Perelhet - e a volt ügyfelem?


monika62 # 2006.06.11. 14:59

Kedves kbs!

Nagyon köszönöm segítségedet.

Én is azt gondolom, pereljen ő, ha akar. Aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle. :-)

Köszi még egyszer mindent!

Szép vasárnapot Neked is!

Szia, Mónika

monika62 # 2006.06.11. 14:58

Kedves mert23!

Nincs kialkudott összeg, és nem is lesz. Én már senkinél sem foglalkozom a 2005-ös évvel. Örülök, hogy túl vagyok rajta.

Nem játszom vele sem a "ló nincs, szamár is jó esetét". Mert ő most szerintem erre játszik, hiszen az új könyvelőhöz úgy ment át, hogy majd ő mindent megcsinál. Most meg amikor rájött, hogy mennyiért, azt gondolja, hát akkor mégis inkább megpróbál pofátlan lenni, hátha én megcsinálom. Hát nem fogom.

Egyetértek KBS-sel. Ha valami nem tetszik neki, akkor pereljen. Ennyi.

Köszi a segítségedet!

Szép vasárnap délutánt Neked, szia, Mónika

mert23 # 2006.06.10. 23:42

Kedves Mónika

Gondolom az éves adatokból nem nehéz a zárást megcsinálni . Írj egy tértivevényes levelet neki, hogy "szóbeli megállapodásotok" alapján a kialkudott összeg ellenében átveheti a kért anyagot

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.10. 18:11

Nincs tennivalód. Ha volt ügyfeled valamit sérelmesnek tart, pereljen ő.

(Még a gyakorló jogászok sem tudják az eset tüzetes ismerete nélkül megmondani, meddig fog egy per tartani - hát még én.:)

monika62 # 2006.06.10. 17:11

Kedves KBS!

Köszi gyors válaszodat! :-)
A volt ügyfelem azért akar feljelenteni, mert - szerinte - nem végeztem el a munkámat. Szerintem pedig elvégeztem, mert a 2005-ös év mind a 12 hónapja le van könyvelve. A 2005-ös év zárása pedig nem készült el teljesen, mert pénzt se kaptam érte. A volt ügyfelem "lazán" előadta februárban, hogy a másik könyvelője mindent megcsinál. Mondtam, rendben. Most derült ki, hogy az új könyvelő úgy csinálná meg az éves zárás elmaradt részeit, ha 12 havi könyvelési díjat bezsebelhetne a volt ügyfelemtől. Õ pedig most azt gondolja, ha ló nincs, szamár is jó esete forog fenn... Annyit mégsem akar fizetni, hát akkor csináljam mégis én meg, hiszen én csak 1 havi díjat kértem volna érte. Most viszont már akkor sem akarom megcsinálni, ha akár ezt az egy, akár 2-3 havi díjat fizetne is nekem. Oldja meg ő a problémáját, egye meg, amit főzött. :-(
Én sem érzem magam bűnösnek, de azért jobb utánajárni a dolgoknak.

Köszönöm szépen a segítségedet, ha van még valami ötleted, szívesen veszem! :-) Polgári perek egyébként hosszas dolgok, nem? Még akkor is, ha az ember nem bűnös, akkor is mondjuk évekig kell bizonygatnia az igazát, igaz? Ha így van, akkor meg máris fázom tőle. :-( Szóval, tanácstalan vagyok.

Szép estét kívánok Neked, szia, Mónika

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.10. 15:22

Perelhetőnek mindenki perelhető, ez egy szabad ország.

Mondani egyébként azt akarom, hogy nem látom, miféle bűncselkmény miatt akar a volt ügyfeled feljelenteni, pláne az APEH-nél. :) Szvsz a legrosszabb esetben is polgári pert indíthat ellened, kártérítést követelve. De egy ilyen perben sem lenne sok esélye. (Hogy mennyi ahhoz ismerni kellene a köztetek fennállott szóbeli szerződést, no meg azt is, hogy annak tartalmából ki mit tud bizonyítani.)

monika62 # 2006.06.10. 13:50

Szia KBS!

Ezzel mit akarsz mondani? Érdekelne, hogy mit tanácsolsz. Szerinted perelhető vagyok, vagy nem?
Köszi a választ előre is!

Szia, Mónika

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.10. 13:28

Volt szerződés. Az más kérdés, hogy szóbeli. Annak a létét, pláne a tartalmát meg általában nem könnyű bizonyítani.

monika62 # 2006.06.10. 11:38

Szió!
Szerződés az nem volt... Õ azért mondott fel nekem, mert már volt helyettem másik könyvelője, aki természtesen fűt-fát ígért neki, amit mégsem tett meg. Illetve megtenné, nagyobb haszon reményében- 1 éves könyvelési díjért már megcsinálna néhány bevallást.

Tehát nincs halaszthatatlan dolog, nem is volt. Mert még május 9-én postázásra kerültek az anyagaik, amiket május 10-én át is vettek. Miért csak június 9-én vitte el az anyagot a könyvelőhöz? Azt hiszem, ez nem az én problémám.

Mivel nem szeretném - csakis a legvégső esetben - megcsinálni az elmaradt bevallásait, így mindent összevetve mit tanácsolsz? Milyen törvénnyel lennék büntethető?

Köszi előre is a válaszod.

Szia, Mónika

ObudaFan # 2006.06.10. 10:58

Mondom: szerintem kérj annyit, hogy te is jól járj, mert most ő van kényszerhelyzetben.

Arra kell csak vigyázni, hogy a megbízott a felmondás esetén a szerzôdés megszûnése után is köteles a megbízó érdekének védelmében a halaszthatatlan intézkedéseket mindaddig megtenni, amíg a megbízó vagy jogutódja az ügy intézésérôl gondoskodni nem képes.

monika62 # 2006.06.10. 10:55

Szia!

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszodat. Nem volt köztünk jogviszony, mert anno nem hozta vissza az aláírt szerződését. Kvázi könyveltem neki havi könyvelési díjért. A felmondása is szóbeli volt, szintén egy ilyen kirohanásféle, hogy ő most más könyvelőhöz megy. Egyébként könyvelő vagyok, és nem könyvvizsgáló.
A zárlati munkálatokért egyébként mindig a tárgyévet követő február hónapban szoktam elkérni a plusz egy havi könyvelési díjat. Ezt ő nem tette meg, nem fizetett, nincs miért reklamálnia. Még így is én "szolgáltattam túl" őt azzal, hogy azokat - az éves bevalláshoz kötődő, már januárban beadandó bevallásokat is megcsináltam -, amiért végül is nem fizetett.

Mit értesz egyébként az alatt, hogy ő lesz büntethető?

Könyvelőt pedig már akkor talált magának, amikor februárban nálam felmondott.

Szerinted mitévő legyek?

Várom válaszod, köszi előre is!

Szia, Mónika

ObudaFan # 2006.06.09. 18:47

Elsősorban ő lesz büntethető számvitel rendjének megsértéséért, ha nem lesz meg. Ebből persze elég rendes kára is származhat. Most hogy polgári perben mit érhet el, az attól függ, milyen jogviszony volt köztetek. Ha a cég könyvvizsgálója voltál, és erről szabályszerűen nem mondtál le, akkor még köteles vagy megcsinálni. Ha nem, hanem sima megbízás alapján könyveltél, akkor ő ezt felmondta, és most csak annyi kötelezettséged van, hogy a sürgősen szükséges dolgokat még ellásd addig, amíg ő objektíve nem találhat mást.

Azért a legracionálisabb döntés az lehet, ha egy magasabb díjat elkérsz, de megcsinálod.

monika62 # 2006.06.09. 18:26

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy mi a teendő akkor, ha egy ügyféllel 2005-ös évben a havi könyvelési dolgaikat lerendeztem, de 2006, februárjában elváltak útjaink? A K-s bevallásait januárban megcsináltam, az éves ÁFA bevalláskor 2006. februárjában váltunk el egymástól. Fizetni nem akart a 2005. év zárásáért a plusz egy havi díjat. Nagy mellénnyel mondta, hogy majd a másik könyvelője megcsinálja. Május elején tértivevénnyel visszapostáztam nekik a nálam lévő anyagaikat, és a mai napon keresett az ügyvezető, hogy miért nem csináltam meg a 2005. év zárását. Azt gondolom, nem vagyok köteles megcsinálni, ha elválunk egymástól, főleg, ha nem fizetett. Most viszont már fizetni akar, mert az új könyvelő az éves zárásért - amihez még a mérleget is odaadtam- , 1 éves könyvelési díjat (!) akar beszedni; rájött, inkább fizetne egy havit, csak legyen meg. Én viszont már akkor sem akarom megcsinálni, ha fizet. Most azzal fenyeget, feljelent az APEH-nál mert nem végeztem el a munkámat. Nem hiszem, hogy van ilyenre lehetősége, mert az éves munkát elvégeztem, csak a zárlati munkálatokat nem, de azért nem is kaptam díjazást. Szerintetek mit tegyek? Vagy milyen jogszabály, vagy egyéb írásos anyag létezik ilyen esetekre? Tudnátok segíteni?
Köszi előre is!

Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!

Sziasztok, Mónika