Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Tb csalás?

nonolet # e-mail 2018.03.07. 13:17

én ezt úgy értelmezem, hogy magyar a cégcsoport és külföldön vannak telephelyeik, cégei.

Inkább...

Külföldi a cég.

Van magyar cége-lába is, annál alkalmazott papíron.

DE! egyideje TÉNYLEGESEN

A külföldi cég egy másik külföldi telepén dolgozik
(aminek NEM a magyar cég a gazdája) a magyar cég helyett.

Andrea28 #   2018.03.07. 12:42

Rexor!
nadja írta:

úgy kapok magyarországon fizetést illetve úgy vonja tőlem a munkáltató a TB-t hogy közben már 2 éve nem is voltam magyarországon (csal átutazóban) hanem a cég külföldi telephelyén dolgozok.

Tehát az anyacég magyar!!! Külföldi telephelyén dolgozik, de attól a cég még magyar!!! Csak, hogy értsd Pl. Mol-nak is vannak külföldi telephelyei.

nadja:

Nincs kiküldetés, sőt a magyar munkaszerződésemben az van hogy csak a magyar telephelyeken dolgozhatok.

Ugye nem kell értelmeznem Rexor?

nadja:

De sztem ez csak kényelmes a cégemnek hogy uff bejelentenek egy országban mert valaha laktam ott de nem vagyok se ottani adóilletőségű se állandó lakos, se tartózkodási helyem nincs ott.

Itt van a törvénytelenség és az anyacég lesz.ja, hogy a munkavállaló életvitelszerűen hol él... Nem fogja bejelenteni máshova, neki a magyar járulék összege az olcsóbb!!!

Véleményem még az, hogy a kérdező pontatlanul, kevés infóval kérdez. Meg kellene tanulni okosan, lényegre törően kérdezni.

nadja:

Külfölfi telephelyet ugy ertem hogy a cégcsoport más cégei.

én ezt úgy értelmezem, hogy magyar a cégcsoport és külföldön vannak telephelyeik, cégei.

Rexor # e-mail 2018.03.07. 12:30

Nonolet: tény hogy így van. ha nem hiszed járj utána...

Rexor # e-mail 2018.03.07. 12:29

"Kérdező esete is hasonlóról szól, hogy egy magyar anyacég nem fogja pl. osztrák bérhez igazítani a fizetését, mert nem éri meg.": nem erről szólt a kérdező esete, erről esetleg a Te eseted szól, amit mindenáron bele akarsz keverni ide. De részemről itt tényleg befejeztem :).

nonolet # e-mail 2018.03.07. 12:27

Rexor

"mivel Magyarországon a legmagasabb a munkabérre rakódó adó és járulékteher egész Európában (egyedül Belgium van velünk holtversenyben)."

Butaság... tény, hogy nem így van.

- -

Egyébként pedig nem az ARÁNY a lényeg, hanem az ÖSSZEG!
Amibe kerül melós...

Andrea28 #   2018.03.07. 12:23

Rexor! Kedvezőség arra vonatkozott, hogy forintban fizetett összeg jóval kedvezőbb, mint egy osztrák euróban fizetett járulékteher összege. Senki nem említette, hogy a bérre rakódó teher mekkora, százalék megosztásban valóban magyar az első. Tény, hogy egy osztrák jóval többet is keres , mint egy magyar. Minimálbér is magasabb! Velem már nem szúrnak ki, mert vállalkozóként dolgozok egy cégnek külföldön. Végig tapasztaltam, hogy Magyarországról a cégek hogyan intézik a járulékokat, bejelentéseket külföldön dolgozó alkalmazottaknál. Megunva a szemétséget, ezért lettem vállalkozó.

Ha valamit nem tudsz, az nem baj, csak ne "baromságomozzál" légyszíves. Kérdező esete is hasonlóról szól, hogy egy magyar anyacég nem fogja pl. osztrák bérhez igazítani a fizetését, mert nem éri meg. Ne gyere elő a törvénnyel, mert azt értem és tudom! Szegény kérdező még nem tudja, hogy ha ügyvédi tanácsot is kapna problémájára, a cégnél magason tojnak rá, max. ezért kirúgják!

Rexor # e-mail 2018.03.07. 10:56

Andrea: én értem. Az pedig, hogy a te esetedben ezt rosszul, jogszabálysértő módon csinálják arról nem tehetek.

Egyébként ha belegondolsz az is nagy baromság, hogy a magyar adó / járulékfizetés kedvezőbb mint más országokban, mivel Magyarországon a legmagasabb a munkabérre rakódó adó és járulékteher egész Európában (egyedül Belgium van velünk holtversenyben).

Rexor # e-mail 2018.03.07. 10:51

"A kérdező kinek az alkalmazottja? A Magyarországon lévő anyacég vagy a külföldön lévő leányvállalaté? Úgy gondolom, hogy ez nem mindegy." :

ebből a szempontból teljesen mindegy.

Vadsuhanc #   2018.03.06. 19:51

A kérdező kinek az alkalmazottja? A Magyarországon lévő anyacég vagy a külföldön lévő leányvállalaté? Úgy gondolom, hogy ez nem mindegy.

Mellesleg a kérdező munkaszerződéséből ez egyértelműen ki kell, hogy tűnjön.

nonolet # e-mail 2018.03.06. 16:59

nadja

Van-e magyar lakcímkártyád?
Azon van-e MAGYAR lakcímed?

Andrea28 #   2018.03.06. 16:06

Látom Rexor te sem érted. Feladom.

Rexor # e-mail 2018.03.06. 15:53

Kiindulási pont: az állandó lakóhelyed. Ebben az országban kell (főszabály szerint) járulékot fizteni. De hogy ezt hogyan és milyen formában kell abban az adott ország jogszabályi előírásai az irányadóak. Egyébként ezt a munkaadódnak kellene intéznie.

nadja #   2018.03.06. 15:40

Andrea lehet, hogy nagy a tapasztalatod a valoságot illetően de én nem azt kérdeztem, hogy mi a tapasztalatod, hanem hogy mi a jogszabály. Jogiforum. Jogász válaszát szeretném hallani.

Ha tapasztalat érdekelne, akkor a nőklapján kérdezném. Köszi

Andrea28 #   2018.03.06. 15:29

Dehogynem Rexor. Jobban értem, mint gondolnád. Jelenleg is külföldön dolgozom és bőven ismerem a zörgést. Hiába írod le a szabályokat, ha cégek kibújnak alóla. Lehetsz te nagyokos, majd kirúgnak. Kérdezőnél is ez van, cége nem jelenti be adott országba, mert többet kellene adóznia utána.

Rexor # e-mail 2018.03.06. 15:09

"Itt mindig az anyacég dönti el, hogy miként adózik a munkavállalója után"

Andrea ezt remélem nem gondolod komolyan. Ráadásul az adót és a járulékot csakugyan nem kellene egymással keverni.Továbbá más fogalmakat is keversz (pl. bejelentést), attól tartok ezt a területet nem igazán érted...

Andrea28 #   2018.03.06. 15:00

Leírtam mi a gyakorlat. Hiába hajtod a magadét, a cég akkor sem fog máshova bejelenteni, ha nem akar, akkor inkább kirúgnak. Nem kényelmi kérdés ez, hanem szigorúan kts. megtakarítás! Keress más céget ha neked ez így nem jó. Önkéntes alapon bárhol fizethetsz nyugdíjat előtakarékosságból.

nadja #   2018.03.06. 14:48

Szét kellene választani az adót a TBtől nem? 7 ország között repkedek de ezek egyike sem magyarország. Van benne EU és nem EU. De sztem ez csak kényelmes a cégemnek hogy uff bejelentenek egy országban mert valaha laktam ott de nem vagyok se ottani adóilletőségű se állandó lakos, se tartózkodási helyem nincs ott.

Szóval rendben hogy nem KELL ott TB-t fizetnem de ha még az önkéntes fizetésre sem vagyok jogosult, akkor a cégem hogy dönthet úgy hogy ott fizet?

Külfölfi telephelyet ugy ertem hogy a cégcsoport más cégei. Elnézést ha nem jó fogalmat használtam.

Andrea28 #   2018.03.06. 14:37

Rexor! Itt mindig az anyacég dönti el, hogy miként adózik a munkavállalója után, mivel az illető fiók telephelyen dolgozik. Volt alkalmam pár munkahelyen dolgozni úgy , mint a kérdező. Cégnek az itthoni adózás jóval kedvezőbb, mint pl, német, vagy osztrák. Gyakorlat az, hogy sajnos ezt a 183 napos dolgot nem veszik figyelembe. Az valóban nem derült ki, hogy a kérdező EGT belül dolgozik e?

Adózói tájékoztató az adóegyezmények ún. 183 napos szabályának értelmezéséről

http://nav.gov.hu/…zmenyek.html?…

Rexor # e-mail 2018.03.06. 14:13

A 2 éves szabály EU-n belüli kiküldetéseknél alkalmazható csak. Nem tudom melyik országban élsz, illetve hol végzed a tevékenységed, de a járulék fizetést 3. országoknál vagy nemzetközi egyezmények szabályozzák, vagy a helyi szabályok. Viszont mivel magyarországon nincs állandó lakhelyed, és a munkavégzésed helye sem Magyarország Magyarországon nem kell járulékot fizetned.

nadja #   2018.03.06. 13:40

Köszönöm Andrea! Nincs kiküldetés, sőt a magyar munkaszerződésemben az van hogy csak a magyar telephelyeken dolgozhatok.

Az adóilletőségem sem magyar, 183 napnál többet vagyok külföldön, családom is egy másik országban van tehát már semmi nem köt haza.

Szerintem az nem úgy van hogy ott fizetek ahol a munkáltató van hanem ott ahol élek nem? Én tudom rosszul?

Andrea28 #   2018.03.06. 12:10

https://www.hrportal.hu/…0170427.html

Nem léteznek azonban olyan uniós szabályok, amelyek rögzítenék, hogy a kiküldetés ideje alatt keletkezett jövedelem után melyik országban kell adózni. Ebben a kérdésben a nemzeti jogszabályok vagy az országok közötti adóügyi megállapodások az irányadók.

Kiküldött munkavállalóként Ön legfeljebb két évig továbbra is a küldő ország társadalombiztosítási rendszerébe fog tartozni. Érdemes utánanéznie, milyen adminisztratív teendőket kell elvégeznie.

Ha két évnél hosszabb időre megy kiküldetésbe, át kell jelentkeznie a külföldi munkavégzés helye szerinti ország társadalombiztosítási rendszerébe. Bizonyos esetekben két év után is lehetősége van arra, hogy fenntartsa társadalombiztosítási jogviszonyát a küldő országban.
https://europa.eu/…index_hu.htm

Andrea28 #   2018.03.06. 12:03

ha kiküldetéses munkavállaló vagy, akkor teljesen jó az amit a cég csinál és itthon fizeti utánad a járulékaid. Nem is lehet másképp, hiszen az anyacég magyar!

nadja #   2018.03.06. 11:52

Megvalósul-e valamilyen tényállás, ha úgy kapok magyarországon fizetést illetve úgy vonja tőlem a munkáltató a TB-t hogy közben már 2 éve nem is voltam magyarországon (csal átutazóban) hanem a cég külföldi telephelyén dolgozok. A cég nem akar külföldre bejelenteni, ayz állítják hogy az teljesen jó ha én magyarországon fizetek TB-t pedig nem is ott lakok. Nekem ez igy nem kerek. Milyen jogszabalyt tudnék a HR-nek bekuldeni?