsot, mit tudnék tenni? És kb. mire számíthatok? 2005.májusig működött a vállalkozás, a felszámolás 2005. szeptemberében indult meg.

A válaszokat nagyon megköszönném.