gázfegyver viselési engedély


bootmaker # 2006.11.30. 16:04

Az ide vonatkozó törvények a 253/2004 es kormányrendeletben vannak.
A szállitásról a 38. szakasz a.) bekezdésében olvashatsz, a tárolásról meg a 39. szakasz rendelkezik.

B

bootmaker # 2006.11.30. 07:00

Az hogy nálad lehet természetes, de azért árnyaltabb a helyzet.
Mi célból van nálad? Ha pl. azért mert viszed valahova akkor meg kell feleni a szállitási előirásoknak, ami fegyverfajtánként különböző.
Az sem mindegy hogy hol viszed, a testedre erősitve vagy szatyorban.
Töltött állapotnak az számit ha a lőszer, töltény, lövedék a fegyver töltényürjében van.
Persze szállitáshoz ez a töltetlenség megfogalmazás, még nem elég mint fentebb irtam ez is fegyverfajtánként meg van határozva.

B

S_Tibor # 2006.11.30. 01:02

Vagyonőr: igen, és igen...de nem érdemes, ...másik címszó alatt kifejtettem részletesebben.

valuta: természetesen nem, de nincs is szükség rá gyakorlatilag (hasonló helyzetben vagyok, a tiszt elő se vette a formanyomtatványt, csak utánanézet a számítógépes adatbázisban az előéletnek)

Obudafan: az engedély nélküli fegyvertartásra milyen jogszabályok vonatkoznak? Én azt a részét nem értem teljesen világosan mi számít töltött állapotnak a fegyveren.
(úgy tudom töltetlenül magamnál tarthatok tetszőleges számú gáz, és riasztópisztolyt:), vagy legalábbis 1-et)

vagyonőr # 2006.11.29. 18:34

Van egy gáz-riasztó fegyverem amihez van viselési engedélyem is önvédelmi célból, a kérdésem az lenne, hogy a vagyonőr szakmámban szolgálatban viselhetem e rejtve az önvédelmi fegyverem? Vagy kérhetek e új viselési engedélyt a saját fegyveremre, hogy szolgálatban nyiltan viseljem? Légyszi segítsen aki tud!

Köszönöm mindenkinek!

ObudaFan # 2006.05.17. 21:12

Mi volt a konkrét bűncselekmény?

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet
a fegyverekrôl és lôszerekrôl
3. § (1) E rendelet eltérô rendelkezése hiányában a 2. §-ban, valamint az Ftv. 3. §-ában említett engedély nem adható annak

  1. aki a tizennyolcadik életévét nem töltötte be;
  2. aki cselekvôképességét kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt áll;
  3. akit állam elleni bûncselekmény [a Büntetô Törvénykönyvrôl szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) X. fejezet], emberiség elleni bûncselekmény (Btk. XI. fejezet), személy elleni bûncselekmény [Btk. 166-168. §, 170. § (2)-(5) bekezdés, 171. §, 174. §, 175/B. §], nemi erkölcs elleni erôszakos bûncselekmény [Btk. 197. és 198. §, 207. § (3) bekezdés b) pont], hivatalos személy elleni bûncselekmények (Btk. XV. fejezet V. cím), embercsempészés (Btk. 218. §), közérdekû üzem mûködésének megzavarása (Btk. 260. §), terrorcselekmény (Btk. 261. §), nemzetközi jogi kötelezettség megszegése (Btk. 26l/A. §), légi jármû, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármû hatalomba kerítése (Btk. 262. §), visszaélés lôfegyverrel vagy lôszerrel (Btk. 263/A. §), a Btk. 263/A. §-ának (5) bekezdésében meghatározott - a különös visszaesés szempontjából a visszaélés lôfegyverrel vagy lôszerrel bûncselekményhez hasonló - bûncselekmény, bûnszervezetben részvétel (Btk. 263/C. §), tiltott állatviadal szervezése (Btk. 266/A. §), állatkínzás (Btk. 266/B. §), garázdaság (Btk. 271. §), önbíráskodás (Btk. 273. §), természetkárosítás (Btk. 281. §), visszaélés kábítószer elôállításához használt anyaggal (Btk. 283/A. §) vagy vagyon elleni szándékos bûncselekmény (Btk. XVIII. fejezet 316-324. § és 326-327. §) elkövetése miatt elítéltek, illetôleg vele szemben intézkedést alkalmaztak, a büntetés vagy intézkedés külön jogszabályban meghatározott bûnügyi nyilvántartásának idôtartamáig, de legalább a jogerôs döntés meghozatalát követô három évig;
  4. akit bûncselekmény bûnszervezetben történt elkövetése miatt elítéltek, illetve, ha vele szemben bûncselekmény bûnszervezetben történt elkövetése miatt intézkedést alkalmaztak, a büntetés vagy intézkedés külön jogszabályban meghatározott bûnügyi nyilvántartásának idôtartamáig, de legalább a jogerôs döntés meghozatalát követô három évig;
  5. aki ellen a c) és d) pontban meghatározott bûncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetôeljárás folyik;
  6. aki ellen ipari robbantóanyaggal és pirotechnikai termékekkel, lôfegyverrel, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, rendzavarás, sportrendezvény rendjének megbontása, számszeríj vagy szigonypuska jogellenes használata, veszélyes fenyegetés, jogosulatlan vadászat, természetvédelmi szabálysértés elkövetése miatt büntetést szabtak ki vagy intézkedést alkalmaztak, a szabálysértési határozat jogerôre emelkedésétôl számított két évig;
  7. aki az engedély kiadására vonatkozó kérelmében valótlan adatot közöl, illetve a kérelemmel összefüggô valós adatot elhallgat vagy a fegyverre, lôszerre (töltényre) lôszerelemre, lôtérre vonatkozó jogszabályban meghatározott kötelezettségét megszegi, a kérelem benyújtásától, illetve a visszavonó határozat jogerôre emelkedését követô két évig.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételeket a jogi személy vezetô tisztségviselôi, egyéb, jogi személyiséggel nem rendelkezô szervezet esetén a tevékenységért felelôs vezetô tekintetében kell vizsgálni.

bootmaker # 2006.05.17. 13:43

A kormányrendeletben pontosan le van irva, hogy mi a kizáró ok, meg kellene nézni.

B

valuta # 2006.05.17. 11:36

Érdeklődnék, hogy ha nem erőszakos bcs miatt van még hatályban 6 hónap felfüggesztettem, akkor kaphatok-e gázfegyver viselési engedélyt. Előre is köszönöm.