a vesztegetésnél mi minősül kötelességszegésnek?


ObudaFan # 2006.06.28. 19:39

Ha az ígéretének eleget is tett volna, akkor az lenne.

istvanlor # 2006.06.22. 13:35

megjelent a cikk itt a jogiforumon is

link:
http://www.jogiforum.hu/hirek/14530

Itt már részletesebben le van írva. Ez nem minősül kötelességszegésnek? Remélem mostmár írtok rá valamit. Bár lehet hogy mindenki a strandon van:)

istvanlor # 2006.06.20. 12:20

Érdekelne egy jogi dolog.

A BTK. 250 es pontjában szerepel a vesztegetés.

Mikor minősül egy vesztegetés kötelességszegéssel megvalósítottnak?
Egyáltalán hogy fordulhat elő kötelességszegés nélküli vesztegetés, ha gyakorlatilag minden vesztegtés arra épül, hogy a másik azért kap anyagi előnyt, hogy a másik fél megszegje a kötelességét.

Idéznék egy cikket: (Stop.hu)
"Miután a ház tulajdonosával felvette a kapcsolatot, közölte vele: a tüzet nagy valószínûséggel a kémény nem megfelelő kivitelezése okozhatta, ezért nem biztos, hogy a biztosító fizetni fog. Ugyanakkor azt is a tudtára adta, hogy ő 5 millió forintig saját hatáskörében tud intézkedni, ám ezért az említett összeg 10 százalékára tart igényt. A károsult kevésnek tartotta az ötmilliót, ezért a szakértő felajánlotta: elintézi, hogy többet kapjon, akkor viszont a neki járó összeg is annak arányában emelkedik.

Végül 8.8 millió forintban állapodtak meg, amiért a kárvallott megígérte, hogy átadja a 10 %-ot. A pénzátadásra 2004. március 8-án, Szegeden került sor, ám oda a helvéciai férfi magával vitte három ismerősét is. Közülük az egyiket megkérte arra, hogy készítsen videofelvételt a pénz átadásáról. Nem sokkal később a helvéciai férfi bepanaszolta a szakértőt a biztosítótársaság vezérigazgatójánál, majd feljelentést tett a szegedi rendőrkapitányságon."

Ez most kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés?