koros elmeallapot


dr Zákányi Csaba # 2006.06.29. 13:42

Ki kezdeményezi, ki rendeli el és ki hajtja végre a kényszergyógykezelést?

ObudaFan # 2006.06.27. 22:36

Személy elleni erôszakos vagy közveszélyt okozó büntetendô cselekmény elkövetôjének kényszergyógykezelését kell elrendelni, ha elmemûködésének kóros állapota miatt nem büntethetô, és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, feltéve, hogy büntethetôsége esetén egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni.

kék laguna # 2006.06.25. 19:56

Szeretném megtudni azt,hogy kóros elmeállapottal szabadon lévő embernek,mekkora büntettet kell elkövetnie ahhoz,hogy többé ne engedjék ki a zárt helyről?
A lakóhelyemen van egy illető,aki többször rongált és verekedett már és a rendörség sem tud mit kezdeni vele a sárga lapja miatt.3 nap mulva újra kint van többnyire és mindenki fél tőle.Muszáj embernek meghalnia ahhoz,hogy a lakók megkönnyebbüljenek?Előbb utóbb egész biztos hogy vér fog folyni,mert az illető a 8 éves gyerek elé is odaáll és legutóbb civil rendört vert széjjel.

monalisa1 # 2006.06.23. 20:03

Ha a kórházi megfigyelés alatt tartott személy állapota szükségessé teszi, a "figyelés" közben az orvos bizonyára alkalmaz gyógyszeres kezelést is már. (Ezt mind a zárójelentésen mind a szakvéleményen fel kell tüntenie és főleg megindokolnia.)

A kényszergyógykezelés az más: azt csakis bíróság rendelheti el, időtartama semmiképpen nem néhány hónap csak.

angol2000 # 2006.06.23. 16:48

Kerdesem az lenne, hogy a gyakorlatban hogyan allapitjak meg a koros elmeallapotot, (ha kizarja a beszamitasi kepesseget) mint butethetoseget kizaro okot?

A be-ben annyit talaltam, hogy ket szakerto velemenye szukseges, de elredelhetnek egy 30 vegy 60 napos elmemegfigyelest is.

Szertetnem tudni, hogy az elmemegfigyeles egyutt jar e pl kenyszergyogykezelessel, vagy egyeb kenyszerrel, vagy ez csupan egy megfigyelest jelent? Van e valakinek (esetleg gyakorlati) informacioja errol?