ügyvédi díj


Dr.Attika # 2008.02.21. 09:09

A megbízási díj szólt az első fokra. Az ügyvédi meghatalmazás valószínűleg "fllig" szólt. Az ügyvédi megbízási díj szabad megállapodás kérdése. Vannak kamarai ajánlások, de minden ügy más. Nem akarom eljátszani a "szegény ügyvédek" nótát, de sok esetben az ügyvéd is "alulkér" hiszen, mint az Ön példája is mutatja egy két tárgyalásra kalkulál az ügyvéd és az ő hérdekkörén kívül 4-5 tárgyalás is lehet és ez akár fél-egy éves csúszást is jelenthet. Büntetőügyben ráadásul nincs olyan alap, mint a polgári perben. Polgári perben egy 500 ezer forintos követelés kapcsán nem lehet pl. 500 ezer forintot felszámolni, mert akkor miért pereskedne az ügyfél. Büntetőügyben ki mondja meg, hogy mennyi a szabadságvesztés elkerülésének ára.

ObudaFan # 2006.04.16. 12:02

Ezt neked kell eldönteni, de a gyakorlatban másodfokon szoktak kevesebbet kérni, mert az első fokú díjban az ügy megismerésének költsége is benne van. A megbízási szerződést elvileg nem kell felmondani, ha csak első fokra szólt, de a legbiztosabb, ha írsz egy felmondást, amibenm a meghatalmazást is visszavonod, ha úgy döntesz, hogy váltasz.

kiskarika # 2006.04.11. 21:11

Kérdésem lenne, és köszönöm szépen, ha valaki válaszol;-)

Büntetőper volt ellenem (közokirathamisítás, az ügyész csak pénzbüntetést kért) amiből első fokon felmentettek. Az ügyvédi díjam az elsőfokú eljárást tartalmazta, 100E volt. (megbízási zserződásem van) Három tárgyalás volt, az elsőn a tanú nem jelent meg, a másodikon beteg volt a bírónő, a harmadikon végre ítéletet hoztak, és felmentettek. A tárgyalásokon az ügyvédem egyszer volt ott, az elsőn, a többin mindig mást küldött maga helyett. akkor ez nem érdekelt annyira. Most viszont az ügyész fellebbezett, és az ügyvédem a másodfok miatt 200E-t kér. Egyrészt a másodfokú tárgyalásra, másrészt pedig azért, mert az elsőfokról még "tartozom" neki, mert elhúzódtak a tárgyalások. Sejtem, hogy ez nem egészen van így rendben, csak megerősítés kellene, hogy tényleg így van-e, illetve hogy ebben az esetben akkor most mi a teendőm? Keressek másik ügyvédet? Ehhez fel kell bontanom vele a megbízási szerződést?