kérdés..halmazat


Nick Name # 2006.04.04. 18:15

A 8:03-as mindhárom kérdésedre igen a válasz. A 15:43-asnál a büntetési tétel szempontjából addig mindegy, hogy 2 rb. 3 éves bűntett, vagy 1 rb. 3 éves bűntett és 1 rb. 2 éves bűntett áll halmazatban, hogy ha nem alkalmazza a bíróság a felemelt kereteket, akkor elsődlegesen mindkét esetben a 3 éves tételből kell kiindulni, ha meg alkalmazza, akkor 4 év 6 hó lesz a maximum. Az így kialakuló tételen belül azonban már nem mindegy, milyen súlyú cselekményekből áll halmazat.

Ugyanakkor az már nem mindegy, ha a 3 éves bűntett mellett csak egy 1 éves vétség áll, akkor már a felemelt felső határ is csak 3 év 11 hó 29 nap lehet.


Nick Name

istvanlor # 2006.04.04. 13:43

ja és még egy kérdés..ha este válaszolsz Nick...

Halmazati bünt. kiszabás szempontjából mindegy hogy 1 rendbeli három évig terjedővel büntetendő bűntett és 1 rendbeli vétség áll halmazatban, vagy 2 r. három évig terjedő? tehát mindkét esetben a legszigorúbb tétel számít bűnt. kiszabás szempontjából?

Mára ennyi a kérdésem:)

istvanlor # 2006.04.04. 06:03

értem.

"Halmazatnál annak van még jelentősége, hogy egy vagy több tőröl fakad-e az. Tehát ha valaki feltör egy irodát és elviszi öt ember tulajdonát, az kevésbé súlyos, mintha öt irodát törne fel egymás után, noha mindkettő 5 rendbeli lopás. "

  1. Ha valaki egyszer feltör egy irodát és elviszi 5 kül. ember pénztárcáját, akkor azért beszélünk 5 rb. lopásról, mert 5 különböző sértettünk van?
  2. Ha valaki mondjuk rendszeresen megrongálja az autómat éjszaka, akkor 1 rendbeli, folytatólagos a cselekmény, hisz csak én vagyok a sértett?
  3. Ha már a szomszédét is megrongálja, akkor 2 rendbeli?
Nick Name # 2006.04.03. 17:49

Pontosítanék: az fontos, hogy milyen büntetési tételű cselekmények szerepelnek a halmazatban, de az nem, hogy egyforma büntetési tétel mellett azok azonos vagy különböző cselekmények.

Halmazatnál annak van még jelentősége, hogy egy vagy több tőröl fakad-e az. Tehát ha valaki feltör egy irodát és elviszi öt ember tulajdonát, az kevésbé súlyos, mintha öt irodát törne fel egymás után, noha mindkettő 5 rendbeli lopás.


Nick Name

ObudaFan # 2006.04.03. 16:05

Persze , hogy lényeges, és nem csak a büntetés kiszabásánál, de már a keretnél is, mert halmazat esetén a büntetés felső határa úgy alakul, hogy a súlyosabb cselekmény büntetési tétele felső határának a másfélszerese, de nem több, mint a cselekmények büntetési tételeinek felső határa összesen.

istvanlor # 2006.04.03. 09:31

a büntetéskiszabásnál ugyanolyan súlyúnak minősül mondjuk egy 2rb. lopás, mint mondjuk egy lopás vétsége és garázdaság vétsége?

Pontosítva a kérdésem:a halmazat szempontjából lényeges, hogy a halmazatban álló bűncselekmények ugyanazok e, vagy eltérő típusú bűncselekmények?