Ügy leírás alatt van


Mentaa # 2006.01.18. 13:00

ObudaFan!
A lefoglalás mai gyakorlata még mindig a lefoglalás mai gyakorlata, mert nem kaptam vissza a kocsit, illetve határozat nélkül szóltak, hogy takarítsam a telepről, persze eredeti állapotában őrízgessem ahol akarom, amiről persze gőzöm sincs, hogy hol őrízgessem, mivel egy lakótelepi lakás 7. emeletén élek és csak a penny parkolóban tudnám állomásoztatni az amúgy is használhatatlanságig összeroncsolódott valamikor autónak nevezett vastömeget. Minden esetre engem rendkívül bosszant, hogy az eljárás így működik, hogy telefonálgatnak össze + vissza. Ráadásul, ami legjobban bosszant, az az, erről persze kicsit mi tehtünk, hogy amikor az első lefoglalás feloldása megtörtént, nem vittük el azonnal a roncstelepre, (igaz, azt ígérték, hogy leszedik a tükröt, kereket, és jön egy emberke aki megveszi, de még ingyen is vihette volna, csak vitte volna el) mert akkor ügyészke az édes nem tudom mit vizsgálgatott volna + bűnügyi költségekért. Néha az is megfordul a fejemben, hogy leendő diplomám inkább visszapostázom, ha így működik a magyar igazságszolgáltatás.

peti999
Bocsánat, hogy a témádban lassan kisajátítást végzek, csak azért írtam le, mert a bosszankodásunk nagyon úgy néz ki közös vonalon halad.

ObudaFan # 2006.01.17. 16:37

Mentaa! Tudom, hogy rendkívül bosszantó, de a lefoglalás mai gyakorlata mellett örülhetsz, hogy már visszakaptad a kocsit.

peti! Az ügyész is dönthet úgy, hogy nem emel vádat, mert az elkövetett cselekmény nem bűncselekmény (hanem esetleg szabs.). A vád részbeni mellőzése akkor fordul elő, ha másik, jóval súlyosabb cselekmény is van, amely mellett erre felesleges lenne vádat emelni, mert úgysem befolyásolná a kiszabott büntetést.

peti999 # 2006.01.16. 23:19

Először is köszönöm a választ.

Semmi hír nincs azóta, a bíróságon azt mondják, hogy nincs még náluk az ügy, az ügyészségen pedig azt, hogy leírás alatt van. Annyi változott, hogy már nem akarnak semmit mondani arról, hogy milyen szakaszba van az ügy, hanem azt hajtogatják, hogy leírás alatt van, legyen türelmem.

Az a nagy baj, hogy semmilyen határidők nincsenek betartva, na persze nekünk mindent be kell tartani. Nekem is lefoglalt dolgaim vannak, ráadásul munkaeszközök, 8 hónapja már. Egyetlen esélyem, hogy viszonylag „gyorsan” visszakapjam őket, hogy az ügyész szabálysértéssé minősítse az ügyet (még azt sem követtem el, de abba az idő miatt belemennék).

Állítólag, ha a nyomozás bűncselekmény elővetése miatt indul akkor az ügyész nem minősítheti önállóan szabálysértésé, hanem vádemelés részbeni mellőzését kéri a bíróságtól és ha én nem fellebbezek (azaz megfelel a szabálysértés) akkor lesz lezárva az ügy. Itt a lényeges kérdés az, hogy ez igaz egyáltalán, ilyenkor megjárja az ügy a bíróságot.

peti

Mentaa # 2006.01.15. 21:47

Szia!
Hogy ál az ügy? Van már valami előre lépés?

Amikor egy ügy bíróságra kerül, azaz bírósági szakaszba jut, előtte meg kell, hogy kapd hivatalosan az ügyész vádiratát, illetve a bíróságtól kell, hogy kapj idézést a tárgyalásra.
Bár ezt a telefonon történő értesítgetést, és majd utána napok múlva, vagy hetek múlva jön a papíralapú iformáció én is tapasztaltam a saját bőrömön, legnagyobb meglepetésemre, hozzá teszem. Álmomban sem gondoltam, hogy akár nyomozati akár az ügyészi szakaszban mindez előfordulhat. Nem is a mód döbbentett meg, hanem az eljárás menete.
Az én esetem egy lefoglalt autóval kapcsolatos, aminek a feloldásáról határozat volt a kezemben. Amikor mentem az autóért, akkor közlte a SZAKÉRTÕ hogy nem adja ki, mert neki telefonált az ügyész, hogy nem adhatja ki. Õ NEM HATÓSÁG, semmi joga nincs egy érvényben lévő határozattal szemben nem kiadni. Még nekem kellett telefonálgatnom, hogy akkor most minek is van elsőbbsége? Az ügyészi telefonnak a jogerős határozatommal szemben, és én, az érintett hányadik láncszem is vaagyok az információ áramlásban? Na, ez volt az ami elképesztett.

peti999 # 2006.01.12. 21:47

Bűnügyről van szó, az ügyészségen van. Az illetékes bíróság még nem kapta meg. Az ügyészségen, telefonon, az ügyszám alapján azt mondták, hogy „leírás alatt van”. Ennél többet nem akartak mondani, kérdeztem, hogy ez vádemelést jelent vagy nem. Az érdekes az, hogy pár hete az ügyész azt mondta, hogy megvan a döntés de nem mondja meg hogy döntött mivel még nem hivatalos és majd postán leszek értesítve. Állítólag az ügyészség nem értesíti a gyanúsítottat a vádemelésről, megküldik a bíróságnak és majd ők fognak értesíteni, igaz ez?

Mit jelent az, hogy „leírás alatt van”? Állítólag ha szabálysértésnek minősítik az ügyet az ügyészségen akkor is van leírás, ez technikai fogalom… Ha szabálysértésnek minősítik akkor is bíróság értesít?

Lehetséges az, hogy telefonon az ügyszám alapján azt mondják az ügy bírósági szakaszba van de leírás alatt van, nemsokára küldik a bíróságnak? Mert akkor ez már válasz arra, hogy mi a döntés, azaz vádemelés. Ez azért érdekes mert a fent említett telefon előtt pár nappal is telefonáltam és akkor ezt mondták. Furcsálltam is, hogy csak ilyen egyszerűen, telefonon adnak információt, miközben előtte az ügyész „titkolózott”.

Tanácstalan vagyok, mit higgyek most?

Köszönettel:
peti