csalás help


braintest # 2007.03.23. 07:35

Kedves Santino!

Köszönöm szépen a segítséget, de ez már nem nyomozati szakaszban van, hanem úgynéz ki, hogy jogerős itélet (a felfüggesztett mellé), tehát fizetnem kell kb 1.5 m ft -ot. Az összes vagyonom egy kb 800 e ft érő gépkocsi. Ezért érdeklődnék az eljárás menetéről.

1. Hogyan zajlik? Először a bankszámláról emelik le a pénzt és utána árverezik a gépkocsit? Mennyi időm van az árverezésig ?( nem mindegy ,h a gépkocsit eladom mondjuk 700 ezerért,
vagyelálverezik 300 -ért..)

2. Van folyószámla hitelkeretem. Emelhetnek -e a hitelkeretből pénzt?

3. A szüleim lakcímén van az állandó lakcímem, lefoglalhatnak-e a szüleimtől bármit? (TV, bútor stb..)

4. Hozzáférésem van a szüleim bankszámlájához (idősek már és betegesek), oda kapják a nyugdíjjat. Arról emelhetnek-e le pénzt?

5. Meddig tart az eljárás, mi van ha csak a felét tudom kifizetni? elévül?

Elnézést a sok kérdésért,de nagyon fontos lenne.

Köszönöm..

santino # 2007.03.21. 14:33

Braintest!

Nehéz az élet, előbb kell gondolkodni.

1. Ajánlom figyelmedbe a következő jogszabályhelyeket a pontos minősítés tudatában.

Btk. 36. § (1), (2)

2. Tanulj meg olvasni. Olvasd el mégegyszer mivel vagy meggyanúsítva. Ha ugyanazt látod amit leírtál akkor nem te nem tudsz olvasni, hanem a rendőr írta be rosszul a tényállást. Kérdezd meg tőle, hogy akkor nevesítse pontosan a bűncselekményt. Én úgy gondolom, hogy téged jelentős kárt okozó csalással gyanúsítanak amit szintén nem értek az általad elmondott összeg miatt, mert ha igazat mondtál akkor az nagyobb értékre elkövetett csalás.

3. Fogadj egy jó ügyvédet.

braintest # 2007.03.21. 12:40

Valaki tudna rövid tájékoztatást/linket adni a vagyonelkobzásról? Többek között vagyon elkobzást kaptam egy bizonyos összegre,de a vagyonom csak kb a 60 % -át fedezné az összegnek.

Mi van ilyenkor? Lefoglalkatnakpl a családtagjaimtól dolgokat?

ObudaFan # 2006.08.23. 16:09

Az megint attól is függ, hogy mi a pontos minősítés. Ha 3 évnél súlyosabban nem büntethető vagyon elleni bűncselekmény, akkor a sértett(ek) hozzájárulásával lehet.

braintest # 2006.08.21. 08:47

A többrendbeliség súlyosbító tényező? mert az ügyészség 1 rendbeliről 13 rendbelire változtatta az ügyemet.

Illetve az ügyvédem szerint hamarosan lesz valamiféle "tevékeny megbánás" a törvényekben és ha visszafizetem a kárt ,akkor ejthetik a vádat.
Erről tud valaki valamit? Valóban ilyen "egyszerű lenne"?

rudi70 # 2006.07.24. 11:41

Köszi!!
Bele vágok!!!

Sasfioka # 2006.07.23. 08:45

Szólítsd fel a kötelezettet írásban, hogy fizesse meg x napon belül a tartozását. Ha nem teszi ezt meg, kérd a bíróságtól fizetési meghagyás kiállítását, ha nem mond ellen, jogerőre emelkedik, ha ellentmond, per lesz belőle, és ítélet fog születni, ha a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, vagy a per kimenetele számodra kedvező és ez alapján sem fizet az adós, kérheted a követelésed végrehajtását, szintén a bíróságon, végrehajtási lap kiállításával.

A fizetési meghagyásnak van illetéke, az illetékalap 3%-a, de legalább 3000 forint, legfeljebb 450 000 forint. Ha az eljárás perré alakul, az illetéket az első fokú polgári peres eljárás mértékére kell kiegészíteni.

Ha a fizetési meghagyásra az adós ellentmondással él, akkor az eljárás elsőfokú polgári peres eljárássá alakul és a fizetési meghagyásra már megfizetett illetéket ki kell egészíteni az alábbira:
Eltérő törvényi rendelkezés hiányában az illetékalap 6%-ának megfelelő, de legalább 7000 forint, legfeljebb 900 000 forint illetéket kell fizetni.

A végrehajtási lap illetéke az illetékalap 1%-a, de legalább 3000 forint, legfeljebb 150 000 forint, ha a végrehajtás foganatosítása a fővárosi bírósági, illetőleg a megyei bírósági végrehajtó feladatkörébe tartozik az illetékalap 3%-a, de legalább 8000 forint, legfeljebb 450 000 forint.

Az eljárási illetéket úgy kell kerekíteni, hogy az 50 forint alatti maradékot el kell hagyni, az 50 forintot és az azt meghaladó összeget pedig 100 forintnak kell tekinteni.

Az eljáró bíróság az adós lakcíme szerint illetékességgel bíró bíróság.
Ha az adós lakcíme nem ismert, a BM Országos Személyi Adat- és Lakcímnyilvántartó Hivatala tud segíteni.

SF

ObudaFan # 2006.07.23. 08:42

Ha elindul a büntetőeljárás, akkor azon belül lehet kérni a polgári jogi igény elbírálását. Ha nem, vagy ott a büntetőbíró nem ad helyt a polgári jogi igény iránti kérelemnek, akkor polgári pert kell indítani.

rudi70 # 2006.07.22. 10:58

Köszönöm, igaz nem nagyon értem de jó hogy lehet még esély. És mit tegyek , hogy lehet ezt elinditani??

ObudaFan # 2006.07.21. 19:07

Viszont ami a követelés behajtása szempontjából jóval lényegesebb, az a polgári jogi igény elévülésének ideje.

A követelések öt év alatt elévülnek, ha jogszabály másként nem rendelkezik.
Az elévült követelést bírósági úton érvényesíteni nem lehet.
Az elévülés akkor kezdôdik, amikor a követelés esedékessé vált. Bűncselekménnyel okozott kár esetén a követelés addig nem évül el, amíg a bűncselekmény büntethetősége nem évül el.

Ha a követelést a jogosult menthetô okból nem tudja érvényesíteni, az akadály megszûnésétôl számított egy éven belül - egyéves vagy ennél rövidebb elévülési idô esetében pedig három hónapon belül - a követelés akkor is érvényesíthetô, ha az elévülési idô már eltelt, vagy abból egy évnél, illetôleg három hónapnál kevesebb van hátra. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a jogosult a lejárat után a teljesítésre halasztást adott.

A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is -, végül a tartozásnak a kötelezett részérôl való elismerése megszakítja az elévülést.

Az elévülés megszakadása, illetôleg az elévülést megszakító eljárás jogerôs befejezése után az elévülés újból megkezdôdik.
Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg.

Lökött # 2006.07.21. 18:55

Tisztelt rudi

Kérdésedre a válasz, a túró tudja.
Miért is? Nem tudjuk a minősítést ( okozott kár összegének függvénye, a minősítés ), így a büntetési tétel felső határa.

Válasz, az elévülési idő, a büntetési tétel, maximális felső határa ( ninősítés függvénye ) Btk. 318.§-ában ( 1 ) bekezdésbe ütköző és a ( 2-3-stb ) szeint minősülő, csalás bűncselekmény megtalálható, de minimum, 3 év.

----------------------
  • Löki
rudi70 # 2006.07.20. 19:35

Üdv mindenkinek?
Van-e csalásnak elévülése és ha igen akkor az mennyi idő?
Én 1 áruvásárlási csalás károsultja vagyok és 4 éven nem tudom behajtani a lovémat, és az az árut sem!

monalisa1 # 2006.06.15. 07:37

Egy már megkezdett ügy vizsgálatának folytatása.

Valószínűleg azért rendelnek ismét kihalgatásra, mert 1. még nem kérdeztek eleget, 2. valami új tény/adat stb. került a látóképükbe, és ennek okán a további kérdések.

braintest # 2006.06.15. 06:53

Mit jelent a "folytatólagos kihallgatás" ? Erre kaptam meghívót.

Köszönöm a választ előre is.

Főlökött # 2006.06.11. 06:04

Tisztelettel

A nyomozó hatóság vizsgálni fogja, hogy a kibocsátott számlák mögött volt-e teljesítés. Ha nem volt, akkor a számlát rendező ( kifizető ) cég - cégek a sértett(ek).

A kár megtérülése enyhítő körülmény.

Azért megjegyezném, hogy nem venném fixre a felfüggesztettet. Ügyész - Bíró kérdése, a cselekmény "értékelése", ami lehet súlyosabb, enyhébb is, enyhítő körülmények függvénye.
A vádiratból kiderül majd, mit javasol az Ügyész, a tárgyaláson pedig nyilatkozni fog a Bíró az ítéletben, mely után jogorvoslatnak van helye.

----------------------
  • Löki
ObudaFan # 2006.06.07. 18:53

Jó lenne ismerni a válaszhoz az ügyletek pontos tartalmát, de úgy tűnik, hogy a felszámolás alatt álló cég (a csődtömeg) a sértett, vagyis oda kell teljesíteni.

braintest # 2006.06.07. 13:59

Igen, büntetlen vagyok.

Annyit kérdeznék még, hogy vissza kell -e fizetnem ezt a 1.5 m ft-ot. Ha igen, akkor kinek?

Nick Name # 2006.06.07. 12:44

Ha büntetlen vagy, szerintem is meg fogod úszni felfüggesztettel. Bár az elég furcsa felfogásra vall, ha szerinted nem okoztál kárt senkinek, csak a cégnek járó pénzt lenyúltad a saját számládra. Ezt azért ne nagyon hangoztasd a bíróságon.


Nick Name

braintest # 2006.06.07. 11:02

Üdvözlet !

A következő ügyben kérném a segítséget !

Régebbi munkahelyemen több hónapos fizetéselmaradások voltak. gondoltam úgy szerzek pénzt, hogy a cég nevében számlákat bocsájtok ki a vevőink részére. A vevők fizettek is az én magánszámlámra. kb 2 éven keresztül havonta 50-200 e ft -ot.ezt azután is folytattam, miután a munkahelyemet otthagytam. ez idő alatt kb 1.5 millió ft-ot szereztem.

Tegnap csalás büncselekményének megalapozott gyanuja miatt (318.(1.bek. a. pontjaba utkozo 5 .bekezdes szerint minosulo)), tartottak házkutatást nálam. Minden bizonyítékot előadtam (számlatömb). Kiderült, hogy csődbüntettben folyik az eljárás a felszámoló jelentett fel. Én nem tudtam, hogy munkalyem felszámolás alatt van. 1-5 évig terjed a tétel. van valami megoldás az enyhítésre? Az ügyvédem szerint felfügesztettet fogok kapni, de én úgy érzem, hogy különösebb kárt senkinek nem okoztam. hiszen a vevők egy működő szolgáltatásért fizettek és nem tudtam a csődről..

Köszönöm a segítséget.