Önvédelem vagy garázdaság


Főlökött # 2008.07.31. 17:56

Tisztelettel

"Ez követően én is visszaütöttem ,rúgtam próbáltam távol tartani magamtól ,védeni magam."

Jogos védelem, a támadás elhárításában teljesedik ki véleményem szerint nem tartozik bele, hogy ütöm-rúgom a másik felet, ami miatt sérülése keletkezik. Annyi igen, hogy a támadását elhárítsam. Ha a másik félnek sérülést okozok, közterületen, és ezzel másokban megbotránkozást, riadalmat keltek, elkövetem a bűncselekményt.

Ezért véleményem szerint jogos, az egyik oldalon az sts. ( törés miatt ), másik oldalon a garázdaság és a kts ( figyelembe véve a magániddítvány kívánatát ).

Lehet ezzen nem egyetérteni, de prakszisomban rengeteg ilyen eset alatt kikupálódtam :)

Csaba81- jól látjuk, rossz az arány ( szembesítéskor ), főleg ha a sértett feje is sérült és mindenki azt állítja, hogy Ön rúgta meg. Igen rossz pozíció.

-------------------
  • Lökött
Csaba81 # 2008.07.29. 15:23

Sziasztok!

A srác nem volt részeg, úgy értettem az ittaságot ,hogy "kötekedősre itta magát".Elszaladni nem tudtunk mert elém állt .Egyébként én a haverommal voltam ,szal ketten voltunk,ők pedig kb 4-5 en lehettek.Ők azt mondják természetesen,h én a srácot a földön rúgtam fejbe.Persze ez nem így történt,de mi csak ketten vagyunk a haverommal ők meg 5 en állítják ezt.

Algo # 2008.07.29. 11:20

...marmint hogy NINCS vita, buli van...:-)

Algo # 2008.07.29. 11:19

Hello,

Hasonlo cipoben jartam.Szorakozohelyen a tarsasagomban levok osszeszolalkoztak masik emberekkel en kozejuk siklottam majd kozoltem veluk hogy vita buli van.taccs kaptam is az arcbavagast okollel. erre elindult a verekedes.

En feljelentest tettem erre mint csoportosan elkovetett garazda folyt ellenunk az eljaras. A vegen (2 ev utan) felmentettek minket mert scak vedekeztunk.De az a hercehurca, meg ugyvedi mocskolodas...hat azt nem kivanom senkinek. erre mondta a rendor aki felvette a vallomasokat, hogy ilyen esetekben nem szabad feljelentest tenni hanem jol megverni valami sotet sikatorban az illetot.

szuper.
Tanacsom hogy ragaszkodj az igazadhoz miszerint nem te kezdemenyeztel csak vedekeztel.

Algo

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.29. 07:48

A jogos védelem megállapításánál az arányosság mellett azt is vizsgálják, hogy más - kisebb sérelmet okozó - módon is el lehetett volna hárítani a támadást. Részeggel szemben ez praktikusan azt jelenteni, hogy ha nem vagy sarokba szorítva, körbe véve, etc. el kell futnod.

guba # 2008.07.28. 20:05

Ha valóban jogos védelmi helyzetben voltál, az kizárja, hogy ezzel párhuzamosan a garázdaság elkövetését meg lehessen állapítani. Ezt a leírás alapján nehéz lenne megmondani, de feltételezem, hogy a vád szerint már nem voltál jogos védelmi helyzetben amikor megrúgtad.

Csaba81 # 2008.07.28. 17:33

Sziasztok!

Bocs ,hogy két helyre is írok,de most találtam meg ezt a fórumot.

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémámmal kapcsolatban szeretném kikérni a hozzáértő véleményeteket:
Kb 1 hónapja lementem egy barátommal egy szórakozó helyre meginni egy colát.Megérke­zésünket követően egy ittas állapotban lévő személy odajött hozzánk és belénkkötött. Én próbáltam elkerülni a verekedést először sikerült is elküldenünk a fitalembert,de kb 5 perc elteltével ismét visszajött és tovább fenyegetőzött. A vitának nem volt előzménye. Miután elment ugy döntötünk h a további vitát esetleg verekedést elkerülendően inkább elmegyünk a sz. helyről.
Ugy is tettünk, kimentünk és a barátom taxit akart hívni.
Eközben a fiatalember ismét odajött és fenyegetőzött.
Erre én megkérdeztem ; h most te verekedni akarsz? Erre azt válszolta h akár azt is és arcon ütött úgy ,h az orrom eltört.
Ez követően én is visszaütöttem ,rúgtam próbáltam távol tartani magamtól ,védeni magam.
A feljelentést követően az ügy ott tart ,h a srác ellen súlyos testi sértésért eljárást indítottak,engem pedig garázdasággal vádolnak,mert a srácot verekedés közben ahogy előrehajolt ,h nekem jöjjön fejbe rúgtam.A váddal nem értek egyet,mivel én csak próbáltam védekezni ugy ahogy tudtam,az h ez közben másokban megbotránkozást kelthet valahogy nem jutott eszembe…
Nem tudom mire számíthatok ebben az esetben,nem szeretném ,ha a szakmám rámenne a dologra.
Érdekelne a véleményetek az üggyel kapcsolatban.

Nick Name # 2006.01.22. 14:13

"Ez nem tudom hogy történhetett meg mert szerintem ez jogos önvédelmi helyzet volt..."

Valószínüleg úgy, hogy az eset többi résztvevője nem ezt mondta.


Nick Name

ObudaFan # 2006.01.22. 11:55

s.j.! Tulajdonképpen semmit nem írtál le, ami alapján meg lehetne ítélni az ügyet. Hogyan kezdődött a verekedés, mik voltak az előzményei, milyen támadás ért titeket, milyen támadással válaszoltatok?

Zoltán György # 2006.01.21. 19:22

A felderítettlenség akadályozza a cselekmény helyes jogi elbírálását.

Valami ilyesmit szokott az LB mondani, amikor megváltoztat egy ilyen ügyet!

Zoltán György # 2006.01.21. 19:05

Bizonyítható, hogy jogos védelmi helyzetben, arányos védekezést fejtettél ki?

Mit mond a másik fél?
Milyen tényállást állapított meg az ügyészség?

sovanyjozsef # 2006.01.21. 17:59

a szalagavatomon történt2003ban hogy italoztunk egy sörözöben barátaimal és támadás ért bennünket azzal , hogy viszaütötünk vádlottak lettünk GARÁZDASÁG büncselekményével. Ez nem tudom hogy történhetett meg mert szerintem ez jogos önvédelmi helyzet volt... a vicc az egészben hogy 0-3évig terjedö szabadságvesztésel sulyhatóak az elkövetök NA EZ HOGY VAN?