AUSZTRIAI gázos ügy


kerd_ezo # 2006.03.09. 20:21

Tisztelt valaki Aki segíteni tud!

A problémám: Ausztriában dolgoztam egy raktárban (ruha raktár), aminek volt eladótere is, ahonnan hazafelemenet el próbáltam vinni pár ruhát (akik segítségével odakerültem melózni, ők mondták, hogy ők is szoktak ilyet tenni, tudom ez nem mentség). A lényeg, hogy ez még az EU csatlakozás előtt történt, a munka persze nem bejelentett. Kifele menet elémállt egy fickó (magándetektív)(már kint az épületből), mondott valamit, de nyilván németül, amit én nem értettem, nyilván sejtettem mi lehet, de erre én egy határozott mozdulattal megpróbáltam továbbmenni, ami persze nem jött össze. A jegyzőkönyvbe az került, hogy én onnan el akartam lopni azokat a ruhákat, és a csávót ellöktem, minek következtében meghúzodott a kisujja. A munkáról nem esett szó, kaptam egy magyar tolmácsot aki azt mondta, ezt írjam alá, hogy ez így volt és már mehetek is haza. Úgy is történt (mármint az aláírás) csakhogy felhívtak egy ügyészt aki azt mondta, hogy meglöktem a csávót, úh. maradok. Mivel a meló nem került szóba és függetlenül attól, hogy a raktár vezetője nem örült e tettemnek addig nem utált, sőt utána is teljesen rendesek voltak, senki el sem jött a tárgyalásomra, a detektív kisujjára pedig fizetni kellett 500 Euro vígaszdíjat és ez enyhítőkörülmény volt, meg az, hogy addig nem volt dolgom a törvénnyel.
Viszont így is ugye azt mondták, hogy a "lökés" miatt 1/2 évről indulok, amiből minimum 4 hónapot ott kell töltenem, az ügyvéd annyit hozott ki ebből, hogy a 1/2 év Egy év lett, és 2 hónap otttöltendő.
Ezek a tények.
Az ügyvéd mondott még ilyet (ő egy helyi ügyvéd volt), hogy ez az ügy nem fog Magyarországra átkerülni, 3 év után elévül és kész.
Az egyik bibi és az egyik kérdésem, mivel az idegenrendészet azt mondta, hogy Egy évet kaptam, az ciki. mert az 10 év kitiltást jelent, ez szintén tény és van, namost a kérdéseim:
Ezt a 10 évet lehet-e csökkenteni?
Mely országokra vonatkozik ez a beutazási tilalom, "csak" Ausztriára, vagy a Schengeni országokra?
Főként az elsőt kérdezem azért is, mert a külügy honlapján ovastam, hogy az EU előtti tilalmakat elengedik, de nem automatikusan, hanem kérésre, azt nem tudom, mivel az ítélet alapján én veszélyeztethetem a közrendet, hogy ez a feloldás rám is vonatkozhat-e?
További kérdéseim, az természetes volt-e, hogy ez átkerült Magyarországra, mert itt van az ügy!
Ezt úgy tudtam meg, hogy egy végrehajtótól kaptam levelet, hogy valami Fővárosi Bírosági ítélet perköltségeit ha nem fizetem be 15 napon belül, akkor jön végrehajtani, ő csatolt egy lapot e levelében.
Én erről a Fővárosi Bírósági ítéletről addig miért nem tudtam? Ez normális?
Ez a múlt héten volt, az ítélet pedig 2005. januárjában.
Kértem azóta erkölcsit természetesen benne van, de kb. egy év múlva kikerül, (vagy hogy hívják).
Ez az ügy.
A kérdésem, mik a lehetőségeim?
Az erkölcsiből egy év múlva "kikerül", az rendben van.
A beutazási tilalommal és annak területi határával kapcsolatban mit lehet a legtöbbet kihozni.
Erre keresek ügyvédet.
Ausztriának egy bentebbi nem közvetlen a határ menti városról van szó.
És ami még nem utólsó szempont mindez mennyibe kerül? (csak hogy még gyűjthetek rá vagy azonnal fordulhatok ügyvédhez, és olyanhoz, aki tényleg a legtöbbet ki tudja hozni az ügyből).
Ez elég hosszú lett.
Ha valaki tud megfelelő ügyvédet (gondolom Budapestit, de ha valaki máshol lakik és ő jobb, nekem mindegy, csak jó legyen), vagy ide válaszoljon vagy a kerd_ezo@freemail.hu-ra, bocs, hogy csak így név nélkül írogatok, de elég gárnak érzem az egészet, persze ez már a múlt, csak szépíteni tudunk rajta, legalábbis remélem.
Előre is köszönöm

kérdező